2021. január 21., csütörtök



J. Bengtsson: Cake - Egy szerelem története | Blogturné Klub ajánló

 


 

– Dehogy jövök be neki!

Keith úgy tátotta rám a száját, mintha valami elmeroggyanttal beszélgetne, majd kiábrándultan csóválta meg a fejét.

– Mekkora marha vagy…

Haragosan pillantást villantottam felé.

– Most komolyan? -kérdezte.

– Mi van? – kérdeztem vissza ingerülten.

– Jaj, menj már, Jake! Tökre egymásra vagytok hangolódva. Te is tudod. Ő is tudja. A rohadt aranyhalak a recepció halastavában is tisztában vannak vele!

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

Lehet, hogy Jake McKallister rocksztár, de annyi biztos, hogy nem átlagos. Fiatal kamaszként borzasztó bűntett áldozata lett, és ezt azóta sem heverte ki. A munkájába temetkezett. Ha nem lett volna a zene, amiben elmélyülhetett, talán túl sem éli. A karrier és a siker könnyen jött számára, a szerelem annál kevésbé.

Mikor a szókimondó és életigenlő Casey Caldwellt kérik fel a híresen zárkózott zenész kísérőjének egy közös barátjuk esküvőjén, Casey a legrosszabbra számít. Mégis, milyen közös témájuk lehet? Casey, a szószátyár, Jake, a magába forduló, zárkózott. Jake élete a zene körül forog, Casey még tisztán énekelni sem tud. A lány gyerekkora maga volt a boldogság, a srácé a média által szétcincált rémálom.

És mégis, nyilvánvaló különbségeik ellenére, Jake és Casey egymásra talál, és Casey fénye beragyogja Jake sötét gondolatait. De vajon elég erős lesz-e a szerelmük, hogy legyűrje a fiú sötét múltjának romboló terhét?

 


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Cake

Eredeti megjelenés éve: 2016

 

KönyvmolyképzőSzeged, 2020

544 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634576556 ·

Fordította: Radosits Magdolna

A sorozat önálló regényei:

 

1. CAKE - Egy ​szerelem története

2. The Theory of Second Best

3. Fiercely Emma

4. The Newlyweds

5. Rogue Wave

5.5 Hunker Down with the McKallisters

(önálló regények)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Szeretem azokat a sztorikat, amikben híres rocksztárok (vagy sportolók) átlagemberekkel jönnek össze. Tulajdonképpen ez az egyik romantikus irodalmi kedvenc klisém, és nagy meglepetésemre tavaly csupán egy hasonló témájú könyvet olvastam (és az se tetszett). Szóval megláttam, beleolvastam, és egyből fejest ugrottam a turnéba.

 

Szerintem…

 

Már akkor levett a lábamról ez a regény, amikor az egyszeri leány - nevezzük Caseynek - azzal kelti fel a kínos beszélgetésük elől lelépni készülő rocksztár figyelmét - legyen a neve Jake -, hogy irtó mód megszivatja! Persze az átverésnek nagy nevetés a vége, és a fiatal nő humora máris megragadta az amúgy magába forduló, félénk természetű férfi figyelmét... Szép, ugye? Nekem kifejezetten tetszett ez a kezdés, pláne, hogy a szexnél fontosabb számukra a rengeteg beszélgetés, együtt nevetés, sztorizás a "barátságuk" kezdetén. A találkozás helyszíne amúgy álomi, mert Jake testvére házasodik Casey legjobb barátnőjével, és Casey lesz a híres zenész mellé beosztott koszorúslány, ugyanis ő biztosan nem fogja zaklatni a leendő férj testvérét.  

Egyébként a regény legeleje nagyon zavaros volt, mert a kicsit kocka, főleg fiúkkal barátkozó, fiús Casey nővé serdüléséről szól, ami olyan fura volt, hogy majdnem félretettem a könyvet. Szerencsére hamar kiderült, hogy ez a szerencsétlen felütés inkább főszereplőnket helyezi el a férfi-nő palettán. Akármennyire csinos is, mégsem feltűnő szépség, ráadásul ha elkezd humorizálni, máris menekülnek előle a férfiak - leszámítva a zárkózott, nehezen megnyíló Jake-et, akit lehengerel a különc nőszemély szövege. 

 


A szerelmük az elejétől a végéig nagyon aranyos, és nagyon cuki párost alkotnak ők ketten, de Jake múltja eléggé rányomja a bélyegét a néha gyorsnak tűnő, máskor lassú tűzön égő kapcsolatukra. A férfit kiskamaszként ugyanis elrabolta egy sorozatgyilkos, akitől úgy tudott megszökni, hogy a rengeteg kegyetlenkedés után végül megölte a férfit... A bulvár jó ideig csámcsogott Jake esetén, míg pár évvel a szabadulása után a fiú egyszercsak berobbant a zenei piacra, majd igazi világsztárrá nőtte ki magát. Ez a sötét történet, amit a maga teljességében csak lassan ismer meg az olvasó, szerintem nagyon sokat hozzáadott a történethez, viszont emiatt nem is volt szükség extra drámára a páros életében... és nem is kaptunk egyebet. Egyszerre szerettem és tartottam túl hosszúnak a történetet ahhoz képest, hogy mennyire kevés benne a drámaiság és mennyire könnyedén találják meg a helyüket egymás életében a fiatalok. Megszerettem Caseyt és Jake-et, de néha untam az ismétlődő problémákat és azok megoldódását.

 

 

Ahogy idősödtem, egyre inkább rájöttem, hogy nem szabad lebutítanom vagy elfogadhatóvá tennem a humoromat, csak azért, hogy lenyűgözzek valakit. Vagy bejövök úgy, ahogy vagyok, vagy az illető nem éri meg, hogy vesztegessem rá az időmet. Tudtam, hogy vár rám valahol álmaim pasija. Viszont egy millió év alatt sem jósoltam volna meg, ki lesz az.

 

 

Jake traumatizáltságát és az elrablását követő problémákat leszámítva egy csodás és elég lehetetlennek tűnő szerelemről olvashattam, ami kifejezetten tetszett. Jake kedves, humoros, szuper laza, és valami eszméletlenül édes, ahogy a fiatalokkal bánik - tényleg álompasi kategória -, az embernek a szíve szakad meg, ha belegondol, min kellett átmennie gyerekkorában... Casey életvidám, biztonságban nevelkedett, nagyszájú, kicsit lökött humorú csaj, aki kapcsán végig azt éreztem, hogy egész biztosan nagyon jó barátnőm lehetne a valóságban, és szanaszét röhögnénk magunkat egymás bolondságán. A szerelmesek mellett a főbb mellékszereplők is szerethetőek - és én kifejezetten csípem, amikor nem csak biodíszletként üzemelnek a háttérkarakterek a főszereplők árnyékában -, például imádtam Jake Casey családjánál való első felbukkanását, mert amúgy is elég fura figurák, amire rátesz az idegeskedő rockzenész még egy lapáttal. A férfi bizalmasainak (Kyle, Lassen) a felbukkanásait is imádtam.

  


Összességében…

 

A terjedelmessége ellenére gyorsan olvasós, gördülékeny sztori. Az egyik legalapabb klisé némi drámával nyakonöntve, mégis rémesen édes és izgalmas történet lett belőle. Álomi könyv, ha valaki odáig van a rocksztár-átlagcsaj fantáziáért, ugyanis az elejétől a végéig egymásra vannak kattanva a főszereplőink, és a legnagyobb küzdelmük nem a zöldszemű szörny ellen zajlik, hanem önmaguk ellen, ugyanis el kell fogadniuk, hogy bizony a másik rájuk vágyik! Ebből a szempontból tanulságos sztori, de én mégis inkább a cukiságát emelném ki. Casey és Jake nagyon kedves páros, végig drukkoltam nekik.

 

Értékelés: 4,5


 

Folytatás?

Mivel a többi regény Jake egyik-másik testvérének a párra találását meséli el, nagyon is szeretném folytatni a sorozatot. (Bár Kyle története a folytatás, és tőle picit tartok, mert elég nagy nőcsábásznak tűnik annak ellenére, hogy kb minden nő inkább Kyle-t választaná helyette... Ugyanakkor a férfi által forgatott reality showról van szó benne, ami vszont izgalmasnak ígérkezik!)

 

Extra: kedvcsináló idézetek

 

Külföldi borítók:

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– A lakótársam azt mondta, hogy le kellett volna feküdjek veled tegnap éjjel – vallottam be.

– A lakótársad nagyon bölcs – felelte Jake jelentőségteljesen.

– És azt is mondta, hogy mivel nem feküdtem le veled, soha többé nem látlak viszont.

– A lakótársad egy ribanc – folytatta ugyanolyan jelentőségteljes hanghordozással.

– Na, de ugorjunk vissza az új kedvenc témámhoz! Szóval, Jake álmaim pasija. Jó meló, kedves srác, nevet a vicceimen, és egész helyes. Mi mást akarhat egy nő?

– Ja, hogy tényleg komolyan mondtad, hogy szerelmes vagy!

– Naná! – kuncogtam a telefonba.

– Szent ég! Na, ettől tartottam… Légyszi, csak nehogy hazaállíts egy rocksztár bébijével a pocakodban!

– Mekkora klisé lenne már! – válaszoltam szemforgatva.

– Nem akaszt ki, mikor ennyi ember sikoltozik utánad?

– Nem. Iszonyat jó érzés fenn a színpadon, mikor körülvesz a zene, a fények és a tömeg morajlása.

– Pfuj… szörnyen hangzik – mondtam fintorogva. – Nagyon bátor vagy. Én inkább a csendben agyalós típus vagyok. A bátorságom odáig terjed, hogy néha van merszem elolvasni egy könyv legutolsó oldalát, mielőtt belekezdenék.

– Úristen, én utálok olvasni! Az egyik legrosszabb időtöltés, amire csak gondolni tudok.

– Van egyáltalán bármi közös bennünk?


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek - Cake by J. Bengtsson Pinterest tábla

CAKE a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Ismét egy rocksztár kap szerepet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában tavaly év végén megjelent CAKE Egy szerelem története könyvben. Ezúttal azonban egy másfajta megvilágításból olvashatunk Jakeről, a rocksztárról, ugyanis a fiút gyerekkorában súlyos trauma érte, ezért nagyon kemény élete volt, már-már lemondott a boldogságról. Egy esküvő azonban mindent megváltoztat, amikor is Jake találkozik a rendkívül szókimondó és humoros Casey-vel. Szívmelengető történet a múlt feldolgozásáról, a kockáztatásról és persze a szerelemről. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

  

 

Nyereményjáték:

 

Rengeteg gyönyörű idézetet olvashattunk már a zenéről, a zene szeretetéről különböző könyvekben. Mostani játékunkban ezekből szemezgettünk néhányat, a feladat pedig természetesen az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvből idéztünk. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét várjuk.

 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

„… a zene egy igazi állandó. Ezért kapcsolódunk hozzá ilyen erős zsigeri alapon, tudod? Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat. Ami egészen elképesztő, ha jobban belegondolsz.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

01.15. Könyvvilág

01.17. Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

01.19. Kelly és Lupi olvas

01. 21. Hagyjatok! Olvasok! értékelés

01. 23. Veronika’s Reader Feeder

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése