2021. január 28., csütörtök



Nagy Ádám - Trencsényi László - Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés | Blogturné Klub ajánló

 

 

Gondolkozol. Egy másodpercre sokféle érzés lep el. Nehéz rendet tenni köztük, de nem is akarsz. Túl sok a "talán"...

Talán neked való az éjszakai Füvészkert hangulata.

Talán Áts Ferit biztosabban elfogadod vezérnek.

Talán szívesen lennél velük. Nem mint ellenség, hanem mint a csapat tagja.

És talán az ennek az oka, hogy a Pál utcában sosem értékelték a bátorságod?

 




Szerezzük vissza a Pál utcaiak zászlaját! Óvjuk meg a grundot! És mindenekelőtt: Mentsük meg Ernőt!

Itt Te alakítod a történetet, Te választhatod meg az utad. Ebben az interaktív történetben Te döntheted el:

ELMÉSZ-E A FÜVÉSZKERTBE?

HA ELMÉSZ, EGYEDÜL TESZED-E, VAGY CSAPATBAN?

AKARSZ-E A PÁL UTCAIAK VEZÉRE LENNI?

ÁTÁLLSZ-E A VÖRÖSINGESEKHEZ? VAGY MÉGIS INKÁBB MARADSZ A GRUND VÉDŐJE?

ÉLETED ÁLDOZOD-E A GRUNDÉRT?

MI ÉPÜLJÖN A GRUND HELYÉN?

NETÁN CSAK NEKIINDULNÁL A 120 ÉVVEL EZELŐTTI BUDAPEST UTCÁINAK – ÚJ GONDOLATOKRA, ÚJ TALÁLKOZÁSOKRA SZÁMÍTVA?

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős fordulópontnál döntés előtt állsz, és ez a döntés határozza meg, melyik oldalon folytatod az olvasást. Hogy ne keveredj el, ajándékba adunk két könyvjelzőt, amelyeket a könyv oldalhajtásából téphetsz le. A játékban segítségedre van három térkép és egy minilexikon, a Pufipédia is.


 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2020

Athenaeum, Budapest, 2020

304 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789632939490

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

SAJÁT HONLAP

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?, illetve a kiadvány minőségéről…

 

Habár nem kifejezetten tetszik a borítója a könyvnek, odáig vagyok a rajta szereplő cuki, szőke apróságért, Nemecsek Ernőért! 2018-ban, felnőtt fejjel pótoltam be az elsumákolt kötelezőt, A Pál utcai fiúkat, és nagyon megszerettem ezt a Bokához és a Grundhoz a végletekig hűséges kisgyereket, és majd' összetört a szívem a könyv végén. Amikor megláttam ennek a játékkönyvnek az alcímét, ami Ernő megmentésére invitál, azonnal tudtam, hogy el kell olvasnom!  

Ez a kiadvány egy játékkönyv, ami annyit tesz, hogy a döntéseinktől függően ide-oda kell lapozgatnunk benne. Minden rész / fejezet végén kapunk 1, 2 vagy 3 lehetőséget, és attól függően, hogy hogyan döntünk Ernő helyében - ugyanis most mi vagyunk Nemecsek Ernő -, úgy folytatódik a sztorink. Ehhez mérten roppant stramm és strapabíró a kiadvány, ugyanis vagy egy hete lapozgatom, mint egy őrült, és olyan, mintha új lenne.  


Szerintem…

 

Isteni érzés volt visszatérni A Pál utcai fiúk egyik legédesebb srácához, ráadásul nagyon izgalmas élmény volt ide-oda mászkálni Ernőként. Ennél csak az volt jobb, hogy én dönthettem helyette, hogy mikor mit csinál, merre indul tovább, felvesz-e bizonyos tárgyakat, segít-e másoknak vagy visszavág-e, amikor beszólnak neki. Azt gondoltam, hogy nehéz lesz elvonatkoztatnom a végletekig lojális Ernő képétől, de már az első "játékom" úgy végződött, hogy besértődve a Pál utcaiakra átálltam a vörösingesekhez! Vicces, ugye? Rám várt a Füvészkert, ahova akár egyedül, akár társakkal belopózhattam, és ott azt tettem, amit szerettem volna. Áts Feri elé toppanhattam, és leárulózhattam  Gerébet, de csendben elbújhattam, és felderíthettem a terepet is. De rám vártak a fiúk a grundon, ahol szórakozhattam a gittegylet tagjaival, kémkedhettem Geréb után, vitatkozhattam Bokával vagy a grund védelmi tervét állíthattam össze a többiekkel. 


 

Igazi vörösinges lettél. Így vagy úgy, de bejött a dolog. (...)

- Geréb, nézz már magadra! Átálltál. Én is átálltam. Igazi vörösingesek vagyunk. Áts meg a vezér.

Geréb elhallgat, aztán furcsa, fáradt arcot vág. Hirtelen egyáltalán nem gúnyos. Mintha éveket öregedett volna.

- Mindenképp árulók vagyunk. Te is meg én is. Ugyanazért! És ez rajtunk ragad, öcsi!

 

 

A könyv számtalan lehetőséget kínál, de nem csak a két fiúcsapat között dönthettem, és a harmadik lehetőségtől állt el igazán a lélegzetem! Kapunk három térképet, és miután kimaxoltam a Füvészkertét és a Grundét, azon gondolkodtam, hogy miért érdekes nekem az 1900-es évek eleji Budapest, ha úgysincs kitérő erre a könyvben? És van! Foghatom magam, és beleunva a grund körüli vitákba elmehetek a New York kávéházhoz, az Almássy téri piacon segédkezhetem a kofáknak, az Izabella téren találkozhatok Fedák Sárival, de Molnár Ferenc egy másik hősével, Liliommal is sikerült összeakadnom az egyik utam során. Tüntettem a Klauzál téren, potyautaskodtam egy villamoson, nyomdászokkal ettem, beszélgettem dr. Neumann Mórral, de láttam Eötvös Lorándot is.

 


Féltem, hogy az én döntéseim által majd elveszik Nemecsek Ernő lelkülete, de szerencsére nem így történt. Simán el tudtam hinni, hogy megsértődik Bokára, amiért nem engedi kiteljesedni a közlegényt, ahogy azt is, hogy elvágyódik a vörösingesekhez. Nemecsekes volt az is, hogy megáll, és segít egy furcsán cicomás hölgynek a kalapdobozait hurcolni, és az is, hogy inkább elszelel, mert zavarba jön a nőtől. Imádom Nemecseket, így a legtöbbször arra törekedtem, hogy túlélje a füvészkerti vizes kalandjait, és legnagyobb boldogásomra erre nem is egy lehetőséget kínáltak az írók!

 


Összességében

 

Van valami varázsuk az interaktív kalandkönyveknek, amit sosem fogok tudni megfejteni. Talán csak az az izgalmas, hogy a főszereplők úgy tesznek, ahogy az olvasó szeretné? Talán az vonz, hogy ezáltal számtalan verziója és befejezése lesz egy történetnek? Talán mindkettő, ráadásul most egy jól ismert könyv szereplőivel és helyszíneivel ismerkedhettem meg még jobban. Nagyon tetszik ez a játékkönyv, és elképesztőnek tartom, hogy mennyiféle lehetőséget kínáltak fel az írói. Nagyon sok órát olvastam és lapoztam A Pál utcai küldetést, de biztos, hogy így sem jutottam igazán a végére... 

Jó stílusú, rendkívül szórakoztató olvasmány, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki idegenkedik a Kaland-Játék-Kockázat féle kalandkönyvektől, de mégis szeretné kipróbálni, hogy milyen egy főszereplő tetteit irányítani. 

 

Értékelés: 5


 

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy jót szórakozni, és kipróbálni, hogy milyen lehet Nemecsek Ernőként kószálni az 1900-as évek eleji Budapesten, védelmezni a grundot, Geréb után nyomozni, beosonni a Füvészkertbe, átállni a vörösingesekhez. 

Idézetek:

v

Boka körbenéz, hogy mindenki érti-e. Úgy tűnik, igen. Folytatja: - És most a hadparancs.

- Az mi? - kérdezi önkéntelenül valaki.

Csónakos felhorkan.

- Az, hogy mit hogyan csinálunk a vezér szerint, te ló.

v

- Rácz tanár úr hívat valami gittegyletet! Az egész díszes társaságot! Azt üzeni, órák után mindenki legyen ott, mert különben "összeakad a bajszunk". Így mondta - teszi hozzá.

 

v v v v v

Nem saját képek. Pinterest tábla: A Pál utcai fiúk

A PÁL UTCAI KÜLDETÉS honlapja

v v v v v 


Az Athenaeum kiadónál nemrég megjelent Molnár Ferenc ifjúsági regényének, A Pál utcai fiúknak a játékkönyv változata! Nagy Ádám, Trencsényi László és Veszprémi Attila megtartva az eredeti regényből neveket, a helyszíneket, a kort és a karakterek lényegét újraalkotta az egész történetet, ugyanis ezúttal az olvasó dönthet arról, hogy a karakterek mit fognak tenni.

Tartsatok velünk ennek az izgalmas könyvnek a blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A Pál utcai küldetést!

  


Nyereményjáték:

 

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős karaktert megtartottak az írók, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk valakit. Keressétek bejegyzéseinkben a kiemelt betűket, majd írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába a történet szereplőjének a nevét!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése