2021. január 18., hétfő



Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve | Blogturné Klub ajánló

  

 

A király és a királyné a legjobb szándékkal álltak a szülői megmérettetéshez, mégis hihetetlenül figyelmetlennek bizonyultak. (...)

...elfelejtették bezárni a lányukat a legmagasabb toronyba, hogy egy herceg felmászhasson leeresztett haján, és kiszabadíthassa, nem tiltották meg neki a fonást, és nem óvták a hegyes tűktől. Persze rászóltak, hogy ne szaladgáljon ollóval a kezében, de egy mesebeli hercegnőnek ez smafu - ez egy teljesen hétköznapi szabály.

 




Florizella nem éppen hétköznapi hercegnő… Nem rabolja el a sárkány, és nem menti meg a herceg sem – mert előbb menti ő meg saját magát! Hozzá hasonlóan kalandvágyó barátaival pedig keresztül-kasul bebarangolja a birodalmat, hogy óriásokkal és farkasokkal küzdjön meg Gumicukor nevű lován.

Philippa Gregory nevével már eddig is gyakran találkozhattunk a nemzetközi és hazai sikerlisták élén. Bár a leginkább történelmi tárgyú regényeiről híressé vált szerzőnő ezt a könyvet elsősorban saját lányának és unokáinak szánta, most is otthonos pályán mozog: egy királyi udvarban.

A klasszikus mesevilág díszletei között íme egy vagány, minden ízében mai hercegnő, a fenséges regények koronázatlan királynőjétől a jövő uralkodóinak!

 

Könyv információk:

 

Kolibri, Budapest, 2020

248 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634377092 ·

Fordította: Horváth M. Zsanett ·

Illusztrálta: Chris Chatterton

MEGRENDELÉSI LINK

MOLY

GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Annyi herceges/hercegnős filmet néztem Karácsony környékén, hogy amint megláttam ezt a mesekönyvet, azonnal éreztem, hogy el kell olvasnom! (A gyengéim a hercegek meg a hercegnők, de pszt!) Ráadásul a borítója igazán szemet gyönyörködtető, az ember kezébe kívánkozik a polcról!

 

Szerintem...

 

Történetünk a Hét Királyságban játszódik, ahol a kicsit lökött, de szerethető királyi párhoz megérkezik az áhított trónörökös. Habár szerettek volna egy kisfiút, nagyon boldogok a kis Florizellával is, és cseppet sem tündérmesei módon - azaz mindenféle mostohák, átkok, mérgezett almák nélkül  - nevelik fel nagy szeretetben a kislányt. A címválasztás egyébként nagyon vicces, ugyanis főszereplőnkről, Florizellával kapcsolatban egy dolgot érdemes tudni: SOHA nem olvasta el a HERCEGNŐK KÉZIKÖNYVÉT, de ennek köszönhetően kiegyensúlyozott, normálisan érkező, életvidám lány lett. Florizella barátnői viszont bőszen tanulmánypzták a kézikönyvet, és emiatt dögunalmassá vált az életük... Nagyon gonosz módon ugyan, de végig kárörvendően vigyorogva olvastam, hogy mennyire buggyantak ezek a szabálykövető leányok a kis (kényelmetlen) selyemtopánkáikban, szoros fűzőikben, hímzett ruháikban! 

 


A könyvben HÁROM mese található (címek: Florizella hercegnő, Florizella és a farkasok, Florizella és az Óriás), amelyekben ugyan felbukkannak néha az unalmas hercegnők, de szerencsére ritkán. Annál többet van jelen a szomszéd királyság hercege, Benett, akivel a fiú bálján találkozik a hercegnő az első mesében. Persze mi másért is hívta volna össze az ismert királyság hercegnőit egy herceg, mintsem azért, hogy megtalálja élete párját? Nagyon édes történet, ez tetszett nekem a legjobban, habár igazi karikatúrája a szokványos tündérmeséknek, mert semmi sem úgy történik benne, ahogy az általában megvan írva! Benett igaz barátra talál Florizella hercegnő személyében, és letesz a nősülésről a lány meggyőző beszéde után. (Gondolhatjátok, mit szólnak a szülők, amikor megtudják!) 

 


Ha már a szülőket említem: ők tényleg lököttek és imádnivalóak, de néha totál normáltalanul viselkednek cserfes lányukkal. A király néha bolond döntéseket hoz; az én egyik kedvenc büntetésem az volt, hogy bezárja a lányát a szobájába, holott Florizella gyakran mászik le a szobájából, de szívesen el is olvasgat odabent... Zseniális az is, amikor a lány közli a szüleivel, hogy szeretné elfogadni a bálmeghívást, mire a szülei finoman megpróbálják a tudomására hozni, hogy kicsi az esély rá, hogy a herceg őt választja... Aztán fellélegeznek, amikor a lányuk közli, hogy nem a pártalálás vonzza, hanem a bulizás. 

 

 

Florizella nevetett, és kiszaladt kenuzni a várárokba.

- Tudod, egyáltalán nem szokványos hercegnő ez a lány - panaszkodott a király a királynénak. - Szerintem te nagyon elrontottál valamit.

- Idővel majd csak megtalálja a helyét - vont vállat a királyné. - Különben is, királyi vér, és mi hercegnőnek neveltük, előbb-utóbb magától is ráérez a szabályokra. Nem igaz?

 

 

Mindhárom történet hosszabb lélegzetvételű, fordulatokban gazdag és nagyon olvasmányos! Valahogy sosem az történik a főszereplőinkkel, amit az olvasó várna, nincsenek üresjáratok vagy lapos részek, plusz a mesék vége felé mindig van egy extra meglepetés, egy váratlan fordulat vagy egy szórakoztató eset, ami még rádob az egész olvasásélményre. Még nem olvastam az írótól, de abszolút pazar ez a mesekönyv. Érdekesek a karakterei, jó hangulatúak a történetei, és teljesen szembe megy minden hercegnős/herceges sztereotípiával, amitől igazán egyedivé válik. (Talán egyetlen dolog nem tetszett a mesekönyv történeteiben, mégpedig az apuka visszatéri "Garantálom! Gargalizálom!" felszólalásai... Nem is értem...) 

 

A mesekönyv illusztrációi szerintem nagyon illettek a könyvhöz. Szemet gyönyörködtetőek, de mégis egyediek és rendkívül bájosak. Ahogy már említettem, a borító miatt akadt meg a szemem a mesekönyvön, de a benne található fekete-fehér képek is nagyon tetszettek! Nagyon elegánsak a fejezetcímek melletti kisablakos, szereplős illusztrációk, a történeteket elválasztó egész oldalas képek, a fejlécben található virágminták, de a történetrészeket tagoló apró koronák is aranyosak! Le a kalappal Chris Chatterton előtt is!


 

Összességében

 

Imádtam olvasni! Florizella az új kedvenc hercegnőm, mert karakán, bátor, elszánt, mégis segítőkész, hűséges és szerethető figura. Hajlamos a saját feje után menni, de jó meglátásai és ötletei is vannak 1-1 probléma megoldására. Szerettem arról olvasni, hogy ő az egyedüli hercegnő a bálon, aki a herceggel való táncolás helyett felzabálja a svédasztalt, aztán megmenti a herceget a sárkánytól, meg arról is, ahogy örökbefogad pár csontsovány kisfarkast, akik elvesztették a szüleiket. Leleményes, de jólelkű hercegnő, aki törődik önmagával, de törődik mindenki mással is.  

A kedvenceim mégis a királyi szülőpár részei voltak, mert haláli figurák! Főleg az édesapja, ahogy összebarátkozik Sámsonnal, a farkassal, akiről azt hiszik, hogy egy kutya. A legjobb páros nyertesei tuti ők lennének ebben a könyvben! (Vagy Cecília meg az Óriás?)

 

Értékelés: 5

 

Ajánlás: szerintem kortól függetlenül mindenkinek tetszeni fog, aki szeret olyan hercegnőkről olvasni, akik nem kedveli a szokványos hercegnős dolgokat! Ha érdekel, hogy képes-e farkast nevelni, sárkányt ölni, herceget menteni, nemet mondani házassági ajánlatra egy hercegnő, akkor ez a te meséd!

 

Kedvcsináló idézetek:

(...) mindenki hanyatt-homlok elmenekült, kivéve Benett herceget. Neki ugyanis megbokrosodott a lova, és ledobta magáról a gazdáját, aki pont a sárkány lába elé esett. (...), a sárkány fölkapta, és mindenféle bonyolult csomókkal egy fához kötözte, majd leült mellé, hogy a Sárkányszakszervezet előírásainak megfelelően kivárja a negyvennyolc órát - hivatalosan ugyanis ennyi ideig jöhet a flmentő sereg -, azután felfalja a herceget, méghozzá szőröstül-bőröstül, leszámítva talán a görbe kardját.


- De hát azért jöttem, hogy kiszabadítsalak! - tiltakozott Benett, miközben bemászott az ablakon, és fejjel előre bezuhant a szobába.

- Hogy jutottál fel az ablakomhoz? - kérdezte Florizella, mintha nem látta volna a herceget mászni és az ereszcsatornába kapaszkodni, amikor eltört alatta a borostyán szára.

- A borostyánon - felelte Benett, akit meglepett a kérdés.

- És nem gondoltad - folytatta Florizella gúnyolódva -, hogy ha te fel tudtál mászni rajta, akkor én is le tudok mászni?

Benett nem válaszolt. Erre nem is gondolt. Annyira magától értetődőnek vette az elavult hagyományt, hogy a hercegnők tétlenül várják, hogy kiszabadítsák őket, hogy ki is ment a fejéből, hogy Florizella nem követi a Hercegnők kézikönyvében leírt szabályokat.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek Chris Chatterton illusztrációi!

Illusztrált mesék Pinterest tábla.

Princess Florizella #1-3 a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★

 

Philippa Gregory-t főként történelmi romantikus regényei révén ismerjük, és ha valaki, ő aztán igazán sokat tud a hercegnőkről! Legújabb könyvének, a Hercegnők kézikönyvének célközönsége a fiatalabb korosztály: a kedves, izgalmas és modern szemléletű gyerekkönyvből megismerhetjük Florizella hercegnőt, aki sok szempontból szakít a klasszikus mesék sztereotípiáival. Tarts öt bloggerünkkel, és nyerd meg a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunkban további, regénybeli hercegnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

01.10. Könyv és más

01.12. Spirit Bliss Sárga könyves út

01.14. Csak olvass!

01.16. Dreamworld

01.18. Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése