2021. január 20., szerda



Nina Moreno: Ne randizz Rosa Santosszal! | Blogturné Klub ajánló

 

 

Otthon voltam, ahol nem lehetett Kubáról beszélni. Mimi soha nem tér oda vissza, anyám el sem hagyta nagyon, én pedig szárnyaszegett madárként rostokoltam a kikötőben. Olyan kérdéseket feszegettem, amelyekre a tenger fenekén rejlett a válasz, számomra megismerhetetlenül.

 




Rosa Santoson a tenger átka ül. Jaj annak a srácnak, aki randizni szeretne vele. Kivált, ha hajója is van. A lány azonban nem annyira az átoktól szenved, mint lelki gátjaitól. Két kultúra és ezzel együtt kétféle jövő is hívogatja, és gondban van a választással. Nagyanyja, abuelája a városka megbecsült gyógyfüves asszonya, anyja nyughatatlan festő, aki ki-be jár az életükben. Ugyan Port Coralt, ezt a dél-floridai kisvárost nevezik otthonuknak, az eltűnt szülőföld, Kuba is ott kísért az életükben – a szó legszorosabb értelmében – nyomasztó teherként, amiről a nagyanya beszélni sem hajlandó. Közeleg a nyár, és az egyetemválasztás határideje. Ekkor bukkan fel Alex Aquino Rosa életében. Ez a fiú is titokzatos a kéken hullámzó tetkóival. Családja a vitorláskikötőt igazgatja. De vajon Rosa le tudja-e küzdeni a múltból öröklött félelmeket, tud-e nyitni a jövő felé?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Don't Date Rosa Santos

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2020

352 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992486 ·

Fordította: Béresi Csilla

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Egyből magával ragadott ez a vidám, színes borító! Szerencsére a könyv épp olyan, mint amit a borító sugall: egy falatnyi nyár a hideg télben.

 

Szerintem…

 

Nem igazán tudom hova tenni ezt a könyvet, mert habár a borítója alapján egy könnyed, nyári, romantikus YA-regényt vártam, jóval többet kaptam! Persze van benne bőven romantika, hiszen az alapprobléma az, hogy a főszereplőnk, a főiskolára készülő Rosa belezúg a saját hajóján élő Alexbe annak ellenére, hogy mind az abuélája (nagymama), mind az anyukája elvesztette a szerelmét a tengeren. (És emiatt joggal gondolják azt, hogy a család nőtagjain átok ül.) Ugyanakkor az első szerelem fellángolása mellett Rosa azon dilemmázik, hogy vallja be, hogy szeretne eljutni Kubába egy ösztöndíj programnak hála, hiszen onnan jöttek el a nagyszülei egy lélekvesztőn... Ámde Mimi nem hajlandó se Kubáról, se a múltról mesélni! Rosa kapcsolata egyébként csodálatos a nagyijával, aki Port Coral curanderája (gyógyítója), vele is él, mert az édesanyja igazi vándormadár - néha felbukkan, de elég hamar el is húz...

 


Imádtam, hogy mennyire színesek a karakterek, ráadásul az egész történet fantasztikusan van elmesélve... Szinte éreztem a gyógyfüves szobának, a tengernek, a különféle spanyol kajáknak és Mimi citromfáinak az illatát, éreztem a bőrömön a floridai napsütést, és majd megőrültem, hogy megkóstoljam valamelyik finomságot a könyvből! Mikre futott össze a nyál a számban? Például: pan dulce, sopapilla, pastelito, mandarinos nyalóka, carne con papas, tres leches torta... Nagyon szeretem, amikor különleges nevű és ízű ételek szerepelnek a történetekben! (Most is fél napot töltöttem a kaják keresgélésével, hogy melyiket tudnám elkészíteni ezek közül...) Szóval hangulatilag teljesen rendben van a könyv, és ezáltal igazi nyári olvasmány vagy egy darabka nyár a hideg télben.

  

 

– Jobbat tudok. Meg kellene keresnünk az Arany Teknőst.

– Úr ég, már megint kezded? – A viejitók csütörtökön feltettek róla egy régi képet, Benny pedig totál a megszállottjává vált. A helyi legendák szerint az Arany Teknőst egy elsüllyedt kalózhajón fedezték fel tinédzserek. Nem adták oda a szüleiknek, sem valami múzeumnak, inkább elrejtették, és azt játszották a haverjaikkal, hogy nekik kell megtalálniuk. Hagyomány született, az idősebb korosztály adta fel a feladványt a fiatalabbaknak, de kábé húsz éve teljesen feledésbe merült.

 

 

A főszereplőkkel is meg voltam elégedve. Rosa szerethető figura, aki igyekszik minél többet elérni, de közben jószívű, segítőkész, és mindent megtenne az abuélájáért, még azt is, hogy nem kérdezgeti Kubáról, pedig majd beleszakad annyira szeretne többet megtudni a múltról és a gyökereiről... Mimi szintén szeretetre méltó, érdekes karakter, aki habár nem brujita  (boszorkány), mégis elég sok furcsasága van. Rosa barátai csupán aktív háttérszereplők a történetben, mégis gyakran felbukkannak és kicsit felborzolják a kedélyeket. Az egyik kedvenc mellékszálam az Arany Teknős legendájához kötődik, ugyanis van valahol egy elrejtett Arany Teknős, amit általában a sulisok eldugnak, majd nyomokat hagynak a későbbi diákoknak, hogy felkutathassák. Nos, ez az Arany Teknős olyan rég eltűnt, hogy már alig hiszik, hogy valamikor létezett, de Benny ragaszkodik ahhoz, hogy felkutassák...  

Persze Rosa nem Bennybe szeret bele, akinek annyi köze van a vízhez, hogy a Mexikói-öböl partján él, hanem az egy évvel idősebb tengerészbe, Alexbe, aki csendes, zárkózott és elég mogorva figura. Pechjére - vagy szerencséjére - épp vele kerül párba, és együtt ügyködnek a Tavaszi Fesztivál és a kikötő megmentésén. Nekem jó ideig nem volt szimpatikus a főszereplő srác, de ahogy szép lassan mind jobban megnyílt Rosának, úgy olvadtam el tőle én is... (Khm... imádom, ha egy pasi tud sütni!)

  


Összességében…

 

Habár vannak benne családi drámák, számomra ez a történet olyan volt, mint egy mély lélegzet friss, tiszta, tengeri levegő! Annyira elvarázsolt Port Coral hangulata és a benne élők egymással való törődése, hogy legszívesebben elugranék egy ilyen tengerparti, vidám hangulatú tavaszi fesztiválra. Hangulatos, megható, szerethető történet, amiben a szórakoztató mellékzöngék mellett komolyabb témák is felbukkannak.

Kedvenc: a viejítók (a vének) és az instás tudósításuk

 

Értékelés: 4,5


Külföldi borítók:

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Rendesen belezúgtam. Ötös fokozat. És képzeld, közös múltunk van! Egy teljes szemeszteren át együtt ebédeltünk. Soha nem szóltunk egymáshoz, csak olvastunk. De fogalmam sincs, mi legyen.

Ana felnevetett.

– Némán olvasott melletted? Egek, de romantikus! Abból ítélve, ahogyan nézett rád a hajóban, tényleg fészket rakhatsz a vállán.

– Anyu tegnap elment.

– Miért?

A végén mindig nekem kellett erre választ adnom.

– Mert ez a város valamiféle időhurokba szorult az ő szemében. Újra annak a tizenhét éves lánynak érzi magát, akinek összetört a szíve.

Hátrasimította a hajamat, és úgy nézett rám, mintha még mindig hétéves lennék, és könyörögve kérném, hogy soha ne hagyjuk el Port Coralt. Sokba kerülhetett neki, hogy közvetített anyu és közöttem. Jaj, Mimi, te vagy az én otthonom, a biztos rév az életemben! A szigetem, gondoltam. Jó lett volna megértetni vele, mennyire szeretem. Ha visszatalálnánk gyökereinkhez, talán valami új is létrejöhetne a zűrzavarból.


Még több idézet...


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek - Ne ​randizz Rosa Santosszal! by Nina Moreno Pinterest tábla

Don't Date Rosa Santos a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Santos-nőknek nincs szerencséjük a tengerre termett férfiakkal, ugyanis a családon átok ül, amely lecsap a tengerre merészkedőkre! Rosa Santos hiszi is meg nem is az átkot, de aztán az egyetemválasztás előtt álló lány életében felbukkan a vitorláskikötőhöz kötődő Alex Aquino. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg Rosa és Alex történetével! Ne feledjétek, hogy a Maxim kiadó jóvoltából a turné végén egy nyereménykönyv is gazdára talál! 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mivel szép számmal akadnak érdekes női főszereplők a Maxim kiadó Dream válogatásában, úgy gondoltuk, hogy megkeressük őket, és ki kell találnotok, hogy az egyes állomásokon melyik regény borítórészlete rejlik! A rafflecopter dobozba a regények CÍMÉT várjuk!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12 - Deszy könyvajánlója

16 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

20 - Hagyjatok! Olvasok!

24 - Sorok között

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése