2016. november 2., szerda



Kerstin Gier: Silber - Az álmok első könyve (Silber-trilógia 1.)



Sehol nem ismerheted meg jobban az embereket, és sehol nem tudhatsz meg többet a gyenge pontjaikról és a titkaikról, mint az álmaikban.


Fülszöveg:
Ez ​​vajon tényleg lehetséges?
Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú komor hangulatú, mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján – álmában viszont igen.
Hogy miképpen, az tökéletes rejtély Liv számára, de egy jó kis rejtélynek Liv még soha nem tudott ellenállni…

Könyv információk:

Eredeti mű: Silber – Das erste Buch der Träume
Eredeti megjelenés éve: 2013

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
326 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632456744 ·
Fordította: Szakál Gertrúd
A trilógia részei:


(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Azért, mert imádom az írónőt az Időtlen szerelem-trilógia miatt! Mondjuk azzal a trilógiával nagyon magasra tette a mércét és… vannak elvárásaim, ami lehet, hogy nem jó, de ez van. (Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld értékelések a blogon.)

Szerintem

Meglepően sokféle és nagyon élvezetes olvasmány! Nem csalódtam Kerstin Gierben – az időutazásos trilógiája után, az egyik kedvenc témámban (álom, álmodás) is sikerült valami egyedit és csodásat alkotnia!
A történet főbb szereplői képesek tudatosan álmodni és többé-kevésbé képesek belépni egymás álmaiba is, sőt közösen álmodni magukat egy harmadik személy álmába. DÖBBENETES ez az alapötlet, muszáj minél előbb megkaparintanom a folytatást. (Hozzátenném, hogy a regény komplett egész! Vége a könyvnek és lezárul egy rész, de van ebben a sztoriban még bőven.)

A legjobbak a regényben az álmodós részek – annyira irigy vagyok arra, hogy képesek irányítani az álmaikat és tudnak repülni, kirándulni, bármit csinálni, amit kitalálnak! (Jó író fura témából tud igazán jót alkotni, és úgy érzem, most is ez a helyzet.)

Pro!
A műfaja elég különös elegy… pár misztikus téma keveredik az urban fantasy elemeivel, miközben egy csipetnyi kaland és némi romantika is vegyül bele. Akadnak benne enyhén ijesztő részek, de többségében egy humoros, érdekes és titokzatos történet. Bár ott volt az a halloween-i baki a boszorkányszöggel, de aztán már nem a sötét folyosókon mögöttem / mögöttük osonó szörnyektől féltem, hanem nevettem Henry-n, Mr. Wu tanácsain, Florence kiborulásán, vártam Lottie félrebeszélős részeit, és kutattam a mindent tudó Secrecy kilétét.

Kontra?
Az eleje nagyon tetszett és igazából a végével sem volt különösebb bajom, csak akadtak furcsa beszólások, butaságok, amik zavartak. Mintha néha ugrottunk volna egy kis időt beszélgetésekben, társas kapcsolatokban, holott nem. Egy iszonyatosan izgalmas és jól kitalált sztori, de túl gyors.

Pro vagy Kontra?

Kialakult egy hármas, ami nem tetszik: Grayson, Liv és Henry. Bevallom, hogy én tartok a szerelmi háromszög lehetőségétől, bár nem úgy néz ki, hogy erre haladnának a dolgok. Utálom a szerelmi sokszögeket, nagyon remélem, hogy a további két részben sem alakul a hármas mellékszála, főleg mivel Henry pártján állok, de Grayson is egy cukorfalat.  

Összességében

Abszolút fantáziadús, engemet megvett kilóra.
Tetszenek az ajtók, az „akadályok” és az egésznek a mechanikája. Érdekes volt, hogy egyszerre megy a sztori a fiatalok álmában, közben élik a mindennapjaikat (suli, család, stb.), és még ehhez jön egy extra adalékként a Tittle-Tattle pletyka blog is. (Engemet megesz a fene, mert van tippem Secrecy-re, de ahogy a tippjeimet ismerem, úgysem ő lesz!)

Kedvencek: 
Henry*, Liv húga (Mia) és a nevelőjük (Lottie) 

*Nekem Henry valahogy kevésnek tűnt. Megtudtunk róla egyet s mást, de ez közel sem elégítette ki a kíváncsiságomat – TÖBBET akarok megtudni róla! Jelenleg a legnagyobb kérdőjel a könyvben Henry és nem ez az álmodós dolog... 

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha… bírod az álmokkal kapcsolatos történeket. Szereted a Londonban játszódó, romantikus, ifjúsági regényegeket. Imádod Kerstin Gier könyveit.

Nem ajánlom, ha… nem bírod a fentieket és/vagy nem szeretted az Időtlen szerelem-trilógiát.

Borítók innen-onnan
 
(OFF: Azért én örülök, hogy a magyar verzió ilyen szép lett. A többi országé nem igazán jön be -kivéve a legfelső bal oldalit!)

Dream a Little Dream, 2015 - Henry Holt and Co. (BYR) (Angol)

Silver, 2016 by Milan (Francia)

Silber, 2015 by Blossom Books (Angol)

Silver, 2014 by Corbaccio (Olasz)

Silber. Het eerste boek der dromen, 2015 by Blossom Books (Holland)

Silber : het eerste boek der dromen, 2013 by Blossom Books (Holland)

Kedvcsináló idézetek:
– Most megmagyarázhatod neki, miért jöttünk vissza nem sokkal tizenegy után.
– Mert a lánya mindig igent mond, amikor nemet kellene mondania? – Grayson lehajolt, hogy megsimogassa Buttert, és a hangomat utánozva így folytatta: – Hogy micsoda? Valami tiltott és veszélyes dolgot csináltok, amit én nem értek, és amire nyomatékosan figyelmeztettetek, hogy ne tegyem? Világos, emberek: benne vagyok!
Henry szokásához híven egy könyvespolcnak támaszkodott, és karba tette a kezét. Úgy tűnt, Jasper anyukája nagyon kedveli a pasztellszínű szerelmes regényeket, és eléggé zavart, hogy közvetlenül Henry feje mellett olyan címeket lehetett olvasni, mint „Csókolj meg, lázadó!” és „Engedd, hogy erős karjaidban haljak meg!”. Úgy gondoltam, legjobb, ha oda sem nézek.
– Londonban vagyunk. Tudod, milyen magas a bűncselekmények aránya ebben a városban?
– Igen, világos, különösen ez a lepukkant környék számít veszedelmes helynek. – A nosztalgikus kandeláberek fényében békésen szunnyadó utcára mutattam, amely úgy festett, mintha egy idilli, urbánus lakónegyedet reklámozó prospektusból vágták volna ki. – Mindennaposak az utcai lövöldözések, szexuális bűnözők leselkednek az előkertekben, és ott, a sarkon túl épp Hasfelmetsző Jack közeleg… ó, a francba!

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Silber-trilógia
Egyéb SILBER #1 kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈

1 megjegyzés:

  1. Ahjj, hát én meg Grayson pártján állok, és nagyon nem tetszik nekem ez a mostohatestvér-dolog! :D

    VálaszTörlés