2023. július 13., csütörtök



Adam Silvera: Csak emlékeket hagytál nekem | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Rájöttem, hogy teljesen rendben van, hogy valaki megmenti az életem, főleg amikor abban nem bízhatok, hogy én magam is képes lennék tisztességesen elvégezni ezt a feladatot. Az embereknek más emberekre van szüksége. Ennyi.

 




„Engedd ​el a múltat, hogy megtaláld a jövőd!”

 

Griffin világa atomjaira hullik, amikor első szerelme és volt párja, Theo életét veszti balesetben. Noha Theo a főiskolai tanulmányai miatt már Kaliforniába költözött, és új kapcsolatba kezdett Jacksonnal, Griffin sosem kételkedett abban, hogy amikor eljön a megfelelő alkalom, Theo mégis visszatér majd hozzá. Most azonban a jövő, amit elképzelt magának, teljesen más irányt vett.

 

Mindennek tetejébe az egyetlen ember, aki Griffin fájdalmát igazán megérti, az Jackson. De hiába nyílnak meg őszintén egymásnak, Griffin egyre mélyebbre csúszik a lejtőn. Elveszik kényszerbetegsége és önpusztító döntései örvényében, felőrlik régóta őrzött titkai.

 

Ha valaha szeretne egy ép jövőt magának, Griffin először kénytelen szembenézni a saját emlékeivel, élete puzzle-jének minden egyes szívszorító darabjával.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: History Is All You Left Me

Eredeti megjelenés éve: 2017

Menő Könyvek, Budapest, 2023

416 oldal ·

ISBN: 9789635844371 ·

Fordította: Morcsányi Júlia

 

Adam Silvera könyvei:

 

Csak emlékeket hagytál nekem

Az első, aki meghal a végén

Mindketten meghalnak a végén

Inkább boldog

[What If It's Us] + [Here's to Us]

[Infinity ​Son] + [Infinity ​Reaper]

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Vonzanak Adam Silvera különleges cselekményű lgbt+ sztorijai, mert rendkívül egyediek a karaktereik és a tragédiáik. A Mindketten meghalnak a végén… óta imádom az írót, bár relatíve sokszor sírok a regényein.

 

Szerintem…

 

Összetett történet néhány összetört szívű sráccal a főszerepben. Elbeszélőnk, akinek a regény alatt végig a gondolatai között bóklászunk, Griffin. A 17 éves fiú egy temetésre tart, az egyik legjobb barátjáéra, aki egyébként az első szerelme és szeretője is volt. Amikor Theo New Yorkból Kaliforniába ment, akkor szakítottak ugyan, de nem szakadt meg a barátságuk, és Griffinnek még mindig ő volt „kedvenc embere”. De gyászol a trió harmadik tagja is, Wade, akivel Griffin valami miatt megszakította az utóbbi időben a kapcsolatot. Továbbá gyászol a Kaliforniából ideutazott Jackson is, aki Theo jelenlegi szerelme volt… és akit Griffin szeretne teljes szívéből gyűlölni ugyan, de ennél jobb ember.

 


Jackson és Griffin összebarátkozása számomra egy igazi lehetetlen küldetésnek tűnik, hiszen ki bírna egy légtérben maradni valakivel, aki éppen az élete szerelmének az aktuális párja? De ezek a fiúk drága lelkek, jó gyerekek, akik bár megvan a maguk szívfájdalma, mégsem hagyják ott a másikat a szószban… Giffin hagyja, hogy Jackson nála aludjon, míg New Yorkban van, körbekalauzolja a városban és beszélgetnek. Belső poénokról, csalódásokról, mentális problémákról, iskoláról, zombi kalózokról – és nem utolsó sorban Theóról. Lényegében egymást gyógyítják azzal, ahogy kibeszélik magukból a fájdalmukat és Theo „A Másik” által ismert oldalát is megismerik.

 

 

– Hadd ne kelljen kimondanom – mondja.

Theo elpirult. Kínos helyzetbe hoztam.

– Sajnálom, de ha nem mondod el, mit akarsz, akkor, mondjuk, arra tippelek, hogy szeretnéd, ha horgolnék neked egy új pulcsit.

– Te tudsz horgolni, Griff?

– Ne add a hülyét, Theo!

Theo visszafojt egy mosolyt, és megrázza a fejét.

– Akarod gyakorolni, hogyan népesítenénk újra az emberi fajt?

 

 

Bármennyire is szomorúnak éreztem ezt a könyvet, elég sokszor azon kaptam magam, hogy ahelyett, hogy könyvbe lábadt szemekkel olvasnám, magamban mosolygok a fiúk belsős poénjain, azon, ahogy szívják egymás vérét, a beszólásaikon, az égő sztorijaikon (főleg az apukás-óvszeresen vigyorogtam nagyon). Az író valahogy bájossá varázsolta Griffin bolondériáit, és elfogadhatóvá tette a kényszerességeit. Griffin egy irtó jól megkreált karakter lett, akit nem lehet nem szeretni. Önironikus, szarkasztikus, néha egy morcos mormota, de bízik, remél, makacskodik és őszinte. Nyers és őszinte, és ezt különösen szerettem benne!

 

A legérdekesebb számomra az elbeszélés volt. A regény két idősíkban játszódik. A MA fejezetekben, vagyis a jelenben, 2016 novemberében járunk, amikor Griffin Theo temetésére megy, ahol találkozik Jacksonnal, ellöki magától Wade-et és próbál megbirkózni a gyászával. Az EMLÉK fejezetek 2014. júniusában kezdődnek, ahol Griffin Theoval bolhapiacozik. Aznap vallják be egymásnak a nagy titkaikat, akkor jönnek össze és ezek által a fejezetek által látjuk épülni, majd megváltozni a kapcsolatukat. (Fontos és kiemelendő, hogy a kapcsolatuk nem lerombolódott a szakításukkor és Theo távolra költözésekor, hanem csak átalakult.)

Érdekes élmény volt olvasni, pláne, mert akadtak elég váratlan fordulatok és olyan múltbéli dolgok a fiúk múltjában, amikre semmi ráutalás nincs a jelenben, így elég megdöbbentő volt egyszer csak olvasni róla. De nem zavart, sőt, ezek miatt szerettem a regény lezárását.

 


Összességében

 

Szívhez szóló történet az eltemetett első, nagy szerelemről, egy elvesztett legjobb barátról, Theóról... meg az ő bájosan kocka barátairól, szeretteiről, akik kénytelenek egy Theo nélküli világban folytatni az életüket. Nos, eléggé szíven ütött a történet témája, de annyi humoros és aranyos rész van benne, hogy nem a könnyeimmel küszködve olvastam.

Szerettem volna még olvasni a fiúkról egy hosszabb epilógust (főleg Jackson érdekelne), de egyébként kerek és jól lezárt regény lett, amit örültem, hogy olvashattam. Szeretem Adam Silverát és reménykedem abbab, hogy a kiadó elhozza nekünk a What If It's Us duológiáját is!

 

Értékelés: 4

 

Kedvcsináló idézetek:

Sok könnyebb életet képzeltem el a párhuzamos világokban – van, ahol Jackson már nem létezik, és van, ahol eleve egyáltalán nem is létezett –, de sose számítottam rá, hogy egyszer egy olyan világban fogok élni, ahol Jackson szívesen látott, segítő alak az életemben. Azt sem jósoltam volna meg, hogy lesz olyan világ, ahol konkrétan figyelek a dolgaimra, mert nem akarok a lelkébe gázolni.

Az emlékek azoknál maradnak, akik leginkább értékelni tudják őket.

– Túlságosan a megszállottja vagy. Lépj túl rajta, és tegyél valamit önmagadért.

– Nem érted, hát nem. – Körbenézek a szobában lévőkön, keresek valakit, aki mégis érti, de itt senki nem élt át ilyesmit. – Mindent, amit érte tettem, magamért is tettem, mert engem is boldoggá tett, ha Theót boldognak láttam. Ez nem megszállottság, te pöcs, ez szerelem.

A Star Wars-os témákban eléggé járatlan vagyok, és ugyanez igaz Theóra és a Harry Potter-es témákra. Nem ismerek más tizenhat éves emberi lényt, akit nem köt le mindenki kedvenc varázslótanonca. Egyik este egy teljes órán át vitatkoztunk arról, hogy vajon ki nyerne, ha Lord Voldemort és Darth Vader párbajoznának. Csodálom, hogy még barátok vagyunk.

Egyedül hagytál bennünket. A halálod mindkettőnket egy szerencsétlen puzzle darabkáivá tett, amit nem lehet rendesen kirakni, de a kép azért pont kivehető: két srác, akik szerelmesek valakibe, aki soha nem jön vissza.

 

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Adam Silvera könyvei / Csak emlékeket hagytál nekem

History Is All You Left Me a GoodReads-en.

☆☆☆


A Menő Könyveknek köszönhetően Adam Silvera egy újabb regényével facsarja ki két kézzel a szívünket. A Csak emlékeket hagytál nekem egy Griffin nevű srácról szól, aki megtalálja, aztán elveszíti élete szerelmét. A keserédes történetet ezúttal négy bloggerünkkel követheted nyomon, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

  


 

Nyereményjáték:

 

A gyász a központi témája ennek a könyvnek, ezért ezúttal olyan történeteket keresünk a játék során, amely ugyanezzel a témával foglalkoznak. Nincs más dolgotok, mint a fülszövegrészlet alapján beírni az adott könyv címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. „Boldog-e ön most, hogy megboldogult? – kérdezem. – Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?”

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

07. 13. Hagyjatok! Olvasok!

07. 15. Csak olvass!

07. 17. Sorok között

07. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése