2014. november 7., péntek



Rick Riordan: Az utolsó olimposzi (Percy Jackson és az Olimposziak 5.)



„A szörnyek felé fordultam. Körülbelül százkilencvenkilencen voltak egy ellen. Azt tettem, ami a legtermészetesebb. Megtámadtam őket.”


1. rész: A villámtolvaj
3. rész: A titán átka
Fülszöveg:
Y
A félvérek egész évben harcra készülődtek, de tudták, hogy nem sok esélyük van a győzelemre. Kronosz serege erősebb volt, mint valaha, és minden átállt istennel és félistennel nagyobb lett. Amíg az olimposziak a pusztító Tüphónt próbálták megállítani, addig Kronosz bevonult New Yorkba, ahol az Olimposz gyakorlatilag őrizetlenül állt. Az Idő Urának megállítása Percy Jacksonra és a fiatal félistenek csapatára várt. A New York Times sikersorozatának várva várt befejező részében beteljesül a Percy tizenhatodik születésnapjára jövendölt prófécia. Miközben Manhattan utcáin tovább dúl a nyugati világ megmentéséért vívott harc, Percyn az a szörnyű gyanú lesz úrrá, hogy saját sorsa ellen küzd.
Y
Eredeti mű: Rick Riordan: The Last Olympian / Eredeti megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző, Szeged, 2012 / 356 oldal · ISBN: 9789632455778 · Fordította: Acsai Roland
Y

Szerintem:
Y

Üresség… és rettegés. Ürességet érzek, mert már most hiányzik ez a buta sztori és félek, mert mindig kétséges a magyar kiadás… Remélem, be fogják fejezni az új sorozatot (The Heroes of Olympus) is magyarul, bár idén már kiadták az első részt a Könyvmolyképzőnél – Az elveszett hős címmel. Olvasnám is meg nem is… messze van a folytatás, még távolabb a befejezés – ismét egy 5 részes sorozatról van szó.

Ha nem tudnám, hogy a történet folytatódik, akkor lehet, hogy nem lennék elégedett a lezárással, pedig mindent megkaptam, amit akartam! Csak még látok fantáziát ebben a fandomban! (Mekkora mázli már, hogy Riordan bácsi is látott.)

Utálom a háborús részeket és még így is 5 csillagot érdemel a könyv, mert nagyon tetszett és eléggé csavaros volt! Nem tudtam, hogy: Ki lehet az utolsó olimposzi? Ki a kém? Mi a gond Castellanéknál? Hol és hogyan fog lefolyni a csata? Miről szól a prófécia? Miért nem égett el Luke? Jönnek-e már az Árész-kölkök? Mennyit ér egy homokdollár? Stb… kérdéseim bőven voltak, tehát a történet folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, ami manapság elég ritka. Szépen fokozatosan derült fény a dolgokra, nem kaptam minden infót egyszerre meg és elég sok tippem megbukott. Majdnem mind! De a befejezésben alig-alig tévedtem.

Mit mondhatnék… Daidalosz 23-as terve király volt, haláli volt a látogatás Hádésznál, a repülő malacon elröhögcséltem, aztán eléggé lesokkolt a lűdiai drakónnal történtek, az istenek előtti „elszámoltatáson” majdnem bőgtem és ismét rá kellett döbbennem, hogy 356 oldal is marha kevés…

Kedvenc: Démétér szövege, Percabeth részek

Sorozat-összegzés

Vannak könyvek, amiket kényszeresen dugdosnék emberek orra alá, hogy nesze! Ezt olvasd el! Ilyen Percy története is... Ez az egész az élő istenekkel, a régi, de igaz mítoszokkal és a modern világgal egy hatalmas nagy kavarc, amit Rick Riordan zseniálisan összekutyult! Olyasmit alkotott, ami illik a szerethető sémába (rejtett világ a létező jelen mellett) és mégsem tucatsztori, mert beleszőtte a legtöbb gyerek kedvenc történelmi témáját: a görög (római) isteneket, lényeket, mítoszokat.

Szerintem ez is egy olvasásra nevelő sorozat, akárcsak a Harry Potter-sorozat, A Narnia történetek, Darren Shan könyvei, A Vámpírakadémia és a többi olvasmányos fantasy- vagy kalandregény.


Bónusz pontok a fejezet címekért! Imádom őket!

Értékelés: 5
Alacsonyan szálló spoilerek:
Y

Morc

Majdnem az egész könyv a nagy háborúról szólt, de egész emészthető volt. Pedig nagyon utálom a harcokat… néhol komolytalan volt (NYEKK), néhol véresen komoly (az elhalálozások…). Nem hibátlan, de a hibái nem igazi hibák, inkább csak szemet szúró semmiségek. Pl.: Nyekk… a szó hatszor is elhangzott különféle formáiban a könyvben, ami sok, mert emlékeim szerint a többi részben egyszer sem hangzott el. Illetve nehéz lehetett eldönteni, hogy Hotel Plaza vagy Pláza Hotel. A könyvnek ennyi hibája van az én szememben.

A jóslatok és a jós

Az eredeti próféciát a könyv elején végre teljes egészében megtudtuk Percyvel együtt és sikerült sokszor félremagyaráznom olvasás közben. A végén TOTÁL más volt, amit gondoltam. MINDENT eltévesztettem.
Az új jós szálat viszont már Percy álmainál sejtettem, ez a tippem be is igazolódott, aminek örülök. (Már a Hover-gátnál reméltem, hogy aktív szereplője lesz Rachel a sorozatnak.) A párkapcsolatuk? Túl közeli barátságuk? Románcuk? Nem is tudom, hogyan nevezzem… szóval a szösszenetük Percyvel szerintem totál felesleges volt, értetlenül állok az összekeverésük előtt, bár mosolyogtam Annabeth féltékenységi mozzanatain!
Viszont érdekes ez az új prófécia, érdeklődve várom, hogy mi sül ki belőle!

Döbbenet

A könyv címe – az utolsó olimposzi, ami ugye felcsigázza az embert: ki lehet az? Megmondjam? Egyébként roppant egyszerű, hiszen ki van a görög hitvilágban otthon mindig? Illetve miért van otthon valaki mindig? A tűzvigyázó, a családi tűzhely őrzője! Hesztia, aki a családi tűzhely védőistennője, a házias élet, a családi élet védője. Nagyon tetszett ez az utolsó otthon maradó, családi élet és otthon körül forgó sztori. De… a 95. oldalnál LELÖVIK az utolsó olimposzi poénját, mert megmondják, megtudjuk. Mázli, hogy ennek ellenére is maradt spiritusz a cselekmény ezen szálában.

Idézetek:
Y

Groverre meredtem.
- Te félsz a nyulaktól?!
- Meee! Nagyon gonoszak tudnak lenni. Ellopják a védtelen szatírok zellerét!
Thália köhintett egyet.
- Most mi van?! - kérte ki magának Grover.
- A nyúlfóbiádra még később visszatérünk. Most fogadnunk kell a vendégeket! - mondtam.
Y

A Sztüx furcsa tárgyakat sodort magával: törött gyerekjátékokat, szakadt egyetemi diplomákat és hervadt csokrokat. Emberek álmait, amik elvesztek az életükkel együtt.
Y

- A sárkányt bízzátok rám - cincogtam cérnavékony hangon. Aztán valamivel férfiasabban is megismételtem: - BÍZZÁTOK RÁM A SÁRKÁNYT!
Annabeth mellém állt. Bár bagolysisakja eltakarta az arcát, biztos voltam benne, hogy a szeme vörös.
- Segítesz nekem? - kérdeztem.
- Mindig azt csinálom, nem? - sóhajtotta szomorúan. - Segítek a barátaimon.


Y Y Y Y Y
A képek a „Könyv - Percy Jackson” Pinterest táblámról vannak.

Y Y Y Y Y

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése