2014. november 25., keddSir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér (Sherlock Holmes 5.)„Ebben az ügyben sokkal inkább rokonszenvezem a tettesekkel, mint az áldozattal, ezért nem is vagyok hajlandó foglalkozni vele.”
- Sherlock Holmes

Ide tartozik az ifjú Sherlock Holmes-ról írt bejegyzésem.
A.C. Doyle: Sherlock Holmes bejegyzéseim: 1., 2., 3., 4.

Fülszöveg:

A Sherlock Holmes visszatér című (először) angol nyelven kiadott novelláskötetet Sir Arthur Conan Doyle angol író 1903-tól 1905-ig írt Sherlock Holmes novelláit foglalja magába. A könyv angolról-magyarra fordítását 3-an végezték, Takácsy Gizella, Boronkay Zsuzsa és, Nikowitz Oszkár. Kiadója az: Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat. A novellák műfajukat tekintve mind krimik. 

Ebben a kötetben tér vissza a „halálból” Sherlock Holmes, akit Moriarty professzorral vívott harca után hallottnak nyilvánítottak. Watson beszámol arról, hogy amióta Holmes eltűnt életéből jócskán unottabbnak érzi magát. Míg egy nap egy kuruzslónak öltözve találkozik régi barátjával. Watson olyannyira meglepődik, hogy örömében elájul. Később arra ébred hogy Holmes próbálja felkelteni egy kis brandyvel. Később Holmes és Watson újra nyomozásba kezd, és a „régi szép idők”-höz hasonlóan göngyölítenek fel megoldatlan ügyeket.

A kötet az alábbi novellákat tartalmazza:

1. A lakatlan ház (Takácsy Gizella)
2. A norwoodi tűzeset (Nikowitz Oszkár)
3. A táncoló figurák (Takácsy Gizella)
4. A magányos biciklista (Takácsy Gizella)
5. Szökés az internátusból (Nikowitz Oszkár)
6. A hajóskapitány (Nikowitz Oszkár)
7. A zsarolók királya (Nikowitz Oszkár)
8. A hat Napóleon (Nikowitz Oszkár)
9. A három diák (Nikowitz Oszkár)
10. Az aranycsíptető (Nikowitz Oszkár)
11. Az eltűnt hátvéd (Nikowitz Oszkár)
12. Az Apátsági Major (Boronkay Zsuzsa)
13. A másik folt (Boronkay Zsuzsa)
Eredeti mű: Sir Arthur Conan Doyle: The Return of Sherlock Holmes
Eredeti megjelenés éve: 1905

Anyu olvassa- kiadás:
Ifjúsági, Budapest, 1988 / 262 oldal · ISBN: 9634229573 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takács Gizella

Az általam olvasott kiadás:

Szukits, Szeged, 2001 / 692 oldal · ISBN: 9639278017 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Katona Tamás, Mikes Lajos, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tury Gyula
Szerintem:
Imádtam!

Egyszerűen odáig vagyok Sherlock elhallgatható bűnök véleményéért, néha drukkoltam is, hogy ne fújjon be emberkéket. Imádtam, amikor szembejöttek a modern verziók (betörőkészlet, pánikszoba, mesterlövészpuska) elődei a történet során, mint nagy és új találmányok!

Összességében pedig Watson írását szeretem, ahogyan felvezeti az egyes Sherlock Holmes történeteket. Élmény onnan indulni, hogy reggeli, olvasás vagy bármi közben beérkezik hozzájuk egy-egy eset. Talán csak azt sajnálom, hogy nem mindig van levezetése a sztoriknak. Igen nagy gondom ezekkel a Holmes-történetekkel, hogy mindenki folyton ájuldozik, elalél. De komolyan… Doyle folyton kifekteti a népeket!

Szomorúságom: se Mycroft, se Moriarty, se Irene Adler, se senki „érdekes”. Persze legtöbbjükre legalább van esély, hogy még felbukkan a Sherlock Összes 2-ben.

Boldogságom: HOPKINS, az ifjú nyomozó! Jaj, én nagyon szerettem a vele kapcsolatos sztorikat!

Kedvenc novellák: A hajóskapitány! A zsarolók királya!

Nem tetszett: Nem volt… Ez az eddigi legjobb válogatás! Mindegyik csavaros, izgalmas, lendületes történet!

Össz-Értékelés: 5
Részletesebben:
1. A lakatlan ház (Takácsy Gizella)

1894 tavaszán kezdünk, bár elég össze-vissza a történetek elhelyezkedése Holmes praktizálása folyamán. A lényeg az, hogy eltelt 3 év SH halála óta, amikor jön és meglepi Watsont.

Meglepett, hogy Holmes irodalmi művekből idézget, hiszen tudjuk, hogy gyenge irodalomból! De elég cseles volt és tetszett, ahogy visszatért, szóval szerettem ezt a novellát.

„Ez a lakatlan ház az én rejtekhelyem, és ön a tigris, akit idecsaltam.”

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

2. A norwoodi tűzeset (Nikowitz Oszkár)

Érdekes, kreatív, bosszúállós história.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

3. A táncoló figurák (Takácsy Gizella)

Rajzos titkosírás? Titokzatos múltú, de talpig szerelmes feleség? Ez utóbbi deja vu volt A sárga arc miatt, de ettől függetlenül a történet élvezetes volt. Szomorú és izgalmas.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

4. A magányos biciklista (Takácsy Gizella)

Bevallom, hogy én ezen inkább röhögtem, mint izgultam – kevéssé számítható be kriminek! Persze volt némi örökléses – szerelmi sztori, de leginkább az maradt meg, hogy humorban bővelkedett.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

5. Szökés az internátusból (Nikowitz Oszkár)

Huh, amennyire nem volt véres az előző történet, ez annyira az volt. Döbbenetes, trükkös, irigység központú, herceges novella.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

6. A hajóskapitány (Nikowitz Oszkár)

Fekete Péter? Komolyan? Eléggé vigyorogtam eleinte, de aztán magával ragadott ez a bonyolult történet! Humoros, lendületes és IMÁDTAM azt a suta Hopkins nyomozót! Új kedvenc!

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

7. A zsarolók királya (Nikowitz Oszkár)

Sokszorosan is megérdemli az 5 csillagot ez a történet! Abszolúte élvezetes, izgalmas és zseniális! Holmes és Watson, mint betörők? Mindent vitt!

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

8. A hat Napóleon (Nikowitz Oszkár)

Klasszik nyomozós sztori. Egyből lehet tudni, hogy miért törik el azokat a szerencsétlen szobrokat, de szokás szerint az ok meglepett.

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

9. A három diák (Nikowitz Oszkár)

Teljesen logikai agymunka volt! Nem egy véres krimi ez sem, mindenesetre egészen más, mint a többi. Abszolút egyedi történet.

„Nos, én a könyvek embere vagyok, álomvilágban élek. Az élet gyakorlati dolgait nem tudom megmagyarázni.”

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

10. Az aranycsíptető (Nikowitz Oszkár)

Ez mi? És ki a gyilkos? Szerelmi sztori? Vagy tolvajlás? Árulás? Nem gondoltam volna, hogy hova lukadunk ki. Persze Sherlock még mindig meg tudott lepni a felderítési képességeivel!

Értékelés: 4 ✰✰✰✰

11. Az eltűnt hátvéd (Nikowitz Oszkár)

Megint egy érdekes és szimpatikus szereplő: Dr. Armstrong!

Ez is egy olyan történet, ahol reméltem, hogy Holmes és Watson jószívűek lesznek, ennek ellenére is elég szomorú volt.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

12. Az Apátsági Major (Boronkay Zsuzsa)

Ismét egy kiszámíthatatlan cselekményű dolgot.

Ki tette? Első tipp: a komorna. Második tipp: a Lady, vagyis a feleség. Nem árulom el, viszont azt hiszem ebben a történetben írták le eddig a legjobban az őszinte, nem önző szerelmet nekem.

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰

13. A másik folt (Boronkay Zsuzsa)

Izgalmas bevezetés Watsontól, érdekes felvezetés – megint politika. Szeretem, ha nagyhatalmú és fontos emberek szorulnak!

Olvasás után, pedig ül döbbenten az egyszeri Olvasó, hogy azannya! Na, ez igazán jól megcsavart sztori volt!

Értékelés: 5 ✰✰✰✰✰
Idézetek:
Vannak fák, Watson, amelyek szabályosan nőnek, míg el nem érnek egy bizonyos magasságot, akkor azonban ágaik szertelen, vad burjánzásba kezdenek. Az emberekkel is gyakran előfordul ilyesmi. Elméletem szerint az egyes ember fejlődésében minden egyes őse szerepet játszik, s hogy egy hirtelen pálfordulás jó vagy rossz irányba megfelel egy olyan múltbeli pontnak, amikor erős ráhatás érte a családfát. Más szóval: egyetlen személyben sűrűsödik össze saját családjának egész története.
(A lakatlan ház)

– (…) Nem voltak lábnyomok.
– Illetve ön nem talált egyet sem.
– Biztosíthatom, uram, hogy nem is volt egy sem.
– Kedves jó Hopkins, én már igen sok bűntényben nyomoztam, de még egyetlenegyet sem láttam, amelyet szárnyas ember követett volna el.
(A hajóskapitány)

Mondja meg, vajon az a haramia, aki felindulásában agyoncsapja a komáját, mérhető-e ehhez az alakhoz, aki módszeresen, hideg megfontoltsággal kínoz lelkeket, marcangol szíveket, csak azért, hogy degesz pénzeszsákját még jobban megtömje?
(A zsarolók királya)

♘♘♘♘♘
A képek a „Sherlock Holmes Thing's” Pinterest táblámról és a „Oh my Sherlock...” nevű WeHeartit gyűjteményemből származnak, ott többet megtudhatsz róluk és további képek várnak. Különféle „The Return of Sherlock Holmes” borítók a GoodReads-en.

♘♘♘♘♘

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése