2014. november 25., kedd



C. S. Lewis: Az ezüst trón (Narnia Krónikái 6.)



„…az élet nem habos angolnatorta meg rántott békacomb!”


Fülszöveg:
Narnia… ahol az óriások szabadon kószálnak… ahol gonosz varázslat és bűbáj uralkodik. Zord, hideg télben indul útnak két embergyerek, s egy különös lápi lény. Nincs senki Narniában, aki a segítségükre sietne, a király messzi vizekre hajózott, s egy gonosz kígyó az összes bátor szívű lovagot elpusztította már.
Elmondhatatlan veszélyeken és sötét, mély barlangokon át tör előre a barátok maroknyi, nemes csapata, kiknek egyetlen célja a fogságban tartott herceg kiszabadítása. De vajon hol találnak rá? A föld felett? A föld alatt? Eljutnak Lennvilágba is, ahol a gonosz a leggyönyörűbb és leghalálosabb arcát mutatja meg.



Könyv információk:

Az ezüsttrón címmel is megjelent.

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia – The Silver Chair
Eredeti megjelenés éve: 1953

M&C, 2006 / 308 oldal · ISBN: 9637342540 ·
Fordította: Liszkay Szilvia
Illusztrálta: Pauline Baynes

NARNIA KRÓNIKÁI – sorozat

3. A ló és kis gazdája
4. Caspian herceg

(befejezett sorozat)

Szerintem:
Felejtsük el Pevensie gyerekeket, felejtsük el a kalandokat Caspiannal, felejtsük el Breet és Shastat… több új szereplővel és lénnyel találkozunk ebben a kötetben. Meglepő módon (haha…) nem olvastam el (ismét… haha…) a fülszöveget, szóval pár oldal után csak pislogtam: Eustace? Hát megint veled utazom?! Ki a frász ez a Jill? Mi ez a hely?

Hamar hozzászoktam az új főszereplőkhöz, a történet cselekménye aranyos, humoros és csavaros. Lehet nevetni és aggódni, de félni és örömködni is. Szóval épp olyan, mint az eddigi Narnia sztorik, de mégis más – a sztori új, egyedi. Olyanok ezek a mesék, mint a hópelyhek: minél közelebbről nézzük, annál különlegesebb és annál több mindenben tér el a többitől. 

Kedvenc szereplő: Borongány

A borító: gyönyörű (bár az enyémen egybe van írva az, hogy ezüsttrón és aranyozott a narancs rész, de ezek a könyv adatai)

Illusztrációk: Pauline Baynes képei feldobják, kiegészítik és hangulatossá teszik a könyvet! Nagyon jók!

Értékelés: 5
Bővebben:
Nem hagyományos Narnia történet, annyi biztos. Általában mindig az a kedvenc könyvem a sorozatból, amelyiket éppen olvasom, de vannak maradandó szereplők. Új sztorikban viszonylag hamar találok új kedvencet, bár itt eltelt némi idő, mire igazán szimpatikus egyénnel találkoztam. 

Elég sötétre sikeredett a történet, nagyon nyomasztó volt ez a sötét Lennvilág és mégis imádtam! Mégis mese, mégis varázslatos. Igazából nagyon elszomorodtam az elején, amikor rádöbbentem, hogy a megszeretett Lucy, Edmund, Peter és Susan nem fog feltűnni már Narniában… Eustace-t megkedveltem ugyan az előző részben, de elvihet egy egész sztorit a hátán? Nem. Hát ez a Jill? Jill feldobta a történetet, de Borongány vitte el nálam az egészet!
 
Borongány (Puddleglum)

Mocsári flanga. Hogy az mi? Egy elég furcsa hosszú lábú és kezű, magas teremtmény, aki eléggé borongósan látja a dolgokat! IMÁDTAM. Komolyan! Annyira, de annyira pesszimista, hogy levett a lábamról, mert elég száraz és morbid a humorom.

Szomorúságom

Szomorkodtam Caspian öregsége miatt, Rilian valahogy nem lopta be magát különösebben a szívembe. A rögmókok népsége is újdonság volt, nem lehetett őket utálni, annyira sajnálja őket az Olvasó. Kifejezetten örültem az ő befejezésüknek!

Ajánlás

Bárkinek, akinek némi varázslatra van szüksége. A sorozat többi részének ismerete NÉLKÜL is tökéletesen élvezhető!
11 dolog, amit nem tudtál C. S. Lewisról (és Narniáról):
Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható: KATT!

1. ASLAN – a neve török nyelven azt jelenti: oroszlán

2. C. S. LEWIS – Barátkozott W.B. Yeats-cel, közeli barátja volt J. R. R. Tolkien is. Tolkien és Lewis egy oxfordi irodalmi csoport tagjai voltak, melyet Inklings-nek hívtak és a fantasy írásra buzdított. Ennek ellenére A hobbit írója olyan kritikus volt a Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című könyvével, hogy Lewis majdnem nem fejezte be.

3. C. S. Lewis – 1963. november 22-én halt meg, de a hírt eltompította, hogy aznap John F. Kennedy amerikai elnök merénylet áldozata lett. Ugyanazon a napon halt meg a Szép új világ írója, Aldous Huxley is.

4. C. S. Lewis – Leginkább 7 gyermekkönyvéről, a Narnia krónikáiról ismert, pedig írt 47 nem fikciós-, 11 fikciós regényt és 4 versgyűjteményt.

5. C. S. Lewis – Igazi neve Clive Staples Lewis, de a barátai és a családja Jacknek hívta. Költészeti- / versgyűjteményeit Clive Hamilton álnéven tette közzé.

6. C. S. Lewis – Harcolt a Somme-i csatában, aminek több mint 1 millió áldozata volt. A 19. születésnapján érkezett meg a Somme-völgybe, 1918 áprilisában sebesülten hazaküldték.

7. Narnia krónikái – Több, mint 100 millió példányban adták el 41 nyelven. Időről-időre újra filmes, rádiós, színházi és tévés feldolgozásokat inspirál.

8. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény – Először 1939-ben ötlött fel a történet Lewisban, de tíz évvel később fejezte be csak az írását, 1949-ben. Azt mondta, hogy a könyv ötelete onnan ered, hogy 16 éves korában megjelent a fejében egy kép egy esernyőt tartó faunról, aki csomagot visz egy havas fához.

9. Narnia – egy latin szó, amely az ókori olasz városra referál „Narni”-ra.

10. Peter, Susan, Edmund és Lucy Pevensie – Lewis a kéziratában másképp nevezte el őket. Ők voltak Ann, Rose, Martin és Peter.

11. BORONGÁNY - C. S. Lewis a kertészéről mintázta a karaktert, Fred Paxford-ról.

Idézetek:
– Asszonyom – szólalt meg a herceg komoran –, már elmondtam nagyságodnak, Narnia királyának fia vagyok.
– És az is maradsz, drága barátom – mondta a királynő nyugtató hangon, mintha egy gyermeket csitítana. – Bármelyik képzelt ország királya lehetsz.

A hatalmas, durva falak mindkét oldalon közelebb kerültek. Az út meredek alagútban futott tovább…. Ám a nyílás egyre szűkebbé vált… Végül a tető már annyira lent volt, hogy Borongány és a herceg bele is verte a fejét…. A lámpa előttük kialudt. Ugyanez történt a mögöttük lévővel is. Teljes sötétség borult rájuk.
– És tudjátok, miért előnyös, hogy itt estünk csapdába? Megspórolhatjuk a temetés költségeit.

– Tudod – magyarázta Csillámtoll –, Narniában a legtöbb lény igencsak különös szokásokat követ. Nappal tesznek-vesznek, fényes nappal (uh!), amikor mindenkinek aludnia kellene. Hova vezet mindez? Estére már annyira vaksik és ostobák, hogy egyetlen értelmes szót sem lehet kihúzni belőlük. Ezért mi, baglyok hozzászoktunk, ha meg akarunk beszélni valamit, ebben az ésszerű időpontban csak magunk tanácskozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése