2015. január 17., szombat



Alan Moore - Dave Gibbons: Watchmen - Az Őrzők (I-III.)



„Ezt a vitorla nélküli világot nem homályos metafizikai erők szabják. Nem Isten öli meg a gyermekeket. Nem a sors darabolja fel őket, és nem a végzet veti a kutyák elé.
Hanem mi.
Csak mi.”
- Rorschach




Fülszöveg:


A képregény műfajának legismertebb és legelismertebb alkotása. Az egyetlen képregény, amely szerepel a Time magazin „A 100 legjobb angol nyelvű regény 1923-tól napjainkig” listáján, az utóbbi mintegy száz év legnagyobb angol és amerikai íróinak társaságában. A WATCHMEN az a fajta mű, melyet újra és újra elolvas az ember, és minden olvasáskor újabb részleteket fedez fel; egyedülállóan izgalmas, olvasmányos, és képregényhez illően szemet gyönyörködtető alkotás, mely megváltoztatja gondolkodásunkat a világról, történelemről, és olyan el nem múló, mély benyomást hagy maga után, ami csak a legnagyobb irodalmi művek sajátja.




Eredeti mű: Alan Moore – Dave Gibbons: Watchmen
Eredeti megjelenés éve: 1987
Cartaphilus, Magyarország
I. kötet - 146 oldal · ISBN: 9789632660691 · Fordította: Bárány Ferenc
II. kötet - 144 oldal · ISBN: 9789632660707 · Fordította: Bárány Ferenc
III. kötet - 144 oldal · ISBN: 9789632660707 · Fordította: Bárány Ferenc


Szerintem:

Na?

Who watches the Watchmen?

Én egész biztosan. Szeretem a sztorit, a hangulatát. A kicsit depresszív, picit agresszív és nagyon uszító stílusát. Abszolút véletlenül került a kezem közé a 3 kötet a könyvtárban, bár 2010 óta sokszor találkoztam már filmen a sztorival.

A képregény alig mondott bármi újat, mert az adaptáció szinte tökéletesre sikerült zseniális színészekkel. Mindenesetre csodásak a rajzok, haláliak a rejtett szavak, árnyak, graffitik – a képregényben nagyon hangsúlyosak a rejtett dolgok. A film tisztább, mindent tartalmaz, de ezeket a titkos finomságait a képregénynek nem adja vissza.

A történet alternatív történelmi időkben játszódik, sokszor újra választott elnökök, érdekes törvények, más háborúk – elég sok magyarázatot fűznek ezekhez az eltérésekhez hozzá a kötetek végén. Azt hiszem, hogy ilyenkor „jó” a világtörténelmi alulreprezentáltságom, mert egyáltalán nem zavarodtam bele.


Kedvenc szereplőim (és szemszögeim):


Rorschach. Szeretem a szövegét. Szeretem a stílusát és a paranoiáját. Mégis a kedvenc eszmefuttatásaim Doktor Manhattantől származnak, illetve az ő sztorija a legjobb is.


Értékelés: 5



Bővebben, enyhén spoileres:


FIGYELMEZTETÉS!


Nem értetek semmit.
Nem én vagyok idezárva veletek.
Ti vagytok idezárva velem.
Sötét hangulatú történet, előfordul benne kínzás, agresszivitás, pszichiátriai gondok - téveszmék, testi- és nemi erőszak, atomrobbanás, impotencia és szex is! Erős idegzetűeknek, felnőtteknek ajánlott.


A Watchmen a sztoriban csak annyiban merül fel, hogy ezt pingálják a falakra: Who watches the Watchmen? Viszont az első csapatnyi szuperhőst „Percrekészek”-nek hívják, míg a második csapatnak Metropolis kapitány más nevet javasolt: Bűncsapók. Ugyan nem áll össze a második liga, de elég röhejes ez a név, amit szóvá is tesz a Komédiás. Mindegy, ők a Watchmen akkor is, így kollektíve.

Egyébként bőven van mit szeretni a sztorin. Érdekes a Rorschach-teszt és az ezzel kapcsolatos pszichológiai / pszichiátriai részek, de jó maga az alternatív világ is, amiben játszódik. Megmásított háborúk, gyilkosságok, megadások. Mutáció, teleportáció, szuperhős-biznisz.
Tetszenek az eredeti történelemből és letűnt hitvilágokból átvett részek, úgymint: Athéné és a baglya, II. Ramszesz és az egyiptomi istenek, Az Apokalipszis lovasai allegória és Nagy Sándor története.

Talán a képregény a képregényben rész nem annyira jött be, az ötlet jó, de zavart és gusztustalan volt. (Haha, nem úgy, mint Rorschach munkamódszere.) A film mellett szól, hogy ez a képregény dolog kimaradt belőle.

Watchmen (2009) - a film:


Sokkal korábban láttam a filmet – évekkel a képregény elolvasása előtt, de egyszerűen imádom! Mindenesetre kihasználtam az alkalmat és ismét megnéztem a kritika írása előtt (aztán még egyszer alatta…)! Ritkán mondom azt, hogy tökéletes adaptáció, de ebben az esetben nem túlzás ez a kijelentés. Van eltérés, hogyne lenne - sajnos a végük tér el leginkább, az a legjelentősebb. Minden más apró, háttérinfó rövidítés.*



Elég durva a képregény látvány- és képvilága, de utólag látom, hogy micsoda technikai megoldásokat használtak a készítők és milyen látványosan sikerült megoldaniuk MINDENT, amit a képregényben lerajzoltak. (Gondolok itt Doktor Manhattan létrejöttére, Rorschach maszkjára, az építményre a Marson és Dan rémálmára.)


Akik szeretik az X-men filmeket, a DC, Marvel és egyéb szuperhősös képregények adaptációit, annak ezt is mindenképpen meg kell néznie. Igaz, hogy komolyabb témát dolgoz fel, mint általában a képregényből készült filmek, de megéri rászánni azt a majd 2 órát. (...a vágatlan verzió 3,5 óra hosszú, de az 5/5*-ös adaptáció!!!)


Furcsa:


A szereplőválogatáskor picit karizmatikusabb férfit vettem volna fel Éji Bagolynak (Dan Dreiberg), viszont a Komédiás (Edward Blake) szerepére, akinek a karakteréért nem vagyok oda, egy szexi, régebb óta imádott színészemet vették fel.


Áhh, nem is tudom, miért próbálkozom – a castingot is imádom. Az Egypercesek (az első csapat) sokkal dögösebb és szexibb lett a színészek által, de az Őrzők második adagjához sokkal képregényhűbb színészeket szedtek össze – ha a második Éji Baglyot nem számítom.

Az adaptáció 4/5 ✰✰✰✰, *szinte tökéletes adaptáció.


Idézetek:


 [Doktor Manhattan]

Március van. Saigonban bemutatnak Edward Blake-nek, a Komédiásnak. Most többnyire a kormánynak dolgozik. Ha nem tévedek, én is.
Blake érdekes alak. Még nem ismertem ennyire őszintén erkölcstelen embert.
Illik neki az itteni klíma: az őrület, a céltalan öldöklés…Ahogy kezdem érteni Vietnamot, és hogy mit jelent az emberiség számára, azt is látom, hogy kevesen engedhetik meg maguknak ezt a tisztánlátást.
Blake persze más. Ő mindent ért tökéletesen…és nem törődik vele.
 


 [Rorschach]

Felnéztem az égre az emberi zsírtól súlyos füst mögött, és nem láttam az Istent. A hideg fullasztó sötétség örökké tart, és mi egyedül vagyunk.
Éljük az életünket, mert mást nem tehetünk, Érveket később gyártunk.
A semmiből születünk, gyermekeket nemzünk, kik szintén kárhozottak; a semmibe merülünk.
És ennyi az egész.



 [Doktor Manhattan]

– Nem másíthatom meg a jövőt. Ami engem illet, már meg is történt.
– Jon, jól értelek? Azt mondod, ismered a jövőt? Az egészet? Tudod, hogy velünk mi lesz?
– 1959-ben hallottam, ahogy itt és most, 1963-ban kiabálsz velem. Mindjárt szeretkezünk…
– Csak úgy? Mintha valami bábu lennék? Jon, azt tudod, hogyan illik össze minden atom, de az embereket nem ismered. A jóslata ez egyszer téves, kedves uram!
– Nem. (…)

☢ ☢ ☢ ☢ ☢

Képgyűjtemény a Pinteresten: Comics -zárt- Watchmen.

☢ ☢ ☢ ☢ ☢



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése