2015. február 5., csütörtök



James Dashner: The Death Cure (Útvesztő 3.)

  

“How did the world get so shucked?”

~ Hogy lehet ez a világ ennyire elbökve?


A sorozat többi része a blogon: 0,5. – The Kill Order / 1. - Az útvesztő / 2. - Tűzpróba

Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thomas knows that Wicked can't be trusted, but they say the time for lies is over, that they've collected all they can from the Trials and now must rely on the Gladers, with full memories restored, to help them with their ultimate mission. It's up to the Gladers to complete the blueprint for the cure to the Flare with a final voluntary test.
What Wicked doesn't know is that something's happened that no Trial or Variable could have foreseen. Thomas has remembered far more than they think. And he knows that he can't believe a word of what Wicked says.

The time for lies is over. But the truth is more dangerous than Thomas could ever imagine.
Will anyone survive the Death Cure?

Várható megjelenés magyarul: 2015. tavasz(ra ígérték, de ki tudja)
Várható kiadó: Cartaphilus
Chicken House, Somerset, 2014
336 oldal · ISBN: 9781909489424
Eredeti megjelenés éve: 2011

Fülszöveg magyarul:
(saját fordítás – szintén spoileres)

A VESZETTnek nem szabad hinni - Thomas tudja ezt, de azt mondják, hogy a hazugság ideje lejárt és minden adatot begyűjtöttek már a próbák során, amire szükégük volt. Eljött az ideje, hogy a bizalmukat a Tisztársakba fektessék, akik a visszahozott emlékeik segítségével képesek lesznek végrehajtani a végső küldetést; a Tisztársak egy utolsó, önkéntes teszt segítségével képesek lesznek elkészíteni a Kitörés nevű vírus ellenszerének a tervezetét.
A VESZETT nem tudja, hogy olyasmi történt, amit egyetlen Próba vagy Változó sem jelzett előre: Thomas többre emlékszik, mint gondolják. És a fiú tudja, hogy a VESZETT egyetlen szavát sem szabad elhinnie.

A hazugságok ideje lejárt. De vajon az igazság nem veszélyesebb-e, mint ahogy Thomas képzelte?

Túl fogja bárki élni a (Halál) Kúrát / Gyógymódot?


Szerintem:
Ez a könyv mélyrepülés… Olyan, mintha a hullámvasút legmagasabb pontjáról tartanál a legmélyebb pont felé. Persze nem tudhattad, ez csak olvasás közben derül ki és már nincs megállás! Illetve van megállás: az epilógus, amibe úgy zuhan-esik-szalad-szakad bele az olvasó, mint Prérifarkas a STOP táblába a mesében.

Kezdjük ott, hogy tudtam mi lesz Vele, hiszen, aki fan art-mániás, az sokszor fut bele spoilerekbe. Szóval már az első rész idején elsirattam, meg még párszor ahányszor csak eszembe jutott

Nem tudom, hogy melyik várostól vert ki jobban a frász – ettől vagy az előző részbelitől… Komolyan paranoid leszek (vagy lettem) ettől a sorozattól. Nem tudom, hogy a legjobb részt olvastam el vagy a legrosszabbat, ahogy azt sem tudom, hogy melyik is a kedvencem. Azt hiszem, mindet egyszerre szeretem és mindet egyszerre gyűlölöm.

A sorozat olvasójának alapjáraton is sok kérdése van, amire keresi a választ, de a könyv olvastán még több lesz. A történet most sem unalmas, nehezen lehet letenni, mert pörögnek a dolgok és van kikért izgulni ugyebár. Aggódtam, féltem, féltettem őket…

Mélypont: Volt bőven. Folyton azt hittem, hogy ennél nem lesz rosszabb, de pár fejezet múlva kiderült, hogy tévedtem. Az 55. fejezetnél már kész voltam és még mindig volt lejjebb.

Értékelés: 5

Bővebben:
A történet folytatódik


A Tűzpróba azzal ért véget, hogy egy Berg felveszi őket. Most eltelt 3-4 hét, Thomas egyedül ül és pudvásodik egy tök üres szobában. Bizonytalan időnként kap enni, alszik és edzik unalmában. Csak ő és a teste izzadása, büdösödése…
Tudnám, hogy nem őrült meg?!

Az a helyzet, hogy a sorozat többi része is elég húzós, de azért az utolsó rész sem lájtos, itt is sikerült jó párszor kiakadnom, pedig pihenésképpen Dead Rising 2 és 3 játékokat játszottunk…

Nem tudom, hogy miért nem azt kapták ezzel a zárókötettel az olvasók, amit vártak, mert az egyetlen JÓ lezárásnak ezt tudtam elképzelni – pedig folyton-folyvást kattogott az agyam, hogy mi lehet a méltó befejezés! Ez a rész korrekt befejezése egy megható, kegyetlen sorozatnak. Nem csajos és nem lájtos, de szerethető és izgalmas! A kedvenceim maradtak a régiek, a lányokat mocskosul utálom, főleg Teresát…

Valahol olvastam, hogy valaki végigbőgte… el nem tudtam képzelni, hogy mit lehetett bőgni ezen, aztán rájöttem. Végig elszorult torokkal, nagyokat pislogva olvastam, holott legszívesebben elbújtam volna a világ elől jól kizokogni magam… itt-ott, pár fejezetenként… a végén már simán sokkos voltam. Rémesen jó lezárás, bár nem annyira ütős, mint A hűséges volt, de már-már az a szint.
  


(A bekeretezett rész nagyon spoileres!)

Új szavak a történetben

Munies – akik immunisak a Flare-re
(Flare – Kitörés)
killzone – az a terület az agyban, ahol a Flare, a vírus van és ezt vizsgálják a próbákkal / WICKED - World in Catastrophe, Killzone Experiment Department
(Tudnám, ezt hogyan fogja megoldani a fordító… mert ugye a VESZETT betűi másnak vannak fordítva. - VESZETT (Világvége Einstein SZEkció, Tiltott Terület))
Retractor – agybogarász találmány, ami segít visszahozni az emlékeket
Launchers – sok nagy fegyver, ami az őröknél van
VCT (Viral Contagion Threat) – fertőzöttség / immunitás vizsgálat. Valami csáp ripsz ropsz nyakon szúr, szóval nem kellemes…
Right Arm – …minden szervezetnek van egy ellenszervezete. Ők a WICKEDé.
the Purge  - amit Thomas és Teresa tettek az original Creatorokkal
Crank Palace – ahova bezsuppolják a fertőzötteket a városokból (és innen-onnan a környékről)


Idézetek:
„This city is just giving me the creeps, hermana. Like it’s alive and waiting to unleash something really nasty.”

~
- Libabőrös leszek ettől a várostól, hermana. Olyan, mintha élne, és arra várna, hogy valami nagyon csúnyát szabadítson ránk.


“I don’t think there is a right or wrong anymore,” Thomas said, hearing the numbness in his own voice. He desperately wanted sleep. “Only horrible and not-quite-so-horrible.”

~
- Nem hinném, hogy van jó és rossz manapság – mondta Thomas és hallotta a zsibbadtságot a saját hangjában. Szörnyen álmos volt. – Csupán borzalmas és annyira-talán-nem-borzalmas van.


„Awwww,” Minho said. „That's almost as sweet as that time she slammed the end of a spear into your shuck face.”
„True love indeed.” This from Frypan, followed by his deep bellow of a laugh. „I'd hate to see what happens when these two have their first real fight.”

~
- Oooooh, - mondta Minho. Ez majdnem annyira édes volt, mint amikot beletolt egy hegyes lándzsát a bökött arcodba.
- Ez valóban igaz szerelem. – szólt közbe Serpenyő nevetéssel a hangjában – Utálnám látni, mi történik, amikor ezek ketten igazán harcolnak.

☣ ☣ ☣ ☣ ☣
A képek a „Könyv – MazeRunner” nevű Pinterest táblámról származnak.
További borítókat pedig a GoodReads-en találsz.
☣ ☣ ☣ ☣ ☣

3 megjegyzés:

  1. Szegénykém ...Azt hittem én vagyok az egyetlen aki a neten már előre a képeket bújja,de ezek extrémül spoileresek voltak :( Még nem is végeztem az első résszel és máris voltak olyan gyönyörű idézetek amik elárulták ,hogy hol ,mikor és miért halt meg Ő.
    VIGYÁZAT SPOILER:
    Esküszöm az egész könyvet végigsírtam már akkor kezdtem,mikor volt az a névsorololvasás ,és felolvasták az Ő nevét.
    Nem lehet igaz...miért pont Ő ?!
    ...Ügyes vagy Kata,szerezzünk pár újabb embert akik hülyének néznek *taps,taps,taps*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aww, épp ugyanígy voltam. Amint megláttam a nevét és a tetkót.... :'( Nem néznek hülyének! (Vagy én is az vagyok. :))) Ráadásul nem javulok meg, azóta is ugyanúgy fan artokat nézek az újabb és újabb regényekhez...)

      Törlés
    2. Én sem javultam még ezügyben (de nem is akarok :D) . Mondjuk azóta nem szívtam még meg ennyire....Szerencsére :)

      Törlés