2015. augusztus 31., hétfő



Chris Miles: Hű, de nagy vagy!



„– Miről beszéltek egyáltalán? – kérdezte Jack. – Igen, felfedeztem magam. Nem, nem úgy. Inkább… megismertem a lelkem mélyén rejtőző fenevadat.
– Aha – bólintott Sampson –, mármint a mókust.
– Nem mókus – vágta rá haragosan Jack. – Egy férfi-állat. Belső férfi-fenevad.”


Fülszöveg:
Jack Sprigley nem egyszerűen későn érő típus: inkább örök éretlen. Lassan tizenöt éves, és még semmi jele nála semmiféle férfiasodásnak.
Ami még ennél is rosszabb: a barátai egész szünetre eltűntek, nem is hallott felőlük. Jack azt feltételezi, hogy végleg búcsút intettek neki és gyermektestének, és már annyival előrébb tartanak, hogy pasizni meg csajozni kezdtek. Jack megszívta.
De a fejében hamar megszületik a tökéletes terv, hogyan nyerheti vissza barátait: egyszerűen csak el kell játszania, hogy ő is kamaszodik.
Chris Miles ausztrál gyerekkönyv-szerző első ifjúsági regénye igazi szókimondó kamasz-humorral fűszerezve járja körbe a tizenéves fiúk serdüléssel kapcsolatos mindennapi problémáit.
Olyan ez a könyv, mintha Adrien Mole írta volna az Egy ropi naplóját! 

Könyv információk:

   Eredeti mű: Chris Miles: Spurt: a balls and all story
   Eredeti megjelenés éve: 2014
    Manó Könyvek, Budapest, 2015
   256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634030379 · Fordította: Moldova Júlia


Szerintem:
Őszintén? Még sosem éreztem azt olvasás közben, hogy ennyire nem vagyok célközönség. Ráadásul nem csupán korilag, de nemileg se vagyok célcsoportja ennek a könyvnek! Amikor már sokadszor olvastam a maszturbálás, a fanszőr és a golyók szavakat, akkor felnyögtem – épp úgy, ahogy Roger Murtaugh szokott a Halálos fegyverekben:

„Túl öreg vagyok én már ehhez!”

Amint túlléptem a dolgon körvonalazódott előttem egy vicces, bátorító, bolond kis történet, aminek a középpontjában egy bizonytalan, még nem serdülő Jack nevű kölyök áll, akinek mindennel baja van… amiért nem szőrösek odalent a dolgai.

A történet

A fentebb említett Jack hatodikos korában szerepelt egy gyerekvetélkedőben, miáltal picit híres lett. Viszont immár nyolcadikos és ismét felbukkan az életében a régi valóságshow – megkeresik a régi versenyzőket! A gond az, hogy Jacknek nem pelyhedzik… a khm… szóval a férfivá érés még vágyálom. A többi versenyzőnek viszont jól mennek a dolgai: saját youtube csatorna, híres barátnő, saját kecó… Jack semmit, de semmit nem változott. Aztán eszébe jut, hogy eljátssza a serdülést. VIGYÁZAT! A könyvben szerepel teszetoszateron tablettaszedés, flört-smsezés, hereballon és még egy fanszőr-pepi is befigyel.

Én sok furcsa regényt olvasok, de a fanszőr-pepi valami olyasmi, ami soha az életben meg nem fordult a fejemben. OMG!

Elvetemült, buta, de jópofa történet. Ha lenne fiam, akkor bátran adnám a kezébe, mert kell egy könyv, ami rádöbbenti a kis srácokat, hogy minden fiúnak vannak hasonló gondolatai, sokan paráznak azon, hogy nem serken a hónaljkutya. Szerintem könnyít a gyerek lelkén a könyv: vannak emberek, akik könyvet írnak arról, ami titokban aggasztja őket!

Külön tetszett, hogy nem csak ezen a szálon mendegél a cselekmény, hanem befut néhány érdekes titkolózós szál a nagyi körül, a testvér és a barátnői körül, a bolond és az izomagy pedig felváltva röhögteti és izzasztja le a marhaságaival az olvasókat. Fincsi volt.

Ajánlás: FIÚKNAK! Pubertás előtt, után, de még közben is jó olvasmány.
(Mondjuk ez sejthető. Nem véletlenül van a borítón elrejtve egy fütyi...)

Értékelés: 4
 
Kedvcsináló idézetek:
Eddig Jack három lehetőséget talált, ami megmagyarázhatja, hogy ilyen ijesztően nem fejlődik a férfiassága.
    1. A test ugrásszerű növekedésre készül. Lesz egy pillanat, mikor őrületes kamasz Hulkká változik, és tekintélyes golyókat növeszt.
    2. Ez az istenek büntetése, mert hatodikban félig-meddig híres lett.
    3. Összecserélték a kórházban, és igazából lány.

Igazán remélte, hogy eljön az ugrásszerű növekedés, mire újrakezdődik az iskola. A szünet alatt a fórumokon és csetszobákban olvasottak mind azt ígérték, hogy el fog jönni ez a pillanat. A hormonjai végül beindulnak, és a pubertás előtti ciki és fura kissrácból társadalmilag elfogadható, tesztoszterontól duzzadó férfiszörny lesz.
(…)
A teljes kirekesztettség egyetlen fanszőrszálon függött.

– Rémes ügy – jegyezte meg Mr. Trench némi szünet után. – De a helyzetet még tragikusabbá teszi, hogy a „modern” világ megtagadja a magadfajta srácoktól a férfivá váláshoz vezető, tiszta ösvényt. Ezért alapítottam meg az Oroszlánszívű Tigrisfarkas Önismereti Kalandtábort. Megcsináltam. Minden hónapban a woodrose-i nemzeti parkba megyünk kempingezni: fiúk, apák és nagypapák. Vadászunk, horgászunk, birkózunk, úgy általában kapcsolatba lépünk a lelkünk mélyén rejtőző fenevaddal.
– Oroszlánszívű Tigrisfarkas? – kérdezett vissza Jack. – Jó sok fenevaddal vehetik fel a kapcsolatot, uram.

★★★★★
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures For My Blog
A könyv a GoodReadsen: Spurt: a balls and all story
★★★★★

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. A pepi megvan? Tudod, igazi- vagy mű hajas dolog, amit az emberek a buksijukra ragasztanak és úgy néz ki, mintha lenne hajuk. Más szóval: paróka. Hát ez fanszőrből készült házibarkács paróka, amit Jack a nadrágjába rakhatna...

      Amúgy (12+) a könyv =)))

      Törlés