2017. január 30., hétfő



Darren Shan: Gyilkos ​születik (Larten Crepsley regényes története 1.)



Crepsley úrfi esete rendhagyó volt. Ha belebotlasz egy kisfiúba, aki éjnek évadján pókhálót eszik egy kriptában, akkor… nos, ez a gyerek már nyilván éket vert önmaga és az emberiség közé.


Fülszöveg:
Az első a legnehezebb…
A XIX. század elejének legsötétebb pillanataiban járunk, Angliában. Larten Crepsley egy koldusszegény munkáscsalád sokadik gyermeke — nincs tízéves, de már napi tizennyolc órát dolgozik iszonyatos körülmények között egy selyemgyárban.
Egy nap történik valami, és a kisfiúnak menekülnie kell. Egyedül az egész világ ellen – senkire sem számíthat. Aztán megismerkedik a titokzatos Seba Nile-lal, aki egy új, lehetőségekkel teli világot mutat meg neki. Seba mellett átélheti azokat a kalandokat, amelyekről annyit álmodozott, csakhogy ehhez vámpírrá kell válnia.
Vajon képes-e Larten mindörökre hátat fordítani az emberiségnek, és átlépni abba a világba, ahonnan nincs visszatérés?

Könyv információk:

Eredeti mű: Birth of a Killer
Eredeti megjelenés éve: 2010

Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789631194395 ·
Fordította: Rippel Károly
Sorozat:

2. Tengernyi vér
3. A végzet szentélye
4. Fivérek mindhalálig

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Mert imádom Darren Shant és imádtam a szintén ebben a világban (csak később) játszódó Darren Shan regényes története sorozatot. Igazából az a sorozat is olyan, hogy pár évente újra elolvasom mind a 12 részét, mindig ugyanott bőgöm el magam és semmi esetre se válnék meg egyik könyvtől se… Remélem, hogy Larten története ugyanezt a hatást éri el nálam.

Szerintem... egy könyv, aminek ez az első mondata, nem lehet rossz:

 „Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.”


Nagyon régóta kacérkodtam már azzal, hogy belekezdek az egyik kedvenc Darren Shan szereplőm spin-off szériájába, de valami mindig visszatartott. Lehet, hogy a 12 részes alapsorozat annyira a szívemhez nőtt, hogy nehéz felülmúlni? Lehet, hogy csak ismervén Larten későbbi életét, nem élvezném annyira a történetét? Lehet, hogy az zavar, hogy a 4 részből az utolsó 2 nincs a birtokomban?

Elolvastam az első mondatot és nem bírtam visszatenni a könyvet a polcra! Belefeledkeztem, elvarázsolt – ugyanúgy, mint anno Darren története. Nagyon kevés dolog bírt kizökkenteni, úgymint: indulni kéne melózni, ki kéne vinni a kutyát vagy… Hoppá, már tíz perce melegítem az autót, már lassan megint havas az összes ablak, én meg olvasgatok békésen… Voltak dolgok, nem haladtam gyorsan a könyvvel, de ezt cseppet sem bánom.
Odáig vagyok Lartenért, nagyon izgalmasnak találom az életét – és sajnálom, de milliószor értelmesebb, mint az ő későbbi inasa, Darren Shan, amiért külön imádtam!

A regény sztorija – enyhe spoiler!

Beköszöntött a 19. század és a sokgyermekes családból származó, nemsokára 10 éves Larten éppen dolgozni igyekszik unokatestvérével és legjobb barátjával, Vur Horstonnal. Egy gyárban dolgoznak, ahol a szadista felügyelő a fejüket narancssárgára festve különbözteti meg a selyemgubókkal dolgozó fiúkat a többi részlegen dolgozótól. Némi felfordulás és élete első gyilkossága után Larten egy sírkertben találkozik Seba Nile-lel, aki meghallgatja a fiú történetét, majd miután megízlelte a vérét, úgy dönt, hogy az inasává fogadja.

Néha ugrunk pár évet a történetben, ami kifejezetten jót tesz a történetnek. Nem unalmas ugyan, de tuti, hogy ideges lennék, ha végig kéne olvasnom Seba és Larten első közösen eltöltött 5 évét! Szép lassan beindulnak az események, és végre szóba kerül a vámpírhercegség, a klán, a Vámpírok Hegye. Seba kis időre a Rémségek Cirkuszába szállásolja el Lartent, akivel együtt megismerkedünk a szörnyekkel és a különlegesekkel. (Imádom az összes részt, ami itt játszódik!) Sőt, még egy vérszipolyba is beleszalad a narancssárga hajú vámpírinas. (Komolyan letettem a hajam, amikor bemutatkozott a vámpír. Bírom az ilyen megrázó fordulatokat!)
 
Rémségek cirkusza
Nemsokára Larten új barátra lel az árva Westerben, akit Seba szintén magához vesz és már hármukkal a főszerepben folytatódik a történet, amikor végre elérkezünk a Hegyre, megismerkedünk néhány vámpír történettel. A történet a vége felé elkezd szomorúvá válni minden, hozza a megszokott Darren Shan hangulatot: picit komor, picit fájdalmas és picit összeszorul az olvasó szíve… (Főleg, ha ismeri az ember a másik sorozatot és van egy pici rálátása a továbbiakra.)

Összességében

Maga a sztori tetszett, de a vége már nem. Nagyon nem. Sajnáltam Seba Nile-t és rémesen unszimpatikusnak találom Tanish Eult meg a stílusát.
Ha valaki szereti az írót és olvasta a Darren Shan regényes története sorozatot, akkor igazából kihagyhatatlan ez a pár rész. Larten egy annyira szerethető, értelmes figura, hogy igazán megérdemelte ez a saját spinoff sagát! Most érzem igazán, hogy hiába telt el 15 év, mióta először elkezdtem olvasni a Rémségek cirkuszát, ugyanazt az izgalmat éreztem olvasás közben, mint akkor.
Sosem leszek elég öreg DS vámpírjaihoz.

Kedvenc(ek): LARTEN!!! De imádtam Seba Nile-t is!

Értékelés: 5

Köszönöm a könyve(ke)t ex-@NFLGirl, kedves @KillerCat! =^.^=

Folytatás?
Igen, igen, igen! Imádtam ezt a rész, alig várom, hogy folytathassam. (Egyelőre csak az első két kötete van meg a négyrészes sagának, de majd valahonnan megszerzem majd a 3. és a 4. részeket is.)

Ajánlom…
ha szeretted a „Darren Shan regényes története” szériát;
ha a kedvencen Larten Crepsley volt;
ha bírod az író stílusát és az ifjúsági regényeit;
ha szereted szórakoztató, ám drámai cselekményű sztorikat.

Nem ajánlom, ha nem szereted a vámpíros, harcolós, véres könyveket. Akkor se ajánlom, ha nem szereted Darrem Shan regényeit.

Kedvcsináló idézetek:
De tudnod kell, hogy időnként minden ember tesz olyasmit, ami helytelen. Azok az igazán gonosz emberek, akik szándékosan követnek el erőszakot. Most te is az erőszak útjára léptél, és csak rajtad múlik, továbbhaladsz-e rajta. Döntened kell. Vagy hagyod, hogy a benned rejlő sötét erők a hatalmukba kerítsenek, és szörnyeteggé válsz, vagy ellenállsz nekik, és mától fogva megpróbálhatsz jó ember lenni.
– Kriptákban alszik? – kérdezte Larten.
– Rendszerint igen.
– Miért?
– Mert vámpír vagyok.
Larten összevonta a szemöldökét.
– Mi az a vámpír?
Seba meglepődött a kérdésen.
– Még nem hallottál vámpírokról szóló történeteket? Azt hittem, a világ ezen szegletében… Netán az élőhalottakról sem hallottál, akik éjszaka merészkednek csak elő?
– Úgy érti, szellemekről?
– Nem, a vámpírok… – kereste a szavakat Seba.
– Várjunk csak! – vágott közbe Larten, mert hirtelen eszébe jutott valami. – Ugye maga nem vérszívó?
– Na látod, mégiscsak tudod, miről van szó – felelte nevetve Seba.
– Megmérgeztek minket? – kérdezte Larten.
– Másnaposság – felelte Wester elhaló hangon.
– Úgy tudtam, a vámpírok sosem másnaposak – mondta Larten.
– Rosszul tudtad – felelte Wester, és a vödör fölé hajolt.
– Hát itt vannak az én belevaló nagyivó inasaim! – bömbölte Seba, amint fülig érő vigyorral belépett a szobába.
– Ne olyan hangosan – könyörgött Larten, és fülére tapasztotta a kezét.
– Hát téged meg mi lelt? – ordította Seba.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak: Darren Shan vámpírvilága
COMICS: Larten: Birth of A Killer by maicco
Különböző „Birth of a Killer” kiadások a GoodReadsen!
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése