2017. január 9., hétfő



Bosnyák Viktória: Elképesztő! (Apolló Akadémia 1.)



– Valaki azt ordibálja, hogy „Nyugodtan ugorj fejest, öcsi, ha belapul a koponyád, nem vész kárba semmi. Úgyis csak vécévíz van odabent!” – mondta Eszter.
    – Most meg azt, hogy „Tempó, kiskezicsókolom. Különben elpárolog a medencéből a víz, mire ki tetszik érni.” – mondta Yvette. – Elég bunkó ez az úszómester.


Fülszöveg:
Elképesztő ​​álmai mindenkinek vannak.
A tiéd mi? Luxusnyaralás? Léghajózás? Száguldozás egy spéci terepjáróval? Hogy felvegyenek a legmenőbb gimibe? Vagy olyan őrült barátot szeretnél, aki betör a kedvedért egy múzeumba? Esetleg valami különleges tehetségre vágysz?
Jóhegyi Laci, Dóri és Sári – a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szereplői – rejtélyes meghívót kapnak egy ismeretlen suli gólyatáborába. De vajon miért tilos az internet és a mobil használata? Ez gáz! Elmenjenek egyáltalán?
De talán épp ez lesz az a nyár, amikor a legelképesztőbb álmaik is valóra válnak. (Tovább…)

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kolibri, Budapest, 2016
216 oldal · puhatáblás
ISBN: 9786155450082 ·
Illusztrálta: Bernát Barbara
Előzmény-trilógia a blogon:

(befejezett)

Sorozat részei:

2. hamarosan…
(befejezetlen)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Egyszerűen odáig vagyok Bosnyák Viktóriáért a Tündérboszorkány-trilógia óta, majd kiugrottam a bőrömből, amikor megtudtam, hogy „folytatja”. Lényegében azóta terveztem elolvasni ezt a könyvet, amióta tudomást szereztem róla!
 
Dénes és Laci
A történetről

Szép kis nyári elfoglaltság, hogy minden elektronikai kütyü nélkül csak úgy üldögéljünk egész nap a Nemzeti Galériában és igyuk magunkba a kultúrát, nem? A történet pontosan erről szól: néhány fiatalt meginvitálnak a budapesti Gellért szállóba „gólyatáborba”, ahol megkérik őket, hogy minden mobilt, Nintendót és egyéb kütyüt adjanak oda a szüleiknek, akik majd hazaviszik azokat.


Kifejezetten tetszett, hogy ennyire főszerepet kapott a kultúra a regényben – szinte kedvet kaptam felutazni Budapestre a Nemzeti Galériába, hogy körbejárjam és megnézzem magamnak a fiatalok által megtekintett műveket! 

(Pl.: Gulácsy Lajos: Varázslat, Szinyei-Merse Pál: Majális, Székely Bertalan: Egri nők, Degas: Táncosnő a színpadon)

Mind a régi, mind az új szereplők nagyon szerethetőek és egyediek. A Tündérboszorkány-trilógiából megismert Jóhegyi Laci, Klott Gatya és a Lengyel ikrek mellé kapunk pár érdekes fiatalt: egy kocka művész srácot, Dénest, Yvette-et a balerinát és a fuvolázó Esztert. Az idősebb korosztály is bővül a furcsán (latinul) beszélő Kulcsár Jánossal és Vadász Diánával. Ők ketten vigyáznak a gyerekekre, akik a Gellért szállóban kapnak esélyt arra, hogy bebizonyítsák, érdemesek-e az új iskolára.

Szerintem

Megvannak a maga előnyei – a király sztori, a csodás illusztrációk, a megszokott Bosnyák Viktória féle humor, a képregény műfaj keverése a regénnyel -, de a hátrányai is! Nagyon hosszú a felvezetése az iskolának (AA*), holott hozzászoktunk, hogy a sorozatok általában ott kezdődnek, ahol a hőseink megkezdik a (varázsló, isteni, akármilyen) sulit vagy képzést. (Ld.: Harry Potter-sorozat, Percy Jackson és az Olimposziak, Magisztérium, stb.)

Tele vagyok kérdésekkel! 
Vajon milyen lesz a suli? Mihez kezdhet ott egy könyvmoly? Mi lesz Dénessel? A folytatás is tele lesz a képeivel? (Remélem igen!) 
Alig várom a következő részt! Egyelőre sajnos még nincs semmi hír róla, de bízom a legjobbakban (vagyis a 2017-es Könyvhétben).
  
Értékelés: 4,5


Összességében

Ez. Zseniális. Folytatása. Egy. Zseniális. Trilógiának!

Aki ismer, tudja, hogy néha napján akad egy szívem szottya, ami nélkül nem is az enyém lenne a könyvespolc a szobámban. Nos, a polcon ott áll a teljes, új kiadású Tündérboszorkány-trilógia. Nagyon szeretem, mert elképesztő, hogy mit ki nem talált az írónő!
Na, de. Ez a feljavított, megújult és picit idősebbé tett szereplőgárda se kutya!

Jó volt újra találkozni a régiekkel – és az utánozhatatlan Klott Gatyával (Ő abszolút favorit nálam, tuti kitérek a hitemből, ha kimarad a könyvből!) –, de Dénesért is odáig voltam. Meg a rajzaiért, amik igazából Bernát Barbara rajzai, de akárkié is: csodásak.
Izgalmas, egyedi, ha nem vesznek fel a Roxfortba vagy a Magisztériumba, akkor duzzogva, de mennék én az AA*-ba is.

*Relax, ez azt jelenti, hogy
(spoiler) Apolló Akadémia! (spoiler vége) ;)
 
Forrás: barbesz.tumblr
Kedvcsináló idézetek:
– Na és Törpilla meg Piroska? – nézett Klott tanár úr az aprócska Eszterre és a vörös hajú Yvette-re.
– Ők a szobatársaink a táborban – mondta Dóri.
– Szevasztok! Csak aztán ne nagyon szambázzatok itt nekem a medenceparton, nehogy minden jampecnek kampec legyen!
– Jampec? – súgta oda Yvette Lacinak, mert ösztönösen megérezte, hogy a fogas kérdésekre tőle várhat választ.
– Kampec? – értetlenkedett Eszter is.
– A szoknyavadász fiatalemberek a látványtól esetleg eltávoznának az élők sorából – magyarázta Laci, de amikor látta, hogy még mindig nem értik, tovább egyszerűsített: – Nehogy a pasik kikészüljenek.
– Állj le! – sziszegte. – Nem így kell!
– Hát akkor hogyan, főnök? – kérdezte Benga, akinek lelkesedése mit sem csappant.
Jupát erre csak vicsorogva morgott valamit, Zamek pedig odasúgta Bengának:
– A fö-fö-főnök se tudja.
– Akkor ez a két pisis túljárt az eszünkön? – kérdezte félve Benga.
– A tiéteken nem, mert túljárni csak azon lehet, ami van – jegyezte meg Jupát. – De sajnos úgy tűnik, az enyémen sikerült nekik…
– Figyeljétek meg, majd itt is mindenféle varázslás óra lesz, mint a Roxfortban – jegyezte meg egy Harry Potter-rajongó.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Apolló Akadémia
…vagy a könyvből - illusztrátor: Bernát Barbara
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése