2017. január 28., szombat



Wéber Anikó: Az ​osztály vesztese



Anti a szavakat kereste. Aztán hosszabb szünetekkel, az abrosz barna csíkjait bámulva előadta a tervét, hogy író lesz.
– Író? – emelte fel a hangját az apa. – Ez megint valami bolondság? Kezd elegem lenni ebből a te varázsvilágodból. Az egész nyarat fantasztikus marhaságok olvasásával töltötted. Azt mondd meg nekem: hány kötelezőt olvastál el??


Fülszöveg:
Az éjszaka leple alatt furcsa kép kerül az osztály facebook oldalára: esetlen alak minionjelmezben, felette a falra írt felirat: 
Az osztály vesztese!
Az osztályfőnök tombol, a diákok gyanakodva méregetik egymást. Tettesnek se jó lenni, de áldozatnak még rosszabb. Gyerek életét ismerjük meg mindenestül, miközben velük izguljuk és szorongjuk végig ugyanazt a pár napot a felkeléstől a feleltetéseken át a napköziig. Vajon ki tette és miért?
Korosztály: 11+
Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2016

Pagony, Budapest, 2016
212 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634101895

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Szeretem a bullying (ellenes) / megfélemlítés / zaklatás témájú történeteket, de ezt elsősorban Szimirza miatt olvastam el, aki azzal ajánlotta nekem, hogy „ezt muszáj elolvasnom”.

A történetről

Valakit iskola után bántottak, megaláztak. Valaki az iskola után úgy döntött, hogy megalázza az egyik osztálytársát. Nem tudjuk, hogy ki tette és ki volt az áldozat, nem derül ki semmi…
Fejezetenként más-más 5.a-s gyerek bőrébe bújunk, ezáltal megismerve őt és az otthoni meg az iskolai helyzetét. Sokan irigykednek egy társukra, akiről később kiderül, hogy nem fenékig tejfel az élete, de többen tartanak egy cigánygyerektől, akinek ez rosszul esik… Megtudjuk, kinek vannak otthon is gondjai, kinek rosszabb a helyzete, mint gondolnánk. Igazából mindenkinek megvan a titka, a problémája és a legtöbb gyerek élete cseppet sem irigyelni való.

Nagyon tetszik a történet felépítése a háttér sztorikkal, a fiatalok életéből kiragadott jobb-rosszabb pillanatokkal. Megdöbbentett, hogy mennyi minden fér bele kb. 200 oldalba, ahogy az is, hogy mennyire a szívemhez nőttek a fiatalok pár óra alatt.

Szerintem

A legjobb az egész könyvben a sokszínűsége. Én alapból szeretem a sok nézőpontú történeteket, de itt mindegyik 5.a-s gyereknek megvolt a maga fejezete, mindenki főszereplő volt egy kis ideig! Tetszett, hogy tényleg mindenkit megismerünk, kitapasztaljuk, hogy hol állnak az iskolai táplálékláncban és szép lassan fény derül arra is, hogy ki látta az elkövetőt, ki követte el a bűntényt és ki volt a Minion-áldozat.


Összességében

Szíven ütött, mert nagyon eltérő személyiségű és helyzetű fiatalok problémáit, gondjait ismerjük meg első kézből. Szíven ütött, mert én is voltam magányos, hallgatag, néha erőszakos, néha álmodozó vagy rajzolgató diák. Éreztem azt, hogy „A világ tele van fölösleges hangokkal.” és hogy teljesen egyedül vagyok…
Elképesztő és megdöbbentő könyv.

Nem rossz, de valahogy nem volt kerek nekem. Jól kitalált és nagyon érdekesen felépített történetről van szó, valahogy a vége mégsem klappolt. Élvezetes volt olvasni és keresni a bűnöst, de azért hozzátenném, hogy ez az egyik legenyhébb bullying sztori, amit valaha olvastam.

Értékelés: 4

Ki lehetett a tettes? Ki lehetett az áldozat?
(Enyhe spoiler!)

Sárkány az álmodozó cigány-srác pilóta akar lenni. Domonkos a kövér gyerek inkább magára vállalja mások tetteit, mintsem, hogy befújjon bárkit is. Feri jól tanul, szereti a számokat, de nagyon magányos. Lili csodaszép kék szemű, szőke hajú leányzó, az osztály szépe, de az édesanyja elhagyta és erről senki nem tud a suliban. Fanni csodásan hegedül, de büdös. Bálintot szinte észre sem veszik, annyira csendes, hogy a tanárok se veszik észre, ha lóg az óráról. Áron mások szemében egy rebellis „vezér”, tartanak tőle, mert erős a személyisége és cigány. Csaba szülei folyton költözködnek, így nincsenek barátai az iskolában, de van pár lakótelepi rapper haverja. Anti mindig csendben van, sokat olvas és író szeretne lenni. Balázs igazi krimi rajongó, ő az osztály kis hercege, jól tanul és szeretik az osztálytársai.

(Enyhe spoiler vége…!)

Kedvcsináló idézetek:
Egyedül a dolgozatos napokat szerette. Olyankor ő volt a sztár. Mindenki mellé akart ülni, hogy leshessen. Aztán irigykedve nézték, amikor ötöst kapott. Pedig bárkivel cserélt volna. Hamar rájött ugyanis: okosnak lenni veszélyes. Kicsinek és gyengének lenni szintén. De okosnak és kicsinek is lenni: ez a legrosszabb kombináció, amit a hátán hordott a föld! Ő pedig alacsony volt, kisfiús arcú és jó tanuló. Tehát rettegett.
A tanárnő gyanakodva fürkészte, de nem szólt semmit.
Ahogy mások sem. Tulajdonképpen évek óta senki sem mondta a szemébe, hogy cigány. Mégis mindig ott volt a levegőben. A mondat végén elharapott szavakban és abban a körülményeskedésben, ahogy egy-egy tanár vagy diák hozzá szólt, ha valami történt. Mert ha Lili hazudott, ha Domi verekedett, ha Balázs beszólt, akkor rosszak voltak. Ha ő tette valamelyiket, akkor cigány volt. És míg a rosszaságot abba lehetett hagyni, ezt nem.
– Kiszínezzem? – kérdezte Mária néni.
– Sse-semmiképp – rázta a fejét Anti.
– Miért? – csodálkozott Mária néni.
– Mert nem szeretem a színeket. O-o-olyanok, mint a szavak – magyarázta Anti.
– Hogyhogy? – értetlenkedett tovább Mária néni.
– Fölöslegesek – felelte magabiztosan Anti.
– Fölöslegesek? – méltatlankodott Mária néni.
– Igen. Gon-gon-gondoljon csak Mária néni a némafilmekre! A-a-azokban sem voltak színek. Fe-fe-fekete-fe-fe-fehérek voltak. És nem véletlenül – tette hozzá titokzatosan Anti.

☆☆☆☆☆
A képek a Pinterest táblámról származnak: Az osztály vesztese
☆☆☆☆☆


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése