2017. június 12., hétfő



Amy Tintera: Lázadók ​hajnala (Reboot 1.)



Nem voltam olyan ijesztő, mint amilyennek képzeltem magamat. Sőt az igazat megvallva egyáltalán nem voltam ijesztő.
Semmiképpen sem néztem ki úgy, mint egy szörnyeteg, aki imád emberekre vadászni.


Fülszöveg:
Ebben a gyorsléptékű, disztópikus, izgalmas regényben, amely biztosan felkelti Az Éhezők Viadala, A Legenda és A Beavatott rajongóinak figyelmét, egy 17 éves lány újjáélesztettként tér vissza a halálból. Kiképzik elit katonának, és arra kényszerítik, hogy harcoljon… mindaddig, amíg olyan parancsot nem kap, aminek nem engedelmeskedhet.
Amikor Wren Conolly 5 évvel ezelőtt meghalt, mindössze 178 perc után tudták újjáéleszteni. Most ő az egyik leghalálosabb újjáélesztett mind közül… nem úgy, mint újonca, Callum 22, aki úgyszólván még mindig ember. Ahogyan Wren próbálja megtanítani Callumnak hogy hogyan legyen jó katona, a fiú reményteli mosolya átjut a védekezésén. Sajnálatosan Callum nagy szíve túl nagy felelősséget jelent, és Wren azt a parancsot kapja, hogy végezzen vele. Hogy Wren megmentse a fiút, mindent kockára kell tennie.

Könyv információk:

Eredeti mű: Reboot
Eredeti megjelenés éve: 2013

Maxim, 2015
360 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632616704 ·
Fordította: Ipacs Tibor
Sorozat:

2. Rebel – Az új kezdet

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

A tavalyi Névnapos ajándékozásra kaptam @k_annamaria-tól, ráadásul épp ajándékbontás előtt mentünk el Jeffivel megsimizni a könyvet az Alexandrába! Nagyon régóta érdekelt már a könyv – mint minden zombisnak címkézett regény -, de az eredetileg tervezett borítójába belehabarodtam első látásra. (ld. lejjebb)

Szerintem...

Meglepően borzalmas történet, aminek az elbeszélője Wren 178, aki 178 percig volt halott, mielőtt újjáéledt, ezáltal kihaltak belőle az érzelmek! Wren szövege valami eszméletlenül könyörtelen! Rezzenés nélkül töri el a rábízott újoncok csontjait, veri meg az elkapásra ítélt gonosztevőket – ráadásul elég gyakran tesz nyers kijelentéseket, amik arra utalnak, hogy képtelen emberi érzésekre.
Őszintén? Engemet megvett jócskán nyers Wren karaktere, főleg, hogy az egyik újonc – Callum 22-es – butaságai mennyire kizökkentik a lányt! A srác teljesen életképtelen, inkább ember, mint újjáéledt és az emberi érzések nagyon is eluralkodnak rajta… néha… gyakran. Túl gyakran, amiből jó kis viták alakulnak ki köztük Wrennel. A maga 22 percével Callum a legesélytelenebb újonc, ám Wren a legjobb kiképző – kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz ebből!

Persze elég unalmas lenne, ha csupán ennyiből állna a történet. Akad benne néhány összeesküvés és még több összeesküvés-elmélet szóba kerül. Van benne megrázó halál, de gyilkosság és embervadászat is. Volt olyan rész, amikor elbizonytalanodnak a főbb szereplők és olyan is, amikor kénytelenek nehéz döntéseket meghozni. A legkülönlegesebb mégis Wren hideg személye volt, aki mindig képes volt újra meglepni egy-egy váratlan tettével, döntésével. 


„Nehéz súlyt éreztem a mellkasomon… mintha szomorú lennék. Nem tudtam, hogy mit gondoljak. A dühvel, a félelemmel és az idegességgel meg tudtam birkózni. De a szomorúsággal?”



Összességében

Ez az egyik legfurább zombis sztori, amit valaha olvastam… bár volt bennem egy kis ZOM-B utánérzés, de szerencsére a YA-vonal másfelé vitte el a sztorit. Callum egy életképtelen cukorfalat, míg Wren igazi robotszerű halálosztó! Mivel Wren alapjáraton eléggé érzelemmentes és könyörtelen, odáig voltam az Everrel való különös, ám bensőséges kapcsolatáért!

Vannak benne helyesírási hibák (pl.: Inkább helyett Inkába, 86. o. vagy Sikrül, 126. o.) és következetlenségek, amik egy idő után zavaróak (pl.: most akkor Meyer vagy Mayer? A 95-96. oldalon akad pár verzió…). A borító tetszik, eltekintve attól, hogy a modell tuti betöltötte a harmincat… szépek a színei, jó ez a vonalkód motívum.   

Kedvenc: Callum szövege és bírtam, ahogy Wren után járkál!

Értékelés: 4

Folytatás?
Abszolút a Reboot-duológia mellett szól, hogy csupán két részes, ezáltal mind angolul, mind magyarul lezárt sorozatnak számít a várva várt második résszel.
Őszinte leszek, én már réges-régen előrendeltem a folytatást, ami egyébként most jelent meg a Könyvhétre. Jelenleg VÁROM-VÁROM-VÁROM, hogy megérkezzen!

ÉRDEKESSÉG - A borító…
…miatt eléggé húztam a számat, mert egy igazán badass fekete-vörös borítóval lengették be a könyvet. Bevallom, nekem a színei bejöttek, de a mostani borítón jobban tetszik Wren – holott kicsit idősebbnek tűnik rajta, mint amennyi a könyvben.


(Amúgy a régi borítót végül egy bloggertársam bejegyzésében találtam meg, ahol van néhány érdekes tény az írónőről, amiket abszolút érdemes elolvasni! KATT IDE, hogy ellátogass a Kelly és Lupi olvas blogra!)

Ajánlom…
ha szereted a kicsit sci-fi beütésű disztópiákat, amiben egy ismeretlen kór tombol.
ha szereted a Dream Válogatás YA-regényeit;
ha kedveled, amikor románc vegyül a világvége történetekbe és fordítva;
ha szereted a „furcsán” zombis könyveket.

Nem ajánlom, ha nem szereted a zombis, túlélős, világvégés könyveket. Akkor se ajánlom, ha nem szeretted a Razorland-trilógiát vagy Az éhezők viadala könyveket, ugyanis ebben is akad egy kemény, tökös csaj, aki nem átall pasikat verni.


Kedvcsináló idézetek:
– Mit csináljak?
– Nevess!
– Kössünk egy üzletet! Ha képes leszel megütni, akkor nevetek.
– Te aztán nagyon furcsa vagy!
– Próbálj meg nem üvölteni, amikor eltöröm a csontjaidat. Engem ugyanis zavar. Sírhatsz, ha akarsz, azzal nincs gond.
Kitört belőle a nevetés. Nekem nem tűnt viccesnek az, amit mondtam.
– Mi lesz, ha ez itt beomlik? – kérdezte Callum. – Itt maradunk örökre, élve eltemetve?
– Valószínűleg igen.
– Ó, remek! Köszönöm, hogy ezzel kapcsolatban így megnyugtattál.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
REBOOT #1 borítók a GoodReadsen.
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése