2017. június 3., szombat



AniTiger - Felelj, ha mersz! book tag


Elég régen töltöttem ki book taget (mert elég rég volt hozzá kedvem), de most keresve se találtam volna jobb időtöltést, ugyanis régóta először kialudtam magam és az ébredés óta a kávémmal kettesben zombizom. Lehet, hogy agyamentség az agy elindulása előtt ilyesmikbe belevágni? 

A taget Arianrhodtól kaptam, karcban hívott ki!

❖❖❖❖❖

 1. Melyik könyv van a polcodon a legrégebb óta?

Szerintem a J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája, amit egy általános iskolás informatikai versenyen elért első helyemért kaptam. Szánom-bánom, de jó ideig nem álltam neki az elolvasásának, aztán egy csaj kölcsönkérte, cserébe odaadta az első részt (mert neki meg az volt meg)… és így szerettem bele Rowling varázsvilágába.

2. Mit olvasol jelenleg, mit olvastál ezelőtt és mit fogsz ez után?

Előtte: Varga Bálint: Váltságdíj nélkül* (a most olvasott 1. része)
Persze lehet, hogy Az álmok második könyve’nek fogok nekiállni, mert vissza kéne vinni a könyvtárba… Vagy A nagy álomnak*.
*(Zsűrizünk ezerrel.)

3. Melyik az a könyv, amit mindenki szeret, de te utálsz?

LUXEN-sorozat? Egyébként, ha a Mini-könyvklub többi résztvevőjénél nem éreztem volna hasonló ellenállást a Szívritmuszavar iránt, akkor akár azt is írhatnám IDE. Úgy néz ki, hogy mindenki imádta, csak minket taszított.

4. Melyik az a könyv, amit folyamatosan mondogatsz magadnak, hogy elolvasod, de valószínűleg nem fogod?

Igazából nem is egy könyvről van szó, hanem Anne Rice munkásságáról (lásd: Anne Rice magyarul megjelent könyvei). Érdekelnek a természetfelettivel, vámpírokkal, várfarkasokkal, boszorkányokkal kapcsolatos történetei.
Lestat, Interjú a vámpírral fanart
(Hogy miért él bennem az elképzelés, hogy kellenek nekem Anne R. sztorijai? A filmverziókat milliószor láttam és imádtam.) :D

5. Melyik az a könyv, amit nyugdíjas korodra is megőrzöl?

Mi az, hogy az A KÖNYV? 
Lehet csak egyet mondani? Én nem tudok, szóval: a Harry Potter-könyveimet és a Vavyan Fable-regényeimet semmi pénzért nem adnám!

6. El szoktad olvasni az utolsó oldalt előbb, vagy kivárod a könyv végét?

Kivárom a könyv végét, de előfordult már, hogy hátralestem, hogy XY neve felmerül-e még a könyv vége felé is.

7. Köszönetnyilvánítás: papír- és tintapazarlás vagy érdekesség?

Én mindig elolvasom (vagy legrosszabb esetben átfutom), hogy mit írnak a könyv köszönetnyilvánításába az írók, mert akadtam már így új várólistás könyvre vagy számomra addig ismeretlen íróra, zenére, helyre. Van olyan is, hogy ott csillan meg igazán az író humora, stílusa. Szeretem a köszönetnyilvánításokat.

8. Melyik karakterrel cserélnél szívesen helyet?

Most szép és jó az életem, most senkivel. :)

9. Van olyan könyv, ami valami különlegesre emlékeztet az életedben? (hely, idő, személy)

Erről mindig eszembe jut, hogy anyum azért vette meg, mert fiatal létemre imádtam a Harry Potter-sorozatot plusz ez elég varázslatos meg vastagnak tűnt neki ahhoz, hogy szeressem. :D (Fun fact: kb. a 4. vagy 5. HP rész táján történt és látta rajtam, hogy imádom, ahogy egyre nő a könyvek mérete!)

10. Mondj egy könyvet, amit érdekes módon szereztél meg!

Egy kedves moly segítségével sikerült csak megszereznem az utolsó Narnia-kötetet (C. S. Lewis: A végső ütközet (Narnia Krónikái 7.)). Már jó ideje vadásztam, de az utolsó előtti könyv Molyos blogos részénél elejtettem egy megjegyzést @tées hozzászólására reagálva, hogy hiába várja az utolsó részről az értékelésemet, mert nem lelem sehol. Erre Renkou jelentkezett, hogy mintha a nekem kellő kiadásban látta volna a pécsi karácsonyi vásárban. 

Rengeteget adott nekem a Moly.hu, például bizodalmat az emberek / könyvmolyok jóságában és segítőkészségében.

11. Adtál már valaha könyvet valami egyedi okból egy különleges személynek?

Szoktam „csak úgy” odaajándékozni nekem fontos embereknek könyveket. Általában nem is sejtik, hogy mennyire kedvelem őket, mert annyi szokott történni, hogy rájuk írok, hogy kell-e ez vagy az a könyv a kívánságlistájukról vagy vágyott könyves polcukról, aztán eljuttatom hozzájuk. Néha meg se kérdezem, csak hozzácsapom egy nekik szánt csomaghoz.
Talán csak az ok egyedi: bírom a fejüket és a(z általában Molyos) megmozdulásaikat. De persze ezt nem szoktam elárulni az ajándék mellé, szóval maradjon köztünk!

12. Melyik könyv volt veled a legtöbb helyen?

Nem tudom!
Volt egy idő, amikor mindenhova ezt a könyvet vittem, mert elég hosszú és bárhol nyitom ki, tudom, hogy hol tartok és pár percen belül tuti röhögni fog a vakbelem:

13. Van olyan kötelező olvasmány, amit középiskolában nem szerettél, de pár évre rá kiderült, hogy nem is olyan rossz?

Mivel szinte nem olvastam el egy kötelezőt se, amikor kötelező lett volna, így sokkal később döbbentem rá, hogy milyen jók ezek a könyvek:

14. Használt vagy új könyvek?

Is-is. Nem mondom, hogy nem vagyok válogatós, de mindenféle könyvek állnak a polcaimon.

15. Olvastál valaha Dan Brown-könyvet?

Naná! Olvastam a Robert Langdon-sorozat első két részét: Angyalok és démonok, A Da Vinci-kód. Szeretem az ilyen összetett, jól felépített összeesküvés-elméletekkel teli sztorikat.

16. Megtörtént már veled, hogy a filmadaptáció jobban tetszett, mint a könyv maga?

Igen, ráadásul épp az egyik kedvenc írómmal fürödtem be, Jane Austennal! A klastrom titka könyvben olyan hatalmas csalódás volt, hogy nem volt nehéz túlszárnyalnia a filmnek.

17. Volt már veled valaha, hogy éhes lettél olvasás közben? Szakácskönyv is számít.

IGEN! Mind a Csokoládé, mind a Csábítások és csemegék váltott ki belőlem vállalhatatlan fokú édesség-éhséget… :D

18. Ki az a személy, akinek könyvajánlását mindig megfogadod?

Vannak páran… Jeffi és Szimirza helyben osztanak tanácsokat, Vegazus e-mailben, de neki a blogjáról is lopkodok ötleteket és még van néhány személy, aki titokban az Ízlésőröm.

19. Van olyan könyv a komfortzónádon, kedvenc műfajodon kívül, amit végül imádtál?

Ilyenek Jodi Picoult megrázóbb regényei (A nővérem húga, Tizenkilenc perc, Törékeny) számomra, de A burok, A könyvtolvaj és az Élvezd a vaníliát is bejött.


A tag szabadon vihető, mint általában, de érdekelne @NagyDorka kitöltése!
❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
Kellemes hosszú hétvégét!
❖❖❖❖❖


1 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy kitöltötted! Igen élveztem a beszámolót, de a kötelezőkön jól meglepődtem. Nekünk még ezek anno nem voltak azok, helyette a rémes Nyilas Misit kellett elszenvednem például. Viszont ezek meg a kedvenceim voltak akkor.

    Pusszancs: Arianrhod

    VálaszTörlés