2017. június 10., szombat



Kerstin Gier: Az álmok második könyve (Silber-trilógia 2.)



Az álmok olyanok, mint a gondolatok, szabadok, és senki sem kémkedhet utánuk.


Fülszöveg:
Liv meg van rökönyödve: Secrecy ismeri a legféltettebb titkait! De hogyan tudhatta meg? 
És mit rejteget előle Henry? 
Vajon miféle sötét alak garázdálkodik éjjelente az álomvilág végtelen folyosóin? 
És miért kezdett el Liv húga, Mia hirtelen alva járni? 
A rémálmok, a rejtélyes találkozások és a vad üldözés nem épp a pihentető alvás velejárói, ráadásul Livnek napközben is meg kell küzdenie egy újdonsült patchwork család minden problémájával, beleértve az intrikus nagymamát is.
A Silber-trilógia sziporkázó második kötete Kerstin Gier bestseller-szerző tollából.

Könyv információk:

Eredeti mű: Silber – Das zweite Buch der Träume
Eredeti megjelenés éve: 2014

Könyvmolyképző, Szeged, 2016
340 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633997536 ·
Fordította: Szakál Gertrúd
A trilógia részei:


(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Tetszett az első rész, de főleg mert imádom az írónőt az Időtlen szerelem-trilógia miatt! Mondjuk azzal a trilógiával nagyon magasra tette a mércét és… vannak elvárásaim, ami lehet, hogy nem jó, de ez van. (Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld értékelések a blogon.)

Szerintem

Kicsit kevésbé tetszett, mint az első rész*, mert elmúlt az újdonság varázsa. Már tudtam az álmokat őrző ajtókról, a sötét folyosókról, az álmukban mászkálókat fenyegető veszélyről és úgy általában megismertem már az alaphelyzetet. Most inkább csak mászkáltak a folyosókon, élték az otthoni és a sulis mindennapjaikat, bonyodalom csupán a kapcsolataikban volt. Egyedül a blog titokzatos írója érdekelne, ám ő sem új elem, csak a blogra írt pletykák lettek ebben a részben kifejezetten irritálóak, rosszfélék.

Mégis izgalmas volt az álombéli folyosó, mert akadtak új elemek. Érdekes volt a fiatalok átváltozási képessége álmokban, ahogy a feltűnő ismeretlen is feldobta a sztorit… Amíg nem kezdtem el félni attól, hogy komplett őrült!

*Nagyjából az elején sikerült visszarázódnom a sztoriba a néhány hónapos kihagyás után (az első részt 2016 októberében olvastam), ugyanis nagyon jó visszautalások vannak benne az előző részre és szinte azonnal felvázolja Liv jelenlegi élethelyzetét a regény. Én azt mondom, hogy eléggé elsikkadt ismét, hogy mi a helyzet Henryvel, bár legalább némileg közelebb kerültünk az életkörülményeihez és a testvéreihez. Ennek egyébként iszonyatosan örülök, mert ez is új elem volt a történetben.  


Pro! 
Tetszik ez a borító és az is, hogy kitértek arra, hogy az ember lelkivilágának a változásával az ajtók kinézete is megváltozik! Ötletes gondolat! Ráadásul az egész kiadvány csodaszép, tele van apró díszítőelemmel / illusztrációval.
Tetszett az is, hogy a lányok mindent megtennének az ő Lottiejukért, aki még mindig a maga hebrencs stílusában egy odaadó, szerethető karakter!
A legjobb rész az volt, amikor váratlanul és az éj leple alatt meggyilkolták Mr. Snugglest! Kifejezetten tetszett, hogy mennyire odavannak érte az emberek és micsoda bonyodalom lett belőle. Ráadásul a Banya Okkerban (Bokker, avagy Grayson Nagyija) abszolút megérdemelte a vele történteket! Szerettem, hogy van egy ennyire utálható szereplő a sztoriban, mint ő!

Kontra? 
Az első részben imádtam a suli pletykás blog írójának a titokzatosságát, de mint már említettem: most irritált! A legjobban az idegesített, hogy álszent módon uszította az olvasókat Mr. Snuggles gyilkosai ellen, amiről már megírtam, hogy nekem kifejezetten tetszett, mint fejlemény.
A másik nagy gondom, hogy imádom Graysont is, Henryt is, de nekem nagyon bűzlik ez az egész dolog. Nem értem, miért fontos, hogy Liv a félmeztelen Graysont sasolja, amikor épp a tesójára vigyáznak?! Szerelmi sokszögnek nézünk elébe? Imádom azokat a mangákat, ahol az a főszál, hogy az összeházasodó szülők gyermekei, a mostohatesók egymásba szeretnek, de remélem, hogy egy YA-trilógiába nem hoznak be ilyesmit, pláne nem mellékszálként.

Összességében 

Sok újat nem tudott mutatni, de akadtak benne új elemek és érdekes fordulatok, amik miatt a regény olvastatta magát. Mia alvajárásnak az okaira egészen hamar rájöttem, mikor jött BBC Sherlock és lebuktatta a tettest, akkor már rég tudtam azt is, hogy ki tehet az egészről.
Alapvetően ismét egy aranyos beszólásokkal teli humoros történetet olvastam az írónőtől. Tűkön ülve várom a Silber-trilógia utolsó részét.

Értékelés: 4

Folytatás? Mindenképpen folytatni fogom, mert 1) ez lesz az utolsó része a trilógiának, és mert 2) VÉGRE KIDERÜL, hogy kicsoda Secrecy, a Tittle-Tattle Blog írója!


Ajánlom, ha… bírod az álmokkal kapcsolatos történeket. Szereted a Londonban játszódó, romantikus, ifjúsági regényegeket. Imádod Kerstin Gier könyveit. 
Nem ajánlom, ha… nem bírod a fentieket és/vagy nem szeretted az Időtlen szerelem-trilógiát.

KEDVENC borítók!

Nekem az egyik kedvencem ez a mentazöld színű magyar borító (plusz ugye az eredeti, amit átvettünk ;) – Ld. fent a fülszö9veg mellett!), de van egy másik lieblingem: a holland kiadásé!


Kedvcsináló idézetek:
– Rossz hírek! – Mia visszaadta Graysonnak az iPhone-t. – Ha az ember meg akarja úszni a börtönt hirtelen felindulásból elkövetett emberölésért, akkor gyorsan kell cselekednie.
– Nekem mondod? – morogta Charles.
– A Bokker ezúttal nem ússza meg szárazon – mondta Mia. – Meg kell védenünk anya és Lottie becsületét. És a sajátunkat. Ezt egyszerűen nem tűrhetjük tovább.
Grayson mindkét szemöldökét felvonta.
– Mi az a Bokker?
– Mi ez? – Egyre több volt belőlük. Bang. Bang.
– Ezt biztos, hogy nem én csinálom – mondta Henry.
Világos színű, méretes tárgyak csapódtak az üvegtetőnek.
– Én sem – szögeztem le.
Henry felfelé bámult.
– Jégesőnek túl nagy. Inkább mintha… szerencsehozó macskák lennének?
Gyorsan kinyitottam az étlapot. Kacsamáj, nyersen marinírozva, enyhén keserű csokoládéval és céklahabbal ötven fontért? Borjúfej retkes-mentás vinaigrette-tel és kapribogyóval hetvenötért? Te jó ég! Ez nem is étlap volt, hanem a Szörnyek szörnyű könyve.

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Silber-trilógia
Egyéb SILBER #2 kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


EXTRA a könyvből!
(Minden jog Lottie-t illeti, a Silber-tesók dadusát!)



Lottie egész évben fogyasztható vigasztaló vaníliás kiflijének receptje

Hozzávalók:
200 g vaj, 100 g cukor, 1 vaníliarúd, 100 g darált mandula, 250 g liszt, sütés után: porcukor és egy tasak vaníliás cukor

A hozzávalók 40 kis vigasztaló kiflihez elegendőek.

A vajat gyúrjuk össze a cukorral, amíg egyenletes masszát nem  kapunk. A vaníliarudat hosszában vágjuk fel, kaparjuk ki belőle a vaníliavelőt, és adjuk hozzá a vajhoz. Szitáljuk bele a lisztet a masszába, adjuk hozzá a mandulát, és gyúrjuk össze a vajjal (kézzel a legegyszerűbb). A tésztából formáljunk egy nagy golyót, és csomagoljuk bele alufóliába. Egy óra hosszat pihentessük a hűtőben. (Csak vészhelyzet esetén folytassuk rögtön a feldolgozását.) Azután gyúrjuk hurkává a tésztát, és vágjuk fel körülbelül két centiméter széles darabokra.
Formázzuk ezeket a kis darabokat kiflivé, és helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Eközben melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, majd süssük a kifliket a középső rácson 10 percen át világosbarnára. A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és szórjuk meg vele a forró kifliket. Várjuk meg, míg a sütemény teljesen kihűl, és csak azután vegyük ki a tepsiből, mert nagyon törékeny.
Azután gyorsan etessük meg mindenkivel, akinek vigasztalásra van szüksége, és mondjunk hozzá kedves szavakat, mint pl. „Minden rendben lesz” és „Mi legalább itt vagyunk egymásnak!” (A kifliket berakhatjuk dobozba is, akkor ropogósak maradnak, és még hetekig képesek vigasztalni.)

Kellemes időtöltést!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése