2024. augusztus 16., péntek



Mocsidzuki Mai: A Telihold kávézó | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

- A születési képlet sorsfeljegyzés, iránytű az élethez. Hogy önmagunkhoz hűen tudjuk folytatni az élet nevű utazást, mindenekelőtt meg kell ismernünk magunkat.

 




A japánok úgy tartják, hogy ha gondoskodsz egy macskáról, az egy napon meghálálja. Ha pedig a megfelelő macskának viseled gondját, akkor még az is megtörténhet, hogy meghívást kapsz egy titokzatos kávézóba.

Ez a bizonyos kávézó semmihez nem fogható: nincs állandó helye, sem nyitvatartási ideje – ráadásul beszélő macskák vezetik. Miközben a macskák süteményt, kávét és teát szolgálnak fel a vendégeknek, asztrológiai tanácsadást nyújtanak számukra, és elmondják, hol zökkent ki az életük a megfelelő kerékvágásból.

A kávézóba betérő szerencsétlen forgatókönyvíró, a válságba került filmrendező, a reménykedő fodrász és a technológiai kihívásokkal küszködő weboldaltervező mind kicsit elveszettnek érzi magát. Nem véletlenül kerültek a Telihold kávézóba…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: 満月珈琲店の星詠み

Eredeti megjelenés éve: 2020

Athenaeum, Budapest, 2024

180 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635433889 ·

Fordította: Nagy Anita · Illusztrálta: Szakurada Csihiro

 

Műfaj/zsáner: fantasy, mágikus realizmus, japán irodalom

WEBÁRUHÁZ

Részlet a könyvből

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Japán irodalom, macskák, asztrológiai dolgok… Inkább az a kérdés, hogy kerülhette volna ez a figyelmem ez a kötet ezzel a címmel és borítóval! ;)

 

Szerintem…

 

Engem nagyon magával ragadott ez a varázslatos könyv. Nem csak az tetszett, hogy a végére összefonódtak a történetek, de az egész körítés is a Teliholdkor üzemelő macskakávézóval, ahol a szépséges állatok tanácsokkal látják el a megrekedt embereket. Több főszereplőnk van, akik mind másként élik meg ezt a beszélő macskák által vezetett kávézóba való betérést. Van, aki álomnak véli, van, aki kandikamerás átverésnek, de páran csak elfogadják, ahogy én is tenném, hiszen akkora ez a világ és annyi csoda van benne!

 


Az emberi kapcsolatokról szól ez a kötet, és sokféle emberrel találkozunk a könyvben. Ott van az egykor ünnepelt forgatókönyv író – Szerikava Mizuki -, akinek lecsengett az ideje, ám áttért a randiszimulációs játékok történeteinek az írására álnéven (és szereti!). Nem adta fel, pedig lehúzza, hogy egy egyszobás lukban kell élnie, és a régi tévés kollégája se tudott segíteni neki.

Aztán ott van az egyik kedvencem, Nakajama Akari, akit akárcsak engem a Szaturnusz bolygó vezérel, így nehezen megközelíthetőnek és túl hivatalosnak / merevnek tűnik. Egy tévénél dolgozó alkalmazott, akit átvert egy nős férfi, épp úgy, mint a felkapott színésznőt, Ajukava Szacukit, akit emiatt éppen Akari meneszt! A két nő együtt tér be a Telihold Kávézóba, és nem csak egymáshoz kerülnek közelebb a macskák segítségével, de az életük is új mederbe terelődik.

 

 

- Meg aztán most viharos időket élünk, véget ér egy korszak, és elkezdődik egy másik. Több a keserű tapasztalat és a próbatétel, de akik ismerik a csillagokat, azok jóval könnyebben elboldogulnak az életben.

 

 

Tetszett az IT-céges Mizumoto Takasi és a fodrászlány, Hajakava Megumi egymásra találása is, akik mindketten álomnak élték meg a Telihold Kávézóban töltött idejüket, de mégis mindkettejükre hatással volt az élmény.

Érdekes volt, hogy az egyik macska igazi csillagjósként megmutatja (és természetesen el is magyarázza) az asztrológiai képletüket a vendégeknek, de még érdekesebb volt, hogy némelyiket megtaláltam a könyvben illusztrációként! Kellemes meglepetés volt, akárcsak a könyv elején a kávézóban említett italok és finomságok képei! Nyálcsorgatóak!

 


Összességében

 

Gyönyörűen illusztrált, szépen megfogalmazott és lefordított, megkapó történet. Nagyon érdekel az asztrológia, rengeteget olvastam egy időben a témában, így különösen élvezetes volt ez a kötet, de úgy gondolom, hogy nincs zavaróan túlmagyarázva benne ez a téma. Egy laikusnak talán jobban fog tetszeni a történet meghatósága és szerethetősége vagy a macskák miatt.

Kedvenc dolog a könyvben? Mondhatnám a kiadvány szépségét vagy a macskákat, de akár az asztrológiai témát, de ha a szívemre teszem a kezem, akkor az én kedvenc részem az egyik szerelmi szál volt, mégpedig egy bizonyos irulós-pirulós a szerelmi vallomás.

 

Értékelés: 4,5

 

Ajánlom: különösen a macskaimádóknak és a nyugati asztrológia iránt érdeklődőknek lesz érdekes és izgalmas ez a kötet, de a japán irodalom rajongói se fognak csalódni, főleg ha kedvelik a mágikus realizmust.

 

Külföldi borítómustra:

 

 


 

Kedvcsináló idézetek:

– Önmagunk megismerése vezet az önbecsüléshez. És akkor kezd ragyogni a csillag, aki vagyunk.

– A csillag, aki vagyunk?

– Minden egyes ember csillag.

Az asztrológia nem juttat embert a világűrbe, cserébe olyan iránytű, amely az univerzum bölcsessége által a múltat és a jövőt is átláthatóvá teszi.

A múltban nem csak szomorúság van. Hanem mindenféle. Ha visszatekintünk, most is sajog a szívünk, de ez már mind a múlt szomorúsága.

- Mit mond az asztrológia, mi a teendőnk akkor, ha mint Szacukit, megtalált egy próbatétel?

- Nem csak az asztrológia mondja, hogy amikor megtorpanunk, a legelső önmagunk megismerése. Mint amikor eltévedünk, megállunk, és megnézzük a térképet.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Mocsidzuki Mai: A Telihold kávézó

The Full Moon Coffee Shop a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Az Athenaeum Kiadó jelentette meg Mocsidzuki Mai: A Telihold kávézó című világsikerű regényét. Bloggereink szerint nincs olyan olvasó a világon, aki ne szeretné kipróbálni a Telihold kávézó szolgáltatásait: asztrológia, macskák, különleges édességek életre szóló tanácsokkal megspékelve? Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

Nyereményjáték:

 

Minden állomáson felteszünk egy állítást Japánnal kapcsolatban, döntsd el, hogy igaz vagy hamis! Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

A japán emberek számára rendkívül fontos a becsület. Miniszterek maguktól lemondanak, ha nem tudják teljesíteni a választási ígéreteiket.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

08.10 Kelly&Lupi olvas

08.12 Csak olvass!

08.14 Könyv és más

08.16 Hagyjatok! Olvasok!

08.18 Spirit Bliss - Sárga könyves út

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése