2024. augusztus 3., szombat



Emily Henry: A boldogság otthona | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

Wyn a szájához emeli a kezemet, majd roppant komoly arccal azt kérdezi:

– Szerinted mi hány univerzumban vagyunk együtt?

– Olyan sokban, hogy el sem tudunk számolni odáig – felelem, mire Wyn szája mosolyra görbül.

– Pedig te nagyon sokáig el tudsz számolni!

– Ez igaz – mondom. – És ez igencsak kapóra jött, ugyanis így döntik el, hogy kit vesznek fel az orvosira. Állsz a bizottság előtt, és számolsz, ameddig csak bírsz.

 

 



Harriet ​és Wyn ideális párt alkotnak, mióta az egyetemen megismerkedtek. Összeillenek, mint a só és a bors, a tea és a méz, a homár és a zsemle. Kivéve most, az utóbbi közel fél évben, de ennek okait mindmáig nem tisztázták.

És a legjobb barátaiknak sem mondták el, hogy szakítottak.

Ezért kötnek ki nyár végén a maine-i tengerparti ház legnagyobb hálószobájában, amikor az immár évtizedes hagyományt ápolva összejön a baráti társaság. Itt bújnak el a világ elől, és töltenek együtt egy vibrálóan intenzív, azúrkékben játszó hetet. Feledik napi gondjaikat, és a tekintélyes mennyiségű sajt, bor, tengeri herkentyű és miegymás mellett együtt szívják a sós tengeri levegőt azokkal, akik a leginkább megértik őket.

Csakhogy az idén Harriet és Wyn hazudik, mint a vízfolyás, és közben a világért sem akarják észrevenni, hogy mennyire vágynak egymásra még mindig. Eljátsszák hát a szerepüket: Harriet az ambiciózus rezidens sebész, aki sosem veszekszik, Wyn pedig a laza, nyugis sármőr, aki remekül leplezi a felszín alatti repedéseket. A terv hibátlan, legalábbis, ha jó messziről és naptejtől maszatos napszemüvegben nézzük…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Happy Place

Eredeti megjelenés éve: 2023

 

Central Könyvek, Budapest, 2024

472 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636144951 ·

Fordította: Szieberth Ádám

 

Műfaj/zsáner: chick lit, felnőtt romantikus

Emily Henry könyvei:

 

A könyvek szerelmesei

Strandkönyv

Nyáron a párom

A boldogság otthona

 [Hello ​Girls]

[The ​Love That Split the World]

[A Million Junes]

[When ​the Sky Fell on Splendor]

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Mert már az írótól olvasott első könyvnél tudtam, hogy ezeket a gyönyörűen megírt, végtelenül humoros, ugyanakkor intelligensen romantikus komédiákat nekem találták ki.

 

Szerintem…

 

A könyvek szerelmesei című regényben, amit tavaly olvastam az írótól, azt szerettem a legjobban, hogy néha mennyire magamra találtam az egyes karakterek kimondott és kimondatlan gondolataiban. Szerencsére ugyanez az élmény megismétlődött ennél a könyvnél is, így különösen jó élmény volt olvasni - bár sokszor keserédesek voltak ezek a magamra döbbenések.

Az is hasonló a két regényben, hogy a tényleges szerelmespár főszereplők – Wyn és Harriet – lényegében egymás ellentétei. Míg a férfi többnyire önbecsmérlően beszél magáról, nem tanul túl jól és nem igazán sikerült kitalálnia, hogy mit vár az élettől, addig Harriet nagyon okos és céltudatosan küzd azért, hogy menő sebész lehessen és büszkévé tegye a szüleit. Mégis végtelenül szerelmesek egymásba, sőt a kapcsolatukat is képesek feláldozni, hogy a másik boldog lehessen…

 


Bár a regényt Harriet szemszögéből követjük mind a jelenben, mind a múltban játszódó szálon, a regény középpontjában egy hat fős baráti társaság tagjai állnak, akik három párt alkotnak. A sebész rezidens Harriet, az örökké elveszettnek tűnő Wyn, a farmerkedő Cleo és a kedvese, Kimmy, illetve a két jogász: Sabrina és Parth. Vagyis Wyn már szakított Harriettel, ám egyikük se kötötte ezt a barátaik orrára, akik így nagy örömmel meghívják mindkettejüket az utolsó nagy bulira a Maine-i álomházba, ahol már rengeteg nyarat töltöttek együtt. Az utolsó közös bulis hét megkoronázása Sabrina és Parth esküvője, és mivel senki sem szeretné elrontani az örömüket, mindenki elhallgat mindent, ami kikívánkozik belőle…

Ahogy múlnak a napok úgy kezdenek el izzani a felszín alá rejtett, lenyelt titkok és gondolatok, amik felesleges extra feszültséget keltenek a nyaralók között. Plusz ott van Harriet és Wyn, akik úgy döntenek, hogy még utoljára eljátsszák, hogy minden rendben és a legnagyobb szerelemben élik világukat.

 

 

– […] Azt hittem, ha megtalálom a módját, hogy boldog legyek, kevesebbet gondolok majd rád. De inkább az van, hogy… hogy már nem fojtogat a bánat, így több hely marad a szívemben arra, hogy szeresselek.

 

 

Összetett és jól megírt romantikus komédia ez a történet, ami ugyanakkor elég súlyos dolgokkal is foglalkozik. Számomra például az egyik legmegrázóbb az volt, hogy mennyire jól ábrázolja az író, hogy milyen erőfeszítésekbe kerül megtartani felnőttként a barátokat. (Ki hogy dolgozik, mikor tudunk végre találkozni egyeztetések és társaik.) Torokszorító élmény volt olvasni, főleg mivel – bár igyekszem – nagyon rossz kapcsolattartónak érzem magam.

A másik téma, ami szíven ütött Harriet megfeleléskényszere volt… Hogy büszkék legyenek rá, hogy ne veszekedjenek vele, hogy legalább vele ne legyen gondja másoknak, hogy ne tegyen senkit boldogtalanná, hogy szeressék… Mondhatnám, hogy konfliktuskerülő vagyok, de ha kimondanám egyes embereknek a bordáim közé zárt, mélyen eltemetett gondolataimat, akkor már rég elmartam volna magamtól mindenkit. És Harriet ugyanilyen. Retteg megosztani önmagát a szeretteivel, mert mi történhet?

 


Szerettem olvasni mind a jelenbéli, mind a múltbéli kalandjaikról, mert minden szomorúságot elfújt a következő oldalakból áradó, egymás iránti szeretetük vagy szerelmük. Cleo, Sabrina és Harriet alaptriója folyamatosan bővült, míg végül megállapodtunk a jelenbéli hatosfogatnál, és elég sok vicces sztori van mögöttük az egyetemi évek óta. Imádtam a mindenféle lakásokról, a partijaikról meg a furcsa szokásaikról olvasni! Lökött csapat, tipikusan olyan, ahova jó lehet tartozni. A jelenben viszont egyre több titok és rejtély övezi őket… Miért nem engedte Cleo, hogy Sabrináék ellátogassanak a farmra? Miért döntött hirtelen a házasságellenes a házasság mellett? Miért is szakított Wyn Harriettel?

És akkor ott van még a csodálatos helyszínválasztás! „A boldogság otthona”, vagyis Sabrina családjának „üdülője” a Maine állambéli Knott’s Harborban található, ahol éppen homárfesztivál van, de van egy Meleg Csésze nevű kávézó meg egy Gyilkos polcok nevű könyvesbolt. IMÁDTAM! Tökéletes helyszín egy kis ramazurihoz.

 

Összességében

 

Ez egy rendkívül szórakoztató történet, ami tele van humoros riposztokkal, vicces beszólásokkal és flúgosan fura helyzetekkel, de átszövi a szerelem, a boldogság utáni hajsza, a remény és az öröm. Tetszett, hogy a komolysága mellett vicces… ráadásul sokféleképpen vicces! Szomorúan vicces, mogorván vicces, kínosan vicces, szarkasztikusan vicces, szerelmesen vicces.  Jól esett a lelkemnek ez a csavargás Maine-be, ahogy a regény gyönyörű líraisága is.

 

Értékelés: 5


 

Borítómustra – külföldi borítók:

  



Kedvcsináló idézetek:

– Én is különleges akartam lenni, Harriet – folytatja. – De nem voltam különleges, ezért beértem azzal, hogy mindenkivel megszerettetem magam. Tudom, milyen röhejesen hangzik, de ez az igazság. Mindig is az olyan embereket, az olyan dolgokat hajhásztam, akik-amik éreztetik velem, hogy én is számítok.

– […] Megszabadultam minden apró-cseprő tárgytól, ami rád emlékeztet, mintha ez bármit is számítana, mintha csak úgy kivághatnálak magamból. De csak azt értem el, hogy pontosan látom, honnan hiányzol, hol kéne ott lenned.

– De soha nem csináltuk végig a rejtvényt.

– Harriet – mondja erre Wyn, és sokatmondóan csillan a szeme. – Az csak azért volt, mert nem bírtam sokáig, hogy ott ülök veled szemben, és nem érek hozzád.

Arcomba-keblembe tolul a vér, sőt a combjaimban is dübörög. Csak most veszem észre, hogy közelebb húzódtunk egymáshoz. Lehet, hogy ez is amolyan pavlovi reflex, mint Cleo másnapossága, amit Bernie kajáldája vált ki?

– Én meg azt hittem, hogy maga a keresztrejtvény húz fel – mondom.

– Pedig, mint láthatjuk, nem az húz fel, hogy betűket irkálunk a kis kockákba – feleli Wyn.

– Az jó – nyögöm ki. – Kínosak lennének a reggelik anyukáddal, ha az húzna fel.

– Mindig rejtély számomra, hogy mi jár a fejedben – mormolja egyszer csak.

– Akkor hadd segítsek! – felelem. – Az idő nyolcvan százalékában téged képzellek magam elé pucéran. Mármint te vagy pucér képzeletben, nem én igaziból.

Wyn csókot nyom ragacsos homlokomra, és közli:

– Én komolyan beszélek.

– Hát még én.

– Tényleg rejtély vagy számomra, Harriet Kilpatrick.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: A boldogság otthona

HAPPY PLACE a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

 

A Central Könyvek gondozásában jelennek meg hazánkban Emily Henry romkomjai, a legújabb kötet A boldogság otthona. Főszerepben Harriet és Wyn, akik ugyan szakítottak, de barátaik kedvéért az éves közös utazáson el kell játszaniuk, hogy mégis együtt vannak. Vajon az együtt töltött idő befolyásolja a viszonyukat? Olvasd el és megtudod, sőt, ha most bloggereinkkel tartasz, akkor a kiadó jóvoltából nyerhetsz egy példányt a könyvből.

 

 

Nyereményjáték:

 

A mostani játékhoz nincs szükség másra, csak arra, hogy elolvassátok a beleolvasót a kiadó oldalán és válaszoljatok az egyes állomásokon feltett kérdésekre. A helyes választ írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

  

Hogy hívják a pilótát?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

07.24. This is my (book) universe

07.26. Fanni’s Library

07.28. Hagyjatok! Olvasok! * 08/03 *

07.30. Csak olvass!

08.01. Olvasónapló

 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése