2024. augusztus 10., szombat



Atticus: Szeresd szabadon! | verseskötet ajánló

  

 

Az életet

addig tervezem folytatni,

amíg mindenki el nem megy,

a zenekar haza nem tér,

a takarítók is végeznek,

és már csak ketten maradunk egy régi baráttal,

hecceljük egymást, hogy lopjunk ezt meg azt.

 




A kötet lélekig ható őszinteséggel, ugyanakkor romantikus hevülettel ragadja meg az élet legapróbb és legnagyobb pillanatait: az első pillantást egy ébredő szerelemnél; egy késő esti kocsiút élményét, amikor az ember együtt énekel az autórádióval; a női lélek magával ragadó szertelen boldogságát; egy pohár whisky jóleső örömét. Atticus az élet, illetve a szerelem legfelszabadítóbb magasságait és legszívszorítóbb mélységeit mutatja be – a maguk nyers, átélhető valójában, rövid sorokba sűrítve. Szavai kitörölhetetlen nyomot hagynak bennünk, és felébresztik a kaland utáni vágyat.

 

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Love Her Wild

Eredeti megjelenés éve: 2027

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

240 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634573487 · Fordította: Fazekas Sándor

 

Műfaj/zsáner:

modern minimalista verseskötet fotókkal

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

@atticus.poetry / Atticus

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Mindig nagyon szerettem Atticus szösszeneteit, márpedig elég sokszor szaladtam beléjük, amikor az instagramon vagy a pinteresten nézelődtem! Amikor megtudtam, hogy meg fog érkezni magyarul is, azonnal tudtam, hogy szeretném elolvasni…

 


Szerintem…

 

Erről a kötetről két és fél éve írok... Mármint két és fél éve, hogy néha előveszem, olvasgatom, majd visszateszem a polcra anélkül, hogy közelebb kerülnék a végéhez. Be lehet fejezni egy verseskötet olvasását? Szerintem nem… Legalábbis én imádom a jobbakat újra és újra átlapozgatni, beléjük olvasgatni. (Néhányról már írtam is, bár elég sokféle az ízlésem, ha versekről van szó: Gyógyító szavak / otthon test  / A ​Szörny   / Shout - Hadd kiáltsak!  / Amikor ​a hercegnő menti meg önmagát / Darázsfészek  / Ha kérded, hova megyek / a nap és az ő virágai  / Hosszú ​az út lefelé / Tej és méz / Jin és Jang)

 

Atticus a modern minimalista verselők közé tartozik, akik többnyire néhánysoros, egy-két mondatos verzióban adják át azt, ami éppen a lelküket nyomja. Legyen szó szerelemről, életről, autókázásról, ivásról vagy kalandról – képes pár ütős mondattal a szívembe égetni a szavait.

A kötet 3 nagy részre tagolódik: SZERELEM / LÁNY / VADON. A Szerelem című részben romantikusabb, líraibb versek kapnak helyet, amiket a romantikus és az ábránd sző át. A Lányok részben is akadnak szerelmesebb írások, de azok a lányok iránti vonzalmat, az ideális pár lelkületét vagy a nők erejét méltatják. Az én kedvencem a Vadon fejezet volt, mert ezek érintették meg a legjobban a szívem. Kalandos, életigenlő, keserédes szösszeneteket tartalmaz, amelyek bizalomról, magányról, csillagkeresésről, sebhelyekről, világhódításról és varázslatról szólnak.

 


Külön imádtam, hogy a versek mellett néha megkapó fotók szerepeltek. Égről, csillagokról, könyvekről, árnyakról, kezekről, szemekről, óceánról, madarakról, égitestekről, de még csillagszórókról is.

 

 

Ne szeress belém,

mert összetöröm a szívedet,

még mielőtt

te törnéd össze az enyémet.

 

 

Tetszett, hogy a legtöbb írás pozitív kicsengésű, árad belőlük a vágyakozás és az élni akarás. Azt hiszem, hogy életem során túl sok szomorú verset olvastam már, ezért most jól esett ez a kiadvány!  Még az erősebb hangvételű szösszenetekben is találtam valamit, ami miatt megdobbant miattuk a szívem. Atticus írásai hatással vannak az olvasóra, legalább annyira magukkal tudják ragadni az embert, mint Simon Márton röpke gondolatai. (Nehezen kaptam rá az ilyen rövid versekre, így a Polaroidok c. kiadványt többször elolvasva értettem meg, miért lett trendi anno.)

 


Összességében

 

Egyedi hangulatú, kötetlen versformájú, nagyon kortárs alkotás, amit jól esett olvasnom. Sajnálom, hogy ennyi ideig tartott írnom róla, hiszen valószínűleg már többször is kiolvastam, mióta hozzám került, de most jött el az ideje.

Kedvenc vers? Nem igazán tudok kedvencet választani, mert szinte mindegyik oldalon találtam valami megkapót, és emiatt a színes jelölőimmel úgy nézett ki a könyv, mint egy sündisznó. A legkedvencebb írásaim kiválogattam a posztba, szóval ha csak ennyit olvasol a könyvből, máris megértheted, miért szerettem annyira. ;)

 

Értékelés: 5 

Ajánlom.

 

Külföldi borítók:




Kedvcsináló idézetek:

Inkább borítsák sebhelyek a testem,

zúgjon a fejem az emlékektől,

mintsem bánnom kelljen, hogy ép bőrrel

megúsztam

az életet.

Vihar készülődött,

de nem azt érezte,

hanem a kalandot a szélben.

Beleborzongott.

Félt a magasban

ám attól

még jobban,

hogy soha nem repülhet.

Egyesek szórakozásból írnak,

míg mások azért,

mert ha nem írnának,

a szavak elburjánzanának,

keléssé lennének bennük,

és szétvetnék

a lelküket.

Vannak szavak,

amiket jobb

papírra vetni.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Képek a könyvből. Pinterest tábla: Atticus

Love Her Wild a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése