2021. március 3., szerda



Sarah Crossan: Darázsfészek | Blogturné Klub ajánló

 

 

Előtted csak tántorogtam az életben,

azt hittem, hogy akkor lehetek boldog, ha jó vagyok.

Te nagyon rosszá tettél, Connor.

És én nagyon örülök ennek.

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

Ana és Connor három éve szeretők. Szűk hotelszobákban, zsúfolt kávézókban, rövid üzenetekben és lopott hétvégéken egy olyan világot építenek maguknak, amelyben kettejükön kívül nincsen másnak hely, és amelyből esténként más-más családhoz térnek haza.

Egy nap aztán megtörténik az elképzelhetetlen: Connort halálos baleset éri, és Ana egyedül találja magát a titkuk fogságában. Ráadásul a legrosszabb szerepben – hivatalból, hagyatéki ügyvédként pont neki kell vigaszt és megnyugvást nyújtania a gyászoló özvegynek.

Hogyan veszíthetünk el valakit, akiről a világ azt sem tudta, hogy a miénk? Hogyan gyászolhatunk meg valamit, ha a fájdalmunkat nem beszélhetjük ki? Sarah Crossan regénye két egymás árnyékában létező házasság élveboncolása, egy volt szerető érzelemteli, ám kegyetlenül őszinte vallomása szerelemről, veszteségről, az elengedés és a megbocsátás útvesztőiről.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Here is the Beehive

Eredeti megjelenés éve: 2020

General Press, Budapest, 2021

264 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634524670

Fordította: Ács Eleonóra

WEBSHOP

(Ebook: mobi, epub)

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Erre a történetre először a borítója, majd a műfaja miatt figyeltem fel, ugyanis ez a szépséges borító egy verses regényt rejt, aminek a központi témája két hűtlen házas titkos párkapcsolata, ami az egyikük halálával végződik. Connor Mooney 3 éve végrendelkezni megy egy Ana Kellyhez, és üzleti kapcsolatuk barátsággá, majd rejtett, közösen eltöltött pillanatokká eszkalálódik. Anát egy nap felhívja Connor özvegye, hogy a férfi elhunyt, és mi a teendője… persze Ana hideg profizmusát előhívva túljut a telefonon, és csak magában roppan össze. A regény verses formában, 5 részbe sűrítve meséli el Ana és Connor történetét, amiben helyet kapnak a családjaik – a házastársaik és a gyermekeik -, Ana munkatársai, ügyfelei és Connor egyik barátja, Mark is, aki tudott kettejük titkáról.

 


Nem csupán az elbeszélési mód érdekes, hanem az is, hogy nem lineárisan ismerjük meg a hűtlen pár történetét. A jelenben ugye Anát felhívja a férfi özvegye, Rebecca, míg a múltban a férfi felbukkan a nő irodájában, és a két szál egyszerre halad előre az időben… A múltbéli szál a jelen kezdetéig, a jelenbéli szál pedig Ana összeroppanásáig tart.

Nehéz lenne azt mondanom, hogy tetszett ez a történet, mert ahogy a korábban olvasott Kora február kapcsán leírtam: nagyon tudok haragudni azokra, akik megcsalják a párjukat a hátuk mögött. Ráadásul Ana párja, Paul nagyon szimpatikus figurának tűnt*, aki maximálisan a karrierista felesége támogatására törekedett mindig is, így extrán utáltam Anát, hogy a halálát kívánta, hogy Connorral lehessen. *(A könyv vége miatt pedig még inkább a szívembe zártam Pault! #nospoiler)

 

 

Azt hitted, örökké élsz, és a hibákat, amiket elkövetsz,

majd lesz időd jóvátenni.

 

 

Nagyon szerettem az Ana irodájában felbukkanó fura ügyfeleket a könyv elején, de Tanya, Ana léha életstílust folytató, szingli barátnője is izgalmassá tette a mellékszálakat. Akár szimpatizáltam Anával, akár nem, érezhetően összetört a szeretett férfi halála miatt, ám a visszaemlékezései olvastán többször megfordult a fejemben, hogy talán nem minden oké vele mentálisan. Ijesztő kijelentései voltak (pl. a feljebb említett a férje halálával kapcsolatban), és néha féltettem a gyerekeit, amikor rá voltak bízva…

A történet bővelkedik drámai, torokszorító pillanatokban, de számomra a legtöbbet a verses forma adta hozzá. Izgalmas volt ilyen formában olvasni erről a témáról, a nők gyászáról, Ana megromló párkapcsolatáról a férjével és a hullámvölgyeiről Conorral, illetve a családjához való hozzáállásáról. Fura, érdekes élmény volt.

 


Összességében

 

Szomorkás hangvételű történet egy hűtlenkedő párosról, a házastársaikról és a felbolygatott, kis világukról... Tetszett is meg nem is, de nem bántam, hogy elolvastam, mert különlegesnek tartom a regényt az elbeszélési forma és a témaválasztás miatt! Azt gondolná az ember, hogy a verses regényeknek rózsaszín ködökről, nyálas romantikázásokról és cukorfelhőbe burkolózó happy endekről kell szólniuk, mi pedig ehelyett egy megtört nő hűtlenségének és veszteségének a történetét kaptuk – tele nagyon kemény gondolatokkal.

 

Értékelés: 3,5

 

Azoknak ajánlom, akiket érdekel egy hűtlenségről szóló verses regény, illetve azok, akik érdeklődnek a különleges elbeszélési stílusok iránt! Azoknak is ajánlom, akik szeretnének egy kicsit kimozdulni a komfortzónájukon kívülre egy megható és megrázó történettel. 

 

Külföldi borítók:

 

 

 

Kedvcsináló idézetek:

Értékes vagyok – lopj el.

Magányos vagyok – ments meg.

Tanya neccharisnyát és tűsarkút visel.

Már az első randin lefekszik a pasikkal.

Az anyja leszbikus aktivista.

Az apja egykor fazekas volt.

 

Ám amikor rólam van szó, konzervatív.

  Te vagy a jobbik részem – mondta még Bristolban.

  Hadd legyek rossz kettőnk helyett.

  Szeretlek. Ez nem elég?

A magas sarkú csizmám

belesüppedt a sár és libaszar iszapjába.

  Nem.

 

Azt akartam, hogy tépd

darabokra a világot,

                          hogy elérj

                          hozzám.

 

                          Azt akartam, hogy engem válassz.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Random Pictures For My Blog

Here Is the Beehive a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Elveszíteni valakit, akit szeretünk, mindig fájdalmas dolog. De mihez kezdesz akkor, ha a fájdalmadat nem oszthatod meg senkivel, mert akit elvesztettél, csak titokban volt a tiéd? Sarah Crossan Darázsfészek című könyve sajátos formában és nagyon érzékenyen mutatja be egy tiltott szerelem és a gyász történetét. Tartsatok öt bloggerünkkel a kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

  


Nyereményjáték:

 

Mostani játékunkban a hűtlenség áll a középpontban. Minden állomáson találtok egy kapcsolódó idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Fura volt kapcsolatba lépni vele, miközben gondolatban Will-lel beszélgettem, különös hűtlenség. Igazából azt se tudtam, kihez vagyok hűtlen.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

02.21. Könyv és más

02.23. Fanni’s Library

02.25. Booktastic Boglinc

02.27. Olvasónapló

03.01. Hagyjatok! Olvasok!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése