2021. március 31., szerda



Havi összefoglaló | 3. fejezet - 2021. március

 (Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

 


Hello!

Totál lazulós hónapot tartottam, ami egyrészt annak köszönhető, hogy éppen igazgatóválasztási időszak volt nálunk, ami megviselt, így magamba zárkóztam*. Másrészt ismét beütött a járvány, és már az utcára is csak maszkban lehet lépni… No, de hagyjuk is ezt a témát! Már tele van a tütüm vele!

*15-e óta orrvérzésig (boys love (shounen ai/yaoi)) mangákat olvastam/olvasok, mert más nem köt le, pedig tele vagyok szuper könyvekkel… (Olvasási válság? Brrr…) Plusz kötelező szabit kaptunk 23-tól 5-ig, ami annyit tesz, hogy van időm mangázni és sorozatozni anyummal, illetve felváltva vagy rengeteget alszom, vagy keveset alszom, de nagyokat takarítok/főzőcskézek!

Pozitív randomságok röviden: séta és shopping barátnőkkel, főzőcske és sütögetés, nagytakarítás egyedül, növénykék, darts titokban és sok-sok-sok elolvasott manga!   


 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

 ❖❖❖❖❖

Mi történt márciusban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 2 új könyvvel bővült a könyvespolcom ebben a hónapban is. Mindkettő recenziós példány, és mivel az egyikről korábban már írtam, ezért ott az ajánlómat is olvashatjátok!

 

Recenziós példány (12)

Dominique Barreau – Luc Millar: A boldogság francia titka (ajánló)

Paula Harrison: Kitti és a Holdfény-mentőakció

 

– Személyes érdekeltségek –

 

#boldogság  

  

Pár hónapja (tavaly év végén) elültettem két tulipánhagymát, amit az egyik barátnőmtől, V-től kaptam, és MÁRA virradóra megszülettek a tulipánjaim! Illetve az előző hónapban kipróbáltam, hogy vajon sikerül-e magról mangófát keltetni, és kettőből egy kihajtott, sőt már levelet is hozott! Annyira örülök ezeknek a nem is annyira apró sikereknek!

  


Az egyik kollégámtól kaptam ajándékba egy aranypálmát, amit megpróbálok életben tartani és óriásbokorrá nevelni. Nagyon szép! A másik kolléganőmmel pedig a nagyszínpad alatti zugban dartsoztunk munkaidőben… Ráértünk, no. :’)

  


Otthon szabizva élvezem a nyugis reggeliket/ebédeket, így mindenféle furcsaságot sütögetek magamnak. A két legizgalmasabb élményem a teljes kiőrlésű lisztből készült amerikai palacsinta volt lekvárral, illetve a tamagoyaki, ami japán tojástekercs (és amit én medvehagymával, újhagymával és sajttal ettem! (Plusz megtanultam túrós rétest készíteni, ami nem egy nagy was ist das… de új élménynek új élmény volt!)

 


FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Vakrandi (2015) – Aranyos főszereplők, aranyos alapszitu, aranyos történetvezetés és igazi, aranyos, ám gyerekes francia humor! :D Nem szoktam szeretni a francia filmeket, de elég sok romantikus vígjátékukban csalódtam pozitívan az elmúlt pár évben. Tetszett!

Enola Holmes (2020) – Összességében tetszett, de ilyen egyszer-kétszer megnézős ifjúsági nyomozós módon. :') A színészcasting nagyon bejött – kivéve Lestrade-et –, mindenki nagyon jót alakított a filmben. Enola és az édesanyja visszaemlékezős részeit különösen szerettem, de Millie önálló, vagány kisasszonyát még jobban! Nem mondom, hogy nem klisés, de szórakoztató, aranyos és lendületes. Plusz nekem nagyon bejött a képi világa, az effektes részek (pl a tervekkel), illetve a szójátékos térképes részek is. Amúgy meglepően akciódús és érdekes volt, valahogy sokkal gagyibbra számítottam. (Tudom, Shame, Shame, Shame…)

 


Yesterday (2019) – Tetszett, szórakoztatott, fura volt. :D Nagyon tetszettek a főbb szereplők – Himesh Patel és Ed Sheeran főleg –, imádom a zenés filmeket, főleg, ha vígjátékok is egyben tele vicces és néha idióta jelenetekkel! :)) Nem tudom, mosolyogtatós film, nem hiszem, hogy elég volt egyszer megnézni. Legjobb? Nem csak The Beatles tűnt el, hanem végig felbukkannak olyan dolgok, amikre senki nem emlékszik. :D Egy cigi nélküli világban simán tudnék élni, de egy HP nélküliben…?!?!?! NEM! …megírnám azonnal!

 


A titkos kert (2020) – Szép a látványvilág, szeretem Colin F-öt, cukik a gyerekek és a kutya, de nekem ez egy nagy katyvasz… és iszonyat gyenge, vérszegény volt. Ritkán állítok meg filmet, mert annyira unom, de ezt 2 napja nézem részleteiben – PEDIG tényleg csodás ez a dzsungelszerű varázskert! (Nem olvastam a könyvet.)

Az aszfalt királyai (2019) – Összességében tetszett a film, de valahogy régebben, amikor még Forma1 mániás voltam, sokkal jobban szerettem az ehhez hasonló filmeket. Pl az itt eléggé lehúzott Felpörgetve és Speed Turbo c. filmeket elég sokszor láttam, újranézősek (mondjuk nem is igaz történetek). :D Bale és Damon irtó jót alakított, tetszettek a párbeszédek, az ellenszegülések – és az a jelenet, amikor megjáratják az idős főnököt, és elbőgi magát: Best! :D Nagyon erős jelenet!!

 


Az Aranypinty (2019) – Valahogy ez sem tetszett most, pedig egészen más a története, mint az előtte megnézett filmnek, mégis legalább annyira vontatottnak éreztem… Számomra a visszaemlékezések tették élvezetessé – főleg a fiatal Borist imádtam, akit Finn Wolfhard játszott –, de tetszett a múltban jelenlevő feszültsége is, ami a jelenből hiányzott. Nem tudom, nem az én sztorim, nem kapott el… pedig a casting is tetszett, és a színészek is jól játszottak.

Egy esős nap New Yorkban (2019) – Nagyon hangulatfilm szerintem, és engem nem kapott el a hangulata – pedig imádom T.Chalamet-et, játsszon bármit/bárkit… Lassú, elmélkedős, két szálon futó (és az egyik szál elég idegesítő, mert full sejthető az egész… a másik szál, a fiúé pedig vontatott). Nagyon egyszernézős, valószínűleg fél év múlva emlékezni se fogok rá.

 


Lady Bird (2017) – Sajnálom, jó kis atmoszférájú, de érdektelen sztorijú film… Timothée Chalamet se segített rajta…

Ellenségek (2017) – Lassú, de nem vontatott tempójú sztori, kifejezetten tetszettek a cheyenne nyelvű részek, talán még sosem hallottam „élőben” indián nyelven megnyilatkozni… Szomorú történet, abszolút átéreztem a főszereplő kapitány fásultságát…

 


Váratlan szépség (2016)„Ez a három dolog köt össze minden embert a földön. Szeretetre vágyunk, több időt szeretnénk, és félünk a haláltól.” Hú, ez most eléggé szíven talált, pedig nagyon sokáig azt gondoltam, hogy micsoda hatásvadász filmet nézek… Nem tudom, mikor ragadott magával, de dolgozni se tudtam tőle, csak bámultam Howard hadakozását a három színésszel, akik a Halált, az Időt és a Szeretetet személyesítették meg – felkérésre… vagy mégsem? A titokzatos szereplők szövegét imádtam, de tetszett Howard üzlettársainak a sztorija is… a saját küzdelmeik… amik miatt nem szemetek, akik belerúgnak egy szenvedőbe, hanem kétségbeesett emberek, akik szenvednek a meghozott döntésük / árulásuk (!) miatt.Talán a legvégén a feleséges fordulat volt az, ami a leginkább szíven ütött… totál váratlanul ért.

Lazacfogás Jemenben (2011) – Nem gondoltam, hogy ennyire szórakoztató lesz a maga lassú, kicsit totojázós módján (amivel nagyban hasonlít Fredre, a nagyon brit, nagyon lassú, nagyon totojázós fickóra, akit Ewan McGregor halálian játszott el).

 


Good Will Hunting (1997) – „Egy magamfajta vén fasztól ne várj tanácsot. És egy magadfajta pisisnek nem is adnék.” Azt hiszem, kb. ez az életfilozófiám, csak eddig nem tudtam róla, de nagyon megnyugtató volt hallani. Azt hiszem, mióta elhunyt, nem bírtam megnézni egy Robin Williams filmet se – olyat tuti nem, amit korábban nem láttam – , pedig nagyon szerettem/szeretem őt. A film is tetszett, bár néha majd megszakadt a szívem Will miatt, de nem csak ő alakított nagyot! Az egész tökéletes, ahogy van, csak a befejezés miatt vagyok picit csalódott. (Hát igen, nem vagyok nagy romantikus.)  

Trainspotting (1996) – Elgondolkodtató kultfilm, de szerintem ezt a Harcosok klubjával ellentétben akárhányszor megnézhetem, akkor se fogom megérteni, és akkor se fog közelebb kerülni a szívemhez. Nagyon odab….szott a lelkemnek, ráadásul két részletbe néztem meg, mert a leszokós résznél nem bírtam tovább nézni, így pár nappal későbbre csúszott a sztori vége… Elképesztő, hogy mit össze nem hoztak a színészek! Begbietől rendesen féltem, pedig a színészt rengeteg komédiában láttam már és imádtam a bolondos karaktereket, amiket játszott. Szerettem Betegsrác nagymonológjait és Trenton… hát Trentont. Akadtak magvas gondolatai, csak ez a drog dolog nekem túl sok…

 


A hűséges (2016) – A kütyük tetszettek, imádom az utopisztikus felszereltségű helyeket, városokat, de minden más.. hát erősen felejtős ez az egész. Untam… ráadásul vagy totál elfelejtettem az utolsó regényt, vagy köszönőviszonyban se voltak a filmmel… (Vagy kicsit mindkettő?) Igazából lezártnak tekinthető, legalább nem függővégnél vágták ketté… ami jó hír, mert azért nem néztem meg eddig ezt a részt, nehogy felbosszantson, hogy sosem lesz lezárva. :'D

A jelenés (2012) – ez… rettenetes…. volt… Se Sebastian Stan, se Tom Felton nem segített rajta…

 


Anyuval nézve:  

 

A nagy pénzrablás (2017–) – Azt kell, hogy mondjam, ez a sorozat FANTASZTIKUS!!! Alig várom az utolsó, 5. évadot! 3 és 17 között megnéztük az eddig megjelent 4 évadát, és totál magával ragadott minket. (Az a poén, hogy most mindkettőnknek az ikonikus dala, a CIAO BELLA a csengőhangunk, és nem győzzük találgatni, hogy épp kit hívnak! :D Annyira szerettük, ahogy énekelték a sorozatban…)

 


Csak színház és más semmi (2016–2019) – Sosem hittem, hogy sikerül anyum rávenni arra, hogy megnézze velem a kedvenc magyar sorozatomat, de mind a négy évadot megnéztük 18-29 között!

 


– Következő havi terveim –

 

- Recenziók hamarosan:

▪  Shea Ernshaw: The Wicked Deep – Gonosz mélység

▪  Tricia Levenseller: Daughter of the Siren Queen – A szirénkirálynő lánya

▪  Amanda Lovelace: Amikor a hercegnő menti meg önmagát

▪  Paula Harrison: Kitti és a Holdfény-mentőakció

▪  Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok

 

- Mini-könyvklub havi szabadon választott:

▪  Vivien Holloway: Végtelen horizont ?

▪  Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part ?

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

Evelyn Hardcastle 7 halála ezt a regényt olvastuk a hónapban, ami nekem nagyon-nagyon tetszett, habér picit korábban olvastam, mint a többiek

 

A könyvklubos értékeléseket ITT OLVASHATJÁTOK.

 

ÁPRILIS – még nem tudom, hogy mit fogok olvasni, de ebben a hónapban ebből a listából kell választanom valamit! Feljebb látható, hogy melyik két iromány között vacillálok… :’D

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

6 könyvről írtam a hónapban:

1.       Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue - Vörös, fehér és királykék

2.      Jenny B. Jones: Finding You - Ott rám találsz

3.      Marvel - Mítoszok és legendák

4.      Aleksandr Voinov: Dark Soul - Sötét lélek

5.      Kylie Scott - Audrey Carlan: Karanténszerelem

6.      Sarah Crossan: Darázsfészek

 

Blogturné Klub extrák: 

Borítómustra | Red, White & Royal Blue

Borítómustra | Dark Soul - Sötét lélek

Finding You - Ott rám találsz | kedvenc idézetek

Love Under Quarantine – Karanténszerelem | kedvenc idézetek

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

 


 

8 megjegyzés:

  1. A Collateral Beautyt láttam anno, és nagyon meglepett most, hogy tökre nem emlékszem rá, csak abból jöttem rá, amit írtál a sztoriról. :D

    A Titkos kertet elkezdtük nézni mi is nemrég, de én a felénél kiszálltam. Már az elejét se bírtam, de a közepére végleg elfogyott a türelmem.

    Viszont megnéztük az általad múlt hónapban ajánlott In and Out-ot, és az nekem nagyon bejött! :) Tervben van a múltkori ajánlóid közül még az időhurkos is, de most a könyvklubos regényünk miatt azt kicsit eltoltam, nem akartam két ilyen sztorit egyszerre. :D

    Az Enola nekem tetszene szerinted? Mennyire ifjúsági? Élvezhető azért felnőttként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én végignéztem a Titkos kertet, de annyira untam, hogy közben SIMS4ben lakást rendeztem... :'D Colin Firth filmet ember még ennyire nem unott...

      De annak nagyon örülök, hogy az In & Out bejött! :D Na, azt például végignevetgéltem annyira szórakoztató volt!

      Szerintem tetszene az Enola Holmes! Nem tudom, miért ifjúsági (leszámítva a főszereplő korát és azt, hogy talán nincs is benne szerelmi szál), de a Holmes bátyók miatt mindenképpen ajánlom. És a kiscsaj is jót alakított! (Helena Bonham Carter meg az egyik kedvenc színésznőm, aki mellékszereplő benne ugyan, de zseniális.)

      Törlés
    2. Vegazus! Ha valami nagyon vicceset akarsz akkor vagy a francia filmet nézd meg, a Vakrandit (bár NAGYON francia), vagy a YESTERDAYT! Sőt, ezt az utóbbit mindenképpen ajánlom, nálam újranézős lesz. Eredeti, humoros, szerethető!

      Törlés
    3. Hmm, nem tudom, az a Yesterday annyira nem fogott meg a leírásod alapján, de akkor jobban utána nézek. :) Köszi a személyes ajánlókat!! :)

      Az Elona már rögtön megfogott mikor először láttam az előzetesét (ki tudja, már mikor), és nem azért mert viccesnek tűnik, hanem mert izgalmas nyomozásnak ígérkezik! De a vicces filmeknek is örülök, úgyhogy rákeresek mindre külön. ;)

      Törlés
    4. Jelentem, hogy az Elona nagyon tetszett. :) A Vakrandi se volt rossz, de az egyszernézős nálam. A Yesterday nem hozott annyira lázba, hogy megnézzem.
      Köszönöm az ajánlókat! :)

      Törlés
  2. Én is ajánlok egy filmet, tegnap este néztük meg: Knives Out. Nagyon jó krimi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a Poirot utánérzésű film, amikor a milliárdost megöli valamelyik családtagja, ugye? Jaj, tavaly láttam, és tényleg nagyon jó!! (jelölték Oscarra Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, pedig anyummal kb az első pillanattól úgy gondoltuk, hogy valamelyik Poirot történetet dolgozták át/fel.)

      Törlés