2021. március 20., szombat



Jenny B. Jones: Finding ​You - Ott rám találsz | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Szóval, téged nem hat meg, hogy mellettem ülsz. Autogramot sem kérsz tőlem. Akkor mit akarsz, Finley Sinclair?

Egy kis nyugalmat. Egy kis gyógyulást. Hogy ismét halljam Isten szavát.

Meg akarom találni a bátyám Írországát. Dalba akarom önteni.

És vissza akarom kapni a szívem.

 




Finley-t a gyász űzi Írországba. De a szeretet vezeti haza.

Finley Sinclair nem egy tipikus tizennyolc éves. A jó humorú, kitartó és törekvő lány a New York-i Konzervatóriumba készül felvételizni. A meghallgatásra saját szerzeménnyel készül. Még be kell fejeznie a dalt, ám kreativitása a semmibe vész, amikor a bátyja, Will életét veszti.

Finley úgy dönt, Írországba megy tanulni. Végig akarja járni az utat, amiről Will az útinaplójában mesél. A testvére ezen a helyen érezte magát legközelebb Istenhez, és Finley bízik abban, hogy útjának bejárása neki is segíteni fog, hogy rátaláljon a lelki békéjére.

Beckett Rush, a szívtipró hollywoodi sármőr, a tinilányok bálványa szintén Írországba megy, egy vámpíros film forgatására. A repülőúton összeismerkedik Finley-vel, és hamar kiderül, hogy ő az egyetlen lány, aki nem ájul el a fiú vonzerejétől. Végül ráveszi, hogy legyen az asszisztense, cserébe pedig ő végigkíséri az országon.

Írországban Finley lassan ismét az összeomlás szélére kerül. Fivére elvesztése, a rengeteg feladat és a közte és Beckett közt bontakozó különös kapcsolat miatt ismeretlen, aggasztó bűntudat gyötri. Mikor szól végre hozzá Isten ebben a smaragdzöld színű mennyben?

Aztán valami olyasmit tapasztal meg, ami gyökeresen megváltoztatja az életszemléletét. Vajon rájön, hogy minden, amit eddig keresett, végig ott volt vele?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: There You'll Find Me

Eredeti megjelenés éve: 2011

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

344 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634577911 · Fordította: Tóth Katalin

KMK WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A borítója alapján nagyon kis könnyed, cuki történetnek tűnhet a regény, de már a fülszöveg alapján kiderül, hogy főszereplőnk - Finley - nem csupán egy átlagos cserediák. A zenei konzervatóriumba készülő lány két éve vesztette el szeretett bátyját, a CNN tudósító és humanitárius segítő Willt, aki egy írországi útinaplót hagyott rá, így Finley felkerekedik, hogy a bátyja nyomában újra megtalálja a hitét. Egy kedves családnál száll meg, akik panziót üzemeltetnek Abbeyglenben, és a lányuk Erin szintén annak a katolikus lányiskolának a diákja, ahova Fin is járni fog. Pechjére szintén itt száll meg a közelben filmet forgató hollywoodi filmsztár, Beckett Rush, akivel Finley már a repülőút alatt összevitatkozott.

 


Rendkívül összetett és sok szálon futó történet, nagyon jól kidolgozott, és meglepően érdekes karakterekkel. Finley nem csupán az útinaplót követve keresi Istent és a hitét, de megpróbálja megírni a felvételire szánt zenedarabját, miközben foglalkoznia kell az iskolai szolgálatával is, ami abból áll, hogy a közeli idősek otthonának az egyik lakóját örökbe fogadja. A lány fogadott nagymamája egy kiabálós, idegesítő, magányos és gonosznak tűnő nő, akinek minden vágya, hogy hagyják békén, de Finley megbukik, ha elbukja ezt az iskolai feladatát… Eközben lassan közös nevezőre kerül Beckettel is, akivel alkut kötnek, hogy a fiú elfurikázza az útinapló helyszíneire, ha Finley segít neki szövegtanulásban. Emiatt persze rá is és a befogadó családjának a lányára, Erinre is rászáll az iskola méhkirálynője, akinél főszereplőnk amúgy is elásta magát már az első napon. És akkor még nem említettem minden mellékszálat, amik amúgy a cselekmény szempontjából fontosak

 

 

Sean odalépdelt az asztalhoz. Kis köténykéjén ez állt: „Az igazi férfi tudja, hogyan kell isteni pitét sütni!”

– Az a fiú nagyon bolond, ha nem akar veled menni, Erin! – Feltolta az inge ujját. – Beszéljek vele? Megmutassam neki a jó öreg fegyvergyűjteményemet?

 

 

A cselekmény szempontjából nem fontos mellékszálak közül a kedvenceim a panziót vezető családdal kapcsolatosak. Erin öccse, a 12 éves Liam egy igazi legómániás kis Casanova, aki a maga tündéri módján az első pillanattól fogva fűzi Finleyt! Imádni való jelenség, nagyon szerettem a részeit, akárcsak az édesapjáét, Seant, aki leszerelt katonaként most a panzió vezetője és szakácsa, és emiatt mindenféle vicces feliratú kötényben parádézik! Ami külön vicces, hogy néha fenyegetőzik a katonai múltjával meg a fegyvergyűjteményével… Hát lehet nem imádni valakit, aki fodros köténykében képes arról meséli, hogy korábban abból élt, hogy tankot vezetett? Szóval, totál leolvadtam az O’Callaghan család férfitagjaitól…

 


A főszereplőket is kedveltem, bár ők mindketten mélyebb karakterek, akiknek megvannak a maguk tragédiái, a maguk akadályai, amik miatt nem képesek előrelépni... Finley és Beckett gondolatai sokszor sötétek, pedig mindketten kivételezett helyzetűek, hiszen míg a lány egy amerikai hotelmágnás lánya, addig a fiú befutott filmsztár, akiért megvesznek a vámpírsorozatának a rajongói! Mégis küszködnek, titkolják az érzelmeiket, sérültek, és rendkívül magányosak. Habár nem szeretem, amikor a vallást behozzák az ifjúsági/YA-regényekbe, ebben a történetben tetszett, hogy Finley igyekszik visszatalálni a hitéhez, hiszen a testvére, Will szintén mindig közel állt Istenhez, Beckett pedig véletlenül, önmagától talált rá arra, nem pedig a családja által.

 

Összességében…

 

Nagyon irigy vagyok a történet szereplőire, amiért ilyen mesei helyen vannak, egy írországi kiruccanás ezer éve a bakancslistám élén áll, és igazából épp a helyszín miatt olvastam el ezt a regényt! Mázlimra egy nagyon sok szálon futó, izgalmas és csavaros történetet kaptam, amiben azért néhány gyönyörű helyre is elruccanunk Finleyvel! Nem egy könnyed történet, de ennek ellenére szerettem olvasni, hiába éreztem néha úgy, hogy agyonnyom a szomorúságával. Tetszettek a cuki mellékszereplők (ld. feljebb) és az is, hogy milyen fordulatos volt maga a regény.

 

Értékelés: 4,5

 

Kinek ajánlom? Írország szerelmeseinek, hiszen csodás helyen játszódik a regény, illetve azoknak, akik szeretik a Móra kiadó LOL-könyveit, ugyanis épp annyira könnyed és aranyosan romantikus, mint azok szoktak lenni!

 

Külföldi borítóvariációk:

 

  

ÉRDEKESSÉG: Filmadaptáció - Finding You (2021)

 

Idén várható a regény filmadaptációja, aminek a főszereplői Rose Reid (Finley) és Jedidiah Goodacre (Beckett) lesznek, a fiú filmbéli partnerét, Taylort pedig az Árnyvadászok tévésorozat Claryje, Katherine McNamara fogja alakítani. Igazából alig várom, hogy láthassam!

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Ma debütálok a banános-áfonyás süteményemmel. Teszteljétek! – Erin apja körbeadott egy kosarat vacsorakor, és várta, hogy mindannyian vegyünk belőle. „Lemondtam a fegyverekről a ragacsos süti kedvéért” feliratú köpenyében ideges várakozással fürkészte az arcunkat. – Nos?

Beckett álla megfeszült.

– Nem emlékszem, hogy én valaha is azt mondtam volna neked, hogy színész akarok lenni!

– Pedig így volt! „Apa, filmekben akarok szerepelni!” Pontosan így fejezted ki magad!

– Lehettem talán hatéves. Űrhajós is akartam lenni, meg shetlandi póni!

– Maga apáca. Magának azt kellene mondania, hogy Isten vigyáz ránk, és mindig itt van velünk.

– De a sátán is itt hagyja a névjegykártyáját. Az áll rajta: pusztítás. Ebből tudod, hogy az ő. És te mostanság bizony csak ezt teszed magaddal. A bátyád vajon ezt akarná szerinted?

– Nem – feleltem. – Ő békében állt Istennel. Tele volt hittel és reménnyel… és aztán elment.

(További izgalmas idézetek!)

✿✿✿✿✿

Nem saját képek. Finding ​You - Ott rám találsz Pinterest tábla

Finding You borítók a GoodReadsen

✿✿✿✿✿ 


Finley Sinclair elhunyt bátyja útinaplóját követve, cserediákként érkezik Írországba, hogy mindent megnézzem, amiről a testvére írt. Már a repülőn összeakad a felkapott vámpírfilmek színészével, Beckett Rushsal, akit eléggé megdöbbent, hogy a lány még egy autogramot se kér tőle! Vajon mi sül ki kettejük találkozásából? Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megnyerheti az Ott rám találsz című romantikus regényt!

  

 

Nyereményjáték:

 

Mivel történetünk Írországban játszódik, döntöttünk, hogy ideje megismerkednünk egy picit az országgal! Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ vagy HAMIS, a helyes választ pedig írjátok be a megfelelő rubrikába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Írország a hazája, a krémesen sötét testes vagy barna sörnek,

a Guinnessnek, amely az ország nemzeti itala.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

12 - Hagyjatok! Olvasok! kedvcsináló idézetek

14 - Sorok között

16 - Kelly és Lupi olvas

18 - Readinspo

20 - Hagyjatok! Olvasok!

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése