2021. március 28., vasárnap



Casey McQuiston: Red, ​White & Royal Blue - Vörös, fehér és királykék | Blogturné Klub ajánló

  

 

– (...) De együtt végigcsináljuk. És megoldjuk, menni fog. Te meg én, történelmet írunk, emlékszel? Kurvára harcolni fogunk. Mert te vagy az igazi, érted? Soha többé nem fogok úgy szeretni a világon senkit, mint téged. Úgyhogy megígérem, egy napon majd úgy élhetünk, hogy senki mással nem kell törődnünk.

 




Mi történik, ha egymásba szeret az amerikai elnök fia és a walesi herceg?

Mikor édesanyját megválasztják az Egyesült Államok elnökének, Alex Claremont-Diazból azonnal afféle királyi herceg lesz, amerikai módra. Jóképű, karizmatikus, zseniális – a mai fiatalokhoz szóló színarany a marketingcsapat kezében.

Csak egyetlen gond van vele: ellenséges érzelmei egy valódi herceggel, Henryvel szemben az óceán túlpartjáról. És mikor a bulvársajtó kezébe kerül egy fénykép Alex és Henry botrányos összecsapásáról a walesi trónörökös esküvőjén, ez már az amerikai-brit kapcsolatokra is hatást gyakorol.

A család- és államfők kárenyhítési tervvel állnak elő: megrendezik a két rivális megbékélését. Ám ami eleinte csak az Instagramnak szóló, megrendezett barátság, hamarosan elmélyül, és veszélyesebb lesz, mint azt ők ketten valaha várták volna. Alex azon kapja magát, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódott a korántsem régimódi Henryvel, ami befolyásolhatja az elnökválasztási kampányt, a feje tetejére állíthat két országot, és kérlelhetetlenül felveti a kérdést: a szerelem végső soron megmentheti a világot?

Két nemzetközi celeb élete testközelből, és a megkerülhetetlen kérdés: vállaljuk-e magunkat?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Red, White & Royal Blue

Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

440 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635613656 ·

Fordította: Moldova Júlia

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Aki olvassa a blogot, tudja, hogy nagyon szeretem az LMBT+ történeteket – legyen szó akár filmekről, akár sorozatokról, akár könyvekről... A Red, White, & Royal Blue című regényre akkor figyeltem fel, amikor 2019-ben megláttam a Goodreads Choice Awards legjobbjai között. (Egyébként abban az évben ez a regény mind a legjobb romantikus, mind a legjobb debütáló regény kategóriában nyert az olvasó szavazatok alapján!)

 

Not my pictures, credits on my Pinterest Table (here). (x

Szerintem…

 

Ez egy végtelenül szórakoztató, váratlan fordulatokban és vicces szituációkban, szerelmes pillanatokban gazdag történet, ami egy nagyon valószínűtlen 2020-as évben játszódik, amikor is az év eseménye az, hogy az angol herceg és az amerikai egyesült államok jelenlegi elnökének a fia egymásba szeret. Se covid, se Trump, csak két szerelmes fiatal, akik vetélytársakból lassan szerelmesekké váltak, és akiknek a titkos szerelmi viszonya két nagyhatalom egymásnak ugrását is jelentheti.

 


Alex és June Claremont-Diaz a Fehér Házban laknak Washingtonban, ugyanis az anyukájuk az első női elnöke az Amerikai Egyesült Államoknak. A fiatalok legjobb barátja, Nora Holleran, Mike Holleran alelnök huszonkét éves unokája, a Fehér Ház Triumvirátusának harmadik tagja. Mindhárman elmennek Londonba, Philip herceg esküvője, hogy képviseljék az elnököt, amikor egy vitának köszönhetően a herceg öccse, Henry herceg - aki egyébként évek óta Alex riválisa -, és Alex leborítják az esküvői tortát. Hogy ne legyen botrány a két ország fiainak rossz viszonyából, úgy adják elő a dolgot, mintha a legjobb barátok lennének, és tulajdonképpen rájuk kényszerítik a folyamatos találkozásokat, a sajtó előtti vigyorgást és a kontinenseken átívelő bandázást… Persze a vetélkedésből lassan barátkozás, majd meglepően gyorsan romantikus vonzalom alakul ki közöttük, ám míg az amerikai vonalon a család támogató Alex biszexualitásával, addig az angoloknál egészen más értékrend van érvényben.

 

 

– Ó, csodás! – mondja Zahra. – Annyira örülök, hogy ezt végiggondoltátok. Remek. És mióta folyik?

– Hát…Szilveszter óra – feleli Alex.

– Szilveszter óta? – ismétli Zahra elkerekedett szemmel. – Hét hónapja tart? Akkor ezért… Istenem, azt hittem, a nemzetközi kapcsolatokat építed, vagy mi.

– Technikailag végül is….

– Ha befejezed ezt a mondatot, börtönben töltöm a mai éjszakát.

 

 

Habár a regény gerincét Alex és Henry nehezen titkolható kapcsolata adja, addig rengeteg izgalmas mellékszál is van a regényben, amiket én őszintén szólva imádtam! A legizgalmasabb talán az amerikai elnökválasztással kapcsolatos részek voltak, amiről egyébként nem gondoltam, hogy tetszeni fog, mert nem igazán érdekel a politika… Persze emellé jött Alex barátja, Rafael Luna, a nyíltan meleg, független képviselő történetszála, ami még fordulatosabbá tette a regényt több szempontból is. (Múltbéli rejtély, jelenkori árulás, köpönyegforgató magatartás, támogatás, közös hobbi Alexszel…) Aztán ott van a Claremont-Diaz fiatalok elvált szüleinek problémája meg a királyi hercegek elhunyt édesapjának és összetört édesanyjának szívszorító mellékszála is.

Minden karakter élt, mindenkinek megvan a maga tragédiája,  titka, és a saját elgondolása a világról. Szeretem az összetett, mély karaktereket, a hangos vitákat, a szívhez szóló monológokat és a rövid, ám ütős beszólásokat, és ebben a történetben mindezt megtaláltam.

 

Negatívumként talán ez elbeszélés stílusát tudnám felhozni. A regény olyan, mintha Alex E/3 szemszögéből követnénk, amihez jön némi csetelés és e-mailezés, de nem ezek zavartak. *Sőt, igazából oda meg vissza voltam Henry és Alex e-mailes levélváltásaitól! Annyira imádtam a stílusukat, az évődésüket és a levelek végére választott idézeteiket, hogy ezeket a részeket legalább háromszor elolvastam, miután befejeztem a könyvet! Az E/3 elbeszélés inkább mintha egy külsős narrátor elbeszélése lenne, és engem eleinte ez irritált, mert kívül helyezett a történetet. Sokkal jobban szeretem az E/1 elbeszélésű sztorikat, főleg a váltott nézőpontban elregélteket!

 


Összességében…

 

Szórakoztató, romantikus komédia, aminek a középpontjában egy elég valószínűtlen szerelmespár áll, és talán emiatt szerettem volna annyira elolvasni, miután megláttam a GoodReadsen! Nagyon tetszett a regény alapötlete, és még jobban az egész megvalósítása. Az utolsó pillanatig szerethető a főszereplő szerelmespár, ahogy a körülöttük lévők is. IMÁDTAM, hogy mennyire utálják egymást a fiúk a regény elején, de minden oldalnál azt vártam, hogy mikor esik már le végre Alexnek, hogy Henry egészen mást szeretne csinálni vele, mint vitatkozni… Aranyos és poénos szituációkkal van tele a könyv, elég sokszor elnevetgéltem magamban rajtuk, máskor pedig tele voltam feszültséggel az elnökválasztás vagy a szerelmesek titkolózása miatt.

Érdekes és vicces olvasmány, bármikor újraolvasnám!

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a humoros, romantikus LMBT+ regényeket!

 

Külföldi borítóvariációk: BORÍTÓMUSTRA

 


Kedvcsináló idézetek:

Egy óra múlva ott ülnek néhány doboz kínaival és pár PowerPoint diával. Az elsőn ez áll: SZEXUÁLIS KÍSÉRLETEK IDEGEN KIRÁLYI MÉLTÓSÁGOKKAL: SZÜRKE ZÓNA. Alex arra gondol, vajon túl késő-e, hogy levesse magát a tetőről.

– Oké – mondja Ellen és leül, szinte pontosan ugyanazt a hangot használva, mint korábban. – Mielőtt nekikezdünk: én szeretném leszögezni, hogy mindig szeretni és támogatni foglak. De ez most, őszintén bevallom, hogy logisztikailag és etikailag is odabasz, úgyhogy figyelnünk kell, és fel kell készülnünk. Rendben?

A következő dián ez áll: A SZEXUALITÁSOD FELFEDEZÉSE: EGÉSZSÉGES, DE MUSZÁJ PONT ANGLIA KORONAHERCEGÉVEL? Ellen bocsánatot kér, hogy nem volt ideje jobb prezentációt készíteni. Alex minden erejével a halál édes megváltására vágyik.

A következőn ez áll: ÁLLAMI KÖLTSÉGVISELÉS, UTAZÁSI KÖLTSÉGEK, SZEXRANDIK ÉS TE.

– Tudja valamelyikőtök, mi az a vikomt? – kérdezi June az uborkás szendvics felett. – Legalább öttel találkoztam, és udvariasan mosolyogtam, mint aki tudja, milyen rang ez, amit emlegetnek. Alex, te tanulsz nemzetközi kapcsolatokat. Vagy mit. Szóval mi ez?

– Azt hiszem, az, amikor egy vámpír hadsereget szervez az őrült szexrabszolgáiból, és uralomra tör – felel Alex.

– Rendben, akkor… Megmondom, hogy legyen. Mondjuk, legalább ötszáz méternyire legyél tőlem most már egész este, különben olyasmit teszek, amit nagyon meg fogok bánni, ráadásul egy csomó nagyon fontos ember előtt.

– Rendben… – hebegi Herry.

– És utána – folytatja Alex, és a csomóhoz közel megint megmarkolja Henry nyakkendőjét, és lélegzetvételnyire közelít a szájával a másikéhoz. Hallja, ahogy Henry nyel egyet. Legszívesebben a hang után eredne a másik torkába. – És utána ma este tizenegykor átjössz a keleti hálóba a másodikon, és nagyon rossz dolgokat fogok csinálni veled... és ha megint eltűnsz, akkor kurvára elintézem, hogy ne engedjenek ki az országból. Világos?

Henry az ajkába harap, hogy magába fojtsa a kiszökni készülő hangot, és rekedten válaszol.

– Tökéletesen.


♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Vörös, fehér és királykék Pinterest tábla

Red, White & Royal Blue borítók a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

  


A Könyvmolyképző Kiadónak hála, nálunk is megjelent Casey McQuiston LMBT romantikus regénye, a Vörös, fehér és királykék, ami megnyerte a 2019-es Goodreads Choice Awards-ot romantikus kategóriában! A regény az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Alexnek és a brit királyi herceg, Henrynek az ellenségeskedéséről, majd egymásra találásáról szól. Kövessétek blogturnénkat, és ismerd meg a történetüket!

  

 

Nyereményjáték:

 

Alex az Amerikai Egyesült Államok elnökének a fia, Henry pedig egy brit király herceg, így mostani játékunk is királyi vérekről és elnökgyerekekről fog szólni! A feladatotok egyszerű: ki kell találnotok, hogy ki szerepel az adott állomás képén!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12 - Veronika's Reader Feeder

14 - Fanni's Library

16 - Sorok között

18 - Csak olvass!

20 - Könyvvilág

22 - Dreamworld (kedvcsináló idézetek)

24 - Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)

26 - Angelika blogja

28 - Hagyjatok! Olvasok!

30 - Readinspo

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése