2021. március 18., csütörtök



Marvel - Mítoszok és legendák | Blogturné Klub ajánló

  

 

„Az istenek az emberekben,

az emberek az istenekben hisznek.”

(Odin)

 




Ismerd meg a hatalmas és lenyűgöző Marvel-univerzum mesés mítoszait és legendáit!

Látogass el az idők hajnalára, légy tanúja az Égiek és hadakozó teremtményeik, az Örökkévalók és Deviánsok születésének;

 

– kalandozz Thorral, valamint az asgardiak és olümpiai ellenfeleik panteonjával;

– hagyd, hogy elkápráztasson Doctor Strange, a Legfőbb Varázsló misztikus eredete;

– fedezd fel a Fekete Párduc és Wakanda ősi és új istenségeit;

– ünnepeld Atlantis felemelkedését és a védelmező Namort, a Torpedót!

 

Ezek a magasztos sagák és mitikus mesék képezik a Marvel-univerzum alapját.

 

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

A könyvről...

 

Akárcsak a Kolibri kiadó által eddig kiadott MARVEL-univerzummal foglalkozó kiadványok, ez is egy gyönyörű, jó minőségű lapokra nyomtatott, színes keménytáblás, nagy alapú lexikon, ami tartalmaz egy csomó hasznos és haszontalan információt a sokak által imádott Marvel-képregények karaktereiről. Ez a kötet mondhatni nulláról kezd minket bevezetni a MARVEL-univerzum létrejöttébe, ugyanis az első fejezetek az első létező univerzum magányából eredő kozmikus létezők létrehozásától, a Föld létrejöttén át, a Földbe ivódó Égi életerejéig vezeti vissza a szuperhumánok történetét. Foglakozik Földre látogató űristenekkel, Ősi Istenekkel, akik saját panteonokat építenek földszerte, az ezek miatt megszülető asgardiakról, orisákról és másokról. Őszintén szólva az első fejezeteket többször elolvastam, mert annyira átírták a teremtésmítoszt, hogy nehezen fogadta be az agyam… még egy újraírt Noé bárkája sztorit is találtam, amiben galamb helyett egy Örökkévaló mutatta meg nekik a szárazföldet.

 

 

Az Égiek egyetlen bombával vágtak vissza. Az ezt követő robbanás olyan nagy erejű volt, hogy Lemuriát kavargó tűzvihar és egy hatalmas szökőár söpörte el. (…)

Míg a Deviánsok a föld alatti menedékeikben húzták meg magukat, a tengerszint olyan magasra emelkedett, hogy egész kontinensek kerültek víz alá. Sok ember attól félt, hogy elérkezett a világvége.

Csak egy rejtélyes Örökkévaló közbeavatkozásának volt köszönhető, hogy az emberekkel és állatokkal teli fabárka képes volt elérni a szárazföldet. Mint valami hatalmas madár, az Örökkévaló a bárka előtt repült, és biztonságba vezette azt az özönvízből.

 

 

Tetszett a könyvben, hogy egy-egy érát többféle hős vagy isten történetén keresztül mutat be, és rengeteg kép, illetve idézet szerepel benne régebbi Marvel-képregényekből az 1960-as évektől kezdve napjainkig. A Bevezetést nem számolva hat nagyobb fejezetre különül el a kötet: Az első mítoszok, Földre szállt űristenek, A panteonok felemelkedése, Legendás hősök, Örökkévaló hősök és Modern mítoszok. Az első két részről feljebb már meséltem, de pár szót ejtek a többi részről is. A panteonos részben például a jól ismert asgardiak – Odin, Thor, Loki - története szerepel, de felbukkan az orisáké, köztük a legismertebb: Básztet, akinek engedelmével egy harcos nép megalapította a Fekete Párduc Szektát. Illetve én ugyan nem találkoztam eddig a Marvel-történetekben velük, de az olümposziak panteonjának is megvannak a maga Marvel-történetei – többnyire Herkules főszereplésével, aki elég sokszor összetűzésbe kerül Thorral… Érdekes, ugye?

 


A legendás hősök történetei között feltűnik a SHIELD elődeként szolgáló Pajzs Testvériség is, de találkozhatunk másvilági Merlinnel, Britannia Kapitánnyal, a Fekete Lovaggal, de még Namorral is, a félig ember-félig atlantiszi hőssel. Aztán az örökkévaló hősöknél felbukkan Sersi, aki beáll a Bosszúállók közé, illetve a szerelmi csalódástól megtébolyodott Proctor, aki úgy dönt, hogy elpusztítja volt szerelme összes inkarnációját minden univerzumban, miután a nő dobta őt. (Egy jó tanács: Marvel-képregényből ne tanulj el randi tippeket!) A Doctor Strange film kapcsán megismert Agamotto történetét is jobban megismerhetjük ennek a résznek hála, ahogy Dormmamuét is. A modern mítoszok nem meglepő módon a már manapság is ismertebb Marvel-antihősökkel és -hősökkel foglalkozik: Venommal, Knullal és a Bosszúállókkal.

 


A történetek többsége számomra új volt, talán egyedül Doctor Strange történetei között voltak olyanok, amiket ismertem korábbról, ami annyit tesz, hogy jócskán tud még újat mutatni nekem a Marvel. Imádom, hogy mennyire jól felépített, milyen szépen finomhangolt benne minden és mindenki. Nem novellaszerűen, de komplett történeteket rejtenek ezek az oldalak, de érdemes odafigyelve olvasni, mert rengetegféle istenség neve kavarog egy idő után az olvasó fejében. (Főleg ha fogalma se volt korábban az Égiekről, a Deviánsok meg a többi furaságról, ami nem annyira épült be a moziverzum-rajongóknak.)


 

Összességében

 

Nagyon tetszik ez az összeállítás, ismét egy nagyon igényes munkának tartom Marvel témában, ha nem az eddigi legjobbnak. Ez már nem gyerekeknek, hanem igazi rajongóknak szól: tele van történelmiséggel, legendákkal, élettörténetekkel, újraszületésekkel, istenek és hősök közti viszályokkal. Tetszett, hogy a nulláról építi fel az univerzumot, amibe beleszerettem, de ennek ellenére nem egy bőlére eresztett, ugyanakkor egy jól megírt munka. Izgalmas, látványos, és lenyűgöző, hogy tényleg majd’ 60 évnyi anyagból merítettek.

Kedvenc részem: Leonardo da Vinci és Sir Isaac Newton, mint Marvel hősök! Mindent vitt!

 

Ajánlom? Igen.

 

Ajánlás: A MARVEL KÉPREGÉNYVERZUM rajongóinak mindenképpen ajánlom, de azoknak is élmény lehet az olvasása, akik a moziverzum (MCU) miatt szeretik. Szerintem mindenkinek talál benne új információkat! ;) (MARVEL-rajongóknak kortól függetlenül ideális ajándék!)


 

Kedvcsináló idézetek:

ELVETEMÜLT ZAKLATÓ

Miután Sersi lapátra tette, Proctor egy eszement terv keretében beutazta a Multiverzumot, hogy volt szerelmének minden inkarnációját meggyilkolja. (Avengers, #363, 1993. június)

„Minden egy ötlettel kezdődik.”

Howard Stark

 

Ennek a tantételnek megfelelően Howard Stark a modern korszak követelményei szerint alakította át a Pajzs Testvériségét. Segített létrehozni egy kormánytól független ügynökséget azzal a hatáskörrel, hogy megvédelmezi a civilizációt a létét fenyegető veszélyektől. Évszázadokkal azután, hogy Imhotep először emelt pajzsot, a harcos megingathatatlan álma tovább élt az új szuperkémszervezetben, amelyet eredetileg Stratégiai Honvédelmi Iroda Elhárítási és Logisztikai Divíziójának, röviden SHIELD-nek kereszteltek el.

A NAP NYOMÁBAN

A reneszánsz ember, Leonardo da Vinci saját találmányát, egy repülő gépezetet használt arra, hogy megvizsgálja, mit rejt a Nap.

(S.H.I.E.L.D. #1, 2010. június)

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek a könyvből származnak! MARVEL Pinterest tábla.

Marvel Myths and Legends a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★ 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Mítoszok és legendák című könyv. Ha imádjátok a Marvel univerzumot és a képregényeket, akkor ezt a könyvet Nektek találták ki. Segítségével megismerhetjük a hatalmas és lenyűgöző Marvel-univerzum mesés mítoszait és legendáit! Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök világában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

 


Nyereményjáték:

 

A mostani játékunk során néhány Marvel karaktert kell felismernetek. A képek kissé elmosódottnak tűnhetnek, ne aggódjatok, ez csak Thanos csettintésének az utóhatása. De bízunk benne, hogy mindezek ellenére sikeresen felismeritek a képen szereplőket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a karakternek a nevét, akit az egyes értékelés után találtok.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

03.14.: Csak olvass!

03.16.: Utószó

03.18.: Hagyjatok! Olvasok!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése