2014. augusztus 24., vasárnap



Richelle Mead: Vámpírakadémia (Vámpírakadémia 1.)



„Nem fojtod vissza az érzelmeidet, a szenvedélyt, a dühöt.
Ettől vagy különleges.
Ettől vagy veszedelmes.”


Fülszöveg:
A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Eredeti mű: Richelle Mead: Vampire Academy / Eredeti megjelenés éve: 2007
Agave Könyvek, 2014 / 240 oldal · ISBN: 9786155442940 · Fordította: Farkas Veronika

Szerintem:
(Újraolvasás a film miatt)

Érdekes történet, elég misztikus, izgalmas. Tulajdonképpen egy teljesen új világba lép be, aki a Vámpírakadémiával kapcsolatba kerül. A valóságtól elszigetelt világot a saját szabályaival, kultúrájával, társadalmi beosztásaival meg kell szoknia az olvasónak - elsőre sok(k), de megéri. Első olvasásra 4,5 csillagos könyv, a második olvasásnál már ritkán ér meglepetés.

Nem szabad hinni a jelenlegi pink állapotoknak (új borító, film plakát, etc.) – ez a történet túlélésről, belharcokról, viszályokról szól. A látszat fenntartása és egymás megóvása az elsődleges cél. A másodlagos, hiszen csak fiatal lányokról van szó, a pasik és a ruhák… Összetett történet bármilyen korú vámpírimádónak kötelező darab, persze elsősorban fiataloknak ajánlanám.

Kedvencek: Rose, Ozera, Dmitrij …….és a régi borító!

Értékelés: 4

Bővebben:

Nézőpontok – spoiler!

Igazából egyetlen nézőpontból látjuk a történteket – Rose, a dampyr szemszögéből. Ugyanakkor a Vámpírakadémia a maga nemében különleges, mert Rose a különleges kötelékükön keresztül képes észrevétlenül Lissa, a mora testét „megszállni”, és ezáltal olyan részeit is megismerhetjük a történetnek, ahol nincs jelen Rose.

Vámpírakadémia (IMDB) - Színészek és a karakterük:

Az a pink borító, plakát, akármi, ami a filmek miatt a Vámpírakadémiával összekapcsolódott… Hányinger. Első olvasáskor annyira belezúgtam a sztoriba, hogy áradoztam össze-vissza mindenkinek, aki meghallgatta (vagy nem volt hova menekülnie a szóáradat elől), és most a filmes plakát miatt úgy jártam, hogy anyám nézi-nézi… te, Anita, ez nem az aDe, sóhajtom. A Vámpíraka… Igen, az! Anyám rám néz, rózsaszín lányregény?! Nem, nem, nem értem én sem. Persze örülök, hogy kijött a film! Úgy ahogy megbarátkoztam a szereplőgárdával is, bár ez nem az én képzeletem szexi orosza, Ozera sem jön be, de még a lányok sem tetszenek… A trailer viszont bejön! Így már egyre inkább tetszik a cast is, szóval: Jó film lett ez, alig várom, hogy megnézhessem!


Zoey Deutch (Rose Hathaway) és Lucy Fry (Lissa Dragomir)


Olga Kurylenko (Headmistress Kirova) és Danila Kozlovsky (Dimitri Belikov)


Dominic Sherwood (Christian Ozera) és Cameron Monaghan (Mason)


Sarah Hyland (Natalie) és Gabriel Byrne (Victor Dashkov)

Szerelmi szálak:

Főhősnőnk szőke barátnéja ráindul az iskola deviáns, antiszociális tűzidomárjára –mágusára, ami nem is baj, hiszen a morák között ez szabad… sőt. A félvérekkel csak párosodni szokás, esetleg további félvéreket gyártani. A nagyobb gond ebben a világban, ha két dampyr összejön, összejönne… Pedig én drukkolok Rose-nak és Dmitrij-nek, érdekes párosítás ők ketten. Anno amiatt hagytam abba a sorozat olvasását, mert lespoilerezni nem akartam magamnak, de végiggondolva arra jutottam, hogy képtelenség happy end-et kreálni ilyen szálakból.

Mit írtam róla első olvasás után? - spoileres

Poén! :) Imádom az ilyen elsőre nagyon pokróc és túl tökéletes-túl szőke lány barátságokat! A sztori érdekes, még nem találkoztam hasonlóval. Amint megszereztem azonnal neki is álltam elolvasni – tetszett! Kirova hatalmas, Dmitrij szerelem első olvasásra, Lissát nem szerettem meg annyira, mint Rose. Ugyanakkor hiába elitek, hercegnők, testőrök – mindannyian esendők, hoznak rossz döntéseket. Tetszett Lissa mentális gyengesége, Rose ragaszkodása.

Mi negatívat tudnék mondani? A vérszajha szálat erősen eltúlzottnak vélem, ahogy a túlzott számkivetett Ozera gyerek bujdosásait is. Ezeket az írónő ügyesen feloldotta a fiúk múltjával és a hozzájuk csapódó lányok felvilágosításával…

Spoiler – szerettem, idegesített, meglepett

A 3 leg-leg-leg dolog a könyvből, vagyis mit szerettem, mi idegesített és mi lepett meg a LEGjobban!

A legidegesítőbbel kezdeném – ROSE folyton elájult, eszméletét vesztette, satöbbi. Imádom a csajt, de hogy valaki ennyire béna testőr… Elég sötétnek látom Lissa jövőjét.
A legkedvencebbik részem Rose és Dmitrij párosa bármikor. Edzés közben, a földön fekve, az ágyon fekve, megbűvölve és anélkül is.

A legmeglepőbb csavar Natalja. Annyira kis jelentéktelen nyuszika, erre strigává változik az apja kedvéért? Ez az a rész, amire egyáltalán nem emlékeztem és durván odavágott. Igazából zseniális a karakter casting-ja is, hiszen abból a félénk, szemüveges aprócska leányból ki se nézné senki. (Jól megdöbbenhet a mozi végén, aki nem olvasta a könyvet!)
 
Idézetek:

- Tilos mágia segítségével egy másik emberre támadni, és te pontosan ezért akartad megtenni. Mert izgalmasnak találtad.
- Azok hülye szabályok. Ha a mágiát fegyverként is használnánk, nem csak mindenféle bájos, cuki szarságra, a strigák nem tudnának olyan sokat megölni közülünk.


- Nem hinném. Csak közeli barátok voltak. Fiú-lány barátság is van a világon - mondtam jelentőségteljesen, mire Mason száraz pillantást vetett rám.
- Igen? Mi is barátok vagyunk, mégsem tudom, mi leend „szívedben s fejedben". - Filozofikus arcot vágott - Persze egyesek úgy érvelhetnek, hogy az ember soha nem tudhatja, mi leend egy nő szívében...
- Ó, fogd be! - morogtam, és a karjába bokszoltam.
- ...mert ők fura, misztikus teremtmények - folytatta Mason az előadói hangján -, és a férfinak gondolatolvasónak kell lennie, ha valaha is boldoggá akarja őket tenni.


– Lehet, hogy vad és neveletlen, de ha van benne tehetség…
– Vad és neveletlen? – vágtam közbe. – Ki vagy te egyáltalán? Valami bevándorló szakmunkás?
– Belikov mostantól a hercegnő testőre – válaszolt Kirova. – A hivatalos testőre.
– Olcsó külföldi munkaerőre akarják bízni Lissát?


♪ ♪ ♪ ♪ ♪
A képek a „Könyv - Vámpírakadémia” nevű Pinterest táblámról származnak.

♪ ♪ ♪ ♪ ♪

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése