2014. augusztus 15., péntek



1 év - 1000 plecsni

Reading Challenge

Nem is tudom, hogy mennyien vannak tisztában azzal, hogy létezik egy dolog, amit így neveznek: Reading Challenge. Magyarul Könyves kihívás a becsületes neve, és mint annyi mindent, ezt is más országokból vettük át.

Rengeteg variációja létezik, de egy dolog közös bennük: olvasni kell hozzájuk! Könyveket. Kiadott, ISBN számmal ellátott könyveket.

Meglepő, mi?
Tegyük fel, hogy nem tudod mit, kéne olvasnod – mit teszel? Állsz és rágódsz a könyvespolcod előtt, azon merengve, hogy mihez lenne kedved. Nem rossz megoldás – édesanyám is így csinálja. Leveszel egy könyvet, belelapozol, aztán félreteszed – most nem ezt. Mire áttúrtál mindent, nagy nehezen találsz egyet, ami épp a kedvednek megfelelő. Bezzeg én! Már most meg tudom neked mondani mi a 10-15 könyv, amit még decemberig tuti el fogok olvasni!

(EZ ITT A REKLÁM HELYE!)
2014. 08. 15. - Az 1000. plecsnim is megszerezve!

Én viszont a Moly.hu tagja vagyok épp 13 hónapja (Wow! Most nézem, hogy 2013. június 15-én regisztráltam fel!) és kb. tavaly augusztusban találtam rá a kihívásokra. Akkor 2-3 hét alatt mindet végigolvastam, összeszedegettem, hogy mely könyvek vannak a birtokomban a teljesítésükhöz és már egy éve 80 %-ában olyan könyvekhez nyúlok, amik a teljesítésükhöz kellenek!

Nem mondom, hogy nem volt olyan, ahonnan nem jelentkeztem le, mert nem volt kedvem a könyvhöz / könyvsorozathoz, de ugye nem is kötelező jellegű a teljesítés. Igyekszem teljesíthetőkre feljelentkezgetni, persze azért rengeteg olyan könyvvel is kapcsolatba kerültem, amikkel egyébként nem futottak volna össze az útjaink.

Ez játék!?

Csak a maga örömére olvas az ember!

Nem kötelező!

Ez egy játék!

Nem győzöm hangsúlyozni, hiszen nem egyszer olyan borzasztó könyv került a kezembe, ami rokonságban sem volt az elgondolt színvonallal, történettel, befejezéssel. Ilyenkor azt számolgatom, hogy hány kihívást is leszek képes teljesíteni ezzel az 1 (2…3…4…) könyvvel egyszerre és egyébként is erős vagyok, kibírom.

Máskor pedig eszembe nem jutna, de kisorsolják (random, ajánlós és társasjáték kihívásoknál főleg divat az ilyesmi), hogy olvassam el – pl. legutóbb az Érints meg című könyv volt ilyen számomra.

Milyen kihívások léteznek?

Rengeteg különböző kihívásfajta létezik.

Vannak könnyűek, amiknél nincs megszabva, hogy mit olvass – Olvass x könyvet a kádban, wc-n, szabadban, tömeg közlekedve! Olvass farkasokról, vérfarkasokról! Olvass fel hangosan, éjszaka zseblámpafénynél vagy a kistestvérednek! Olvass kék borítós könyvet! (Ez utóbbi a saját kihívásom, amit örökbefogadtam, miután elhagyta az eredeti kitalálója.)

Könnyített menet

Aztán könnyűek, ahol meg van szabva – Olvasd el XY könyvet! Olvasd el a Z sorozat köteteit! Vagy olvass 5 könyvet X írótól – például az én kihívásomhoz 5 db J. K. Rowling által írt regényt kell elolvasni.

A könnyűnek számít, ha egy kihívás teljesítésére több év áll rendelkezésedre. Például: „Olvassunk el 2 olyan könyvet (bármilyen nyelven), amelyben szerepel Inkubusz vagy Szukkubusz.” – ezt a kihívást 2025. végéig kellene teljesítenem!


1 nap – 1 könyv

Embertől függően nehéz ügy 1 bármilyen könyv kiolvasása 1 nap alatt, 3 könyv 1 hét alatt vagy 3 mindegy milyen könyv kiolvasása 1 nap alatt. Ugye dolgozunk, tanulunk vagy csak simán lehetetlennek tűnik 3 teljes regényt lenyomni 24 órácska alatt. Ezek elég húzósak szerintem. De létezik havonta megújuló és évente teljesíthető verzió is: Olvass el augusztusban 2, 7, 10 könyvet és/vagy olvass el 2014-ben 10.000, 20.000, 30.000 oldalt, 30, 40, 50, 100 könyvet! (Bevallom itt a polcon gyűjtögetés a legnehezebb szerintem. A számolgatás és folyamatos karbantartás.)
 
Mi legyen a következő?

Vannak ugye a már említett társasjáték kihívások, amik ritkán társasjátékok valójában. Viszont nehéz kisakkozni az elején, hogy mikkel fogod teljesíteni. A Társasjáték a'la Moly –ról már meséltem, ez tényleg egy társasjáték táblán játszódik – a kisorsolt feltételeknek megfelelő (X oldalszám, Z kiadó, Y színű borító) könyvvel lehet csak továbblépni. De vannak olyanok is, ahol a kihívás gazdája az általad megadott polcról (vagy a várólistádról) választ neked egy db könyvet, amit el kell olvasnod 1 adott hét alatt. 4 hét, 4 könyv a kihívás neve és a lényege, hogy összesen 48 könyvet kell elolvasni a teljesítéséhez. Hetente 1 előre kiválasztott könyv.

Kitüntetésgyűjteményem 1. oldala!
3 napot kapsz!

Szeretem a 3 napos kihívásokat, amik valamilyen ünnephez kapcsolódnak – karácsonykor, halloweenkor, szilveszterkor, március 15-én vagy most augusztus 20-án olvass el 3 nap alatt 1 minimum 100 oldalas könyvet!   

Vadászni jó! …szavakra persze.

Vannak gyűjtögetős kihívások – 5 db amerikai kocsi márkát, 10 érzelmet, 15 hasonlatot vagy hasonlót kell gyűjteni. Ide tartoznak még a műfaj vadászgató kihívások is. A nehezített verziókban 30-40-50 dolgot kell kikeresni különböző témakörökben 30-40-50 különböző könyvből. A legnehezebb ilyen kihívás, amit teljesítettem: A SIMS remake kihívás volt, amihez még ma is létezik a teljesítő polcom. Rengeteg időbe és erőfeszítésbe tellett, nagyon büszke vagyok rá.

De létezik olyan is, aminek a célja, hogy: keresd meg Amerika 50 államát vagy olvasd el a 39 kulcs sorozatot és kutass fel 19 dolgot.

Amit 100%, hogy bukni fogok az az Olvasd el a világot! kihívás, ugyanis képtelen vagyok megfelelni a leírásának, miszerint „Három év alatt olvassunk el hetvenöt könyvet, aminek a története különböző országokban játszódik.” Eléggé USA, Anglia, Magyarország orientáltságú vagyok.

A…B…C…D…E…

Léteznek ABC alapú kihívások, amiknél az ABC minden (vagy legtöbb) betűjének megfelelő kereszt- vagy vezetéknevű szerzőket, főszereplőket, esetleg címeket kell keresni. Jelenleg az állatok ABC-je kihíváson dolgozom, de mellette a Farmos szókeresőt is csinálgatom. Ez utóbbit kevés sikerrel, hiszen elképzelésem sincs milyen könyvet kéne olvasnom ahhoz, hogy találjak: kombájnt, traktorost vagy szőlőtőkét.
 
Saját aktív kihívásaim
Köszönöm a figyelmet!

Remélem már ismerted a kedvenc közösségi oldalam vagy megtetszett a ragaszkodásom és felregisztrálsz a Molyra, de ugyanezt remélem a kihívásokról is. Rengeteg különféle könyves kihívás létezik, magyar és külföldi egyaránt és miattuk nem kell azon gondolkodni az embernek, hogy mit is kéne olvasnia. Vagyis a 100-as nagyságrendű magánkönyvtárat leszűkíti 5-10 szóba jöhető könyvre, amik közül már pillanatok alatt lehet egy a kedvnek megfelelőt választani! Nem?!


Azért, ha kedvet kaptál, kedves Olvasó, egy-két kihívás teljesítéséhez, akkor várlak szeretettel a sajátjaimnál: Anitiger kihívásai a Molyon.
A nem saját képek a „BOOKISH” Pinterest táblámról vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése