2015. január 22., csütörtök



Roald Dahl: Matilda


„A könyvek idegen világokba röpítették, érdekes emberek izgalmas életével ismertették meg. Hajdanvolt vitorlásokon hajózott Joseph Conraddal. Eljutott Afrikába Ernest Hemingwayjel, Indiába Rudyard Kiplinggel. Beutazta a nagyvilágot – holott ki sem mozdult szobácskájából egy kis angol faluban.”


Fülszöveg:
{
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Matildával sok a baj. Falja a betűket, könyvtárnyi olvasnivalót cipel haza, valóságos fejszámoló művész. Szülei szörnyülködve szemlélik leányuk különcségeit, s megpróbálják rávenni az egyetlen értelmes elfoglaltságra, a televízió bámulására. Matildával azonban nem sokra mennek. Iskolába akar járni és tanulni szeretne. Itt találkozik a tündéri tanító nénivel, Édess kisasszonnyal, és a félelmetes igazgatónővel, Ordass kisasszonnyal. Számtalan torokszorító és mulatságos kaland közben döbben rá, hogy csodatevő képességgel is rendelkezik…
Matilda fordulatos és meghökkentő története Roald Dahl legújabb, ifjaknak szóló fantasztikus varázslata. 
Matilda három csodája címmel is megjelent.
{
Eredeti megjelenés éve: 1988
Geopen, Budapest, 1998
182 oldal · ISBN: 9639093092 · Fordította: Borbás Mária
{

Szerintem:
{

Ebben a könyvben minden van, mi szem-szájnak ingere: könyvtár, csokitorta, könyvek, varázslat, könyvek, kedves tanító néni, könyvek, humoros szituációk és könyvek. Jahm, a könyveket mondtam már?!

Nem tudom elképzelni, hogy mi kapcsán jutott eszembe ez a könyv, de úgy ébredtem, hogy „Ha ma úgyis könyvtárba megyünk, akkor miért ne venném ki Roald Dahl: Matilda című könyvét?”

A hirtelen felindulásból elkövetett olvasást most sem bántam meg, két kézbevétellel el is olvastam. Imádnivaló történet, nagyon aranyos főszereplővel és elég idióta történetekkel. A fejezetek egy-egy sztorit mesélnek el Matilda születésétől kezdve: külön cím, külön történet. Folyamatosan megy a cselekmény, de az egyes fejezetek is megállnak a lábukon.
Egy-egy esti mese, ha gyereke van az embernek.

Egyetlen bajom van – olyan kurtán-furcsán van vége, mintha kimaradt volna egy utolsó fejezet a könyvből, holott nem. (Jobban tetszett a film vége, szeretem a porcukrot.)


Értékelés: 5

A történetről (enyhe spoiler):
{
Matilda egy olyan pici leányzó, aki autodidakta módon tanul meg számolni, olvasni és amint rádöbben a könyvtárra – még jobban beleszédül a könyvek világába. Azonnal elnyerte a szimpátiámat, akárcsak a könyvtáros: Pelikán néni.

A történet elején megismerkedünk Matildával, aki a Beléndek családba született. Édesanyja Beléndekné, apja Beléndek Ödön, testvére Beléndek Misi. Anyukája jobban szeret bingózni, mint gyereket nevelni, így amíg ő lelép otthonról a gyerek is lelép: könyvtárba. Apu is fantasztikus ember – a kijelentés csöpög az iróniától, csak hogy félre ne értsük egymást -, ugyanis a nő még számolni se tud, nem csupán simán alsóbb rendű. A tesó szerencsére nem sok vizet zavar, ami szomorú ugyan, de ez - emlékezve Harry Potter gyermekkorára - talán jó is.

A gondok akkor kezdődnek, amikor az 5 és fél éves kislány elkerül az Roppantvár Elemi Iskolába. A tanító néni, Édess Emília kisasszony bűbájos, de az igazgatónő Ordass Miranda egy rémes nőszemély.

Matilda nem szereti az igazságtalanságot, nagyon zavarja édesapja gusztustalan stílusa, ugyanis az autókereskedő apuka egy hatalmas csaló. A kedvenc részem az, amikor Édess kisasszony megy családlátogatni és a ház neve: „A puha zug”, de a tanárnő magában korrigálja, és az jön ki, hogy: „Apu hazug”. Zseniális!


A történetben párszor megbünteti a szüleit, főleg az apukát, de szerintem sokkal jobb a végén, amikor az igazgatót teszi helyre. A filmben is szerettem és a könyvben is nagyon jó lett.

Kinek ajánlom a könyvet? Bárkinek, aki ki akar kapcsolódni. Vagy szeretne felolvasni a gyerekének. Esetleg egy kis varázslatra vágyik.

Matilda (1996) – a film:
{
Oké, legyünk őszinték magunkhoz – ki nem látta ezt a filmet?! És miért nem?

Bevallom, hogy rengetegszer láttam, imádom a történetet. Rettegtem az igazgatónőtől, imádtam a tanító nénit és rajongtam Matildáért. Annak ellenére szerettem a sztorit, hogy se a könyvtárért nem voltam oda, se a könyvekért.


Akinek nincs kedve elolvasni a könyvet, de szeretne egy bájos történet rszese lenni, az bátran nézze meg a filmet. Picit szépítettek rajta, sokkal nagyszabásúbb a happy endje, tökéletes kikapcsolódáshoz.

Az adaptáció 5/4 ✰✰✰✰, mert azért akadnak eltérések.


Színvallás 2.0

Aki látta már a filmet az tudja, hogy miért dobog a szívünk, mióta belefutottunk: a CSOKITORTA! Bár anyumnak több próbálkozása is volt a különféle több csokis étcsokitortákkal, bevallom, hogy nagyon vágyom arra a csokitortára!

Hatalmas, csupa csoki, csillog rajta a csokikrém/öntet, akármicsuda – összefut a nyál a számban, ahányszor eszembe jut! Nem hiszed? Járj utána: vedd fel a Bakancslistádra a Matilda filmet és nézd meg!

Idézetek:
{
– Apuka mostanában elég sok butaságot csinál – jegyezte meg Matilda. – Nem gondolod anyuka?
– A férfiak sajnos nem mindig olyan okosak, amilyennek képzelik magukat – jegyezte meg Beléndekné tárcsázás közben. – Majd te is megtanulod, lányom, ha nagy leszel.

{
– Ez a bunkó – harsogott az igazgatónő, és lovaglóostorát mint valami vívótőrt Tomira szegezte –, ez a fafej, ez a gennyes kelevény, ez a pöcegödör, aki előttetek áll – egy undorító bűnöző, egy gengszter, egy maffiózó!
– Kicsoda? Én?! – tátotta el a száját Totyak Tomi.
– Tolvaj! – üvöltötte az Ordass. – Betörő! Útonálló! Kalóz! Briganti!
– Marhaság! – szólt Totyak. – Mármint dehogyis, igazgatónő kérem!

{
– Nem állhatom az apróságokat – jelentette ki. – Kis ember nem ember. Az ilyet ketrecbe kéne mutogatni. Fel nem foghatom, miért tart olyan sokáig, amíg a gyerekek felnőnek. Alighanem szándékosan csinálják.


{ { { { {
Képgyűjtemény a Pinteresten: Roald Dahl: Matilda.
Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

{ { { { {

1 megjegyzés:

  1. Jajj, az is nagyon volt, amikor az apja mondogatta, hogy az erős haj sok észre vall, vagy valami hasonló, erre Mathilda azt mondta, "mint Shakespeare-nél" :) -Okos ember volt?-Igen.-És ugye sok haja volt?-Tökkopasz volt, apuka :)
    Sajnos idézni nem tudok, régen olvastam. Nagyon tetszett a könyv, sokszor elolvastam, a filmet is láttam. :)
    Nagyon jó a blogod, hogy ennyi mindent írsz a könyvekről, később visszanézem a többi bejegyzést is.

    VálaszTörlés