2017. március 29., szerda



Jane Austen: A klastrom titka (könyv és film)



Aki meg akarja szerettetni magát, legyen mindig tudatlan. Ha pallérozott elméről teszünk tanúbizonyságot, nem legyezgethetjük a mások hiúságát – s akad-e értelmes ember, aki az ilyesmit szívből el ne szeretné kerülni? Kivált, ha nő, s ha az a balszerencse éri, hogy tud valamit – jól teszi, ha ezt minél gondosabban eltitkolja.

  
Fülszöveg:
A kislánynak csúnyácska Catherine idővel virágzó szépséggé érik, s amikor szomszédjuk Bath városába utazik fürdőkúrára, meginvitálja a kisasszonyt, hogy bevezesse a társasági életbe. Catherine körül nemsokára több udvarló is felbukkan: a hóbortos John Thorpe, a lány új barátnőjének bátyja, valamint a gáláns Mr. Tilney, miközben a kalandvágyó Catherine elindul, hogy felfedje a klastrom titkát… 
Szövevényes szerelmi bonyodalmak, kíméletlen női intrika és hol vérfagyasztóan félelmetes, hol bájosan ártatlan vidéki kaland ez a regény, Jane Austen legtöbbet olvasott, világszerte népszerű műve.

Könyv információk:

Eredeti mű: Northanger Abbey
Eredeti megjelenés éve: 1818

Palatinus, Budapest, 2006
224 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789639651272 ·
Fordította: Borbás Mária
Jane Austen a blogon:



(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Szeretem Jane Austen történeteit, főhősnőit és főhőseit, ezért igyekszem átrágni magam a munkásságán. (Már 2015 óta terveztem elolvasni ezt a könyvet, végül 2016. novemberében kerítettem rá sort, de akkor annyira megnyomott ez az élmény, hogy hónapokba telt, mire értékelni tudtam…)

Szerintem…
…ez a könyv tömény: unalom, unalom, UNALOM.
Alig akad benne párbeszéd, elviselhetetlenül sok benne a leírás, az elmélkedés, vagyis úgy általában a szöveges rész. Legalább ötször álltam neki, mire túljutottam az első fejezeten, pedig az eddig olvasott JA-regényeket szinte mindig rohamtempóban olvastam!

Életem legunalmasabb Jane Austen-regénye, iszonyatosan nagy csalódás volt. 
Amikor végre elértünk a címbéli klastromba – Northanger klastromba -, akkor úgy gondoltam, hogy itt végre beindul majd a történet, de nem. Néhány enyhén humoros és/vagy a főszereplő naivitása miatt érdekes részen kívül nem történt semmi izgalmas vagy fordulatos a könyvben. Egyébként a klastrom is a 141. oldalon bukkant fel az én kiadásomban (ld. fent), ami 224 oldalas összesen, tehát rettenet hosszú a felvezetése a helynek, ahol az összes lényegi dolog történik.

A könyv mellett szól, hogy a főszereplő, Catherine Morland imád olvasni és a butasága ellenére is egy szerethető karakter. A másik jó dolog a történetben Henry Tilney, akiért odáig meg vissza vagyok, mint általában Jane Austen férfi hőseitől! Imádtam Mr. Tilney humorát és bolondozásait!

Összességében

Nem, nem és nem. Lehet, hogy kell még vagy 20-30 év, amíg képes leszek élvezni ezt a korai JA-könyvet, de most abszolút borzalmasnak találtam. Teljesen hitelesen festi le az akkori helyzeteket és viszonyokat, de kész szenvedés volt átrágni magam rajta.
Ez egy rosszul megírt első könyv? Annak éreztem…

Ha érdekel a történet, akkor kivételesen a FILMET ajánlom, ami a könyvvel ellentétben egy igazán humoros, élvezetes sztorit mesél el. A könyv nyelvezete és maga a történetmesélés annyira nyögvenyelős, hogy élvezhetetlen az egész, szinte csak az agyamat döngölő unalomra emlékszem. (Még az a szerencse, hogy bőszen jegyzeteltem olvasás közben.)

Értékelés: 2

Ajánlom, ha…
…érettebb, komolyabb felfogású női olvasó vagy, aki képes értékelni egy könyv szimbolikáját, a női sors szatirikus, humoros helyzetmegjelenítését. (Én egy hebrencs vagyok, nem is tetszett a mű…)

NEM ajánlom, ha…
…ez az első Jane Austen regényed. Komolyan, ne ezzel kezdj, mert vannak nagyon jó regényei és marhára el fog menni a kedved emiatt azoktól is!

FILM: A klastrom titka (2007)
(Snitt / Port / IMDb)

Öhm,… én ilyen borzasztó(an unalmas) könyvet, mint a film alapjait képező mű, még nem olvastam talán. Ötvenszer csapott fejbe, ugyanis legalább annyiszor aludtam be rajta… és sajnos az ébren maradás érdekében a fejem felett tartottam. Mázlimra mondom, hogy vékony.
A film… öcsémben egy erotikusabb szövegnél még az is felmerült, hogy ne adj Isten, pornót nézek. Mondom: „Ja, Jane Austen gyakran pornózott…” 

(Komolyan kemény az a leányt mellbepintyelő erotikus rész a könyv első harmadában.)

Adaptáció: 5/3 ☆☆☆

Nem rossz, nem jó… Láttam már rosszabb JA-adaptációt. Viszont a könyvhöz képest piszok jó volt. A színészeken múlt, hogy élvezetesnek tartom a filmet, de a sztorira is ráfért, hogy hozzájöjjön a vizualitás. Egyszerűen szörnyen száraz önmagában könyvformában és ezt nem tudom megbocsátani az írónőnek, mert a Büszkeség és balítélet könyv meg totál az ellentéte ennek…!



Kedvcsináló idézetek:
Mrs. Allan a nőnemű lények ama népes osztályához tartozott, akiknek társasága egyetlen érzelmet válthat ki: meglepetést azon, hogy akadt a világon férfiú, ki a hölgyet kellően kedvelte ahhoz, hogy elvette légyen feleségül.
– Valóban? Megtisztelte már megjelenésével a Felső Kaszinót?
– Igen, uram. Hétfőn voltam ott.
– Színházban volt-e már?
– Igen, uram, kedden láttam a darabot.
– Hangversenyen?
– Voltam, uram, szerdán.
– És általánosságban tetszik-e kegyednek Bath?
– Igen – nagyon kedvelem.
– Most pedig negélyesen el kell mosolyodnom, aztán visszatérhetünk a józan beszédhez.
Catherine elfordította fejét; nem tudta, vajon elnevetheti-e magát.
– Látom, mit gondol felőlem – mondotta komolyan a fiatalember. – Ugyancsak szánalmas figura leszek holnap a naplójában.
– A naplómban?!
– Szinte látom, mit ír majd: „Pénteken elmentem az Alsó Kaszinóba; kék szegélyű, babos muszlinruhámat viseltem – sima fekete cipőt – igen előnyös volt a megjelenésem; de különös módon zaklatott egy fura, együgyű ember; kényszerített rá, hogy táncoljak vele, és ingerelt az ostobaságaival.”
Tizenöt és tizenhét éves kora között azonban hősnőnek készült; elolvasta mind ama műveket, amelyeket hősnőknek el kell olvasniuk, hogy emlékezetüket az eseménydús életük hányattatásaiban oly hasznos és megnyugtató idézetekkel vértezhessék fel.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Jane Austen stories
Northanger Abbey borítók a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése