2018. január 11., csütörtök



Jennifer A. Nielsen: The ​Runaway King - A szökött király (Hatalom-trilógia 2.)



– Biztos benne, hogy azt mondta, „meg fog rohamozni” minket? – kérdezte. – Lehet, hogy valahogy másképp értette.
– Á, tehát a szó valamelyik vidám definíciójára gondolhatott? – kérdeztem. – Például arra, hogy megrohamoz a szeretetével, vagy megrohamozza a jó szándékával Carthyát?


Fülszöveg:
A királyság a pusztulás szélén áll. A király eltűnt. Ki éli túl?
Alig pár héttel az után, hogy elfoglalta a trónt, egy gyilkossági kísérlet veszélyes helyzetbe kényszeríti Jaront. A készülődő háborúról szóló pletykák beszivárognak a kastély falain belülre, Jaron pedig érzi a Carthyára lassan rátelepedő feszültséget. Hamarosan rá kell jönnie, csak akkor mentheti meg királyságát, ha lemond a trónról. De minél távolabb kényszeríti a sors a palotától, annál többet gondol arra, hogy vajon nem megy-e túl messzire?
Visszatérhet-e valaha?
Vagy fel kell áldoznia saját életét, hogy megmentse országát?
A Hatalom-trilógia második része igazi hullámvasút, tele árulással és gyilkossággal, izgalommal és veszéllyel.
Kövesd a hős királyt!

Könyv információk:

Eredeti mű: The False Prince
Eredeti megjelenés éve: 2012

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
356 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633992784 ·
Fordította: Szujer Orsolya
Hatalom-trilógia:

3. Az Árnytrón

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Mert imádtam az első részt!

Szerintem…

Jóval eseménydúsabb és kalandosabb, mint az első rész, de volt benne egy-két annyira lehetetlen mozzanat, ami idegesített. (Pl.: egy bizonyos falmászás, ami kellett, hogy tudjuk, hogy Sage RETTENTŐ eltökélt, mégis túl sok volt ez a dolog.) 
A kalandosabbat szó szerint értem, ugyanis a történetben Sage ismét körtúrát tesz a birodalomban, majd átruccan az egyik szomszédjához meglesni magának a sokat emlegetett kalózokat! Ennyi akciót! Ennyi izgalmat! Én már az első részben is alig vártam, hogy mikor futunk már végre bele a kalózokba, erre a srác fogja magát és elkezdi felkutatni őket! Nagyon tetszett mind a Kátránypenge-öböl, mind az oda vezető út és a Sage-dzsel történtek.


Nem sokkal később Fink hozott nekem egy ráadás adag reggelit.
– Nem azért kapod, mert a szolgálód vagyok – jelentette ki, ahogy átnyújtotta a tálat. – Hanem azért, mert barátok vagyunk, igazam van?
– Beleköptél?
– Nem.
– Akkor barátok vagyunk.


A tolvajokkal (vagy útonállókkal) találkozás szerintem nagyon feldobta a sztorit, főleg, hogy a fiúval tartott egy Fink nevű kisgyerek is, akivel folyton húzták egymást. Oké, lassan indult be a kalandozásuk, de olvasás közben teljesen magába szippantott a történet.


Roden pálfordulása? (NAGYON SPOILERES!)

A regény úgy kezdődik, hogy Jaron királyt megtámadja Roden a várban, majd megfenyegeti. Jaron / Sage fogja magát és elkezd a kalózok után mászkálni, holott tudja, hogy köztük van Roden is, aki felismeri őt, és mivel a kalózok Jaron király fejét akarják, ez egy kicsit életveszélyes kalandnak ígérkezik. Mindezek után sikeresen elkerüli egy ideig Rodent, majd amikor felbukkan, és Rodennek lehetősége van ártani Sage-nek SZÉTZÚZZA a fiú lábát. Ezek után fél lábbal kihívja Rodent párbajozni és RODEN FELADJA egy kis idő után?! MIÉRT?! Én egyszerűen fel nem foghattam azt a hirtelen átfordulást, amit Roden produkált. (SPOILER vége)

Összességében

A drylliadi politika még mindig nem érdekel, de Sage és a körülötte történő dolgok nagyon is foglalkoztatnak! Szuper folytatása volt az első résznek – akkor is, ha akadtak benne olyan apróságok, amik idegesítettek -, nagyon tetszettek a nagyobb részt kapó mellékszereplők, mint Harlowe, Erick vagy Fink. Tetszett, hogy sokkal kiszámíthatatlanabbra sikerült és sikerült többször is meglepnie. 
Azon meg már csak röhögök, hogy Mott hogy meg van áldva az ő királyával...! Haláliak!
Folytatás: holnap (vagyis pénteken) már húzok is a könyvtárba a trilógia utolsó részéért!

Értékelés: 5

Ajánlom, ha kedveled azokat a sztorikat:

…amikben mindenféle intrikák szövődnek a királyi trón elfoglalására. …amikben árva fiúkat próbálnak trónra ültetni bábnak. …amikben egy makacs, nagyszájú, ám nagyon eszes fiatal a főszereplő. …kalózos regények kedvelőinek.

Kedvcsináló idézetek:
– Hol van a tőröm?
– Azt megtartom – felelte. – Most már az enyém.
– Vigyázzon rá! Ajánlom, hogy remek állapotban legyen, mikor visszalopom.
– Elég legyen ebből! – Megelégelve a viselkedésemet, Mott az asztalra hajította a kanalát. – Ha ennyire ragaszkodsz hozzá, hogy hajtsunk fejet a királyi rangod előtt, akkor úgy is foglak kezelni, mint ahogy azt egy olyan csökönyös fiú, mint te, megérdemli. Miért vagyunk itt? Követelem, hogy válaszolj!
    – Vagy mi lesz? – Vigyorogva keresztbe fontam a karom. – Ha kardpárbajra kerül sor, akkor legyőzlek, és mindannyian tudjuk, mi fog történni, ha bezársz a szobámba.
    – Semmi ilyen bonyolult dologról nincs szó. – Mott is keresztbe rakta a karját. – Egyszerűen úgy döntök majd, hogy nem kedvellek többé.
    A mosolyom kiszélesedett.
    – Ez aztán a komoly fenyegetés!
Már elgondolkodtam azon, mit akarok valójában a legjobban – szabadságot, hogy az lehessek, aki lenni akarok, és hogy olyan életet élhessek, amit magam választottam.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
THE RUNAWAY KING borítók a GoodReadsen.
✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése