2018. január 21., vasárnap



Rhys Bowen: Holttest ​a fürdőkádban (1.)


 
Mini-könyvklub 9. felvonás: krimi, thriller

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

   
    Ha engem Hildának neveztek volna el, inkább belefojtom magam a babakádba, mint hogy egy ilyen név terhe nyomasszon egy életen át.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Ha Agatha Christie és P. G. Wodehouse együtt írna detektívregényt, ilyen lenne.”

1932, London. A trónöröklési sorrendben Lady Victoria Georgiana Charlotte Eugenie az esélytelen harmincnegyedik helyen áll, és szegény, mint a templom egere. Miután lelécel a skóciai családi kastélyból, és ezzel megússza, hogy férjhez kelljen mennie Halpofához (Siegfried herceghez), Londonba költözik.
A fővárosban meglepő kalandok várnak rá: életében először saját magának kell begyújtania egy kandallóba, belezúg egy házasságra alkalmatlan, nagyon szexi ír nemesbe, inkognitóban házvezetőnői szolgálatot alapít, hogy ne kopjon fel az álla, a Királynő felkéri, hogy kémkedjen a szoknyapecér trónörökös után. De élete akkor vesz igazán új fordulatot, amikor holtan talál a fürdőszobájában egy férfit. Lady Georgiana pontosan tudja, ki az illető: ez a francia idegen nemrégiben megzsarolta a családját, és azzal fenyegetőzött, hogy megszerzi a skóciai kastélyt. Lady Georgiana egyetlen módon tisztázhatja a helyzetet – ha mielőbb kideríti, ki volt a gyilkos.

Könyv információk:

Eredeti mű: Her Royal Spyness
Eredeti megjelenés éve: 2007

Lettero, 2017
416 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9786155733062 · Fordította: Róbert Pál
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért szavaztam erre a könyvre?

Ennek a borítója és a fülszövege tetszett meg a legjobban a választékból, illetve érdekesnek találom az 1930-as évek divatját, stílusát. Vonzó volt P.G. Wodehouse és Agatha Christie neve is a borítón (de előre kell bocsátanom, hogy szerintem szegények kikérnék maguknak a hasonlítgatást).

Mi tetszett a könyvben?

A vége! Poént félretéve tetszett a kötet vége, a gyilkos személye és az okai. Oké, volt egy pont, ahol már sejtettem, hogy ez lesz, de ettől függetlenül is élvezetes volt a könyv lezárása.

A főszereplő nagyon so-so karakter volt számomra, mert butuskának és bénának tartottam, elég kevés szimpatikus megmozdulása vagy megszólalása volt… Lady Georgiana egy járandóság nélküli nemes kisasszony, aki a féltestvére kastélyában él, fivére sóher felesége szerint rajtuk élősködve. Georgiana nincs elragadtatva a ténytől, hogy harmincnegyedik a trónöröklési sorrendben és ahhoz, hogy valamennyire önálló életet élhessen, hozzá kell mennie valamelyik európai trón várományosához. Tetszett, hogy a főszereplő nem ment csak azért férjhez, hogy kellemesebb legyen az élete, hanem próbált kitörni az aranykalitkából!

Kedveltem két férfi mellékszereplőt: Darcy O’Marát és Tristram Hautboist. Mindketten őlédisége körül legyeskedtek, de nem csupán emiatt bírtam őket, hanem Darcy-t a repikajás akciói miatt, Tristramot pedig… A történet végén alakított izgalmas jelenléte miatt (hogy finom és spoilermentes legyek). A kedvenc és az egyik számomra szimpatikus karakter (Sir Hubert Anstruther) fel sem bukkant személyesen a történetben, csak hallomásból ismerkedhetett meg vele az olvasó… (Ez pro is, kontra is számomra amúgy.) A másik szimpatikus férfi mellékszereplő Lady G. panelproli nagypapája, akit meg kell zabálni annyira aranyos! Ha ennek a buta lánynak lett volna egy csepp esze, akkor ejtette volna a sznob társaságot és simán beköltözik a bácsihoz!


– Rohadt németek – morogta nagyapa. – Bocsánat, drágám, de elég csak megemlíteni őket, máris elönt az epe. És ez az új fickó ott, az a Hitler. Mondhatom, a szeme sem áll jól. Rosszban sántikál, erre mérget mernék venni.


Mi NEM tetszett a könyvben?

Nem tetszett például a fenti idézet, ugyanis Hitlerrel viccelődni szerintem nagyon csúnyán megalázza a Führer miatt elesettek emlékét… Jócskán gusztustalannak tartom a Hitler mémeket és az ilyen beszólásokat!

Nem tetszett, hogy untam a könyv elejét, a hosszas felvezetést és azt, hogy nagyon sok idő telt el, míg elértünk a fürdőkádas halottig… (Az már más, hogy nagyon is tetszett, hogy ki halt meg, ugyanis őt egy pillanatig nem kedveltem, sőt…!) A hosszas felvezetőben megismertük az idegesítő főszereplőt és megtanultuk az irritáló becenevekkel élő iszonyatosan felháborító rokonait… Egy ideig drukkoltam, hogy őlédiségét találják meg a fürdőkádban, de egy sorozat kezdőkötetében ritkán hal meg a főszereplő. (No comment.)

A kiadás margójára…

Meg kell mondanom, hogy nekem nagyon bejön a magyar kiadás! (A borítókoncepció Bohus Csaba, a borítóterv Németh Imre munkája.) A könyv megjelenése ízléses, elegáns és kellemes a borító színvilága. Jó kézbe fogni és jó ránézni a könyvre, kívül-belül igényes. Mindamellett, hogy keménytáblás, egy kicsit kisebb, mint a könyvek a polcomon – talán zsebkönyv méretnek nevezhető, de elég vaskos példány a maga 416 oldalával. Plusz pont a kiadónak azért, mert olvasás közben nem találtam benne se egy elírást, se egy helyesírási hibát.

Összességében

Maga a történet lelombozó volt… Az elejét untam, a közepén a főszereplő ellen elkövetett sikeres merényletért drukkoltam, de a vége tetszett! Ha nem lenne ennyire igényes és tetszetős a magyar kiadás, akkor csak 2,5 csillagot adnék erre a kriminek nem nevezhető történetre. 

Alapvetően egy humoros, viccet értő embernek tartom magam, de Darcy repikajáit leszámítva el se mosolyodtam ezen az angol humorral átitatottnak mondott könyvön. Örülök, hogy elolvastam, mert kíváncsi voltam rá, de ha jön is a sorozat folytatása, engem nem érdekel, hogy mi lesz Lady G-vel…

Értékelés: 3

Ajánlom? Nem ajánlom.

Kedvcsináló idézetek:
De most már 21 éves vagyok. Nincs kíséret, nincs gardedám, és meghalok a kíváncsiságtól, hogy mégis mit tud mutatni egy ilyen huncut és rossz fiatalember. Abból, amit eddig hallottam, kicsit össze voltam zavarodva a szex tárgyában. Elég rémisztőnek hangzott, mégis, Belinda elég nyilvánvalóan élvezte a dolgot. És az anyám is, hiszen vagy tucatnyi férfival csinálta legalább öt kontinensen. Ideje végre kideríteni, miről maradtam le eddig.
(…) amíg hivatalosan be nem mutattak az udvarnál, és el nem érkezett a báli szezonom. Azok számára, akik nem tudnák, elmondom, hogy minden jó házból származó úrilány életében eljön ez a pillanat estélyeken és mindenféle sporteseményeken való részvétel formájában. A cél, hogy megismerhesse az úri társaság, és bemutassák az udvarban. Ez a reklámnak egy viszonylag elegáns formája: „Tessék, hát ilyen! És az ég szerelmére, vegye már feleségül valaki, hadd szabaduljunk meg tőle!”
…úgy fennhordta az orrát, mintha állandóan valami büdöset szagolt volna.

❖❖❖❖❖
A képek creditjei a Holttest a fürdőkádban táblámon találhatóak.
Her Royal Spyness borítók a GoodReads-en.
❖❖❖❖❖


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése