2018. január 7., vasárnap



C. J. Redwine: Az ​árnyékkirálynő (Ravenspire 1.)



– Hiszek benned. Harcoltam érted. Mert egy olyan világban, ahol az emberek inkább leborulnak a gonosz előtt, amit megérteni túl félelmetes, nem tehetünk mást, mint felvesszük a harcot.



Fülszöveg:
Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket?
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.
   
Könyv információk:

Eredeti mű: The Shadow Queen
Eredeti megjelenés éve: 2016

Twister Media, Budapest, 2016
416 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9786155631313 ·
Fordította: Bozai Ágota
Ravenspire történetek:

2. The Wish Granter
3. The Traitor Prince
4. ?

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Szeretem az újramesélt történeteket – főleg a tündérmeséket -, ráadásul nagyon megtetszett az „alakváltó sárkányherceg” szópár a könyv hátoldalán. Az már más, hogy mind a borító, mind a cím olyan, hogy egyből az érzi az ember lánya a meglátásakor, hogy „Ide vele!”

Szerintem…

Ez egy enyhén véres és horrorisztikus Hófehérke-történet. Adott a gyönyörű Irina, aki varázsalmáival tartja sakkban az egyre jobban haldokló ország népét, míg a hercegnő és a testvére Ravenspire országában bujkálnak a királyné elől. Lorelai és Leó Diederich a régi palotaőrségi parancsokkal, Gabrillal lopdos a gazdagoktól, hogy a szegényeknek, az éhező népnek adják. (Kicsit befigyel ez az egy enyhe Robin Hood-szál is!) Törpék nincsenek, ám van nekünk egy tragédia folytán véletlenül trónra kerülő Draconi hercegünk, Kolvanismir Arsenyevnek (Kol), aki képes sárkánnyá alakulni, vagyis vérbeli vadász.

Az biztos, hogy fordulatos és tele van váratlan halálesettel a történet, de valami – nem tudom megmondani, hogy mi – nagyon hiányzott a történetből. Véres volt, érdekes volt és nagyon kiforgatták az eredeti Hófehérke-sztorit, de egy-két dolgot leszámítva kiszámítható volt. Egynek elment, de be kell vallanom, hogy olvastam már ennél jobb, de rosszabb retellinget is.

PRO és KONTRA

A három főszereplő – Lorelai, Kol és Irina – nagyon jól eltalált karakterek, bár az összetett háttér-történetüket tekintve elég egysíkúak voltak. Irina egy szívtelen gonosz, aki mások szívét felhasználva igyekszik hatalmon maradni. Kol egy gyerek, akinek hirtelen kell felnőnie a pozíciójához, de semmi nincs a kezében, hogy megvédje Eldr népét az ogréktól, csupán az elhatározás él a szívében, hogy tenni kell valamit…

Lorelai-t IMÁDTAM a könyv elejétől a végéig, ami meglepő, mert Hófehérkét nem igazán bírom. (Őszintén szólva egyik klasszikus Disney hercegnőért sem vagyok oda…) De ez az ébenhajú, vörös ajkú, porcelánbőrű teremtés kitartó, kemény, határozott és nagyon erős! Döbbenetesen jó főhősnő és tetszett, ahogy a saját harca mellett igyekszik Kolt is megmenteni, kisegíteni az adott helyzettől függően. (Kol kapcsán muszáj megemlítenem, hogy nagyon izgalmasnak találom a sárkányember szálat.)

Összességében

Pár óra alatt kiolvasható, önmagából teljesen kiforgatott Hófehérke-történet, amibe befigyelt egy kis Robin Hood és egy kis Hitchcock: Madarak is. Az biztos, hogy ha ezt megfilmesítenék, akkor egy nagyon látványos film vagy sorozat lenne a végeredmény. Könyvként valami sántított benne, de nehéz kitalálni, hogy micsoda. Talán a karakterek?

Voltak benne váratlan és előre megjósolható fordulatok, de a főszereplők (Lorelai és Kol) nagyon érdekesek voltak. Talán csak nagyon, nagyon egysíkúak. Tragikus élettörténet, elvárások a pozíciójuk miatt, egy-két baráton túl senkire sem számíthatnak, miközben van valami különleges bennük – szóval két egyedinek megrajzolt hópehely, amiről kiderül, hogy majdnem tök egyformák, mert ugyanabban a történetbe lettek beleírva…

Folytatás?
A sorozat koncepciója tetszik, mert kíváncsi vagyok a többi országra is és szerintem különleges, hogy mindegyik országban más tündérmesék elevenednek meg önálló regényként! Abszolút vevő vagyok a folytatásokra.

Értékelés: 4

OFF: Az érzés, amikor olvasás után jössz rá, hogy a könyv végén van az összes könyvben szereplő varázsige magyarázata… Felbecsülhetetlen! (Lehet, hogy érthetőbb lett volna?!)

Ajánlom, ha…

Szereted az újramesélt tündérmeséket, különösen, ha Hófehérke-fan vagy. Kedveled az erős főhősnőket, erős főhősöket, királynős-királyos történeteket, a furcsa love sztorikat vagy akár azt, ha az egyik szereplő képes átalakulni valami mássá. (Kol képes sárkánnyá változni, mert Draconi.)

Orosz borító a könyvhöz:

Általában ugyanazt a borítót használják, mint a magyarok is – és amit egyébként imádok, mert nekem nagyon bejön ez az almába vésett cím -, de az oroszok (Like Book kiadó) új borítót terveztek a 2018. februári keménytáblás kiadásukhoz! Állati lett!

Kedvcsináló idézetek:
– A hercegnő is mardushka, és rejtőzik előlem. Lehet, hogy a varázslat elől képes elbújni, de nem bújhat el egy ragadozótól, aki szagról felismeri a prédát.
Pillantásától Kol megdermedt. Szája kiszáradt.
– Az ember nem préda.
A királynő ajka mosolyra görbült.
– Csak az nem préda, aki elég okos és erős ahhoz, hogy ragadozó legyen – mondta, azzal közelebb hajolt az ifjú királyhoz.
Nem fogsz hozzámenni egy unalmas nemes úr unalmas fiához.
Nem?
Nem. Mert ha valamelyik megkéri a kezedet, az reggelre fel lesz zabálva. A sárkányoknak elég jó az étvágyuk.
Most Lorelai mosolygott. Marlis éppen befejezte a kontyfésülést, és a királynő fülcimpájára illesztette a Koltól kapott zafír fülbevalót.
A Draconi nép nem eszik embert.
Éppen új hobbit keresek.
– A harcos nem foglalkozik azzal, hogy mi szól az esélyei ellen. A harcos a szívére összpontosít, az akaratára, arra, hogy szembe akar szállni a világban megmutatkozó gonosszal, le akarja győzni, és megtalálja a módját.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Ravenspire by C. J. Redwine
The Shadow Queen borítók a GoodReadsen.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése