2018. január 6., szombat



Jennifer A. Nielsen: The ​False Prince - A hamis herceg (Hatalom-trilógia 1.)

  

Van egyáltalán olyan ember, aki fejet hajt a trón előtt, és közben nem képzeli el, milyen lenne, ha ő ülne rajta? Mondd csak, Sage, még soha nem feküdtél az árvaház kemény padlóján, a csillagokat kémlelve a tető repedésein keresztül, és gondolkoztál el rajta, milyen is lehet királynak lenni?


Fülszöveg:
Egy merész terv borzalmas útra és az árulás szélére sodor egy árva fiút. Carthya királysága polgárháború szélén áll. Hogy egyesítse a széthúzó népet, Conner, egy nemesember a királyi udvarból, ravasz tervet eszel ki: kitanít egy árva fiút, hogyan adja ki magát a király rég elveszett fiának, és bábhercegként trónra ülteti.
Négy árva verseng a szerepért, köztük a makacs Sage is. Sage tudja, hogy Conner szándékai nem éppen nemesek, de mivel saját élete is cérnaszálon függ, nem tehet sokat – el kell érnie, hogy Conner őt válassza, vagy nem kerül ki élve a kalandból. Ahogy Sage az omladozó árvaházból Conner bámulatos birtokára kerül, egyre több hazugságra és árulásra derül fény, míg végül az igazság is kiderül, ami Conner minden tervénél veszélyesebbnek bizonyulhat.
Hihetetlen kaland tele veszéllyel, izgalommal és hazugsággal. Az utolsó oldalig fogva tartja az olvasót.

Könyv információk:

Eredeti mű: The False Prince
Eredeti megjelenés éve: 2012

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
342 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633738696 ·
Fordította: Szujer Orsolya
Hatalom-trilógia:

2. A szökött király
3. Az Árnytrón

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Őszintén szólva csak azért olvastam el, mert ajánlották – és mert volt egy kihívása is -, ugyanis általában nem olvasok nem fantasy történelmi regényt. (Nem is értem rajta a fantasy címkét… Ifjúsági kalandregénynek mondanám így első blikkre, de rajta hagyom, hátha a trilógia többi részében lesz valami fantasy…)

Szerintem…

Bár a sztori nélkülözi a(z első részben) a fantasy vonalat, nagyon izgalmas maga a történet. Még úgy is szerettem olvasni, hogy általában nem vagyok oda a királyos, trónok körüli harcokkal és hatalommal kapcsolatos regényekért. (Az már más, hogy filmen nagyon is csúszik ez a téma!)

A főszereplő egy 15 éves árva fiú, Sage, akit egy Isten háta mögötti árvaházból "kukáz ki" Conner mester, aki a carthyai király egyik helytartója. Connert két harcos kíséri: Mott és Cregan, de én csak Mott fejét bírtam, ugyanis Cregan az első másodperctől fogva unszimpatikus jelenség volt. (Nem kedvelem az első blikkre együgyű és erőszakos népeket.) Sage még kap néhány árva fiút maga mellé, ugyanis – mint a fülszövegből is kiderül – Conner helytartó a legjobban teljesítőt felkínálja Carthya trónjára a rég elveszett herceg helyére. Persze ehhez ki kell tanítani a fiúkat az udvari etikettről, a harcról, a lovaglásról és minden egyébről. Sage-et nem igazán érdekli az egész hamis hercegség, de könnyen életét vesztheti az, aki nem teljesít Conner szemében, ezért makacskodik ugyan, de próbálkozik is…

Kifejezetten tetszett ez az alapsztori, de főleg a főszereplő stílusa, a kitartása és az egyes húzásai tették élvezetessé a történetet. Annyira drukkoltam Sage-nek, egyszerűen imádtam a srácot és a háttérsztoriját!


– Éles a nyelved, és elég arrogánsan tartod a fejed. Meg vagyok lepve, hogy Mrs. Turbeldy nem verte ki mindezt belőled.
– Ezért igazán nem okolhatja őt. Ő tényleg a legjobb tudása szerint vert engem.


Persze van bőven intrika a könyvben, ahogy akadnak váratlan csavarok is benne, de a legjobb tényleg az volt, hogy Sage abszolút FAIR karakter ebben a cseppet sem fair helyzetben, amibe Conner mester miatt került.

Conner húzásai és a folytatás (NAGYON SPOILERES!)

Ha másért nem, azért mindenképpen végig fogom olvasni a trilógiát, hogy megtudjam, hogy Conner szörnyű kínhalált fog-e halni. Ugyanis nagy, nagyon, nagyon megérdemelné! Annyira rettenetesen gyűlöltem, hogy erre rég nem volt példa! Igazi szemétláda! Amikor kiderült, hogy ő bérelte fel a kalózokat is, hogy eltegyék Jaron herceget láb alól, akkor le kellett tennem egy pillanatra a könyvet, hogy ne vágjam földhöz… Erre még az is kiderült róla, hogy ő mérgezte meg a királyi családot, hogy előrukkolhasson a hamis herceg dologgal… Sokkot kaptam... (SPOILER vége)

Összességében

Körömlerágósan izgalmas volt, habár a történet egy pontján már biztos voltam, hogy mi a helyzet a királyi családdal, de még így is fantasztikusnak tartom a történetet. Sage egy igazán izgalmas és érdekes főszereplő volt, vicces volt, hogy mindig a többiek előtt jár egy-két lépéssel! Szerettem Sage szemtelenségét (is), de annyira pimasz volt néha, hogy komolyan féltem, hogy nem éli túl a fél könyvet se! :)
Nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog jönni egy szimpla trónra vágyós, királyos, hatalomorientált történet. Szerintem folytatni fogom a trilógiát alkalomadtán!

Értékelés: 5

Ajánlom, ha kedveled azokat a sztorikat:
…amikben mindenféle intrikák szövődnek a királyi trón elfoglalására. …amikben árva fiúkat próbálnak trónra ültetni bábnak. …amikben egy makacs, nagyszájú, ám nagyon eszes fiatal a főszereplő.

WTF-feeling: a bolgár borító

A Ciela kiadó borítója szerintem rettenetes!

Tetszetős borítók: az indonéz és az orosz verzió

A Gramedia Pustaka Utama és az ACT kiadó borítói.

Kedvcsináló idézetek:
– Mennyire értesz a víváshoz? – kérdezte Mott.
– Úgy sejtem, nem eléggé ahhoz, hogy fair legyen kettőnk között a küzdelem.
Erin titokban imádta másodszülött fiát. Az idősebb gyermeket, Dariust már akkor arra készítették fel, hogy egy nap király legyen. Élete születése pillanatától az államé volt, és nagyszerűen meg is felelt erre a feladatra. Határozott és fegyelmezett volt, és visszahúzódó – legalábbis az anyjának így tűnt. De Jarontól kevesebbet vártak el, úgyhogy ő mindig egy kicsit jobban az anyjáé lehetett.
– Mit érdekel engem a sportszerűség? – kérdeztem. – Ha az életem a tét, akkor már nem játékról van szó. Nem fogom felütni a szabálykönyvet, hogy megnézzem, a túlélésem mások szerint sportszerű-e.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
THE FALSE PRINCE borítók a GoodReadsen.

✖ ✖ ✖ ✖ ✖ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése