2020. május 28., csütörtök



Bakti Viktor: Integrálva | Mini-könyvklub

Mini-könyvklub 16. felvonás
A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.


– Eleinte a számítógép otthon volt az emberek asztalán, aztán magukkal hordozták a táskájukban, a zsebükben. Utána elkezdtük magunkon viselni, most meg magunkba építjük. Mi lesz a következő lépés? Mi magunk leszünk a számítógép?


Fülszöveg:
Lépj a jövő útjára!
2066 – Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is. Kiszámítja, hogyan boldogulhat legjobban az emberiség.
Digitális jósok súgják meg a jövőt, ám az egyikük meghal, miközben Jarrednek, a zsoldosnak egy döbbenetes üzenetet mutat.
Vajon rendszerhiba vagy valóban a jövőt fedi fel?
Az események láncreakcióként követik egymást.
Rejtélyes szervezet lendül mozgásba, hogy a virtuális térbe börtönözött, testetlen hacker segítségével megfejtse a Themisz titkait. A meghasonlott zsoldos döntésre kényszerül véres állandóság és küzdelmes változás között. Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporternő szembesül a kíméletlen valósággal. Vajon él a csábító ajánlattal? Engedi, hogy maga a jövő költözzön be saját húsába és csontjába? Victor, a cég vezérigazgatója is nyomozásba kezd, hogy olyan sötét titkot fedjen fel, amitől még őt is óvják.
Mi valójában a rejtélyes Themisz? Harc kezdődik a valóságban és a kibertérben egyaránt. Már nem csak Themisz a tét, hanem a szabadság. Vajon a test vagy az elme szabadsága fontosabb?

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571940
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről röviden

Victor Holloway Neuex Wire nevű cége megalkotta a Themiszt, aminek az a feladata, hogy nyilvános és privát előrejelzési szolgáltatásokat nyújt, illetve tanácsadást vállal (pl. az Országos Szakértői Csoportoknak, de akár a rendőrségnek is). Azt tervezik hosszútávon, hogy általa teljes egészében a számítógép irányítsa a társadalmat, persze ehhez (és a pontosabb előrejelzésekhez is) sokkal jobban meg kell figyelni az embereket, és jó páran ezt eléggé ellenzik. Például Lester Hickman (a Titokjog vezetője), aki a felkapott riporter és médiacsillag, Yolanda McGee műsorában ugrik Victornak a privát szféra és a személyiségi jogok tiszteletben tartásának a fontossága miatt. Habár Themisz működése nagybetűs TITOK, annyit megoszt a nézőkkel Victor, hogy a kamerák mögött nem ül senki, hanem automatikus mintafelismerő programokkal működtetik Themiszt. Persze hiszi, aki akarja…

Ez a rész 2066-ban játszódik, és az ekkor történteket Victor, Yolanda, Jarred és Hector szemszögéből (E/3) ismerhetjük meg. Jarred Victor egyik alkalmazottja, aki hivatalosan biztonsági főnök a Neuex Wire-nél, ám Victor tudta nélkül, de a férfi jobb kezének (Myomoto) megbízásából különféle Themisz-jóslat korrigációkat lát el a cég egyik „gyilokosztagában”. Hector egy olyan hacker, aki folyamatosan a hálón lóg, és az eszébe vette, hogy feltöri és tönkreteszi Themiszt személyes okokból. A regénynek van egy Delphoi nevű szereplője is, akinek a történetét 2048-tól követjük E/1-ben, de majdnem a sztori végéig nem áll össze, hogy hogyan is jön a képbe.

Szerintem…

Igazából elég régóta kinéztem magamnak ezt a könyvet, mert megtetszett a története, de valahogy eddig nem jutottam el az elolvasásáig. Amit eléggé bánok, mert az Integrálva egy meglepően jól sikerült első regény! Nagyon tetszett, hogy 2066-ban már mindenféle implantátuma lehet az embereknek, de akár az állatainknak is, és a valóság mellett létezik egy AR (Augmented Reality: kiterjesztett valóság), amit csak bizonyos eszközökkel (pl.: „okosszemüveg”) lehet látni. Igazából egész jól fel van építve a jövő ebben a regényben, mert vannak beteg implantellenes vallások, magánszféra megsértés ellen tüntetők, városi életből kilépett kommunák (meg olyanok, akik azokat fosztogatják), chip nélküli embereket kihasználók, Themisz-jeleket lecsapoló jósdák, reklámmentes implantátumok drága előfizetésért, satöbbi… [Csak a Critchfield meghívás szála zavart picit, amit talán a történelem megismerése miatt hozott be az író, vagy be akarta mutatni, milyen egy burzsuj parti ebben a világban, de összességében semmi kifutása nem volt…]

Ami egészen elképesztett, az a regényben szereplő mérhetetlenül sok erőszak… Szerencsére nem vagyok mimózalelkű, de néha még nekem is sok volt az, amit például Delphoi kapott! Hogy az a pici lány mennyi szenvedésen ment keresztül gyermekként, majd fiatal felnőttként, de érett nőként is... Iszonyatos és embertelen, és ha nem lett volna annyira izgalmas a 2066-ban folyó nyomozás a Themisz ellen - és persze az, ahogy Victor elkezd gyanakodni arra, hogy talán nem minden úgy van, ahogy eddig tudta -, akkor lehet, hogy feladtam volna. És utólag belegondolva egy hatalmas élménytől fosztottam volna meg magam, mert a regény fantasztikus! Tele van káromkodással, kínzásokkal, öldökléssel, de nyomozással, gyanakvással, összeesküvés-elméletekkel és izgalmas fordulatokkal is.


A Neuex Wire egy csodálatos kisestélyivel ajándékozta meg az esemény alkalmából. A ruha merész dekoltázsa kiemelte a keblét, a rövid szoknya pedig a vékony lábát, bár elég szellősnek érezte, még a nyári melegben is. Színe összhangban volt implantjának új előlapjával és ibolya szemlencséivel. Az AR-ben, csípője mellett egy metacímke lebegett a „Yolandát a Neuex Wire öltöztette a Gucci jóvoltából” felirattal.


Annyira fura, hogy a legelején totál odáig voltam Themiszért és a mindenféle különleges implantátumért, hogy nem értettem, miért ódzkodik Yolanda beültettetni magának a Neuex Wire legújabb Optic SenseIn nevű szemimplantátumát, amikor mennyire király már ez az egész?! És mennyire érdekes az is, hogy van egy mesterséges intelligencia, aki képes megjósolni, hogy például hány ikerbaba születik egy hónapban egy városban! Aztán ahogy mind jobban elmélyedtem a sztoriban, úgy vált minden egyre sötétebbé és nyomasztóbbá… Izgalmas és ijesztő élmény volt egyszerre ez a könyv!

Egy ponton rájöttem, hogy tulajdonképpen nincs is olyan karakter a regényben, akit megkedveltem volna. Mármint Jarred rendkívül jópofa, de az a munkája, hogy embereket öl egy cégért... Victor pedig egy nagyon érdekes és összetett karakter, akivel simán a bolondját lehet járatni, hiába egy menő cég összeszedett vezérigazgatója. Talán Delphoira mondanám azt, hogy kedvelhető-szimpatikus figura, de nem mertem megszeretni, mert már a legelejétől fogva nagyon tragikus sorsú karakternek tűnt. (És nem árulok el nagy titkot vagy spoilert azzal, hogy az is lett.)


Összességében…

Rendkívül jó első regény, ráadásul jól felépített világgal és fordulatokban gazdag cselekménnyel. Tetszett, ahogy Bakti Viktor bábozik ezzel a maroknyi emberrel, és imádtam, amikor keresztezték egymást az életútjaik. A regény végével meg vagyok elégedve, de nem tudom eldönteni, hogy örülnék-e egy lehetséges folytatásnak, vagy így volt szuper, ahogy volt.

Értékelés: 4,5
  
Kiknek ajánlom?

A cyberpunk műfaj szerelmeseinek, mert tele van mindenféle robotikus implantátummal szinte mindenki a könyvben. A kissé erőszakos, nyomasztó atmoszférájú, nyomozós, 1984-feelinget kedvelő disztópia rajongóknak. [Az erőszakos tartalom miatt nem feltétlenül javaslom a finomabb lelkű olvasóknak és azoknak, akik nem kedvelik a káromkodást az olvasmányaikban, de amúgy komfortzóna-elhagyáshoz is nagyon ajánlom bárkinek!]

Kedvcsináló idézetek:
v 
– Az a dolgunk, hogy valósággá tegyük a Themisz jóslatait? – foglalta össze Lenox. – Akkor is, ha ez emberéletekbe kerül?
– Azért nem minden kerül hozzánk – recsegett fel Gurkovsky maszkjának hangszórója. – Ott van az eltéréskezelő részleg, ahol irodisták és hackerek csak azzal foglalkoznak, hogy a tévedések egy részét elsikálják. Gyakran azonban magát a sorsot kell meghackelni. Ez a gyilokosztagok feladata, a miénk. 
v 
– Látja az emberi testet? – mutatott Clemons a transzparensre. – A tökéletes és a tökéletlen formája. Nézze meg a bal oldali alak ágyékát! Sötét lyuk. Az elharapódzó bionika valósággal kiherél minket. Mikor jön el az idő, amikor mindenünk gép lesz, és az emberek gyárakban születnek majd? Lesz értelme megszületni? 
v 
– Őszinte leszek veled. Kicseszettül bizonytalan vagyok.
– Nem értelek. Te mindig követed a divatőrületeket. Ott volt az a dolog az áttetsző dresszekkel és a szemgolyó tetoválás. Ja, meg a streamelés okosszemüveggel extrém sport vagy szex közben! Néha extrémsport és szex közben… Az emberek azért szeretnek, mert ilyen bevállalós vagy.
– Jó, de ezek nem távolítottak el belőlem egy darabot.
– Láttam a North Beach Havennél készült videót. Amikor együtt úsztál a cápákkal. Akkor nem sok híja volt, hogy hiányozzon belőled egy darab.

vvvvv
Hangulatkeltő Pinterest tábla: Integrálva by Bakti Viktor
vvvvv
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése