2023. augusztus 23., szerda



Diana Urban: Halálos játszmák | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Tényleg képes lennék belemélyeszteni egy pengét egy másik emberbe,
hogy megmentsem a húgom életét?

 




Játsszuk ​ezt:

24 órád van rá, hogy nyerj. Ha megszeged a szabályaimat, a lány meghal. Ha hívod a rendőrséget, akkor is meghal. Ha szólsz a szüleidnek, vagy akárkinek, a lány meghal.

Készen állsz?

 

Crystal Donavan üzenetet kap egy rejtélyes appon keresztül, és egy videót, amelyen a húga látszik betömött szájjal, megkötözve. Crystal belemegy az emberrabló játszmájába. Először bizarr feladatokat kell végrehajtania: el kell lopnia egy iskolai dolgozatot, és be kell tennie valakinek az öltözőszekrényébe. Brownie-t kell sütnie, telefonbetyárkodnia kell.

Crystal rájön, hogy a feladatok egytől egyig a barátai ellen irányulnak. De ha nem engedelmeskedik, az emberrabló megöli a húgát. Vajon azt akarja megakadályozni valaki, hogy a csapatuk indulhasson a gaming tornán? Vagy titokzatos ellenfele tudomására jutott egy régi titok, és most ezt akarja megtorolni rajtuk?

Crystalnek egyre lehetetlenebb helyzetekben kell választania a barátai és a húga között. Szólnia kell valakinek, de közben túl kell járnia az emberrabló eszén. Mielőtt túl késő lesz.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: These Deadly Games

Eredeti megjelenés éve: 2022

Next21, Budapest, 2023

368 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9786156414267 ·

Fordította: Horváth M. Zsanett

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A történet érdekes és lebilincselő, és igencsak közel került a szívemhez, mert főszereplőnk nem csak, hogy beszállt egy halálos játékba a kistestvére életéért, de a lány egy nagyon profi gamer csapat tagja! Crystal és a barátai a szabadidejüket a MortalDusk nevű játékkal töltik, hogy eljuthassanak a nemsokára induló, hatalmas fődíjqt ígérő, gaming versenyre. Pechjükre hatan vannak, ám csak öt fős csapatok indulhatnak a tour-on.

Mi, olvasók, az egymással való vetélkedésük idején csöppenünk a sztoriba, szóval már a kezdet kezdetén is jókora feszültség van a fiatalok között. Persze mi főleg a Crystalban dúló feszültségről, az ő többiek iránti érzéseiről olvashatunk, hiszen az ő szemszögéből (E/1) van rálátásunk a dolgokra.

 


Crystal húga, Caelyn egy iskolai kirándulás napján tűnik el, és erről senki más nem tud, csak ő, akinek egy An0nym0us1 nevű idegen meghekkeli a dolgait és elkezdi zsarolni. A kapott feladatok elég változatosak, hiszen a "lopj el egy dolgozat megoldókulcsot" feladattól a "süss brownie-t" félékig mindenfélék akadnak... 

 

 

A videójátékokra mindig számíthat az ember. Elterelik a figyelmet a fájdalomról. Felszárítják a könnyeket.

 

 

Míg a jelenben főszereplőnk mindenféle feladatokat hajt végre, hogy életben tartsa a kistestvérét, addig néhány fejezet erejéig bepillantást nyerünk a fiatalok 5 évvel korábbi múltjába. A múltbéli jelenetek meglepően idegörlőek, hiszen sejthető, hogy szomorú kimenetele lesz a dolgoknak, de csigalassúsággal haladunk a borítékolható tragédia felé. Nagyon rejtélyesek, nagyon szívszorítóak ezek a visszaemlékezések, és szinte végig azon gondolkodtam, hogy vajon hogyan fog a jelenhez, ehhez a zsarolós-fenyegetőzős játékhoz kapcsolódni az éjszakai manhunt, amit a fiatalok az ottalvós bulin játszottak.

 


Érdekes volt a karakterek felépítése, bár Crystalt leszámítva kevesen kaptak igazán árnyalatokat, de azért nem mondanám, hogy Dylan, Akira, Zoey, Matty vagy Randall nem voltak szerethetők akár önmagukban, akár a gamer csapat tagjaiként.

Talán egyedül Crystal volt az, akiben néha éreztem a gonoszságot, a hidegséget, és emiatt nem kedveltem meg őt különösebben, ugyanakkor felnéztem rá, amiért BÁRMIT megtett, hogy életben tartsa a testvérét. Mármint… néha azért helyette is féltem, hogy a zsaroló emberrabló rosszul reagál arra, hogy elérhetetlenné tette magát mobilon.  

 

Összességében

 

Ötletes, élvezetesen megírt és jól felépített YA thriller volt, amit nagyon élveztem olvasni. Érdekes volt a gamer csapat és a fiatalok közötti rengeteg feszültség, de az igazán jó részei a könyvnek azok voltak, amikor Crystal próbálta túlélni az éppen kapott feladatot, majd fapofával hazudozni kezdett dolgokról.

A regény vége felé már nagyjából összeállt a sztori a fejemben, de még így sem jöttem rá a zaklató kilétére. Nos, elámultam. Nincs új a nap alatt – mondhatjátok -, de én jól szórakoztam Diana Urban második regényén, és bízom benne, hogy olvashatok még tőle.  

BÓNUSZ PONT: Gyönyörűséges ez az élfestett kiadás! Nagyszerű ötlet!

 

Értékelés: 4,5

 

EXTRA: Külföldi borító

  

 

Kedvcsináló idézetek:

Az a helyzet a mérgező barátságokkal, hogy előbb-utóbb telítődsz a mérgükkel.

– Pfuj! – Randall elfintorodott. – Ma nem akartál zuhanyozni?

– Mi van? – Matty beleszagolt a hónaljába. – Nem is vagyok büdös!

– Te mindig büdös vagy – vágott vissza Randall.

– Rózsaillatom van – makacskodott Matty.

– Rohadt rózsa – csatlakozott Dylan.

Pedig a szörnyeteg mindannyiunkban ott lapul. A kérdés csak az, hogy sikerül-e megzaboláznunk.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Halálos ​játszmák by Diana Urban

These Deadly Games a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Crystal Donovan mindene a játék, de vajon mit tesz, amikor egy titokzatos, őrült emberrabló üzenetet küld neki és kegyetlen, furcsa játékra kényszeríti? Diana Urban Halálos ​játszmák című regényében egy izgalmas és fordulatos ifjúsági thrillerre invitál minket, amire bloggereink sem tudtak nemet mondani. Tartsatok velünk a három állomáson át és nyerjétek meg a Next21 Kiadó által felajánlott példányt!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban a Next21 Kiadó további újdonságaié a főszerep! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

“De az a helyzet a csendes emberekkel, hogy csak azért vagyunk azok,
mert az agyunkat túlságosan is leköti az, hogy mindent túlgondoljunk.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08.21. Könyv és más

08.23. Hagyjatok! Olvasok!

08.25. Kelly és Lupi olvas

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése