2023. augusztus 19., szombat



Jorge Cham, Daniel Whiteson: Az ​Univerzum - gyakran ismételt kérdések és válaszok | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Hiszen az univerzum folyamatos történet. (...) a múlt szigorúan korlátozza azt, hogy mi történhet a jelenben. Ha egy pillanattal ezelőtt már a kávédat szürcsölgetted, akkor a jelen hordozza egy további élvezetes korty lehetőségét, meg azt is, hogy az egészet a nadrágodra öntöd. De nem fér bele az, hogy hirtelen erjedt zellerlével mulató kék sárkánnyá változol.

 




Mindenkinek ​vannak kérdései.

Ettől vagyunk emberek. Fajunk egyedeiként sok mindenben nem értünk egyet egymással: mást gondolunk a politikáról, más a kedvenc focicsapatunk… Egy dolog azonban egészen biztosan közös bennünk: a tudni akarás. Mindannyian kíváncsiak vagyunk, és mélyen legbelül ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak bennünket.

Érdekel minket, hogy miért nincs visszaút az időben, van-e belőlünk másik valahol, hogy micsoda a tér és a nehézkedés. A válaszok itt vannak, ebben a kötetben.

Jorge Cham, a kutatóból lett karikaturista és Daniel Whiteson fizikaprofesszor mesterei a tanításnak: úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti. Akárcsak előző könyvük, a Halványlila gőzünk sincs: Tutikalauz az ismeretlen Univerzumhoz lapjain, most is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van.

Akinek kérdése van az Univerzummal kapcsolatban, az itt megtalálja a válaszokat. Megtudjuk, miért nem tudunk teleportálni és hogy építhetünk-e térhajtóművet, hogy meddig él a Föld és meddig a Nap.

Kalandra fel: vár minket az egész világmindenség!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Frequently Asked Questions About the Universe

Eredeti megjelenés éve: 2021

Európa, Budapest, 2023

360 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635046812 ·

Fordította: Kovács József

Megjelent könyveik:

 

Halványlila ​gőzünk sincs

 

Az ​ Univerzum – gyakran ismételt kérdések és válaszok

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ez a könyv pont attól volt számomra, hogy érdekes, amiért felfigyeltem rá: a megválaszolt kérdések közül számtalan felmerült már bennem is. De szerintem sokunkban. Miért nem tudunk teleportálni? Egy számítógépes szimulációban élünk, mint Neo a Mátrix-trilógia elején? Van élet a halál után? Van belőlem még egy? Mi történik, ha beszippant egy fekete lyuk? Beszippanthat egyáltalán? Mennyi ideje van még az emberiségnek? Vannak köztünk idegenek? Meglátogatnak minket valaha? 

Az univerzumunk egy izgalmas, hatalmas és felfoghatatlanul titokzatos dolog, és mi parányiak vagyunk hozzá képest - tele kérdésekkel, amelyek közül elég sokat igyekeztek megválaszolni a könyv írói. Nekem nagyon tetszett a könyv humoros hangvétele és a tudományokban nmem jártas emberek számára is közérthető válaszok. 

 


A körüljárt kérdések közül a leginkább arra voltam kíváncsi, hogy mi a helyzet a teleportálással, ugyanis nem igazán vagyok oda az utazgatásért... vagyis ha választhatnék, akkor hamar szeretnék a célhelyre érkezni. Gondolom, sokan így állunk ezzel, és ezt gondolták az írók is, akik különféle forgatókönyveket mutatnak be a teleportálás megvalósítására. Nyilván nem igazán voltam oda a végeredményért (kvantummásolatok belőlem), de vicces volt.

 

 

A kvantummechanika szerint az univerzum időben visszafelé és előre is ciklikus: a tágulás és az összehúzódás egymásutánja örökké ismétlődik.

Ez pedig valami egészen egyszerű dolgot jelent: az univerzum mindig létezett, és örökké létezni fog. Ha jól értjük a kvantummechanikát, akkor az univerzumnak nincs kezdete.

 

 

Egyszerre elgondolkodtató és meglepő, amit megtudtam a multiverzumokról, a tartalék Föld-tervről, arról, hogy miként működhetne az időutazás vagy milyen veszélyek leselkedhetnek az emberiségre. Már a könyv elején ütköztetik a mérnökök és a fizikusok álláspontját arról, hogy mi megvalósítható/lehetséges, ami jól megalapozza az egész olvasmányt, hiszen ők értelemszerűen a fizikusok álláspontját érzik a magukénak: ha nem ütközik semmilyen fizikai törvénybe, akkor minden lehetséges. 

Ha nem nyúlunk bele a múltba, akkor visszautazhatunk a múltba, ha teljesen lemásoljuk magunkat egy másik helyre, akkor az teleportációnak minősül és az időnek többféle módon lehet vége is.

 


Összességében

 

Jó szívvel ajánlom ezt az olvasmányt mindenkinek!

Zseniális, szórakoztató és érdekes kiadvány, amit annak ellenére nagyon élveztem, hogy nem igazán vagyok jártas a fizikában, matematikában vagy a csillagászatban. Egy egyszerű olvasó vagyok, aki a könyvbéliek közül többet feltett már ezek közül, és most meglepően izgalmas válaszokat kapott rájuk. 

Annyira tetszett ez a könyv, hogy egészen biztosan el fogom olvasni a szerzők másik magyarul is megjelent könyvét, a Halványlila ​gőzünk sincset! 

 

Értékelés: 5



  

Kedvcsináló idézetek:

A vég eljövetelét siettető dolgokban nincs hiány. Az univerzumban számtalan, végzetünket jelentő veszély leselkedik ránk, az önmegsemmisítéstől kezdve a bolygógyilkos aszteroidákon át a Földet elnyelő Napig. Azért, hogy fajként az idők végezetéig fennmaradhassunk, ezek közül nemcsak egyet, az összeset túl kellene élnünk.

Először is tisztázzuk, mire gondolunk, ha azt kérdezzük, valami "lehetséges-e". Attól függ, kit kérdezel.

Ha mérnököket kérdezel, hogy valami, mondjuk az időutazás lehetséges-e, ők igennel válaszolnak, ha úgy gondolják, hogy tíz éven belül ezermilliárd dollárnál kisebb költséggel képesek építeni egy időgépet.

Ha azonban fizikusokat kérdezel arról, hogy valami lehetséges-e, ők egészen másként fogják megközelíteni a kérdést. Egy fizikus szerint bármi lehetséges, ha nincs olyan fizikai törvény, amely tiltaná azt.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Jorge Cham + Daniel Whiteson

Frequently Asked Questions about the Universe a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

Jorge Cham és Daniel Whiteson második magyarul is megjelent könyvükben úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti! Új könyvükben is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van.

Tartsatok bloggereinkkel ezen a tudományos blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Európa kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a könyvet!

  


 

Nyereményjáték:

 

Minden állomáson Az univerzum – gyakran ismételt kérdések és válaszok szerzőpárosáról teszünk fel nektek kérdéseket, és a három lehetséges válaszból ki kell választanotok a helyeset! Játékra fel!

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

Mi Jorge Cham képregényének a címe?

1) PhD - Pillow Hunter and Deer

2) PhD - Piled Higher and Deeper

3) PhD - Please Hugh Do it!

a Rafflecopter giveaway


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése