2024. szeptember 18., szerda



Meg Shaffer: The ​Wishing Game - Kívánságok játéka | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Az emberek azt hiszik, hogy a könyvekben önmagamat írtam meg, hogy én vagyok a Mesterelme. Pedig nem vagyok az. Nem igazán. Én mindig a gyerek vagyok, örökké a gyerek, aki fél, de reménykedik, és arról álmodik, hogy valaki egyszer majd teljesíti a kívánságát – a lány szemébe nézett. – Néha az, amit a világon a legjobban akarunk, ugyanaz, amitől a legjobban félünk. És amitől a legjobban félünk, az gyakran az, amit a legjobban akarunk. Te mit szeretnél a legjobban a világon?

 




VIGYÁZZ, ​MIT KÍVÁNSZ, MERT MÉG A VÉGÉN VALÓRA VÁLIK!


Lucy Hartnál senki sem tudja jobban, milyen érzés úgy felnőni, hogy a szülei nem szeretik. Elhanyagolt és magányos gyermekkorában a könyvekben talált menedékre. A kedvence Jack Masterson Az Órák szigete-sorozata volt.


Most, huszonhat éves pedagógiai asszisztensként megoszthatja az olvasás szeretetét az okos kisdiákokkal, különösen a hétéves Christopher Lambbel, aki szülei tragikus halála után árván maradt. Lucy bármit megadna, hogy örökbe fogadhassa a kisfiút, ám a családdá válás lehetetlen álomnak tűnik. Amikor Lucy már majdnem feladná, Jack Masterson bejelenti, hogy végre írt egy új könyvet. Ami még ennél is jobb, hogy az egyetlen példányt egy általa, a saját otthonában, a valódi Órák szigetén rendezett versenyen lehet csak megkaparintani. Lucy egyike annak a négy szerencsésnek, akik versenybe szállhatnak a hőn áhított kötetért. Ha nyerni tudna, megoldódna az összes problémája. De Lucynak előbb meg kell küzdenie a könyörtelen könyvgyűjtőkkel, ravasz ellenfelekkel és a zavarba ejtően jóképű és mindig morcos Hugo Reese-szel, Az Órák szigetének illusztrátorával. Eközben Jack „a Mesterelme” Masterson olyan fordulatot tervez, ami örökre megváltoztathatja mindannyiuk életét…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Wishing Game

Eredeti megjelenés éve: 2023

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

384 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635979219 ·

Fordította: Gabányi Réka Rebeka

WEBÁRUHÁZ

/ÉLFESTETT/

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Nem figyeltem fel rá… Sőt, igazából nem terveztem elolvasni, nem is kértem belőle recenziós példányt, de a turnéban szereplő két hölgy keresett maguk mellé valakit, nekem pedig megtetszett a címe… Így történt! Amíg el nem kezdtem olvasni, nem is tudtam, miről fog szólni ez a könyv – és azt hiszem, hogy az ilyen ritka csodák épp ilyen véletlenül találnak rá azokra, akiknek szükségük van rájuk.

Nekem most nagy szükségem volt erre a történetre! 

 


Szerintem…

 

Jack Masterson a világtól elvonult, ám igen sikeres és rajongott gyermekkönyvíró 5 év hallgatás után bejelenti, hogy írt egy új könyvet az Órák Szigete sorozatához. A könyv egyetlen példányban létezik, és az általa kitalált játék nyertese dönt a sorsáról! Természetesen nem játszhat akárki, csak néhány szerencsés kap meghívót az Órák Szigetére, a játék helyszínére, ami egyúttal az író és az ő illusztrátorának, Hugo Reese-nek a lakhelye is.

Lucy Hart az immár 26 éves ped. asszisztens egyszer már járt a szigeten gyerekként, amikor elszökött a szüleitől. A Mesterelmét kereste az Órák Szigetén, aki valóra váltja a kívánságait, ahogy az a kedvenc mesekönyveiben történik... Ám a Mesterelme helyett Jacket és Hugot találta, és most 13 évvel később ismét ők várják ott, illetve még pár játékos. Persze az eltelt évek alatt megváltozott Lucy kívánsága: már semmi egyébre nem vágyik, csak annyi pénzre, hogy örökbe fogadhassa a 7 éves, elárvult Christophert… De hogy van-e esélye nyerni?

 

 

– Milyen valójában? – Ashley úgy suttogott, mintha Jack ott állna mögöttük.

– Ó, ő Albus Dumbledore, Willy Wonka és Jézus Krisztus egy személyben – ha Dumbledore, Willy Wonka és Jézus depressziós lenne és túl sokat innának.

– Ez annyira király! – mondta a lány. Hugo angol volt, és észrevette, hogy az amerikaiak nehezen tudnak különbséget tenni az akcentusa és a szarkazmusa között.

 

 

Ez a történet egyszerűen gyönyörű és varázslatos. Ritkán járok úgy, hogy az utolsó 40 oldalát valaminek konkrétan végigzokogom... de most így jártam, és ennek ellenére is állítom, hogy az idei egyik top olvasmányom!

A regény főszereplője Lucy, de nem csak az ő keserédes történetét ismerjük meg, hanem belelátunk az összes karakter szívébe! Rengeteg fájdalom és boldogság van belecsomagolva ebbe a regénybe, rengeteg tragikus sors és szomorú pillanat, de sok csodát is rejt. Kalandozást az író titokzatos varázsszigetén. Rejtvényeket és fejtörőket, amiket a játékosokkal együtt oldhatunk meg. Őszinte beszélgetéseket. Őrült, ám csodaszép festményeket. Olyan karaktereket, akikkel szívesen töltenénk el az időnket.

 


Találkozunk barátságos házi hollóval, festékpalettaként színesre tetovált bánatos művésszel, megtört szívű íróval, reményvesztett könyvesboltossal, dacos ügyvédekkel, egy telefonfóbiás kisfiúval, aki rajong a cápákért, illetve egy szeretetre méltó nővel, akinek csak kívánságai és reményei vannak. Nem csak a múltjukba nyerünk bepillantást, de a lelkük sérüléseibe és a titkos vágyaikba is. Velük tartunk, amikor kihívások elé vannak állítva, amikor szembe kell nézniük a félelmeikkel.  

A regényt az is különlegessé teszi, hogy többször beleolvashatunk a „Ház az Órák szigetén” című könyvbe, amit Jack Masterson 1990-ben adott ki és ami a népszerűvé vált mesekönyvsorozatának az első kötete. Ha most lehetne egy kívánságom, akkor azt kívánnám, hogy abban a világban éljek, ahol az Órák szigete-sorozat részei léteznek, és ahol ez a csodás író él, aki minden levélre válaszol, amit a rajongói írnak neki – még akkor is, ha azok tartalma össze is töri a szívét…

 

Összességében

 

Nagyon megérintett ez a történet, aminek a turnéjába egészen véletlenül keveredtem bele. Gyönyörűen megírt és lefordított mű, ami tele van érzelemgazdag háttértörténetekkel és zseniális rejtélyekkel. Árad belőle az irodalom és a könyvekbe rejtett varázslat iránti szeretet, amiről sokszor torokszorító volt olvasni. Persze az egész lassú lezárású sztori annyira szép, hogy az utolsó fejezeteket végigbőgtem… (Igazából még most - írás közben - is a könnyeim maszatolgatom, mert a bejegyzéshez újraolvastam a regény végét…)

Röviden? Megkapóan csodálatos regény. Az ilyen történetek azok, amik miatt az olvasást tartom az egyik legjobb hobbinak a világon! 

 

Értékelés: 5*

*Best of 2024


Kinek ajánlom?

 

Azoknak, akik csodára vágynak. Azoknak, akik elhiszik, hogy a kívánságok valóra válhatnak. Azoknak, akik gyermekként el akartak szökni otthonról, mert azt hitték, valahol egy szebb élet vár rájuk. Azoknak, akik felnőttek és most azt hiszik, hogy már nem fognak valóra válni az álmaik. A reménykedőknek, az örök gyermekeknek és az álmodóknak!

 

Kedvcsináló idézetek:

– Van egy kisfiú, akinek a nevelőszülője szeretnék lenni. Tulajdonképpen örökbe szeretném fogadni, de előbb nevelőszülővé kell válnom. Nem felelek meg a szükséges feltételeknek. Ő és én… szeretnénk egy család lenni, de valószínűleg soha nem leszünk.

– Hacsak nem nyersz és nem adod el a könyvet.

– Pontosan. Hacsak nem nyerek.

Melanie elmosolyodott.

– Ez egy nagyon jó kívánság.

– Ő különc, én meg képmutató vagyok – mondta, és kifejezetten tetszett neki, hogy Lucy észrevette a tetoválásait. Végignézett mindkét alkarján és a lány szemén keresztül újra látta a tetoválásait. – Túlzásnak tartod? A fiatalságot és az alkoholt hibáztatom.

– Nem, nekem tetszenek. Olyan, mintha festékből lennél. Festékből és fájdalomból.

– Rossz döntésekből vagyok – felelte, bár lenyűgözte, hogy a lány megérezte a felvarrt minta jelentését. Mert mi más volt egy művész élete, mint festék és fájdalom?

– Nem kényszeríthetlek, hogy egész héten itt maradj, és fejezd be a játékot. De azt megígérhetem neked, hogy ha elmész anélkül, hogy végigcsinálnád, egész hátralévő életedben azon fogsz töprengeni, mi lett volna ha. És hidd el, valami nagyon szép lehet a vége!

– Azt mondjuk az embereknek, hogy kövessék az álmaikat. Azt mondjuk nekik, hogy addig nem lesznek teljesek, amíg ezt nem teszik, hogy addig sosem lesznek boldogok, amíg el nem kezdenek harcolni az álmukért. Azt viszont soha nem mondják el, milyen jó érzés feladni egy álmot. Hogy az mekkora…

    – Megkönnyebbülés? – kérdezte Lucy.

    – Megkönnyebbülés, pontosan – helyeselt Jack. – Egy nap eldöntöttem, hogy nekem soha nem lesz gyerekem, hogy egyedülálló és gyermektelen leszek, és ennyi. Másnap reggel arra ébredtem, hogy a napfény táncot lejtett a vízen, és a kávénak íze jobb volt, mint valaha. Olyan volt, mintha eggyel kevesebb dolog miatt kellene aggódnom. Egy ígérettel kevesebb, amit be kell tartanom. Eggyel kevesebb harc, amit meg kell vívnom. Egy szívvel kevesebbet kell összetörnöm. És édes volt. Majdnem olyan édes, mint a győzelem. A feladás édessége.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: The Wishing Game – Kívánságok játéka

The Wishing Game a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Mi volt az, amiért gyermekként igazán rajongtál? Főszereplőnk, Lucy Hart számára az Órák szigete gyerekkönyvsorozat. A csaknem hatvan kötetből álló széria Jack Masterson tollának szüleménye, aki jelenleg is egy szigeten él, visszavonultan. Mindenki meglepetésére azonban újra elkezdett alkotni, új regényének egyetlen példányáért pedig nagyszabású versenyt hirdetett.

A varázslatos, bájos történet hazánkban a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában kápráztatja el az olvasókat. Ha kíváncsi vagy, mit gondolunk róla, és esetleg még egy példányra is szert tennél belőle, kövesd figyelmesen a turnénkat!

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban klasszikus és sikeres gyerekkönyvek szerzőjének életéről olvashattok egy rövid összefoglalót. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kire gondolhattunk, és a megfejtést felvezessétek a Rafflecopter megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

J. R. R. Tolkien közeli barátja, a modern kori gyermekfantasy megteremtője és jelentős alakja, ír származású szerző.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

09.16. Readinspo

09.18. Hagyjatok! Olvasok! 

09.20. This is my (book) universe.

09.22. Readinspo (extra: idézetek)

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése