2015. január 2., péntek



Rebecca James: Gyönyörű bajkeverő



„Az emberek naivak, tudatlanok, és fogalmuk sincs arról, hogy a világ tele van rossz szándékú alakokkal, akik ártani akarnak. És csak bámulok, hogy a normális emberek mennyire vakok erre.”


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A barátság az életedbe kerülhet

Katherine Patterson egyedül neveli kislányát. Csak pár év telt el azóta, hogy középiskolásként, a sajtó zaklatásai elől menekülve, nevet változtatott, s nagynénjéhez költözött.

Az új iskolában igazi kívülállóként mozog, de barátokra vágyik. Az iskola nagyhangú, életvidám sztárja Alice Katherine legnagyobb meglepetésére elhívja őt a szülinapi bulijára. Hamarosan elválaszthatatlanok lesznek, s ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a lány elmeséli Alice-nek, hogy kicsoda is ő valójában: évekkel korábban húgát, aki nagy zenei tehetségnek számított, és aki a család kedvence volt, brutálisan meggyilkolták, s Katherine felelősnek érzi magát húga haláláért.

Ám amikor újdonsült barátnője együttérzés helyett manipulálni kezdi őt és az érzéseit, Katherine felfedezi: a lány nemcsak nagylelkű és elbűvölő tud lenni, hanem kifejezetten durva és aljas is. Egyre több furcsa titokra derül fény Alice-szel kapcsolatban.

Mikor pedig Katherine más barátokat is talál, sőt, új párjával családalapításba kezdenek, megtapasztalja, hogy Alice nem tűri, ha kihagyják valamiből, s a bosszúja halálos is lehet…

Eredeti cím: Beautiful Malice
Eredeti megjelenés éve: 2010
Athenaeum, Budapest, 2011
288 oldal · ISBN: 9789632931753 · Fordította: Zentai Éva

Szerintem:
Hű, már réges-régen várólistás volt ez a könyv, mert egyből belezúgtam a borítójába. Szeretem az ilyen emós képeket, akkor is, ha nem vagyok emó. Nos, ez a borító abszolút félrevezető! 2-3 fejezet után rádöbbentem, hogy semmi jegeskék szemű, fekete hajú srác  (UPDATE akinek a borítón szereplő lányt néztem / hittem sokáig :D) nincs a sztoriban. A cím pedig so-so, mert Alice valóban gyönyörű és igazán egy bajkeverő, de mégsem illik a könyvhöz…

Az első pillanattól tudtam, hogy miről fog szólni a történet, a hatodik fejezetnél már a fejezetek egymásra épülései is világossá váltak számomra. Nem egy bonyolult történet, hamar rá lehet érezni a ritmusára és nagyon olvasmányos. Ha valaki nem figyel, akkor akadnak benne meglepő fordulatok, de a figyelmes olvasót nem téveszti meg a sztori.

Tetszett, kikapcsolt a történet. Régen találkoztam ilyen azonnal megszerethető pasival könyvben, mint Mick. Miatta érdemes elolvasni, de a főszereplő Katherine is egy szimpatikus csajszi.

Negatív? Alice

So-so? A könyv vége. (Persze tudtam én, hogy thriller, nem is vártam más lezárást… de akkor is.)

Értékelés: 4
Bővebben:
Katie / Katherine

A történet főszereplője egy lány, akinek három életszakaszát ismerjük meg egymást váltó fejezetekben. Ő a nagy testvér, aki nem vigyázott jól a testvérére. Ő a csendes könyvmoly, akire a népszerű szépség felfigyel és összebarátkoznak. Ő az egyedülálló édesanya, aki óvja életének egyetlen napsugarát.

Érdekes volt az a 3 életszíntér, amiken Katherine végigvezeti az olvasót. Az is érdekes, hogy pár év alatt mennyit változik a külső hatások miatt… Nem tudom elítélni a gondolkozását, sem a hibáit. Okos leány, bár végig féltettem Alice miatt – annak ellenére, hogy már az első fejezetben megtudtam, hogy mi lesz a jövőben vele. Szépen egymáshoz illeszkedtek a kirakók, de az első három puzzle darabka felvázolta a sztori alapjait.

A legtöbb mellékszereplő – az egyetlen Alice-t leszámítva – szerethető és kedves karakter. A könyvből szerencsére hiányoznak a nagyon picsogó, nagyon idegesítő karakterek, inkább rémisztően normálisak… átlagosak, akárcsak a hétköznapi emberek. A történet is hétköznapi, olyan sztori, aminek a részleteit akármikor hallhatnánk a híradóban vagy olvashatnánk az újságban.

Borítók

Aláírom, csodaszép a magyar borító. Nincs semmi köze a történethez, de ettől függetlenül gyönyörű. Persze jobban szeretem az olyanokat, amik a belsőre reflektálnak – eléggé hoppon maradtam. Viszont megvigasztalódtam, ugyanis körbenéztem és rádöbbentem – senki nem találta el igazán a borítót. Vagy a sztorihoz nem megy vagy még borzalmas is.

Faber & Faber kiadás borítója: ennek van a legtöbb köze a történethez, de ezzel 100%, hogy nem olvastam volna el.


Pustaka Bahtera indonéz borító: Oké, ott egy szőke, elborultnak rémlő csaj, de mit keres a zongora a gyümölcsösben? Egyáltalán mit keres ott a gyümölcsös?


Az Oh ! Editions borítóját nézve én is csak annyit tudok mondani, hogy Óh! Nem szokásom gonoszkodni, de ez mi? És – ÓH! – a könnycseppben ott egy nő arca.


3 borító, ami tetszik: 1) Mouria 2010, 2) Alma littera 2010 és a legjobb a 3) Tantor Media 2010-es borítója.


Idézetek:
Hirtelen rá kell jönnie, hogy a világ egy nagy, félelmetes hely, amely fölött a felnőtteknek nincs uralmuk. És ha a felnőttek nem tudják irányítani a dolgokat, ha őrajtuk is ilyen sebeket lehet ütni, akkor miben reménykedhet egy gyerek?

Az alkohol hatása az, ami ijesztő számomra: az, hogy tőrbe csalja az ember józan eszét, s rábeszéli, hogy nyugodtan elengedheti magát, semmi oka az elővigyázatosságra, bízhat abban, hogy a világ majd vigyáz rá. Ház ez az, amitől megijedek. Mert tudom, hogy ez a biztonságérzet hamis, pusztán veszedelmes illúzió. Az alkohol olyan kalandokra veszi rá az embert, amit normális körülmények között messze elkerülne. Az alkohol ostoba döntésekre sarkall bennünket.

Nem létezik matematikai megoldóképlet az átláthatatlanul kusza érzelmek kibogozására, melyeket egy gyilkosság hagy maga után: a tudomány tehetetlen az emberi szív gyötrelmeinek megértésében. Ha vigaszt keresünk, azt csak az irodalomban, a történelemben, a képzőművészetben és a zenében találhatunk, amelyet olyan emberek hoztak létre, akik átérzik a szenvedést.


♪ ♪ ♪ ♪ ♪
Képgyűjtemény a Pinteresten: Random Pictures For My Blog.
Beautiful Malice - Különböző kiadások borítói a GoodReads-en!

♪ ♪ ♪ ♪ ♪

4 megjegyzés:

  1. Tehát szerinted a borítón az egy pasi? Szerintem nő... bár most elbizonytalanítottál. És mivel az Alice alapvetően női név, azt hittem, egy nőről van szó. De ezek szerint férfiről? Huhh, elég zavaros.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Aham. A "főgenyó" egy Alice nevű szőke csajszi, a főszereplő pedig egy göndör barna. Igazad van, szerintem a borítón pasi van, de egyből egy emós srác ugrott be be - sosem merült fel, hogy csaj lenne. Volt pár éve az az emó-divathullám, akkor néztek így ki a fiúk. Onnan maradt meg nálam ez a dolog és a borító is akkortájt készült. (Előző bejegyzésből kimaradt egy fél mondat, túl gyorsan gépeltem. :D)

      Törlés
    3. Szerintem az emós lányok is így néztek ki, sokszor nem is lehetett megállapítani a nemüket. :)

      Törlés