2015. október 31., szombat



Happy Halloween! – könyv- és filmajánló


Bár Magyarországon nem divat ez a beöltözéses Trick or Treat (Adsz vagy Kapsz) dolog, én eléggé odáig vagyok érte! A hangulatért, a téma ihlette könyvekért, filmekért, jelmezekért, maszkarákért, sminkelési technikákért, körömlakkozásokért… Szóval mindenért, ami Halloween-témájú!

Ez egy nagyon vegyes poszt lesz, mindenféle ide vágó halloweeni finomsággal. Természetesen ezen az éjszakán, amikor elhalványul a rémek világát és a valóságot távoltartó fátyol, amikor átpillanthatunk a Borzalmak dimenziójába, amikor a szörnyek valóban a szekrényeinkben rejtőzhetnek vagy végighúzhatják a karmaikat az ablaktábláinkon – akármit olvashatsz. Zombik, szellemek, fejnélküli lovasok vámpírok és őrült ámokfutók csupán segítenek, hogy felkészülj – ha nem nézel vagy olvasol semmi borzongatót, az árnyak akkor is jobban megnyúlnak és mélyebb a sötét a szoba sötét sarkaiban. Ez egy ilyen éjszaka…

Szóval, ha kedved támadt megünnepelni a Halloweent, akkor olvass tovább!

❖❖❖❖❖

A Halloweenról (október 31.) röviden:

Ősi kelta halotti kultusz ünnepe, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája. Eredetileg az angolszász országokban ünneplik (Írország, Skócia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada), de mára az egész világon elterjedt.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.
(forrás: Édenkert.hu)

A Mindenszentekről (november 1.) röviden

A Mindenszentek ünnepe a katolikus keresztény egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel is, amelyet azonban már az ókereszténység korában krisztianizáltak. A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A keresztény közösségek a hetedik századtól kezdődően egyes helyeken elkezdtek ünnepet tartani az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére. Így a pogány halottakra emlékező ünnep Mindenszentek ünnepeként élt tovább.

 (forrás: WikiPédia)

Mindenszentek és halottak napja közötti éjszakán (a magyar nyelvterületen többfelé karácsony éjjelén) a néphit szerint a templomban a halottak miséznek. A hiedelemtörténetek szerint a harangszó vagy világítás nyomán véletlenül a templomba tévedő ember észreveszi, hogy ott a halottak miséznek. Menekülni próbál, de a halottak letépik a ruháját, vagy a hátrahagyott ruhadarabját szaggatják össze. Az illető hamarosan meghal, mert az élőnek nem szabad a holtat meglátnia.

(forrás: Sulinet)

HALLOWEEN-i könyvek magyarul

A bűvös maszk gyermekkorom kedvence, sajnos sok éve nincs már meg, de én biztosan őt olvasnám újra idén. Mindazonáltal tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki ifjúsági horror kedvelő, így többféle könyvet ajánlok erre az éjszakéra:

Ifjúsági horror: R. L. Stine: A bűvös maszk


HALLOWEEN-i könyvek más nyelven
(de jó lenne, ha kiadnék őket idehaza is)

Ezeket különböző könyves bloggerektől vadásztam össze, illetve GoodReads ajánlások alapján. Elméletileg nem gagyi, nem unalmas, hanem ijesztő, igazi halloween-i finomság mindegyik könyv! :)


HALLOWEEN-i filmek

Az Adsz vagy kapsz, a Hókusz Pókusz, a Halloween-sorozat és a Két tojás száz bajt csinál című filmek igazi klasszikusok számomra, mert évente-párlvente újranézem őket. A régebbieket gyerekkorom óta. Igyekeztem hozzájuk hasonlító filmeket összeválogatni, de persze őket se hagytam ki:

Horror

Családi

Mese

Kedvencem, bár nem kifejezetten Halloweeni mozi, de HalloweenTown lakói a főszereplői: Karácsonyi lidércnyomás (1993)

A kedvenc Halloween-i mesémből a kedvenc zeném pedig továbbra is:

❖❖❖❖❖
Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!
A Halloweeni Körömmintáknak van saját táblája: Halloween Nail Art.
❖❖❖❖❖

4 megjegyzés:

  1. Hogy micsoda!? A szörnyek az űrlények ellenek van egy hallloweeni kiadás? És mi még sosem hallottunk róla? :) :)
    Egyszóval köszi ezt a jó kis hallloweeni posztot! :)
    zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se hallottam még róla, amíg kutatni nem kezdtem a témában. Így megy ez, de igyekszem megnézni! Bírtam a sima Szörnyek az űrlények ellent :))

      Törlés
  2. Tegnap három filmet néztem meg halloween alkalmából; Casper, Mostly Ghostly: Have You Met My Ghoulfriend? és Szellemes kölykök. De kicsit megbántam, hogy az utóbbi két választásom, nem voltak túl jók. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó! Akkor jól telt a nap! :))
      Huh, én végül Jonnhy Depp bácsival ragadtam a Transzcendensben és olvastam, kimaradt a nagy halloweeni filmezés. :) Egyébként a klasszik szellemes kategória győztese nálunk (öcsém miatt) Casper, a másik kettőről nem hallottam, de nem tűnnek rossznak. :D

      Törlés