2015. október 28., szerda



Dmitry Glukhovsky: Metró 2033 (Metró 2033 1.)

Mini-könyvklub 2. felvonás: sci-fi és disztópia

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.


(…) de tudd, sapiens: ez már a haláltusa! Az evolúció, melynek megértetted a törvényeit, már végrehajtotta a maga új szakaszát, és többé már nem te vagy az utolsó foka, nem te vagy a teremtés koronája. Dinoszaurusz vagy. Át kell adnod a helyed az új, tökéletesebb fajoknak. Nem kell egoistának lenni. A játéknak vége, hagyni kell, hogy most mások játsszanak egy kicsit. A te időd lejárt. Kihaltál. És hadd törjék a jövendő civilizációk a fejüket azon, miért haltak ki a sapiensek. Bár ez aligha fog bárkit is érdekelni…


Fülszöveg:
2033.
Az egész világ romokban hever.
Az emberiség majdnem teljesen elpusztult.
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg – a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.
Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget.

Könyv információk:

Eredeti cím: Метро 2033
Eredeti megjelenés éve: 2005

Európa, Budapest, 2013
438 oldal · ISBN: 9789630791397 · Fordította: Bazsó Márton

A sorozat részei:

2. 2034
3. 2035 (hamarosan magyarul)

(nem tudni tervezi-e folytatni)

Mindenesetre a METRO Univerzum hatalmas, rengeteg történetet írtak hozzá!
(moly / wiki)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Eszmefuttatás a Metróról
Imádom a poszt-apokaliptikus történeteket és disztópiákat, nagyon régen kacsingattam már a Metró 2033 felé, hiszen hatalmas rajongói tábora van és annyira jól kitalált a világa, hogy saját univerzumot kapott: a Metró Univerzumot. Mégis tartottam tőle, mert orosz. (Mivel kötelezőként igyekeztek leszuszakolni párat a torkomon – sikertelenül -, ami kialakított bennem egy egészségtelen távolságtartást irántuk.)

Igazából örültem, hogy ez lett a könyvklub egyik könyve, mert magamtól talán sosem álltam volna neki, vagy ha neki is álltam volna: SOSEM fejeztem volna be. Kellett ez a motiválás, a klub támogatása és az is, hogy láttam – a többiek is épp olvassák, küzdenek vele.

A szereplők, a történet és a világ

Ez a könyv annyira marhára, kiborítóan és elviselhetetlen módon volt nagyon orosz és nagyon unalmas az első 300 oldalban, hogy az valami elképesztő!

Az elején dagályos, hirtelen rengeteg az információ – tulajdonképpen hozzávágnak az olvasóhoz sokmillió kiejthetetlen orosz nevet/állomásnevet. Belefásítanak és még nem történt semmi, csak dumálnak a katonák… az meg már csak hab a tortán, hogy a könyv mellé kéne ingyen adni egy hatalmas, minimum A/3-as térképet!

Aztán magunkra maradunk Artyommal meg a küldetéstudatával a moszkvai metró poszt-apokaliptikus világában, ahol kinyír a patkány, a kósza futóbolond, a random katona, akinek nem tetszik a fejed. Hallucinálsz, éhezel, beparázol, megkattansz, kinyírnak vagy kinyírod magad. Ez a világ nyomasztó és sötét. Imádtam! Ez az a jövőkép, amit annyira reálisnak tartok, hogy rettegek tőle!
DE…! Artyom nem jó társ az utazásban. (A könyv felénél azért drukkoltam, hogy fordulna már fel és menjünk tovább mással!)

Artyom az elején nagybetűs „Jó Gyerek”, Csodagyerek, Apuci Szeme Fénye, aztán elkezdett kikristályosodni bennem, hogy nagyon megszívtam vele, mert ARTYOM szerencsétlen, peches, töketlen..., ámde szupermázlistának számító főhős, mert mindig megmentik! Valóban mázli ez? Hogy ebben az életben folyton túlél? Ki akarna élni, túlélni, ha tudná, mi vár rá legközelebb? És mégsem sajnáltam ezt a béna kölyköt, mert marhára tele volt már vele a …hupilila hótaposóm

(A „Nem szabad a Kreml-re nézni, ne nézz a Kremlre!” – résznél nagy összegben fogadtam volna arra, hogy ha esélyt kap rá, ez az idióta rá fog nézni…)

Pozitívum!

Mindig jött valami borzongató és izgalmas, ami feldobta számomra a történetet – általában a mellékszereplők (Hunter, Kán, Melnyik), a sztalkerséget vagy a különböző helyszínek (könyvtár, Poljanka, Kreml). Nagyon szerettem ezeket a részeket!

Összességében küzdöttem a könyvvel, minden fejezettel… nagy ritkán volt valami nagyon jó, ami miatt érdemes volt tovább olvasni és ez tartotta fent a figyelmemet!

A csillagok nem a történet egészének szólnak (és főleg nem Artyomnak), hanem a VILÁGNAK, amiben játszódik ez az egész. Abszolút odáig vagyok a Metróban kialakított életért, az egész összetettségéért, a felépítéséért. Annyira kegyetlenül JÓ az egész, hogy ez az egyetlen olyan disztópia, amiben elképzelni sem tudom, hogy élnék egyáltalán. Ijesztő, borzalmas és innen aztán igazán nincs semmiféle kiút. Itt csak megdögleni lehet, de azt sokféleképpen…

Értékelés: 3*

*Fél csillaggal kevesebb is lehetett volna,
de magamnak adtam még egy felet, amiért végigolvastam.

Katonák az őrségben
Ajánlás:
Bár számomra nem lett nagy szerelem ez a történet, mégis ajánlom ezt a művet, mert egy olyan világban játszódik, amit muszáj megismerni! Ez a világ kegyetlen, véres, rémes, de annyira jól kitalált, hogy már értem, miért ihletett meg annyi más embert is, hogy különféle a Metróban játszódó történetbe fogtak!


Ajánlom mindenkinek, aki képes felülemelkedni azon, hogy OROSZ állomásnevekkel, nevekkel és nagyon dagályos orosz stílusban van megírva a sztori.

Javaslom a hozzám hasonló disztópia-imádóknak és mindenkinek, aki szereti a kemény posz-apokaliptikus történeteket. Valahogy annyira alapnak tűnik utólag, hogy muszáj ismerni…

Nem ajánlom gyenge szívűeknek, se senkinek, aki könnyedén félbehagy könyveket. 

Nem ajánlom senkinek, akinek baja van a vallási, hitbéli kérdések firtatásával! Még ha át is ugrunk sorokat vagy bekezdéseket (mert rengeteg átugorható rész van benne!), akkor is megéri végigolvasni. A befejezése nekem nagyon tetszett – nem ezt vártam, nem hittem volna, hogy felpislákol bennem a folytatni vágyás gyenge lángja, de így lett!

Kedvcsináló idézetek:
Artyom sztalkernek öltözve
– (…) Mondd, te hiszel a kísértetekben?
– Hát… Ha veled beszélgetek, utána mindig azon tépem magam, hogy most akkor hiszek-e bennük, vagy sem. Aztán ha egyedül maradok, vagy normális emberekkel beszélek, rögtön jobban leszek – felelte Artyom, s csak nehezen tudta visszafojtani a mosolyát.

– Egy kis patkányt esetleg? A vendég jelenlétében sütjük meg – ajánlotta méltóságteljesen a kopasz üzlettulajdonos. – Minőségi bizonyítvánnyal! – tette hozzá talányosan.
– Köszönöm, én már ebédeltem – utasította el sietve Ulman. – Artyom, te mit szeretnél? Csak mohát ne, attól kitör a beleidben a negyedik világháború.

(…) ha az ő istenüknek vannak is valamilyen megkülönböztető jegyei, az éppen hogy nem a szeretet, nem az igazságosság és nem a teljes megbocsátás. Abból ítélve, ami a földön történt az… ööö… teremtés óta, ebből egyedül a szeretetet lehet úgy-ahogy ráfogni: szereti az érdekes történeteket. Előbb zűrzavart teremt, aztán megnézi, mi sül ki belőle. Ha netán ízetlenre sikeredik, ad hozzá egy kis borsot. Úgyhogy igaza volt az öreg Shakespeare-nek: színház az egész világ. Csak egyáltalán nem az a színház, amire ő gondolt – fejezte be.
– Csak ma reggeltől fogva sikerült néhány évszázadnyi poklot kiérdemelned a beszédeddel – jegyezte meg Szergej Andrejevics.
– Ami azt jelenti, hogy legalább lesz kivel fecserészned ott – adta át a csövet neki Jevgenyij Dmitrijevics.

A képek a „METRO univerzum” Pinterest táblámról származnak.
Különböző METRO 2033 kiadások borítói a GoodReadsen.
 

14 megjegyzés:

  1. (A könyv felénél azért drukkoltam, hogy fordulna már fel és menjünk tovább mással!)
    Ezen most jót nevettem:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem volt kulonosebb bajom Artyommal, szerintem o valojaban az olvasot helyettesitette, mert az olvaso is ezeket a donteseket hozta volna meg helyezte. Ezert utott olyan nagyot a regeny vege sztem, mert mi is ezt tettuk volna. Legalabbis nekem ez volt a benyomasom. De szimpatikus nekem se volt. Na es vegul fogod folytatni a sorozatot, tudod mar?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy jó nézőpont! Tetszik ez az Artyom = olvasó gondolat, azt hiszem, magamat még ennyire se szenvedhettem volna a helyében. A folytatás kétséges. Érdekel, nagyon sok üzit kaptam olvasás közben is és az értékelés után is - azt mondják a 2034 sokkal jobb, több, keményebb a főszereplő is, de nem tudom. Most még nem hiszem, hogy nekiesek.

      Tervezed folytatni?

      Törlés
    2. Valoszinuleg folytatom majd. Ezek szerint abban mar mas a foszereplo? Nem tudtam.

      Törlés
    3. Szerintem jobban járunk, ha más lesz a főszereplő. Én a vége felé untam már Artyomt :D

      Törlés
    4. Nekem azt ígérték, hogy az egyik kedvencem, Hunter lesz a főszereplő. (És valami bakfisleány.) Lehet ez a kis Artyomka kinyírta magát? :)))) Persze azért ezt nem kívánom neki, de depizhet a sarokban.)

      Törlés
    5. Hunter jól hangzik! Amúgy is gondoltam, hogy nem halt meg. :)

      Tetszik a Halloween-es fejléced, nagyon jó lett! :)

      Törlés
    6. Huntert én is bírtam :)
      Fülszöveg szerint: "A titokzatos Hunter és az öreg Homérosz, aki egyre csak egy új eposz megírásáról álmodozik, elindul, hogy kiderítse, mi történt… "

      Törlés
  3. Én nagyon szerettem a 2033-at. Olvastam a 2034-et is, nekem az nem tetszett annyira, pont a korábban már említett bakfisleány végett. Ha a kiscsaj kimaradt volna a sztoriból csillagos ötös lett volna az is.
    Én már nagyon várom a 2035-öt (ami újra Artyomos könyv lesz, szóval nem, nem nyírta ki magát :D).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barátnőm is alig várja az új Metró-részt Artyommal meg a kiegészítőt is. Keze már az előrendelés gomb felett lebeg. :))) Örülök, hogy rajongót is látni, félek, hogy eléggé lerontottuk a statisztikáját szegény könyvnek.

      Ha esetleg még erre jársz: kiegészítőket is nagyon ajnálgatják. Alapsztorihoz képest mennyire más? Írásmód, karakterek? Érted. :)

      Törlés
    2. Egy gyenge sugallattól vezérelve néztem vissza a bejegyzéshez és lám... :) Én a karácsonyi kívánságlistára írtam fel a 2035-öt, igaz vagy másik 6 könyv társaságában, így lehet magamnak kell megvennem. :D Barátnőd olvasta már? Mi a véleménye?
      Néha kell ellenvélemény is. :)
      Sajnos még nem jutottam el az univerzum többi részéig, de tervben van az összes. Legjobban Gyjakov könyveire vagyok kíváncsi, azokat nagyon dicsérik. Ha sikerül elolvasni valamelyiket mindenképpen írok róla. :)

      Törlés
    3. A molyos barátnőm már megvette a 2035-öt, de még nem állt neki olvasni. (Szerintem előbb az apuja olvassa, mert ő is hatalmas fan - ha nem nagyobb, mint efenera. :D)

      Törlés