2015. november 29., vasárnap



Melissa Landers: Elidegenítve (Elidegenítve 1.)



– Hát, azt hiszem, mi mindketten… – Aelyx elhallgatott, és próbálta felidézni a kifejezést, amit előző nap hallott a tévében. – Csiszolatlan botok voltunk.
Cara zavarodott arckifejezését látva Aelyx gyanította, hogy valamit rosszul mondott. Aztán néhány másodperc megfeszített gondolkodás után a lányból kitört a nevetés.
– Ó! Úgy érted, hogy faragatlan bunkók?



Fülszöveg:
Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a midtowni középiskolának, amikor egy nap Ferguson igazgató behívja az irodájába. Nem mindennapi hírt közöl a lánnyal: Carát választották ki a L'eihrek arra, hogy egyik cserediákjukat fogadja otthonába egy teljes évre. Két évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a L'eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése. Carának egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxt, és vendégül lássa, majd ő maga is egy évet fog tölteni Aelyx otthonában. De nem egyszerű a helyzet, mivel az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Carára nagy nyomás nehezedik, mert barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a L'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez. Úgy tűnik, a két nép közötti összecsapás elkerülhetetlen. Az egyre baljósabb eseményeket felgyorsítja, mikor az emberek egy radikális csoportja megöl egy l'eihrit. Vajon milyen szerep jut Carának és Aelyxnek ebben a kiélezett helyzetben? Elég erős a szerelmük, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat, vagy örökre el kell engedniük egymást?

  
Könyv információk:

Eredeti mű: Alienated
Eredeti megjelenés éve: 2014

Maxim, 2014
360 oldal · ISBN: 9789632615462 · Fordította: Marczali Ferenc
A sorozat részei:

1,5. Until Midnight (angol)

(befejezett)

7. Olvass egy olyan szerzőtől, akitől még sosem olvastál! 

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Szerintem:
A kép innen van.
Jópofa, kis, bolondos történet volt, ami úgy kezdődött, hogy adtak egy unszimpatikus, stréber és mániákusan Miss „TOP #1 akarok lenni” karaktert és nehéz helyzetbe hozták. Azért nem egy jó kezdés…, ugye? És mégis a legjobban a történet elejét bírtam, amikor még minden irritálta Aleyxet, ahogy mindentől (és mindenkitől) rosszul volt! Néha komolyan sajnáltam, hogy épp Cara családjába került – Mr. és Mrs. Tapizóshoz meg a lányukhoz Ms. ÉgőVörösHajhoz.

Kifejezetten tetszett, ahogyan szép lassan megismertem, majd megkedveltem az egyes szereplőket, illetve ahogy ők is megismerik, megkedvelik egymást! Magával ragadott a történet, bírtam az elejtett poénokat és az egész stílusát. Jót tett az egész elbeszélésmódnak a váltott szemszög Cara és Aelyx között; nekem tetszik, ha mindkét fél gondolatait behatóbban megismerhetem.

A l’eihrek bolygóját nem tartom túl érdekesnek, ahogy őket magukat sem – hideg, zombiszerűen érzelemmentes lények. A diákcsereprogram felvetése tetszett, bár meg tudtam érteni a csajt, hogy nem akar az idegen, kopár, bár fejlett bolygóra kirándulni. Az Aelyx által elmesélt dolgok után nekem sincs kedvem, tartok is a folytatástól.

Jobban belegondolva viszont a történet rémes (!), hiszen a Földünk tényleg pusztul, és bár nem tudjuk meddig tart még ki, de nincs egy másik bolygó, amely képes lenne segíteni. A problémák elsumákolása, a hedonista életmód és még sok-sok minden valóban igaz ránk, emberekre. Persze egy szórakoztató irodalmi alkotás nem fogja megváltani a világot, de hátha van más is, akit olvasás közben megérint ez a réteg is és nem csak a l’eihr-ember szerelem története.


Kedvencek: Eron. Troy. Cara & Aelyx. (Meg a blog. Meg Aelyx kaja-próbálgatásai.)

Rémesen-uáltam: A riporternőt…


Értékelés: 5


Ajánlás

Földönkívüli és ember románcokat kedvelőknek. YA sci-fi rajondóknak!


A LUXEN-száriánál sokkal jobb volt, sőt beelőzte nálam A burok című regényt is. Sokkal jobban felépített, érdekesebb a l’eihrek világa, története és maga az alapsztori is izgalmasabb cserediákprogramostul, világmentésestül.


A szereplők:

- Cara Sweeney

17 éves, égő vörös hajú, kék szemű, szeplős lány, aki valami elképesztő unszimpatikus az első pár oldalon, ugyanis mániákusan az első és e legjobb akar lenni. Ki szereti az ilyeneket? Nagyon okos, de a lelkesedés hiányzik belőle – kivéve, ha valami haszna is származik a dologból, amiért lelkesednie kell. Szereti a Jane Eyre-t újraolvasgatni, a csokis dolgokat és szeretne sikeres újságíró lenni.

Bírtam a blogját, a becenevét (Paprika), a kitartó próbálkozását Aelyx megetetésére, a közeledését Aelyxhez, de a legjobban a családját szerettem: Troyt meg a szüleit.

(CASTING: Nekem Cara személyiségéről és kinézetéről az Alexist játszó színésznő ugrott be Castle című sorozatból: Molly C. Quinn. Szerintem ő egész jó lenne Cara szerepére.)

- Cara szülei és Troy

Sajnos Troyból elég kevés jut a történetben (De talán majd a folytatásban nagyobb szerepet kap!), de én egész megkedveltem, mert humoros, de őszinte karakter. Sajnos Cara szülei is azok, egyáltalán nem hajlandóak gátat vetni az érzelmeiknek – folyton tapogatják egymást és/vagy smárolnak.
Ők külön kaptak egy kifejezetten idegesítően szomorú háttér sztorit, ami gondolom azt hivatott megkönnyíteni, hogy megkedveljük őket és legyen okuk ennyire a l’eihrek pártján állni.

- Aelyx

Rosszul öltözött, gunyoros, lófarkas érzelemmentes égimeszelő. Nem egy álom pasi, mit ne mondjak?! Mégis imádtam, ahogy mindent utál, mindentől rosszul van. Talán az elején a társaival elhangzott titokzatos beszélgetés miatt, de érdekelt a srác és a története. Kifejezetten elszomorodtam, amikor elmesélte a fiatalok eredetét és az öregek problémáit, de a megoldásaikat zseniálisnak tartom. (A fegyelmezési eszközeiket már kevésbé. Szegény Aelyx!)

Aelyx nem bírja a rikító színeket, az erős illatokat, fűszeres ételeket – illetve szinte semmilyen emberi ételt nem bír. Szereti tovább képezni magát, nagyon jól ért a nyelvekhez és könnyedén sajátítja el az emberi „játékokat” (pl. sakk).

(CASTING: Nekem egyből Miles McMillan jutott eszembe. Ő igazából egy modell, akire a párja  - Zachary Quinto - miatt figyeltem fel... (Jahm, ugye AHS fan vagyok.))

- Aelyx társai (Eron és Syrine)

Már említettem, hogy a kínai családhoz kerülő Eront szinte azonnal szimpatikus volt, de igazán a kom-gömbös beszélgetések miatt lett ő az egyik kedvencem. Syrine-t – ellentétben a fiúkkal – a történet végére sem sikerült megkedvelnem. Gonosz, elutasító és merev, továbbá attól tartok, hogy a L’eihr bolygó többi fiatalja is olyan lesz, mint ő… (Kíváncsi lennék Troy idevágó történetére.)

Morgás a sztori margójára (SPOILER!)

Jelöld ki, ha érdekel!
Tori és Eric.. WHAT?

Mi az, hogy Cara ex-fiúja és az (ex)legjobb barátnője összejött, amíg a csajszit leköti Aleyx? Ennyire rohadék, gerinctelen és undorító dolgot! Nem mondanám, hogy volt egy másodperc is, amikor ezek ketten szimpatikusak lettek volna, de ezzel a húzással tényleg elásták magukat nálam…
Hogy szakadna rájuk egy meteor-raj… meg az összes ELME tagra.

Eron

Az, hogy Eron meghalt – sokkolt. Az első pillanattól szimpatikus, érzékeny, kedves l’eihr volt, tök bírtam az ő felbukkanásait a történetben! Kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz, miután klónozták… mondjuk persze az egész klónozás dologra kíváncsi vagyok, de Eronéra nagyon. Szóval remélem, hogy benne lesz valamelyik folytatásban!

 (spoiler vége)
Work of JC Anguiano (facebook)
Idézetek:

Aelyx ekkor elővette a Kutyahűséget a zsebéből, hogy megetesse a tizenkettes számú ebet. És bár minden észérv ellene szólt, ezúttal megengedte az állatnak, hogy az ágyában aludjon. Remélte, hogy ez a példány nem fog elpusztulni.
–  Már tizenegy kiskutyát megöltél? – pillantott Cara a válla fölött az apró képernyőre.
–  Hibás a játék. Ne aggódj. Ki fogom ismerni.
–  Na persze, kutyagyilkos – motyogta Cara teli szájjal, és megvonta a vállát.



– Mi ez? – kérdezte a fiú, és az orrához emelte a kis barna kockát. – Elég erős szaga van.
– Csokoládénak hívják. Ízleni fog.
– Ezt mondtad a Skittlesre is. Aztán szivárványszínűt hánytam tőle.


– Vagy éhen halsz- mondta Cara -, vagy a főztömmel öllek meg.
– Nekem mindenképpen befellegzett - törődött bele Aelyx.
– Látom magam előtt a holnapi újságok címlapját - mondta fuldokolva Cara. - A midwesti lány laposkenyérrel mészárolta le a cserediákot, a felek megszakították egymással a diplomáciai kapcsolatot.

❀❀❀❀❀

Képgyűjtemény a Pinteresten: Elidegenítve széria.

A montázsok sajátok, képek a pinterest tábláról. :)

Az írónő TUMBLR-je: authormelissalanders

❀❀❀❀❀

11 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszik! Szerintem is jobb az Obszidiánnál! Meg úgy egyáltalán ez az eddigi legjobb tini-űrlényes sztori, amit olvastam. Nekem a második rész is nagyon tetszett, és nemsokára lesz majd harmadik is!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NEMSOKÁRA?? 2016. augusztusa még nagyon soká van! :D Alig várom, hogy olvashassam a folytatását magyarul. Viszont az United fülszövege elbizonytalanított: konklúzió? Vagyis utolsó résznek szánja vajon? *kíváncsi*

      Törlés
    2. Na jó, igazad van, sokára lesz az még, de a lényeg, hogy az is készül. :) (Talán azért hittem, hogy nemsokára jön, mert kb. két hónap múlva megjelenik egy új sci-fi regénye az írónőnek.)

      A fülszöveget ezek szerint nem olvastam. Én úgy tudom, hogy lezáró résznek szánja a harmadikat. Ezt az is alátámasztja, hogy már így is kérdéses volt, hogy egyáltalán berendel-e a kiadó egy harmadik részt, vagy sem.

      Törlés
    3. Megijesztettél, hogy benéztem a megjelenést. :)) Starflight? Azt várom én is, GoodReads-en ARCra jelentkeztem, de esélytelen, mert hatalmas az érdeklődés. :D (1 copyra majd 8000 ember jelentkezett)

      Törlés
    4. Ööö... mi az az ARC? Valami nyereményjáték?
      Szerintem én majd megveszem a könyvet. Előrendelésen is gondolkoztam, de nem valami olcsó még így se... Az se kizárt, hogy nem veszem meg rögtön, mert úgyis tűkön ülve várnám utána a folytatást, hanem esetleg addig kitartok, amíg megjelenik a második rész is, és akkor biztos olcsóbb lesz már az első, és rögtön tudom olvasni utána a másodikat. De nem biztos, hogy ilyen erős leszek. :)

      Törlés
    5. ARC: lényegében recenziós példány (Advance Reader Copy (book that goes out for review prior to official publication)), néha előfordul, hogy csak próbanyomat, többségében kész könyv. :)

      Én igyekszem megvárni a magyart, ha lesz (vagy a másodikat ugyanazért, amiért te is :D) - persze jobb lenne, ha jönne magyarul is. Hátha lecsap rá a Maxim. (Egyébként sokkoló a több, mint 5000 Ft-os ára. :D Most leesett az állam.)

      Törlés
    6. Köszi a magyarázatot! :) Egy nyereményjátékra én is jelentkeztem a goodreads-en, ez lehet, hogy akkor ugyanaz. :)

      Hol látod ezt az árat? Nekem $11.32-t mutat az Amazon (amerikai) az előrendelésre. Ez csak olyan 3300 forint. Vagy a teljes árat nézed? De épp mostanában jöttem rá, hogy páromnak is más árakat mutat az amazon, mint nekem, pedig ő is az amerikaira van beregisztrálva. Teljesen értetlenül állok az eset előtt. (Pl. egy könyv, amiért már vagy fél éve csorog a nyálam, számomra nem érhető el kindle-re, nem mutatja, mintha nem is létezne. A minap rájöttünk, hogy ő meg tudná venni, de 19 dollárba kerülne. Nagyon drága! Még vaccillálok, hogy mi legyen...)

      Törlés
    7. Azaz! Ugyanarról beszélünk! :))

      BookDepository-n néztem, bár ott US$17.54 az amcsi ára 10% off-al. ( https://www.bookdepository.com/Starflight-Melissa-Landers/9781484723241 ) Amazont nem szoktam használni, mert vám is van meg nem free delivery. BookDepository akcióban jó, alapárban nem. :(
      Nekem Amazon Hardcovert mutatja $11.92 -re :DD

      Kindle viszont amazonon kriminális! Sokkal drágább, mint a könyv fizikai valójában. Pofám leszakad. :D

      Törlés
    8. Nem is igaz! Nekem legalábbis mindig olcsóbb (na jó, _szinte_ mindig olcsóbb) árat mutat a kindle verzióra, mint a papírkönyvre. :) Én azt szoktam venni. Így nincs vám se, és nem kell megvárni, hogy megérkezzen a szállítmány. Viszont igaz, hogy nincsen így szép színes borító se.

      Törlés
    9. Oké, én nem tudom, mit látsz, de én ezt:
      http://kepfeltoltes.hu/151130/1321353774N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png

      Audio-cédéhez meg nyilván adnak aranyrudakat is. ;))))

      Törlés
    10. Én ezt látom:
      http://kepfeltoltes.hu/151130/amazon_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
      De ez nem a legideálisabb példa, mert ennél épp csak picivel olcsóbb a kindle verzió, mint a hardcover. De mindkettő az előrendelés miatt van most ennyire leárazva. Az Audiobook pedig szerintem gyémánt-berakásos dvd. :)

      Nem tudom, hogy neked miért mutat magasabb kindle árakat... tiszta rejtély az egész.

      Törlés