2016. április 6., szerda



Jude Watson: A síron túl (A 39 kulcs 4.)



Ne gondolj agyszürcsölgető zombikra, ha egy ősi sírboltban állsz,
figyelmeztette magát Dan.


Fülszöveg:
Amyt és Dant elárulták unokatestvéreik, és cserben hagyta a nagybátyjuk. Ők mégsem adják fel, és meg sem állnak Egyiptomig egy igencsak bizonytalan nyomot követve a világ legnagyobb hatalmát jelentő 39 Kulcs utáni hajszában. Egyiptomba érve meglepetten tapasztalták, hogy üzenet várja őket Grace-től, halott nagymamájuktól. Grace segíteni akar a két árván… vagy a testvéreknek a legrútabb árulással kell szembenézniük?

Könyv információk:

  Eredeti mű: Beyond the Grave         
  Eredeti megjelenés éve: 2009

  Könyvmolyképző, Szeged, 2011
  204 oldal · ISBN: 9789632454320 ·
  Fordította: Acsai Roland
A sorozat részei:

  3. A kardtolvaj
  8. A császár hagyatéka
  9. Viharjelzés
  10. Az utolsó kulcs
  11. A Vesperek támadása       

(befejezett sorozat)
                              (Az értékeléshez olvass tovább!    


Miért olvastam el? Tetszik a sorozat és EGYIPTOM!

A történetről röviden (enyhe spoiler)

Korea után Egyiptomban, Kairóban találkozunk a fiatalokkal - a Khán el-Halíli piacon, ahol máris életveszélyes helyzetbe kerülnek unokatestvérük, Irina mérgezési kísérlete miatt. Persze nem csak a Cahill család tagjai pályáznak rájuk, hanem maga Egyiptom is többféle veszéllyel fenyeget - csaló hamisítóktól a víz alá süllyedt szigeteken át krokodilokig mindenbe belefutnak a Cahill kölykök.

Nagyon jók a helyszínek: a fényűző hotel, az álcázott Ekat főhadiszállás, a zegzugos Citadella, az igazi bazár, a sírkamrák és a zsúfolt utcák. A könyvben akadnak történetek fáraókról és a királynőikről, egyiptomi istenekről, összefutunk egy dögös egyiptológussal és a menő nagyanyjával, aki mesél picit Grace-ről Amynek és Dannek. Most régi-régi Cahill titkokat rejtő igazi kincsek után megy a hajsza.

Szerintem

Ez az egyik legjobb része a sorozatnak! Egyiptom, a múmiák, a fáraók, a sírboltok, az egyiptomi sokistenhit szeretete sokkal korábban kialakult nálam*, mint a görög mitológia imádata, szóval megláttam a borítót – és alig vártam, hogy olvashassam ezt a részt. *(Nyilván azért, mert a múmiák és az agy orron keresztüli kiszedése marha nagy királyság!) 

A Japánban játszódó résszel ellentétben, itt nagyon eltalálták az egyiptomi hangulatot. Sikerült eladniuk nekem, hogy IGEN, EGYIPTOMban vagyunk és klappolt minden; élvezetes, fordulatos, izgalmas és humoros volt. Imádtam olvasni!

Nagyon tetszett, hogy picit többet megtudtunk Grace-ről és a múltjáról! Úgy érzem, mintha ezt az egész verseny / hajszát a két Cahill gyereknek találta volna ki, annyira jó volt a vele kapcsolatos részeket olvasni. A bizonytalankodásaik és összezördüléseik nem tetszettek, de azt hiszem, nem is igen volt idejük meggyászolni a nagyanyjuk emlékét az újabb és újabb megpróbáltatások miatt. Továbbá érdekes volt Irina „emberi” oldaláról megtudni, hogy… létezik egyáltalán. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire jutott a nagy szentimentalizmusában.

Kedvenc részek: Az egészet imádtam, de a kedvencem a sírkamra + zombi csoszogás volt.

Értékelés: 5


Ajánlom, ha… 

tipikus ifjúsági kalandsorozatot akarsz olvasni! Sokrészes, fiatal főszereplős, kalandos, ide-oda utazgató, nyom- és kincskeresős történet.

Nem ajánlom, ha… 

nem szeretsz (hosszabb) sorozatokat olvasni. Nem bírod a világlátó regényeket vagy a kalandregényeket. Nem szereted a Narniát, Harry Pottert, Percy Jacksont, a Spiderwick krónikákat, Artemis Fowl-t és a hozzájuk hasonló, fiatalabbaknak írt regényeket.

Kedvcsináló idézetek:
    Irina az előtte lévő falra meredt. Újjászületés, döbbent rá.
    Ez a sírbolt nem a halálról regélt. Hanem az újjászületésről.
    Lehetséges lenne? Egy élet egymást követő döntéseinek sorozata elvezeti őt egy sötét és kicsi helyre… ahol megváltozik?

Azt hiszik, hogy a gyász hangos, Grace. Hogy sírni kell, és jajveszékelni. De a gyász csendes, mint a hó.

    – Hát nem csodálatos?! – lelkesedett.
    – Mire gondoltál? A homokra, a homokra vagy a homokra? – kérdezte Dan.
    – Hogy itt vagyunk, olyan földön, amelyen már évezredekkel ezelőtt is jártak. Azt olvastam az útikönyvben…
    Dan feltartotta a kezét:
    – Vigyázat, kiselőadás-riadó!
    – …hogy ezt a templomot a királynő építésze, Szenenmut tervezte a XVIII. dinasztia idejében. Később Ramszesz lerombolta…
♫ ♪ ♫ ♪ ♫
A képek a Pinterest táblámról származnak: A 39 kulcs / The 39 Clues
Egyéb Beyond the Grave kiadások a GoodReadsen.
♫ ♪ ♫ ♪ ♫


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése