2016. április 13., szerda



Chanda Hahn: Bűbájtalan (Balszerencsés tündérmese 1.)



  – Akkor döntsd el, a tündérmesék melyik párjának öltözzünk, aztán hívj fel! Békakirályfinak inkább nem öltöznék, ha érted, mire célzok. Nem áll jól a zöld és a nyálkás.


Fülszöveg:
Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végigjátszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot…

Könyv információk:

  Eredeti mű: UnEnchanted         
  Eredeti megjelenés éve: 2011         

Maxim, Szeged, 2014
256 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632615417 ·
Fordította: Stier Ágnes
A sorozat részei:

1,5 Jared's Quest
2. Tükröm, tükröm…  
3. Fable
4. Reign
5. Forever                        
(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Grimoire Book
by Sally-Jackson on deviantART
Miért olvastam el?

Várólista csökkentő könyv, ajándékba kaptam és annyira tetszik a regény alapgondolata a megelevenedő Grimm-mesékkel!

Szerintem

Ez a regény olyan szinten volt KÍNOS, hogy nehéz szavakba öntenem.

Olvasás közben és után is nagyon jónak tartom az egész alapötletét a családi átokkal, a tündérmesékkel és a Grimm fivérekkel együtt. Abszolút öt csillagos lenne, ha az író tudna írni… kegyetlenül rosszak a párbeszédek (pl.: „micsinájjakezzelakarddal?” „ennyire sötét nem lehetsz…”, semmi felépítése nincs a sztorinak (pl.: titokzatos srác azt mondja: „Találd ki, mi vagy!” és kábé száz oldal múlva a csaj random beköpi a gyerek fajtáját… csakúgy!), totál összefüggéstelenek a dolgok néha (pl.: a csaj fáradtan felsóhajt - mert eredménytelenül kutatott valami után -, mire Hősünk azonnal leszűri, hogy éhes és el akarja cipelni kajálni). A hetvenedik oldal körül szegény édesanyját úgy pakolta félre Mina, mintha egy meglett 30 éves nő utasítaná el a szülői segítséget, nem is egy 15 éves kis balszerencsés csitri… Abszolút hiteltelenek a karakterek… 

A főszereplőt, Minát különösen nehezen viseltem. Kapott egy nagyon jó szerepet: az örökösen peches lúzer szerepét, aztán jobban ráközelítve a leány lelki világára rájövünk, hogy:


Lesétáltak a dombon a folyópartra, és Brody vett egy kis kenyeret, hogy megetessék a ludakat a folyóban. Mina akaratlanul is dühösen bámult rájuk, és nem volt hajlandó kenyeret dobni nekik.
– Haragszol rájuk? – viccelődött Brody.
– Arra mérget vehetsz! Hülye madarak! — horkant fel Mina. Bojkottált minden ludat, mert veszélybe sodorták.


Most ez mi? A főszereplő BOJKOTTÁLJA a ludakat. Az egyik árnyvadász család némely tagjai nem bízik a kacsákban, mert egy ősük félt tőlük – és ez egy sok részen és több korban szépen végigvitt humoros szál, de ez a ludakkal. Drága, Mina, menj a pitlibe…

Mina Grime (casting: Lyndsy Fonseca)
Miért volt iszonyatosan idegesítő az egész könyv?

Szóval kínos volt olvasni… nem hiszem, hogy a jó könyv ismérve, ha kínosan érzem magam olvasás közben, ez most így alakult. Az eleje nem is volt rossz és a vége kifejezetten tetszett (történetileg!), de a mesélés nem jött be… Hiába nem egy sokszor olvasott romantikus-fantasy klisé maga sztori, de a megvalósítása annyira rossz, annyira tragikomikus, hogy vagy kínomban nevettem, vagy fejelgettem a falat. Ráadásul a bénán megírt sztorin túl úgy éreztem, hogy van egy meg nem írt része a történetnek, amit vagy kihúzott a szerkesztő, vagy csak az írónő fejében létezett – ugyanis mással nem tudom magyarázni (a már említett) összefüggéstelenségeket és az előzmény nélkül kiderülő / felbukkanó dolgokat.

Random What?!-pillanat: 

A „csúf, gonosz Farkasnak” van egy motorja és nagydarab (mintha egy motoros banda tagja lenne), szóval tuti van egy motoros bandája valahol. Aztán JÉ, tényleg felbukkant egy motoros banda, tele nagydarab pasikkal… Na, ne.

Nyilván nem volt klisémentes – csak az alapgondolata mentes a kliséktől és önmagában újszerű élmény a Grimm-átok szállal -, hiszen csak egy suta regényecskéről beszélünk. Volt itt gazdag srác, aki mellesleg jó sportoló is és véletlenül egy Barbie-babával jár (akinek a vezeték neve White! Tippem sincs lesz-e Hófehérke szál, de ha igen…!). Van itt a legjobbkor felbukkanó, titokzatos, szürke szemű hős srác is, aki véletlen elkezd egy osztályba járni a főszereplő leányzóval. Van egy dögös fekete motorja is! Szóval: BUMM, szerelmi háromszögecske/sokszögecske.
 
Brody és Savannah

De hogy mi volt a legfelháborítóbb az egészben? Az egész regényben?

(SPOILER)
…és igazán mindennek a teteje az volt, hogy a könyv gonosza
Szürke Farok, a tündérfarkas…
(SPOILER vége)

Ezt egy az egyben kikérem magamnak. Hát hülyére röhögném magam, amikor a valóságban egy ilyen mondattal próbálnának halálra ijeszteni! Ott fetrengenék Mr. Titokzatos Szürkeszem előtt. Semmi megborzongás, semmi félelem – valószínűleg elsírnám magam, hogy ILYEN ellenség jutott nekem.


Összességében

Fájdalmasan rosszul megírt történet, amiben olyan gyöngyszemek is szerepet kaptak, hogy „szeme jelentőségteljesen elsötétült”. Ha ezt olvasod egy regényben, akkor tedd félre és keress mást, mert ebből jól már nem jössz ki!

A félig az írónő fejében ragadt regény alapjaiban mégis érdekes, egyedi történetet próbál elmesélni, amiben megelevenednek a tündérmesék és a modern világhoz idomulnak. Ez az egész a Grimm-fivérekkel, a könyv néhány humoros apróságával (Nan meg a technológia) és némely szeretni való mellékszereplőjével (Charlie) már egész tűrhetővé válik.  Persze több olyan rész van benne, amitől egy idősebb olvasó a falnak megy… Lehet, hogy nem érintett volna ennyire rosszul az egész, ha nem lennék oda a különféle (tündér)mese feldolgozásokért.

Illogikus, tragikomikus, de azért érdekelne, hogy mi lesz a folytatásban. Kíváncsi vagyok a következő tündérmesére, ami alakot ölt a világunkban – és a külföldiek szerint a széria egyre jobbá fog válni. No, majd meglátom.

Kedvencek: Charlie. Nan jó pillanatai. Mrs. Wong. a Grimm-átok és az egész sorozat ötlet is bejött. Akarok egy Grimoire-t.

Kedvenc idézet: „Mi van, ha sosincs vége?” – ez egy annyira jó felütés, hogy emiatt birizgálja a kíváncsiságomat a folytatás.

Nem szerettem: Annyira hemzseg a mindenféle kliséktől és halálosan unt apróságoktól, hogy KIKÉREM magamnak, hogy egyetlen szerencsesütis rész sem volt, holott egy kínai vendéglő fölött él a főszereplő családja és még esznek is ott!

Értékelés: 3*
*fontolgattam a 2,5 csillagot

Borító: Általában szeretem az átvett eredeti borítókat, de itt nem túl szép az eredeti. Viszont a magyaron a cím betűtípusa feldobta valamennyire és szépek a kacskaringók is rajta. (Bevallom, a regény címe fogott meg elsősorban.)

Ajánlom, ha… áhhh… nagyon nagy Grimm testvérek fannak és tündérmese rajongónak kell lenned ehhez a sorozathoz.
Jared (casting Zach Porter)

Nem ajánlom, ha… szereted a logikus, jól megírt és felépített izgalmas történeteket. Csak és kizárólag nagyon pihent állapotban szabad olvasni…

Idézetek:
Jared felvont szemöldökkel nézett rá, majd átnyújtotta a kardot.
– Minek ez? – kérdezte Mina a válasz miatt aggódva.
– Fegyver, butus.
– És mihez kezdjek vele?
– Ugye nem vagy ennyire sötét?
Mina válaszul nyelvet öltött.

– Óóó, ő lenni dögös! Mina, tarts meg őt, hozz el többször! Lesz sok üzlet.
Mina próbált ránézni, de egy szalvétadarab a homlokára ragadt a nedves asztalról, és zavarta a látását.
– Maga biztos viccel. Kétlem, hogy még egyszer nyilvánosan mutatkozna velem. Két lábon járó, beszélő katasztrófa vagyok.
Mrs. Wong lekapta a szalvétát Mina homlokáról, és azzal legyezgette magát, míg a lányt leckéztette.
– Hallgass engem! Ő kedves fiú, megbocsájt nagyon gyorsan, ha csók.

✿✿✿✿✿
A képek a Pinterest táblámról származnak: Balszerencsés tündérmese
Egyéb UnEnchanted kiadások a GoodReadsen.
✿✿✿✿✿




5 megjegyzés:

  1. Miért kapott hármat, ha ilyen szörnyű volt? Egyébként a spoileres részen én is jót röhögtem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "Ahol a vadak várnak"-féle könyvek a 3 alattiak nálam. Azok, amelyeknek az alapgondolata is rossz, amiknek egy jól kitalált - kedvelhető szereplője sincs, aminek a végén nem éreztem úgy, hogy bírtam volna még.

      (Pl.: (és enyhe spoiler) tök nagy pofára esés a szőke herceg kitartása, egyszerre totál humoros és teljesen olvasó összezavaró a viselkedése. Rá nem jöttem, hogy mi sül ki ebből, hogyan zárja le Bordy szálát az írónő, és a végén imádtam ezt a lezárást, amit kapott. :D)

      Törlés
    2. Ahaa, szóval volt olyan része is, ami tetszett. :) A bejegyzésedből csak a rosszak jöttek át nekem.

      Törlés
    3. Pedig a "Kedvencek" rész fölött picit dicsérgettem. :D Az a baj, hogy ez tényleg inkább rossz volt, mint jó szerintem... ezért inkább az én szememben hibának / rossznak vélt dolgokra kerekítettem. Ne tudd meg, milyen ideges voltam, miután befejeztem. :D Akkor az 1 csillagon merengtem.

      Aztán eszembe jutott az, hogy a vége tök poén, a kissrác és a cukiságai nagyon jók és igazából volt mint nevetni. Csak nem hozza fel a sztorit, ami ezektől függetlenül totál logikátlan és összecsapott. :/

      De neked tényleg nem ajánlom. :D

      Törlés
    4. Ne aggódj, nekem már teljesen elvetted a kedvem a könyvtől. ;)

      Törlés