2016. szeptember 6., kedd



Michael Grant és Katherine Applegate: Eve & Adam - Éva és Ádám



– Mikor csinálhatjuk meg a fütyülőjét? – kérdezi Aislin az óriásmonitorra bámulva.
– A micsodáját!?
– Azt. A „micsodáját”. A „Hűha, ez meg micsodáját?” Az izéjét.

   
Fülszöveg:
Kezdetben ​​vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre. Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút. (Folyt.)

Könyv információk:

Eredeti mű: Eve & Adam
Eredeti megjelenés éve: 2012

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
272 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633738689 ·
Fordította: Felföldi Edit
Sorozat részei:

0,5. Love Sucks and Then You Die (angol)
1. Eve & Adam

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Kihíváshoz kellett, de be kell vallanom, hogy nagyon megtetszett a borítója, ezért már nézegetem egy ideje.

Evening (Britt Robertson)
A könyvről úgy általában

Adott egy gazdag, sznob, munkamániás anyu okos lánya, Evening, aki szereti, ha E.V.-nek becézik, de nem, ha Eve-nek... Evening fut és szereti a genetikát, ezen kívül megtudjuk, hogy van egy piás, lázadó barátnője (Aislin), akinek van egy drogos pasija... Anyu (Terra Spiker) ezt persze rossz szemmel nézni, de a könyvet olvasva, megértem, miért nem szeretné, hogy ilyenekkel lógjon a lánya. 

Evening megsérül, ellátják a városi kórházban, aztán anyuci komplexumában lábadozik (Spiker Biotech), ahol megismerkedik anyuci beépített mostohafiával, Solo-val, és igazából itt kezdődnek a bonyodalmak. Miközben Solo gyűjti a bizonyítékokat az általa gyűlölt Spiker anyu ellen, E.V. meg feladatot kap az anyjától: egy szimuláció segítségével „építsen” embert!

Rettenetesen buta karakterek könyv!

Ez a könyv buta. Komolyan! Abszolút hely- és helyzetidegen módon vannak elejtve az információk, de akadnak szimplán ökörségnek tűnő dolgok is a regényben.
Eve-nek más gondja sincs az intenzíven, hatalmas fájdalmak közepette fekve, mint hogy megcsodálja Solo magas izmos termetét, szép szőkeségét és gyönyörű kék szemeit.... Közben meg ott fekszik a kórházi szárnyban, mert levágta a lábát a villamos?! Nem sokkal később már az a baja, hogy a srác szempillái szebbek, mint az övé.


„Igazán szép szempillája van. Menőbb, mint az enyém.”


Ne, ezt ne.
Solo (Luke Mitchell)

Íme, egy másik „asztalfejelgetős” rész: ahogy mennek át anyuci céges kórházába, Solo ül Eveninggel a mentőben és a srác agya azon jár, hogy (és ezt muszáj kiidéznem, mert hihetetlen nagy ostobaság):


„A térdemre könyökölve ülök, próbálom kicsit előrébb hajtani a vállamat. A vállam egész jó, miért is rejteném el? Tudom, hogy Eve is bámul engem. Nincs ezzel semmi baj, én is őt.
- Áááá áááá! - ordít fel hirtelen fájdalmában.
Nagyon fájhat neki, úgyhogy lehet, hogy abszolút nem is bámul.”


Jesszum.Pepi! Ne, ezt se...

Eve kósza gondolatai nyomán egyáltalán nem egy intelligens lány körvonalazódott előttem, hanem valaki, akit leütnék péklapáttal, persze aztán jött Solo szemszöge és jöttek a dettó értelmetlen benyögései, meglátásai... (Kb. a negyedik fejezetnél összepárosítottam ezt a két zsenibabát és marha morcos lettem, amikor felbukkan Eve Adam-je a lány életében!)

Adam egy tetőtől talpig tökéletes, fekete hajú, átható kék szemű férfiszépség, akin öreg és fiatalnak, férfinak és nőnek egyaránt megakad a szeme… Igen, bátran el lehetne poénkodni azzal, hogy: Bumm! Így lett Ian Somerhalder! De ez a könyvbéli társasága miatt még viccnek is rossz. Mindazonáltal kíváncsi vagyok arra a tökéletes Adam nevű ürgére, aki annyira GYÖNYÖRŰ, hogy leáll tőle egy intenzív osztály (vagy mi...)?! Látni akarom. (Mert a szépség relatív, mindenkinek más a szép, és a többi idevágó lélekkönnyítő gondolat, amit az átlagemberek (mint én) szeretnek hallani/olvasni/tudni.)


Szerintem
  
Elsősorban nem a történettel van baj, hanem a karakterekkel és azzal, hogy rettenetesen van megírva az egész sztori. Az alapötletét tekintve akár jó is lehetne, hiszen nagyon is ötletes az egész genetikával foglalkozó, embert építő, Istent játszó nagyvállalat titkos kis projektje téma! Tetszett a könyv végén lévő fordulat, az egyes (keveset szereplő) karakterek néha felvillantott száraz humora vagy jól leplezett humortalansága, csak nem működött a történet mesélése miatt. A szereplők annyira érdektelenek, üresek és egysíkúak voltak, hogy azt se bántam volna, ha az a vége, hogy mindenkire rárobban a Spiker Biotech komplexuma.

Evening barátnőjének, Aislinnek a felbukkanása kicsit feldobta ugyan a sztorit, ám a vele jövő drogos-maffiozós szál kínos és felesleges volt, mintha egy elcseszett összeszoktató tréningről olvasnék. Nyilvánvalóan annyi célja volt, hogy hirtelen szükségük van egymásra a fiataloknak, lekenyerezik egymást, hogy mehessen tovább a sztori. Ám aztán vissza-visszatér ez a felesleges szál és mind kínosabb, ahogy csócsáljuk ezt a csontot.

Röviden és tömören annyit elmondhatok, hogy ez volt életem eddigi legrosszabb VP-je, pedig kifejezetten szeretem őket. Ezen a könyvön csak az segíthetett volna, ha eladják a sztori alapjait képező ötleteiket az írók valakinek, aki megírja vagy megfilmesíti az egészet. Komolyan, ez egy tök jó kis filmecske lehetett volna.

Terra Spiker (Cate Blanchett)
Összességében

Ez egy beteg Pygmalion történet, aminek a vége elég meglepőre sikerült egy csavar miatt és kb. ennyit írhatok a sztori számlájára a szép borító és a jó alapötlet mellett. Ha eddig azt hittem, hogy nincs rémesebb szerelmi hármas a vérfarkas-emberlány-vámpír triónál, akkor tévedtem: (Spoiler!) az emberlány - bosszúra vágyó emberfiú - töketlen genetikai kísérlet sokkal, de sokkal rémesebb volt (- spoiler vége).
A „happy end” meg olyan volt, hogy erre nincsenek szavaim, csupán egy hasonlatom: Cupido szivárványt hányna tőle.

Zene a könyvben: Rancid - (Another) East Bay Night

Értékelés: 2

Ajánlom, ha… *legyint*

Nem ajánlom.

Kedvcsináló idézetek:
– (…) Azt hittem… azt hittem, maga egy szívtelen, gátlástalan, manipulatív, rideg bestia.
– Ez mind igaz is – bólogat anya.
– Pontosan. Azt szeretnénk, ha egy átlagos ember, mint például… például ő – szemével Solo felé int – megértse, hogy mitől ember… az ember – elutasítóan legyint Bulgari parfümcsíkot húzva maga után.
– Mint például ő? – ismétlem.
– Tudod, hogy értem: valaki, aki nem természettudós.
– Egyszerű halandó – veti fel Solo.
Ilyesfajta kiterjedt építményre inkább a Szilícium-völgyben számítana az ember, nem Marin megyében. A Spiker Biotech azonban másmilyen vállalat, szereti mondogatni anya, és gondolom, ezért is döntött úgy, hogy máshol építi fel.
Anya a „másmilyen” szót használja, mások azonban ennél rosszabb dolgokat mondanak. A gyógyszergyárak világában a Spiker a Harley Davidson-os rosszfiú, akivel az apák nem engednek el randira. Először ötödikben vettem ezt észre, amikor Ms. Zagarenski kiosztotta azt a levelet, amelyben arra kérte a szülőket, hogy a pálya- választási hét alkalmából beszéljenek az osztály előtt. És mindenki kapott ilyen levelet, csak én nem („Anyukád olyan elfoglalt, kedvesem”). Hát, ekkor esett le a tantusz. Még Danny Rappaport is kapott, pedig mindenki tudta, hogy az apja Mendocino legnagyobb marihuánaültetvényese.

◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Eve & Adam
Egyéb Eve & Adam kiadások a GoodReadsen.
◈◈◈◈◈


5 megjegyzés:

  1. Ó, hát sajnálom... nem is tudom, hogy láttalak-e már két pontot adni egy könyvre! Pedig a borító tényleg nagyon menő. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előfordul, hogy valamire alacsony csillagszámot adok. :D Csak ritka, mert általában eltalálom a hozzám passzoló könyveket / írókat / sztorikat.

      Törlés
    2. jó neked! :) azt hiszem, nekem kevesebbszer sikerül, de azért nincs okom panaszra nekem sem.

      Törlés
    3. Nem, azért te sem panaszkodhatsz. Meg amíg minden rossz könyvre jut 5 (vagy több) jó, addig az élet szép. Mindenesetre ezt semmiképpen ne olvasd el. Kihullana tőlük a hajad. :D

      Törlés
    4. Oké, nem tervezem. :) Eléggé elvetted tőle a kedvem, bár amúgy se volt tervben.

      Törlés