2016. szeptember 2., péntek



Rainbow Rowell: Fangirl



Én mindentől félek. És őrült vagyok. Lehet, hogy azt hiszed, csak kicsit vagyok őrült, de igazából a teljes őrültségemből csak egy kis ízelítőt adok a világnak. A bolondosságom meg antiszociálisságom máza alatt teljes katasztrófa vagyok.

  
Fülszöveg:
Cath ​​imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja… 
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk elment. Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek. Cath nővére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar. 
Könyv információk:

Eredeti mű: Fangirl
Eredeti megjelenés éve: 2013

Scolar, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632445847 ·
Fordította: Sóvágó Katalin
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Mert fangirl vagyok (bár nem annyira, mint Cath) és szeretem Rowell könyveit, könyvtémáit. Már ezer meg egy éve kíváncsi voltam a Fangirl történetére!

A könyvről:

Wren és Cath
Cath (18) szemszögéből E/3-ban ismerjük meg a történetet, aki az ikertestvérével egy egyetemre iratkozik be az otthonuktól távol, ám a testvére szeretné tágítani a látókörét, barátkozni szeretne, bulikba járni, és magára hagyja Cath-et. Cath ismert fanfic-író, régebben az ikertestvérével, Wren-nel közösen írtak, mostanság egyedül írja a saját elképzelt verzióját a kedvenc gyerekkori sorozatuk, a Simon Snow történetek befejező részéhez. Az eredeti befejező rész előtt szeretné befejezni a saját elképzelt verzióját, amit megfűszerez egy Simon/Baz romantikus szál is.
Persze nem fenékig tejfel az élete, nem csak írja a fanficeit napszámra, hanem tanul az óráira, igyekszik közös nevezőre jutni a szobatársával (Reagen) és annak a barátaival (pl.: Levi), igyekszik tartani a kapcsolatot az otthon maradt édesapjával és a többi.

Szerintem

Nos, mivel rengeteg ideig bele voltam bukva a Harry Potter fandomba és mindenféle fantictionöket - főleg Drarry, Snarry, mentorficeket - olvastam, át tudom érezni, hogy milyen az igazi rajongás. A főszereplőnk igazi fangirl: belebukott a Simon Snow fandomba és úgy döntött, továbbírja. Vannak Simon & Baz pólói, poszterei és akkor boldog, ha a fan-cuccai között van.
Rowell nagyon királyul leírta a fandomok iránti szeretete - annyira sikerült felkeltenie bennem az érdeklődést, hogy a 4. fejezet körül rádöbbentem arra, hogy el AKAROM olvasni Simon Snow ifjúsági regényeit! 

100 + 1 apróság miatt 100 %, hogy a Harry Potter sorozatot (fandomot) vette alapul, aminek rengeteg fanfic írója, fanart készítője, továbbírója, alternatív befejezése van - de engemet ez nem zavar, mert évekig bele voltam bújva a magyar HP fanfiction oldalakba (főleg a Merengőbe), amikor épp nem az eredeti sorozatot olvastam újra.  

Fanception by palnk
OFF:
Kíváncsi lennék rá, hogy milyen lett végül a Simon Snow sorozat 8. része, én ugyanis olvastam olyan jó alternatív Harry Potter befejezést, ami után hatalmas csalódás volt Rowling lezárása. :D Remélem, Cath és a többiek nem jártak így...

SZTORI KRITIKA:
- Cath kész katasztrófa azokban a részekben, amikor hozzáér Levi-hez… Értem én, hogy első pasi, de ez a nyali-fali kiborított.

KIADÁS KRITIKA:
- A fanficeknél túl kicsik a betűk. (jelige: lázadó szemüveges olvasó)
- A fordítás TRAGIKUS! (pl.: paperback - így egy magyar könyvben? Tapsvihar.... Ráadásul nem csak ezt hagyta benne angolul...)
- Több mondat szimplán magyartalan...

Maga a könyv lazán megérdemelné az 5 csillagot (a GoodReads-en meg is kapta), de a magyar kiadás hibái miatt megy a fél csillag levonás... (Általában a magyar nyelv mellett kampányolok, de aki teheti és érdekli a könyv, olvassa eredeti nyelven.)

OFF: Megvan angolul, szerintem újra fogom olvasni, mert úgy érzem, hogy jó pár logikátlan mondat volt a magyarban és így nem minden jött át. A legjobban egy illusztrált angol kiadás dobogtatná meg a szívem, de ez van. :]

Összességében

Megérintett, imádtam! Bájosnak mondanám, ugyanis olyannyira az volt, hogy az igazi bonyodalmak és problémák is valahogy könnyednek, súlytalannak érződtek. Ez általában zavar, de most csak utólag jutott eszembe... Eléggé a zsánerkönyvem volt, úgy érzem.
Önmagában szerintem nem állt volna meg a sztori, nagyon kellett hozzá az az extra, amit maga a Simon Snow fandom körüli fangirlködés hozzáadott. Ha valaki nem érzi át, lehet, hogy cseppet sem érinti meg a könyv története... A romantikus rész felvezetése rendben volt, kifejezetten helyes volt Levi "szenvedése" és Cath körüli lézengése. Szeretem, amikor ennyire vak a főhősnő azzal kapcsolatban, hogy tetszik valakinek, illetve nem veszi készpénznek, hogy a férfiak a lábai előtt hevernek...


Kedvenc rész: Magicath rajongó a könyvtárban! 
Új bakancslista tétel: megszerezni a Carry On-t!*

Értékelés: 4,5**

**5, de levon belőle a magyar fordítás
*ÉRDEKESSÉG: Carry On

Létezik egy könyv, amit Rainbow Rowell írt, és amiben a Fangirlben Cath által imádott páros – Simon Snow és Tyrannus Basilton Pitch (Baz) – főszerepel. LMBT történet, ami a két fiú törtnetét dolgozza fel, ahogy igyekeznek túlélni a varázsvilágbeli bentlakásos iskolájukban. (Mondom én, hogy HP-copy! :D)
Simon & Baz ( mitsouparker's art) 
Kedvcsináló idézetek:
– Cath, ha most megcsókollak, elfutsz?
– Nem.
– Pánikba esel?
Cath a fejét rázta.
– Valószínűleg nem.
– Mi a terv? – kérdezte.
Levi elvigyorodott.
fan art of foralllove
– A terv az, hogy olyan dolgokat csináljunk, hogy holnap is velem akarj lógni. Neked mi a terved?
– Azon vagyok, hogy ne csináljak magamból hülyét.
– Szívem?
– Jobban tetszene a drágám? A mamámat juttatná az eszembe… Hát a bébi? Nem. Rózsám? Cicám? Sípoló gumikacsám? – egy pillatra elhallgatott. – Tudod mit, maradok a szívemnél.
– Mennyire ismered Simon Snow-t? – kérdezte.
A fiú vállat vont.
– Simon Snow-t mindenki ismeri.
– Olvastad a könyveket?
– Láttam a filmeket.
Cath annyira meregette a szemét, hogy szinte fájt… komolyan. (Talán mert még mindig egy hajszálon múlott, hogy el ne bőgje magát. Tényleg egy hajszálon.) – Tehát nem olvastad a könyveket.
– Nem igazán vagyok egy könyvbuzi.
– Ez a legnagyobb hülyeség, amit valaha mondtál nekem!

♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Fangirl
FANGIRL borítók a GoodReads-en.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

2 megjegyzés:

  1. Pont múlt héten olvastam ki :) Mindig rá kell jönnöm, hogy nem szeretem a szerencsétlenkedő főhősöket, Levit a könyv második felében már sajnáltam Cath miatt.

    VálaszTörlés
  2. Ú, végre valaki, aki fangirlködik velem! :-D ehhez a könyvhöz ugyanis az kell, szerintem elég béna benne a sok fic - vagy egy hosszú kellett volna, vagy kevesebb rész.
    Viszont Cath nálam is betalált, amit a fanfiction írásokról mond az egy az egyben helytálló, úgy van, mindennapi életem volt nekem is - még a könyvesblog előtt.
    És Drarryk?
    á, Keblemre, drágám :-D :-D
    ( Carry on nálam is vágylista)

    VálaszTörlés