2016. szeptember 27., kedd



Jodi Picoult - Samantha van Leer: Lapról ​lapra (Sorok között 2.)


 Köszönet a recenziós példányért az Athenaeum kiadónak!
(FB / Weboldal / Moly)


– A világban nincs meg ez a varázslat – sóhajt fel. – Mit gondolsz, miért menekülnek az emberek a könyvekbe?


Fülszöveg:
A valóságban Delila és Olivér soha nem lehetne egy pár. Viszont itt vannak a valóságban, és mégis párként élnek. Szembe kell nézniük a ténnyel: a „Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mondatot akár komolyan is vehetik. A sors azonban különös módon üzen nekik, és hamarosan rá kell jönniük: egy mese újraírása kockázatokkal jár.
A Sorok között folytatásában Olivérnek olyan hétköznapi problémákkal kell megküzdenie, amelyekről nem is álmodott: eddig mindenki az ő alattvalója volt, mostantól azonban neki kell alkalmazkodni másokhoz. Ami nem is olyan könnyű feladat, ha az embernek már előre meg van írva a meséje…
Delilának és Olivérnek közösen kell eldönteniük, mennyit hajlandóak kockáztatni az igaz szerelemért, hogy a történetük a való világban is boldog véget érjen. Hiszen a legnagyobb kalandok nem a tündérmesék lapjain történnek…

Könyv információk:
Eredeti mű: Off the Page
Eredeti megjelenés éve: 2015

Athenaeum, Budapest, 2016
392 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789632935478 ·
Fordította: Babits Péter
Sorozat részei:
   1. Sorok között
   2. Lapról lapra
(befejezett)

Megvásárolható ITT:
(Az értékeléshez olvass tovább!     )
Miért olvastam el? 
Mert imádtam az első részt és azonnal el szerettem volna olvasni a második részt, amint tudomást szereztem róla, hogy létezik.

Mit érdemes tudni a könyvről?

A történet majdnem ott folytatódik, ahol az első rész befejeződött, annyi változással, hogy „Edgar” rávette az édesanyját, hogy költözzenek Delila közelébe és írassa be a lány iskolájába. Delila és Olivér szemszöge mellé bejön harmadiknak Edgaré, aki ugye éli a kis világát a saját maga által átírt történetben. A Sorok között című mesekönyv karakterei mellé kapunk új embereket, akiket Olivér az új iskolájában ismer meg. Például nekem nagyon tetszettek a kockasrác (Raj) beszólásai és tanácsai, ahogy hercegünk találkozása a kicsit más Jamesszel! 
Magában a kiadványban kevesebb az illusztráció, mint az első részben, de akadnak benne szemkápráztató színes képek is és fekete-fehér illusztrációk is, aminek nagyon örültem. Ritka szép megint az egész könyv!

(credit: acrowdedshelf)

Szerintem…

Nagyon jól indított a sztori, azonnal beszippantott a történet! Vicces volt a herceg téblábolását figyelni a valóságban, az ismerkedését az iskolával és a tesztekkel, ahogy az is tetszett, amikor a sci-fi hős herceggé válik szépen lassan. Kedvelem a szerep-/személyiségcserés történeteket, főleg filmen, ugyanis nem gyakran olvasni hasonlóról.

Igazi vegyes felvágott, ami a stílusát és a műfaját illeti, mert egyszerre fantasy és diákélet történet! Hiába tündérmese és hiába van tele tündérekkel, sellőkkel, modern is. Többször előkerülnek korunk felkapott technikai kütyüjei / alkalmazásai, úgymint a Nintendo Wii, a Super Mario vagy az Instagram. Tetszett, ahogy elegyítik a két világot, mert zseniális az a szituáció, amikor egy mesekönyvben bóklászó hercegnő ruhás tini az Instagramról beszél, és egyszer csak: UNIKORNIS! Hatalmasat nevettem ezen és a hasonlókon, mert néha nagyon váratlanok voltak az ilyen groteszk fordulatok.

A legmeglepőbb - és legmegdöbbentőbb? - számomra a befejezése lett, mert egyáltalán nem vártam ilyen befejezést. Nem mondom, nekem bejön ez a lezárás, mondjuk a vége felé (a 305-306. oldalaknál?)  potyogni kezdtek a könnyeim... De… Torokszorító érzés volt ilyen témával találkozni egy ennyire könnyed mesekönyvben, ami egy varázslatos mesekönyvről szól. Rendben, jól állt neki a valóság – csak ez kicsit sok volt. (Persze van a könyvben olyan rész is, amikor nem esett jól a valóságossága.  Akkor is végigbőgtem pár oldalt.)

Összességében

Nem hittem volna, hogy lesz olyan jó, mint az első rész, de éppen annyira szórakoztató és érdekes volt. Megmaradt a kalandos történetszövése és megmaradtak az izgalmas karakterek is. Megint úgy érzem, hogy bírnám még olvasni ezt a mesét - csak most nincs több rám váró folytatása. Nagyon sok kedvenc részem van benne, mert ismét egy humoros, jól megírt sztorit kaptam* – a korábbi kedvenc karaktereim mellé bejött Jules és Edgar, akiket nem lehetett nem megszeretni, pedig mindketten elég különösek. Jó lenne még ettől az anya-lánya párostól olvasni valamit, remélem, hogy összeállnak még pár könyv erejéig.

*Őszintén szólva, nem is értem, hogy miért
alacsony a könyv átlaga GoodReadsen... 

Kedvenc (szupercuki!) részek: „- De a répatorta...”, majd a csokitorta…; aztán az új szereplők mesébe kerülése, a „húsvéti tojás” vadászat, végül a személyiségcserés poénok.

Értékelés: 5

Ajánlás: egyetlen tündérmese-rajongó polcáról se hiányozhat a sorozat!

Extra:
Pár régi test-, nem-, és/vagy személyiség cserével foglalkozó film, amit érdemes megnézni. Akadnak köztük jobbak is, rosszabbak is. Abszolút nézhetőek, némely filmet többször is láttam már. :’)

(Őket láttam, de a lista korántsem teljes! Ha valakinek van még valami a tarsolyában, akkor a hozzászólások között ossza meg velem/velünk.)

Kedvcsináló idézetek:
– Ide az kell, hogy elkápráztasd az eszeddel – közli velem Raj. – Tudod, melyik a testünk legnagyobb nemi szerve? – Megkocogtatja a fejét. – Az agyunk.
– Nem hinném, hogy Delila valaha is hallani akarna rólam, Raj…
– Figyelj! Csak odalépsz hozzá, és azt mondod: biztos ezüst, ittrium és arzén van benned, azért vagy ilyen AgYAs. – Amikor értetlen tekintettel nézek rá, összeráncolja a homlokát. – Vágod? A vegyjelek. Ha összeolvasod őket… Mindegy, hagyjuk.
Leteszem magam mellé a nyitott könyvet. Az egyik pillanatban még ébren vagyok, a másikban már nem. Gyorsan és könnyedén alszom el – ahogy az éjszakából hajnal lesz, vagy a nyárból ősz. Ahogy szerelembe is estem.
– Istennek legyen hála a Super Mario 3D World felturbózott Peach hercegnőjéért – folytatja. – Milyen béna volt már, amikor a New Super Mario Brothers kijött Wii-re, és a Nintendo még arra se vette a fáradtságot, hogy rendesen leprogramozza Peach ruháját? Ki akarná így megmenteni?
Chrisnek az álla is leesik.
– Légy a feleségem! – nyög fel.
Allie belekarol.
– Kezdetnek mit szólnál egy diétás kólához?

Egyéb Off the Page kiadások a GoodReadsen.
A képek a Pinterest táblámról származnak: Sorok között / Between the Lines.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése