2016. október 25., kedd



Moira Young: Blood Red Road - Vérvörös út (Homokvidék 1.)



– Ha háromszor megmented valaki életét, akkor az az élet a tied lesz. Ma megmentetted az életemet. Ez egynek számít. Mentsd meg még kétszer, és teljesen a tied leszek.
– Akkor már csak arra kell vigyáznom, hogy ez meg ne történjen – vágok vissza.


Fülszöveg:
Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.
Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.

Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.

Könyv információk:

Eredeti mű: Blood Red Road
Eredeti megjelenés éve: 2011

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
422 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633735930 ·
Fordította: Dobó Zsuzsanna
Sorozat:

2. Rebel Heart
3. Raging Star

(angolul befejezett)
(magyarul elkaszált)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Többen ajánlották az olvasóim közül is és a disztópiáért egyáltalán nem rajongó molybarátnőm is folyton az orrom alá tolta, hogy tetszeni fog, tetszeni fog. (Egyébként a Costa Könyvdíjat elnyert könyvről van szó.)


Szerintem

Ez egy igazán pörgős, akció dús regény volt, amit alig lehetett letenni, mert folyton „félbehagyhatatlan” szituációkba keveredtek a főbb szereplők! Nagyon bejött, bár elég sok helyen nagyon kegyetlen a sztori. Kínzások, bántalmazás és gladiátorharc is előfordul benne, szóval csak óvatosan. Nem egy lányregény - habár van benne romantikus szál is -, hanem elsősorban egy kalandos, kutatós, túlélős történet.

Felépítés - A történet arról szól, hogy Saba (18) és a kistestvére, Emmi (9) felkerekedik, hogy visszaszerezzék a testvérüket, Lugh-t (18, ikrek), akit elraboltak a Tontonok. A fejezetek / részek címei azok után a helyek (városok, területek) után vannak elnevezve, ahol Saba a társaival átkelt vagy ahol több-kevesebb ideig megálltak valami miatt.

Negatívum? (Mert azért az is van…) Akadnak benne logikai bakik - főleg a Király tontonjai kapcsán -, amiken nem tudtam olvasás közben átlendülni, de ezek az aprócska hibák nem barmolták el a sztorit. Bezzeg a "férges" rész, ott már inkább zavart egy 's más.


Összességében

Iszonyat király volt! Nagyon bírom a tökös, erős karaktereket, a jól felépített (háttér)sztorikat, élettörténeteket és az egyedi világokat. Kedvelem a folyamatosan pörgő eseményeket, a meghökkentően kegyetlen pillanatokat és – úgy általában – a jól megírt YA disztópiákat.  Sajnáltam, hogy ennyire rövidke a könyv – alig 424 oldal, uhh -, mert túl hamar kellett hagynom Sabáékat abban a zord világban.

Érdekelne Mercy története, az igazság a csillagokból olvasókról, hogy mi lesz DeMalo-val és sok minden más. Olvasnám a folytatást.

Értékelés: 5

Átvert? Átvert. – spoileres rész!

Egy ponton a könyvben, amikor éppen a logikai bakik felett merengtem, jött egy rész, aminél azt hittem, hogy leteszem a hajamat, ugyanis a könyv felénél se járva egyszer csak bumm, Oda A Gonoszunk! Kinyírták azt, aki mindenről tehet és még körülbelül a fél könyv hátra van! Ráadásul egy nagyon ostoba BALESETBEN veszti az életét… Sík ideg voltam, mert kevés dolgot utálok annyira, mint az összecsapott harcokat… vagy a harc teljes hiányát (ebben az esetben).
(Spoiler vége!)

Olyan szinten bevettem ezt a förtelmes csavart, ezt a kegyetlen átverést, hogy hatalmas kő gördült le a szívemről, amikor „megoldódott” a dolog, és megkaptam az epikus küzdelmemet. (Annyira nem epikus, de epikusabb, mint az első verzió!) Bravó! Imádtam minden percét, még a beugratást is.

Folytatás? Esélyes a kasza!

Saba 
(miután találkozott a hajósokkal)
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem fog megjelenni a sorozat két hátralévő része, ugyanis 2014 óta mély csend van a széria körül és a fordítója és más történeteket fordít.
Engemet érdekelne a folytatása, mert jó lenne tudni, hogy hova lyukad ki ez az egész sztori, mi fog történni a bagóval, a Szabad Sólymokkal, Ike nőjével… Relatíve jól zárul le a rész, vagyis tovább tudom képzelni a magam lezárását, amiben kapok, illetve kapnak a szereplők egy nagyszabású, porcukros happy endet… De ez ugye nem az igazi. Kíváncsi vagyok Moira Young verziójára.

Kedvcsináló idézetek:
Jack megböki a ruháinkat a lábával. Elvigyorodik.
– Nos, ez egy igazán érdekes szitu, nemdebár? Két meztelen lány a vízben, én meg az összes ruhájukkal.
– Fordulj el, vagy kitépem a szíved! – szól Maev.
– Á, milyen vérszomjas – mondja Jack. – Ezt szeretem egy nőben.
– Fordulj el!
Jack
– Nincs kicsit későn ehhez? Úgy értem, már mindent láttam, amit látni lehetett.
– Ike, ő itt Saba – szól Jack.
Kinyújtom a kezem felé, hogy megrázza, de ahelyett megragadja, a szájához emeli és nagy, nyálas csókot nyom rá.
– Gyere hozzám! – mondja. – Megvan az összes fogam, egy évben kétszer fürdök és felesben beveszlek az üzletembe.
Megpaskolom az arcát. Hátrahajtom a fejét, befogom az orrát, és belefújok a szájába. Megnézem, emelkedik-e a mellkasa. Újra fújok. A szája megrándul. Mosolyog.
Felugrok.
– A fene vigyen el, Jack! – mondom neki. – Mire játszol?
Kinyitja az egyik szemét.
– A csóktechnikádra ráférne egy kis javítás – mondja.

☠ ☠ ☠ ☠ ☠
Képgyűjtemény a Pinteresten: Homokvidék
Különböző Blood Red Road kiadások borítói a GoodReads-en!
☠ ☠ ☠ ☠ ☠

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése