2016. október 11., kedd



Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben



– De hogy lehetsz egyszerre meleg és keresztény?
– Hiszek benne, hogy Isten jobban ismer engem, mint amennyire magamat ismerhetem, és hogy jobban szeret, mint amennyire magamat szerethetem. És ha ez igaz, kell ennél több?


Fülszöveg:
Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Cross in the Closet
Eredeti megjelenés éve: 2012

Könyvmolyképző, Szeged, 2013
384 oldal · puhatáblás
ISBN: 9789633730546 ·
Fordította: Acsai Roland
LMBT könyvek a blogon:

(Összes LMBTQ bejegyzés.)

(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Ezt kaptam havi sorsolt regénynek egy kihívásnál. Különösebben nem jártam utána, de bevásároltam a KMK szivárványos könyveit, mert érdekelnek az LMBT sztorik.

Szerintem

Ez egy roppant jó történet arról, hogy néha igenis alaposabban meg kell ismernünk azt, amit lenézünk és azokat, akiket – jobbára ok nélkül! – bántunk. Az író bemeri vállalni, hogy ő igenis egy bigott, homofóbiára nevelő hitgyülekezetben nőtt fel, és csak fiatal felnőttként merengett el azon, hogy vajon tényleg a Pokolba kell-e kerülnie valakinek a vágyai vagy a szerelem miatt.

Tetszett, hogy Tim nem enyhít a kezdeti undoron, amit a hozzáérő vagy csak ránéző férfiak iránt érez és nem titkolja kiütköző homofóbiáját. Nem szépítgeti a dolgokat és itt nyert meg engem magának a könyv! Meg ott, hogy nem száraz, ahhoz képest, hogy egy „idegenben” eltöltött év dokumentálása. Döbbenetes volt.
Nem tudom, hogy mennyien lennénk képesek beilleszkedni egy olyan csoportba, aminek a tagjait megvetjük, csak azért, hogy kipróbáljuk, milyen az ő cipőjükben járni? Nem tudom elképzelni, hogy mennyire megterhelő vagy felszabadító a döntése, mennyire volt nehéz az út, amin végigment, de mindenképpen tiszteletre méltó – még ha picit hatásvadásznak is érzem a kísérletet. (Persze ez a sok „A hetero srác, aki egy évig meleget játszott!” – cikknek szól, amikbe az író kapcsán szaladtam bele…)

Az író

Megható történet, mert Timothy nagyon sok új barátra lel az LMBT zászlaja alá belépve. Elkezd egy meleg közösségbeli kávézóban dolgozni, elkezd bárokba járni – és úton-útfélen barátságos emberekbe botlik, akik vagy megosztják vele a saját előbújásuk történetét vagy elmesélik, hogyan viszonyulnak az emberek a párjukhoz, a vonzódásukhoz, az extravagáns kinézetükhöz… Rengeteg történetet és életutat, nagyon sok találkozást és barátságot örökít meg ez a könyv, amik miatt abszolút érdemes elolvasni attól függetlenül, hogy kihez vonzódik az olvasó. Szerintem mindenki talál magának valami zsebre rakható bölcsességmorzsát.


Könnyű azokat szeretni, akik ugyanabban hisznek, mint mi, és nehéz azokat, akik ellentétes álláspontot képviselnek.


Negatívum

Annyira nem bírom, ha ölelgetnek és ebben a történetben folyton ölelgették, puszilgatták egymást az emberek… Nem az zavart, hogy férfiak vag, hogy egyazon közösség összetartó tagjai fogdossák egymást, hanem maga a rengeteg tapi, ölelés, nyalakodás idegesített. Tocsogott a könyv. Abszolút irigylésre méltó, hogy mennyire összetartó ez a rengeteg elfogadásra vágyó ember, szinte szerettem volna egy hasonlóan egymás felé forduló csapat tagjává válni vagy csak egy hasonló nyitott kocsma / bár / ivó törzstagjává válni, de a sok verbális és non-verbális szeretgetés kiakasztott.

Összességében

Néha vicces, néha komoly, néha elkeserítő, picit talán öntömjénező, alkalomadtán erőt adó mű. Összességében le a kalappal Timothy előtt, aki kinyitotta a bigott eszmék által szorosan összezárt szemeit és meglátta az emberek sokszínűségét, a világ szivárványos oldalát. Kicsit giccsesen hangzik, de lényegében erről szól a könyv. Meglepett, hogy nem egy szimpla LMBT regényt kaptam, hanem nonfiction-t, egy megtörtént eseményről szóló könyvet! (Nem, nem olvastam a fülszöveget... Most sem.)

A történetvezetése nagyon jó, maga a sztori akkor is élvezetes, ha éppen egy megrázó élettörténetet mesél el valamelyik új ismerőse vagy éppen a vallásé a főszerep. Nem gondoltam, hogy tetszeni fog, de tetszett. Érdekes, hogy Tim végülis önmagát ismerte meg jobban azáltal, hogy kíváncsiságból beolvadt egy közösségbe…

Értékelés: 4,5

Ajánlom, ha….
…szeretnél kicsit nyitottabban állni némely dolgokhoz – például a valláshoz vagy a melegekhez -, vagy egy érdekes történetű „igaz történet alapján” készült könyvet keresel. Érdekel az LGBT téma vagy egy elfogadásról szóló történet.


Kedvcsináló idézetek:
– Na, hogy ment? – kérdezi, mielőtt bármit mondhatnék.
– Ne tudd meg… – Leülök a kanapéra, és szegfűszeges cigire gyújtok. – Kiöntöttem a söröm, mert úgy akartam piruettezni, mint egy másik ürge, aztán tánc közben szexuális aktust mímelt velem egy félmeztelen, babaolajjal bekent, aranyportól csillogó férfi. De ez még semmi! A hab a tetején, hogy homofób voltam egy melegbárban! – Végsőkig elkeseredett arcom láttán Josh önkéntelenül és hisztérikusan röhögni kezd.

A megváltás nem egy városi klub, amiből csak úgy kizárhatunk valakit. Mindenkinek magánügye, milyen kapcsolatban áll Istennel, és abból nem származik semmi jó, ha megpróbálom lenyomni vallásos nézeteimet az illető torkán.

– Tudom, hogy szomorú vagy, hogy magányosnak és kiközösítettnek érzed magad, de ne hagyd, hogy a fájdalom elvakítson. A saját életedben főszereplő vagy, de mindenki főszereplő a maga életében, és néha segít, ha mellékszerepet alakíthatsz egy másik ember filmjében – mondja Connie, miközben fehér furgonjával kitolat a parkolóból, és ráhajt a hazafelé vezető útra.
– Nagy igazság – felelem.
– Tudom, hogy nem szükséges mondanom, de emlékeztetni szeretnélek. Magam is sokat viaskodtam a depresszióval, és tudom, milyen könnyű szem elől veszíteni az összképet.
♡♡♡♡♡
Képgyűjtemény a Pinteresten: Theme - LGBTQ.
Különböző kiadások a GoodReads-en!
♡♡♡♡♡

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése