2019. május 9., csütörtök



Adam Bray: Marvel ​Studios - Szereplők nagykönyve | BTK ajánló




A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével.
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

Fülszöveg:
Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!
Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.

Könyv információk:

Eredeti mű:
Marvel Studios Character Encyclopedia
Eredeti megjelenés éve: 2019
Kolibri, Budapest, 2019
176 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634374022 ·
Fordította: Sárpátki Ádám
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kiadványról…

Gyönyörű, jó minőségű lapokra nyomtatott, színes keménytáblás lexikon, ami tartalmaz egy csomó hasznos és haszontalan információt a sokak által imádott Marvel-moziverzum karaktereiről.



Ha valaki a VÉGJÁTÉK előtt képbe akar kerülni az MCU (Marvel Cinematic Universe) szuperhőseivel, isteneivel, kémeivel, árulóival vagy kisebb-nagyobb főgonoszaival, akkor ez a gyűjtemény abszolút tökéletes hozzá. A VASEMBER széria fontos szereplőit szedi először sorba a könyv, majd áttérünk THOR, AMERIKA KAPITÁNY, A BOSSZÚÁLLÓK, A GALAXIS ŐRZŐI, A HANGYA, DOCTOR STRANGE, FEKETE PÁRDUC és MARVEL KAPITÁNY világára is. Ebben a sorrendben.

Minden szereplőnek feltüntetik a nevét, alatta „beosztását”, ami annyit tesz, hogy kiírják, hogy valaki Külügyminiszter, Két lábon járó bolygó vagy Sztársebész. Kapunk egy teljes alakú képet az adott lényről/emberről/istenről, feltüntetnek pár hasznos és/vagy bolond apróságot a megjelenésével kapcsolatban, ami néha hasznos infókat tartalmaz (pl.: Vasember páncélját nanobotok javítják azonnal) vagy humoros apróságokat (pl: a kámzsa alatt kopasz fej rejlik). Kapunk 2-3 részletet valamelyik filmből, amiben szerepelt, még néhány érdekességet, illetve egy adatlapot, amin feltüntetik a kapcsolatait, az erősségeit, illetve, hogy mely MCI filmekben szerepel.


A tartalomról…

Nekem bejön ez az összeállítás, és abszolút igényes munkának tartom. Mivel nekem az idei újévi fogadalmam az volt, hogy lenyomom az addig megjelent Marvel-filmeket – és ezt meg is tettem -, élénken élnek bennem a dolgok. Nemrég fejeztem be a Bosszúállók: Végtelen háborút, és még nem láttam se a Marvel kapitányt, se a Végjátékot, de odáig vagyok ezekért a figurákért, és a történeteikért!

Azt hiszem, kaptam extra infókat a lexikontól, és sikerült feleleveníteni néhány feledésbe merült, gonosz mellékkaraktert, de én ezt első körben a vérbeli rajongóknak javaslom, akik imádják a Marvel ereklyéket gyűjteni. Hiánypótló darab, ráadásul tényleg igényes, strapabíró és összeszedett!
Különösen bejött, hogy egy karakter több oldalt is kap, attól függően, hogy milyen változásokon ment át. Gondolok itt arra, hogy van külön 1-1 oldala Scott Langnek és Hangyának, de Bucky 3 teljes oldalt kapott a történetének a komplexitása miatt. A jelentéktelen gonosz szereplők felsorolását elsőre energia-, és oldalpazarlásnak gondoltam, de rájöttem, hogy jó átlapozni a könyvet, ha hamar képbe akarunk kerülni az egyes filmek főbb történéseivel! Ebből a szempontból hasznos Sokkolóarc és a Chitauri faj felsorolása és jellemzése is.

Egy komolyabb verziónak nagyon örülnék, amiben szóba kerül, hogy miként viszonyul az adott színész a karakterhez, hiszen a rajongók tudják, hogy nagyon sok színész lubickol a rájuk szabott szerepben! Szívesen olvastam volna a ruhatervekről, a maszkok elkészítéséről, de akár arról is, hogy miben térnek el a filmre vitt és a képregényre megálmodott karakterek. Továbbá nagyon boldoggá tett volna egy MCU idővonal is, ha már végigmentünk az összes filmen!

STAN LEE – a karakterek megálmodója

Első munkája az Amerika Kapitány harmadik száma 1941-ben, a Captain America Foils the Traitor's Revenge volt, amelyben Steve Rogers először vetette be pajzseldobó technikáját, ami aztán később szignó mozdulatává is vált. Itt használta először művésznévként a Stan Lee nevet, amit aztán évekkel később hivatalosan felvett. A második világháború alatt belépett a seregbe, ahol a hadsereg média részlegében tevékenykedett (szlogeneket, használati utasításokat irt, kiképző-filmeket készített). A háborúból való visszatérte után az Atlas Comics-nál (korábban Timely Comics) írt regényeket western, horror, sci-fi és komédia műfajokban.  Stan Lee az 1970-es évekre a Marvel arcává vált, főszerkesztőből elnökké lépve elő. Sorra járta a képregény- és közönségtalálkozókat, valamint az írással is alábbhagyott, hogy a kiadással foglalkozzon, miközben aktívan dolgozott újabbnál újabb karakterek létrehozásán. 95 éves korában hunyt el Stan Lee, aki a Marvel Comics egyik utolsó élő legendája volt. (Bővebben: wikipedia / marvelmagyarország / ign)

Szinte minden Marvel-képregény filmes feldolgozásában látható egy-egy snitt erejéig, cameoszerepben. (Cameo: A kámeaszerep, cameoszerep vagy kámeamegjelenés (angolul cameo a. m. kis szerep, drágakőrelief, kámea) olyan rövid karakterszerepet jelent színdarabokban, filmekben vagy televíziós sorozatok epizódjaiban, melyet ismert színész vagy más ismert személyiség alakít. A szerep jellemzője, hogy a híres vendégszereplő által alakított karakter éppen csak feltűnik a műben, sok esetben még szövege sincs, vagy az csupán egy-két szóból áll.) A képregényipar legendája, Stan Lee felbukkanása a Marvel Comics képregényeit adaptáló filmekben nem ritka jelenség. Az X-Men: Az ellenállás vége című filmben az első jelenetben tűnnek fel Chris Claremonttal együtt mint Jean Grey szomszédai. A Pókember 3-ban Peter Parker mellett áll a Times Square-en. A Fantasztikus Négyesben pedig egy postást alakít.

Kinek ajánlom?

Értelemszerűen MARVEL MOZIVERZUM fanoknak ajánlom, olyanoknak, akik ismerik az összes MCU filmet a Bosszúállók: Végjátékkal vagy a Marvel kapitánnyal bezárólag.

Viszont szuperhős-rajongóknak abszolút ideális ajándék kortól függetlenül! A fiatalabb korosztálynak ajánlom főleg, de igazából nem korhoz kötött. 30 éves nő létemre oda meg vissza vagyok a szuperhős-filmektől meg a MARVEL-moziktól.


☆☆☆☆☆

A Pinterest táblámról származnak a képek: FANDOMS WHAT I LOVE <3

☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


„Nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek,
míg az ostobák falakat emelnek.”

ÁLLOMÁSOK:

05/02 Dreamworld
05/11 Könyv és más
05/13 KönyvParfé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése